la Llosa del Cavall, el Solsonès

El Pantà de la Llosa del Cavall

DEMANEU INFORMACIÓ DEL LLOGUER DE KAYAKS I PATINETS A LA LLOSA DEL CAVALL

L’embassament de la Llosa del Cavall, és un pantà força recent en comparació amb altres embassaments de Catalunya, a banda de la pràctica del kayak, ens ofereix moltes altres possibilitats que hem intentat desgranar en aquest article, bo i esperant que aquí hi pugueu trobar tota la informació necessària per a gaudir i exprimir al màxim la vostra visita a la Vall de Lord i els seus entorns.

Així doncs, què trobarem en aquest article ?

  • La presa de la LLosa del Cavall
    • Dades de la presa de l’embassament
      • Dades generals
      • El temps a la Llosa del Cavall
      • Estat de l’embassament de la Llosa del Cavall
  • Breu història del pantà, un abans i un després
  • Situació, i com arribar a la Llosa del Cavall
  • Els paisatges dels entorns de l’embassament
  • Activitats a la Llosa del Cavall i els seus entorns
  • Gastronomia de la Vall de Lord
  • Fauna aqüàtica i fauna en general
  • Flora de l’embassament
  • Mapa de la zona
  • Allotjaments
    • Allotjaments a la Vall de Lord
    • Allotjaments al Solsonès
  • On menjar
    • Restaurants a la Vall de Lord
    • Restaurants al Solsonès

Índex dels continguts:

Quines activitats fer al pantà de la Llosa del Cavall?

La presa de la Llosa del Cavall

Situat a la Vall de Lord, a la falda del massís del Port del Comte, el pantà regula el riu Cardener que pertany a la conca del Llobregat, la reserva de la Llosa del Cavall té situada la seva presa al terme de Navès.

Pren el nom de la Llosa del Cavall, l’impressionant congost on es troba la presa, un lloc més que destacable, un entorn molt engorjat i que resulta molt espectacular a tots aquells que hi accedeixen per la sinuosa carretera que vé de Solsona.

La presa va ser acabada de construir el 1997, comportant únicament el desallotjament de la masia Cal Vall-llonga o Vallonga així com l’anegament de dos ponts, el de les Cases de Posada i el de Vallonga (s. XII-XIII), aquest darrer però, va ser conservat doncs es considerà interessant pel seu valor històric. D’aquesta manera, el pont va ser desmuntat pedra a pedra per a reconstruir-lo de nou, a la sortida del poble de Sant Llorenç de Morunys, en direcció La Coma i La Pedra, damunt el torrent del Pou on encara a dia d’avui el podreu veure i passejar per damunt seu.

Les aigües de la Llosa del Cavall són aprofitades tant per a consum com per regadiu, i banyen els termes de Navès, Guixers, i Sant Llorenç de Morunys, aquest darrer, en una petitíssima part. Tots ells, són de la comarca del Solsonès i conformen, llevat de Navès, la bonica Vall de Lord, un indret que encara a dia d’avui resta pràcticament desconegut a molta gent, al cor del Pre-Pirineu.

A més, des de gener, de 2019 abasteix també poblacions de la comarca de l’Anoia, tal i com informava el diari Segre.

Una altra dada curiosa és el fet que aquesta presa, la de la Llosa del Cavall no disposa de comportes per a desembassar l’aigua, aquesta sobreeixeix pel damunt de la presa quan l’embassament és plè.

Les dades del pantà de la Llosa del Cavall

La presa de l’embassament, és d’arc de doble volta, té 122,3 m d’alçada i a la part alta una longitud de 326 m, i les seves obres s’inicien amb l’aprovació del projecte ja l’any 1989.

L’embassament recull, a més del riu Cardener, també les aigües de l’Aigua de Valls, afluent del Cardener, tot plegat amb una superfície de conca de 200km² i la gestió de les aigües és a càrrec de l’Agència Catalana de l’Aigua.

La capacitat total del pantà és de 79,4 hm3 i ocupa unes 300 ha la immensa majoria de les quals està integrada dins el PEIN Serres de Busa-Els Bastets-Lord, Pla d’Espais d’Interès Natural de la Generalitat de Catalunya, l’espai, més concretament, afecta l’espai que ocupa tota la part sud del pont de la carretera que uneix les localitats de Berga i Sant Llorenç de Morunys.

