Senderisme al Solsonès:

La Serra de Busa

UNA HISTÒRICA I PRECIOSA FORTALESA NATURAL AL SOLSONÈS

Aparentment inaccessible, de caràcter aïllat i inexpugnable degut a les seves parets agrestes, Busa va esdevenir un indret que va ser clau en la guerra del Francès. Tallat per tots els costats per altes i agrestes parets, el seu altiplà queda aïllat de les valls que l'envolten com són la del Cardener i la Vall dOra, on Guifré el Pilós trobà la mort; aquesta serra fou fortí per a instrucció militar durant la guerra del francès com n'és prova que encara hi resta d'empeus una casa que rep el nom de ca l'Artiller. Fou en aquest pla on, just després de Cadis, uns 8.000 soldats s'hi reuniren per a proclamar-hi la constitució.
També hi trobem el capolatell, un cap de roca aïllat de la resta de la serra, que va ser la presó on molts francesos passaren els seus últims dies, alguns d'ells, diuen, es llançaven desesperats cingles avall cridant "Mourir à Busa et resurgir à Paris".
La seva història també ens trasllada a èpoques més recents, ja a la Guerra Civil Espanyola, quan molts emboscats s'endinsaven als boscos per amagar-se i evitar anar a la guerra, encara ara una zona de la serra s'anomena els emboscats, on s'amagaven a les baumes que hi ha.

Aquesta mola ofereix comptades possibilitats per accedir-hi, doncs com déiem és una zona molt aïllada, amb tot però totes i cadascuna de les vies d'accés a la zona tenen les seves particularitats i amb més o menys dificultat tècnica accedirem al pla de Busa.
Des del pla també podem asendir el Cògul, el punt més alt de la serra de Busa amb 1526 metres d'alçada i d'on podrem contemplar unes fantàstiques vistes del Pedraforca, la serra d'Ensija i la del Port del Comte, Sant Llorenç de Morunys i l'embassament de la Llosa del Cavall.

Consulteu-nos per a conèixer al detall les característiques de la ruta que més s'ajusta a les vostres necessitats.

 

cinglebusa