La presa està preparada per a acollir la infraestructura d’una central hidroelèctrica, si bé ara mateix, no se n’està explotant aquesta possibilitat.

Altres informacions que ens poden resultar molt més útils especialment quan planifiquem qualsevol sortida pels entorns d’aquest pantà, com poden ser la previsió del temps, o l’estat de l’embassament.

Per a conèixer la previsió del temps, pot ser bo cercar els municipis següents, dels quals enllaçem amb les corresponents previsions de pàgines contrastades:

Sant Llorenç de Morunys Meteoblue Meteocat
Guixers Meteoblue Meteocat

Pel que fa a l’estat de l’embassament, podem consultar-lo a la web embalses.net que ofereix informació força completa sobre diferents pantans de Catalunya

També l’Agència Catalana de l’Aigua, emet cada dia un arxiu pdf amb l’estat dels embassaments de les conques internes del país.

La notícia de Televisió de Catalunya va emetre sobre la construcció del pantà.

El pantà de la Llosa del Cavall, un abans i un després per a la Vall de Lord

Com en la majoria de valls on es construeix un embassament, a la Vall de Lord, el de la Llosa del Cavall també va siginificar un abans i un després.
En un post al nostre blog, vam intentar recrear un viatge al passat per aquestes valls, podeu llegir-lo fent clic aquí.

Abans que s’aixequés la presa de l’embassament, la vall de la capçalera del riu Cardener era un lloc de difícil accés i precari per a viure-hi, tant sols permetia algunes víes de comunicació entre els pobles i masies dels entorns, així com l’explotació del bosc ja fos per fusta o carbó.

Tot aquest aïllament va fer, amb el pas del temps i sobretot amb l’evolució del transport, en aparèixer els vehicles a motor, va fer que predominés el contacte amb la vila de Berga per sobre de Solsona, amb la qual, administrativament li correspondria el vincle.

Amb la construcció de l’embassament, en canvi, es construí la carretera que connecta de forma més ràpida el poble de Sant Llorenç de Morunys amb Solsona, fet que, molt possiblement, connectà de nou la Vall de Lord amb el seu territori administratiu, la comarca del Solsonès.

Darrerament, aquesta i altres carreteres de l’indret, han estat descobertes pels motoristes i han esdevingut rutes en moto de prestigi europeu, fet que apropa a molts aficionats i aficionades del motor a la vall.

Situació geogràfica del pantà, la Vall de Lord

Aquesta vall, la Vall de Lord, forma part de la comarca del Solsonès, concretament, al nord-est d’aquesta.
La formen les valls de la capçalera del Cardener, el tram intermig de l’Aigua de Valls i un reguitzell de valls laterals de diferents corrents fluvials, torrents i rierols que aboquen les aigües tant al Cardener com a l’Aigua de Valls, i aquests, alhora, alimenten el pantà de la Llosa del Cavall.

Pel que fa als seus municipis, la Vall de Lord comprèn els de La Coma i la Pedra, bona part del municipi de Guixers (fins a Coll de Jou) i a l’est, fins al Coll de la Pera. També abarca la part nord del municipi de Navès, a més de Sant Llorenç de Morunys, que és el poble més gran de la vall. Tot plegat sumant uns 150 km2.  Antigament però, la Vall de Lord havia ocupat territoris de l’oest del Bergueda i el municipi de Navès en la seva totalitat, sumant així una extensió molt més important.

Per al visitant, hi ha moltes coses per veure, però en podem destacar algunes com La Font de la Puda, a la Coma i la Pedra, una font d’aigües sulfuroses amb propietats medicinals, les fonts del Cardener, naixement del riu, a la Coma.

A Sant Llorenç de Morunys, hi trobarem recursos històrics i culturals com pot ser el Centre d’Interpretació de la Vall de Lord, un museu situat a l’església parroquial que data del segle XI. Però, res millor que deixar-se portar per les cames i passejar per un casc antic preciós i ben conservat, que conserva vestigis de l’època en que la vila estava emmurallada, com en poden ser els portals.

Els accessos més habituals a la Vall de Lord són des de la comarca del Berguedà, venint de Berga, per la carretera LV-4241/BV-4241, o per Solsona, bo i remuntant les aigües del riu Cardener per la carretera C-462 que es va obrir amb la construcció del pantà.
Val a dir que en les èpoques de bonança, molt en especial a l’estiu, ambdues carreteres com tantes altres de l’indret s’omplen de motoristes que venen a gaudir de les curves i la sinuositat de les carreteres així com els seus paisatges, a vegades, resseguint llargues rutes de muntanya on una de les seves etapes, recórre les carreteres de la Vall de Lord.

Els paisatges del pantà de la Llosa del Cavall, indrets amb molt d’encant

Si alguna cosa caracteritza el pantà de la Llosa del Cavall són els paisatges que ens ofereix, no n’hi ha cap dubte que hi trobarem raconades d’allò més bucòliques, paisatges de postal. Aquest és segurament, juntament amb les seves aigües turqueses, el tret més característic i que fa més especial l’experiència de remar amb kayak a la Llosa del Cavall.

En un entorn de plena muntanya, de valls fondes i enclotades, amb altives parets de roca que s’aixequen a banda i banda del pantà, des de les seves aigües podrem veure nombroses muntanyes i serres, cadascuna d’elles amb els seus trets característics i que les fan especials.

Al nord-oest, s’aixeca imponent el massís del Port del Comte que alberga la coneguda estació d’esquí, que tanta vida dóna a la vall els hiverns, també el turó del Codó, perfecte atalaia de la vall, des de l’oest d’aquesta i que forma amb el Port del Comte, el coll de Jou, per on s’amaga el sol amb precioses postes que es veuen des de la Platja dels Estevats, al pantà de la Llosa del Cavall.

També des de molts indrets, podrem observar la serra de Busa, amb les seves altives parets que anys enrere la féren una fortalesa inexpugnable en temps de la guerra del francès.

A la cua del riu d’Aigua de Valls, la serra dels Bastets ens meravellarà amb el seu caràcter salvatge, inaccessible pels seus murs de pedra que s’alcen al cel formant una serra molt vistosa i agresta. També aquí hi veurem els contraforts de la cara nord de la Serra de Busa, amb la seva famosa presó, que serví per a tancar presos francesos en la guerra contra ells.

Ja més al sud, seguint aigües avall cap a la presa de la Llosa del Cavall, a la nostra dreta s’alçarà també imponent la Mola de Lord, amb el santuari homònim governant-ne l’altiplà que hi ha damunt aquesta característica muntanya.

Pels que tingueu més ganes de remar, just abans d’arribar a la presa, hi trobarem l’entrada pel pantà als Cingles de Vilamala, un indret salvatge com pocs, amb vestigis d’antics carboners i profundes rases excavades en roques de conglomerat. L’accés pel pantà, és una experiència a mig camí entre màgica, i tenebrosa pels arbres morts que es veuen sota l’aigua i les altes parets que ens envoltaran.

Sortir a remar amb kayak a les aigües turqueses d’aquest pantà, i deixar-se captivar pel paisatge de la Vall de Lord és sens dubte una experiència única.

la Llosa del Cavall, el Solsonès
Imatge aèria del pantà de la Llosa del Cavall i de Sant Llorenç – Fotos: Ariño Visuals

Quines activitats fer al pantà de la Llosa del Cavall?

A les aigües de la Llosa del Cavall i els seus entorns podem fer nombroses i diverses activitats d’aventura, però n’hi ha una que està totalment prohibida, i és el cas de la navegació amb motors de combustió. Sí que en canvi, hi podreu veure algunes embarcacions amb motor elèctric. Aquest fet li atorga un tret distintiu respecte a altres pantans, que juntament amb les seves estretors que fan que sempre tinguem el terra molt proper així com l’absència de corrents d’aigua, fan de la Llosa del Cavall un entorn molt bo per a la iniciació a la pràctica del caiac o el pàdel surf.

Recentment, s’ha incorporat a les activitats que es poden gaudir en aquest entorn privilegiat, l’empresa Bungee.cat, que ofereix la possibilitat de fer salt a la Llosa del Cavall, en anglès, Bungee Jumping. És una de les activitats més increïbles que s’ofereixen a la vall, amb un salt des de la presa de 122metres d’alçada, amb corda elàstica. Una experiència a l’abast de tothom.

A Relleus oferim la possibilitat de sortir de ruta a remar o pedalar amb patinet, si escollim una excursió amb kayak, podem sortir a remar i cercar un racó solitari per a banyar-nos tranquil·lament.
També és un indret ideal per a l’aprenentatge del sup-paddle o paddle surf, ja que les aigües tranquil·les i sense onatge ens faciliten mantenir l’equilibri.

Tant el caiac com el paddle surf són dues opcions genials per visitar les raconades més amagades que té aquest embassament, racons d’accés difícil o impossible per terra.

Tant el paddle surf com el caiac et permeten de gaudir amb la teva mascota de l’itinerari que vulguis fer, i si ho vols, et deixem gratis una armilla per a ell o ella, perquè els dos gaudiu de l’experiència sense patir per res, és de franc que t’acompanyi !
Com que a nosaltres també ens agraden els animals, a més, t’ho deixem provar uns minuts, i si al pelut no li agrada, no et cobrarem res !

Com ja hem comentat, cap d’aquestes activitats requereixen d’una experiència prèvia, doncs us donarem les nocions imprescindibles per gaudir-ne plenament i amb seguretat, a més, el material manté en tot moment la seva flotabilitat, així que no cladrà ni tant sols amoïnar-se per si s’omple d’aigua o no.

Dit això, amb tota seguretat podreu sortir a gaudir en família, amb nens. Relleus tenim material específic per als més menuts de la casa, i amb els nostres caiacs de fins a quatre places podreu gaudir en família d’una experiència refrescant i divertida que agradarà a totes i tots els de casa.

Sigui quina sigui la modalitat que escolliu per a sortir a visitar l’embassament, no dubteu mai en consultar-nos les possibles rutes i us en donarem sempre la informació més detallada possible, o si ho voleu, també us podem deixar un mapa plastificat de la Llosa del Cavall perquè sortiu a descobrir-lo al vostre ritme.

Si ho voleu, també hem escrit alguns articles sobre rutes pel pantà que trobareu al nostre blog, concretament a la categoria de lloguer de caiacs.

A més del kayak, podem fer altres activitats esportives a les aigües del pantà com la pesca si cerquem indrets solitaris i calmats, és per això que disposem també de tarifes de mig dia o de dia sencer pensades per a qui vulgui sortir a pescar. Una altra opció és la natació, podent sortir de les diferents “platges” d’interior que ofereix la Llosa del Cavall, doncs la manca d’onatge afavoreix molt la pràctica d’aquest esport. De totes les platges que ens ofereix la Llosa del Cavall, a destacar la que ocupa el nostre lloguer de kayaks, la platja dels Estevats, que ofereix un accés públic i pavimentat a la làmina d’aigua, on en època de kayak hi ha servei de begudes i recollida d’escombraries, a més, és clar, del lloguer de kayaks, patinet i paddle surf, especialitzat, a més, en el públic familiar i amb mascotes.

De la platja dels Estevats estant, també podrem gaudir de precioses postes de sol quan aquest cau rere Coll de Jou, prestant-se, juntament amb els avistaments de flora i fauna, així com per paisatge, a fer rutes fotogràfiques per a immortalitzar-ho tot.

A més a més, a Relleus també oferim nombroses activitats als entrns del pantà de la Llosa del Cavall i la Vall de Lord.
A la nostra base del lloguer, oferim les activitats de tir amb arc, i també disposem d’un circuit permanent d’orientació apte per a tots els nivells i edats.
En trobareu algunes propostes (i més que ens en odeu fer vosaltres), a l’apartat d’activitats de la nostra pàgina web.

platja dels estevats la llosa del cavall zona de bany
La Platja dels Estevats, al pantà de la Llosa del Cavall – Foto: Ariño Visuals

Activitats als entorns de la Llosa del Cavall i activitats al Solsonès

Senderisme a la Vall de Lord i el Solsonès

També hi ha vida més enllà de l’embassament ! I al seu voltant, a la Vall de Lord i més enllà d’aquesta però a un cop de cotxe hi trobem una infinitat d’activitats destacables més enllà de les rutes culturals, històriques, visites a ermites romàniques i gaudir dels paisatges de l’indret, l’entorn ens ofereix una completa xarxa de senders, alguns d’ells molt salvatges i força infrautilitzats que ens duran a llocs inhòspits i pràcticament inaccessibles, així com també altres rutes senderistes més assequibles a tots els públics i les edats que vulguin practicar senderisme.

Podem destacar-ne algunes rutes molt interessants:

  • Senderisme a la serra de Busa, aquest indret ofereix nombrosos itineraris, el més espectacular és la volta completa, que ressegueix els cingles. Així com també visitar-ne la seva presó, on s’hi tancaren els presoners en la guerra del francès. Dels seus cingles en saltaven els presos al buit, tips de les penúries i al crit de “Morir a Busa, renéixer a Paris!”.
  • El Clot de Vilamala, si bé recomanem accedir-hi amb guia si no tenim molt ben entrenada l’orientació.
  • La circular a la Mola de Lord, així com també passejar pel seu altiplà ens permet combinar el senderisme i una visita històrico-cultural al Santuari de Lord.
  • El massís del Port del Comte, ens ofereix també una infinitat de rutes de senderisme amb el Pedró dels Quatre Batlles, que amb els seus 2388 metres n’és el punt més elevat.
  • Les serres dels Bastets i dels Llengots, en canvi, requereixen d’una bona dosi d’orientació, tot i que l’ascens al Tossal de les Viudes és una ruta molt bonica per uns paratges absolutament salvatges.
  • Si no busquem una ruta amb massa pretensions, us podeu apropar al Mirador del Codó, on podeu gaudir d’una curta passejada amb nens, sense desnivell però amb un premi impagable, les vistes espectaculars a tota la Vall de Lord i sobre el pantà. Sens dubte és una activitat amb nens molt destacable.
  • Una altra ruta molt popular, possiblement la que més visitants atreu de la zona, és la de Pont Quebradís, o Cabradís, ho trobareu escrit de les dues maneres en diferents indrets, i és que és  un indret on el riu travessa per sota la roca a través d’un túnel natural.

Escalada al Solsonès i la Vall de Lord

Si heu arribat fins a aquí, no se us haurà escapat que hem parlat durant tot el text de paisatges amb altives parets, així doncs, entre els esports d’aventura més practicats al Solsonès, i en especial a la Vall de Lord, és l’escalada, i molt especialment l’escalada clàssica o de via llarga

Resulta pràcticament impossible fer una llista de les millors vies de la vall, doncs cadascú les valora segons els seus criteris, però si que se’n poden destacar algunes de molt properes al pantà de la Llosa del Cavall, pel seu tret característic de combinar roca, alçada i aigües turqueses com a teló de fons:

  • Cresta del Sol (300mts. IV)
  • Cresta de Vall-llonga (200mts. V) menys recomanable que la seva veïna cresta del Sol
  • Entre Aigües (150mts. V+)

Recordeu però que indrets com la Serra de Busa, han tingut/patit un esclat d’obertures en els anys més recents i hi ha una ingent quantitat de noves vies a descobrir.

Espeleologia a la Vall de Lord

També hi ha secrets ocults a la Vall de Lord, només accessibles als més valents i valentes (i que tinguin els coneixements tècnics, és clar).
L’espeleologia, a la vall va viure la seva època daurada (no exempta de polèmica) amb l’exploració de la Bòfia de Torremas, éssent aquesta fins l’any 78 la més profunda mai explorada a Catalunya, i fins l’any 1982 la més profunda del món en conglomerats.

Val a dir que arran de la seva descoberta, l’ego va fer que es rebategés amb el nom de Montserrat Ubach, nom que per mala sort, s’ha acabat popularitzant més que no el nom amb que el coneixien la família de l’indret

També és molt popular la Bòfia, al cor del massís del Port del Comte, al bell mig de les seves pistes d’esquí, que havia servit anys enrere per treure’n el gel que s’acumulava al seu interior durant l’hivern i portar-lo a les viles i ciutats per vendre.

Hi ha altres cavitats més assequibles a la zona com pot ser l’Avenc del Bages, que es pot visitar sense massa material tècnic específic, així com també una infinita quantitat de baumes que podem visitar, que al llarg dels anys i la història han proporcionat abric a pastors, llenyataires, maquis o carboners, etc. n’és un dels millors exemples la Balma de Ca la Rita, on encara s’hi manté d’empeus la casa on va viure, fins als 80.

El barranquisme al Solsonès i a la Vall de Lord

En un entorn tant muntanyós com és la Vall de Lord, al nord de la comarca del Solsonès, no hi podia faltar una altra de les populars activitats d’aventura com és el descens de barrancs. Per bé que no hi trobarem barrancs famosos a nivell de país, si que hi ha una llarga llista de descensos amb un bon interès, tants, que ens permetrà plantejar-nos el barranquisme amb nens, o apte per a tothom.


En podem destacar alguns, però com en tot, cadascú hi tindrà les seves preferències:

Per a més informació, entre altres, podeu cercar el llibre Gorgs 2011 que disposa d’un bon recull de descensos a la Vall o la llista amb tots els descensos disponibles dels quals tenim constància a la comarca del Solsonès que hem elaborat.

La Valldora, un paratge únic

Un dels paratges més bonics que trobem en aquesta zona és l’església de Sant Pere de Graudescaldes on un podrà banyar-se al riu. Hi podeu arribar per la carretera que uneix Solsona i Berga. Agafant el desviament de La Vall d’Ora i seguint-la fins que s’acabi l’asfalt i seguirem la pista de terra.
A mà esquerra trobarem un pont de fusta que sembla impossible de creuar amb cotxe, però es pot. Allà mateix trobareu llocs per deixar el cotxe, seguint el camí arribareu fins a l’església de Sant Pere de Graudescaldes.

Sant Pere de Graudescales el 1893

És una església romànica situada a la Vall d’Ora. Es troba enmig d’un paratge molt bonic al municipi de Navès. Just darrere de l’església hi ha un camí que baixa fins al riu, i si seguiu riu amunt trobareu una petita piscina on fer un bany ben refrescant.

Gastronomia de la Vall de Lord

El pantà de la Llosa del Cavall ocupa doncs un entorn de muntanya; un indret que ofereix al visitant la possibilitat de gaudir d’autèntiques experiències gastronòmiques.

En són un bon exemple una àmplia varietat d’embotits de porc com ara el donegal (bull) blanc o negre, les llangonisses o la botifarra.
També hi trobarem el mató, i el formatge fresc, tant de llet d’ovella, cabra o vaca.

No ens podem oblidar tampoc del trumfo, com diem a les patates la gent de la Vall de Lord; Al municipi d’Odèn, gràcies a les característiques climàtiques i edàfiques, s’hi produeix una patata de consum amb un sabor i unes qualitats culinàries que la diferencien de les patates d’altres indrets.

Segons l’època de l’any en la que ens trobem, la Vall de Lord ens ofereix també diferents tipologies de cuina, com la cuina de caça o també una rica cuina relacionada amb els bolets a la tardor, doncs els boscos de la Vall de Lord, i els que banyen les aigües de la Llosa del Cavall són riques en bolets a la tardor; qui sap, pot ser una bona excusa per llogar un kayak i sortir a buscar bolets a racons inaccessibles per terra.

També des de les aigües del pantà de la Llosa del Cavall podrem veure extenses plantacions de poma ecològica de la Vall de Lord.

la llosa del cavall activitats amb nens
Foto: Ariño Visuals

Fauna a les aigües del pantà de la Llosa del Cavall

A les aigües de la Llosa del Cavall hi trobem, és clar, diferents tipus de peixos, com ara les truites comunes i d’arc de Sant Martí, totes elles en regressió; el Carpí Vermell, i les Madrilles, més abundants, les trobarem sovint a les vores quan ens banyem i remem amb kayak.

Hi podem trobar també algun peix propi del Cardener o el riu de Valls com el Barb cua-roig o algun peix més rar com el Peix Gat, del qual se n’ha avistat algun exemplar.

Pel que fa als mamífers, menys aqüàtics en general, veurem amb molta freqüència el Visó Americà, espècie invasora que foragita algunes espècies autòctones.

De rèptils també en veurem, ja més discrets, podem trobar alguna serp d’aigua, i crancs de riu, tant autòcton com americà.

Cal destacar la presència de Nàiades, una espècie d’aigua dolça que necessita d’unes espècies de peixos concretes per a completar el seu cicle vital i que disposen d’un “peu” per a desplaçar-se pel fons de l’aigua. Les veurem especialment a les èpoques estivals, quan les aigües del pantà de la Llosa del Cavall minven i queden les Nàiades al descobert.

Fauna fora de les aigües de la Llosa del Cavall

També a tall d’exemple podem divisar alguna guineu, conills, isards o cabirols, i si som afortunats, pujant a Port del Comte o la Serra del Verd, potser veurem algun gall fer.

L’animal salvatge més abundant però, fregant la plaga és el porc fer o porc senglar, fet que ens obliga a circular amb compte a les nits, doncs ens en pot sortir un sobtadament i provocar algun accident.

D’ocells també en podem veure un munt, donat que a l’entorn s’hi alcen altes parets de roca que faciliten la presència de diferents tipus d’aligots i el voltor, però pel que fa estrictament al pantà de la Llosa del Cavall, hi podrem veure sobretot, ànecs de coll verd i sempre serà curiós trobar-nos, bo i remant amb el kayak, un bernat pescaire a les vores i els troncs del pantà.

Flora del pantà de la Llosa del Cavall

De flora també n’hi veurem força, els boscos, compostos de pi roig amb algun roure i alzina, especialment aquests darreres s’havien aprofitat anys enrere per a transformar-los en carbó vegetal. Als vorals del pantà de la Llosa del Cavall, no hi trobarem pràcticament encara flora de bosc de ribera. Al sotabosc, hi podrem trobar espècies curioses com el boix grèvol i el teix a les fondalades de Vilamala. Altres més comunes com el boix, la ginebra, sàlix, timó i altres herbes aromàtiques.

Com anar a la Llosa del Cavall

Allotjaments prop de la Llosa del Cavall

Tant si cerqueu un allotjament de cap de setmana, com per a estades més llargues, a la Vall de Lord i a tota la comarca del Solsonès hi trobareu una àmplia oferta d’allotjaments de diferents tipus, des de cases rurals, hotels, càmpings, cases de colònies, apartaments, etc. amb un ampli ventall de preus, i on predominarà sempre un tracte humà i familiar, com no pot ser d’altra manera en una comarca d’interior.

Per tal que pugueu trobar-ne sempre una relació actualitzada, hem pensat que no serà útil que us en reproduïm aquí la llista, així que us enllaçem:

  • Turisme la Vall de Lord – Trobareu la relació completa d’allotjaments en l’àmbit concret de la Vall de Lord.
  • Turisme Solsonès – Aqui, si voleu ampliar el focus, trobareu la llista d’allotjaments de tota la comarca del Solsonès.

Us convidem a visitar-los, bo i sabent que gaudireu d’una experiència més completa encara, en tots aquests establiments, molts d’ells familiars i regentats per gent del territori.

Restaurants a prop de la Llosa del Cavall, on menjar ?

Com en el cas de l’allotjament, reiterem que tant a la Vall de Lord com al Solsonès, trobareu una nodrida oferta culinària que de ben segur ajudarà una jornada de turisme, i és que, què hi ha millor que omplir la panxa de bon tiberi ?

Trobareu a la nostra comarca diferents restaurants, cadascun d’ells especialitzats en un tipus de cuina diferent, podent escollir des de fer un entrepà o unes tapes per picar a l’hora del vermut, o elaborades creacions culinaries així com cuina de muntanya de plat fondo.

Igualment, per tal que en pogueu trobar sempre el llistat més actualitzat, hem pensat que és més convenient enllaçar amb les pàgines de turisme de la zona:

  • Turisme la Vall de Lord – Trobareu la relació completa de bars i restaurants en l’àmbit concret de la Vall de Lord.
  • Turisme Solsonès – Aqui, si voleu ampliar el focus, trobareu la llista d’allotjaments de tota la comarca del Solsonès.

Ja ho veieu, no hi ha excuses possibles per a no fer-nos una visita, la comarca del Solsonès, i la Vall de Lord més en concret en tant que és casa nostra, us ofereixen un ampli ventall de possibilitats per visitar la zona i gaudir al màxim de les vostres vacances o estada de cap de setmana.

Ens veiem a les muntanyes !

Activitats que també et poden interessar …

T’animem a fer-nos una visita, i, si t’ha resultat útil l’article, no oblidis compartir-ho!

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *