Avenc dels Esquirols

Feia ja molt de temps que l'única pols que apareixia damunt el nostre material d'espeleologia era únicament la que s'acumulava al prestatge on el teníem guardat; dit d'una altra manera feia molt de temps que no fèiem cap sortida d'espeleologia més enllà d'alguna visita a coves horitzontals.

Aprofitant que en Marc ha de baixar per la zona, tornem a la urbanització "El Lledoner", on ja vàrem visitar l'avenc dels Topògrafs fa uns anys. En aquesta ocasió la idea és visitar l'avenc dels Esquirols, previsiblement molt ben equipat, doncs fins almenys la cota -80 s'utilitza per a fer cursos.

El pla no pot ser millor, doncs per arribar a l'Avenc dels Esquirols no haurem de caminar ni cinc minuts, i els seus pous ben seguits permeten d'anar-los enllaçant l'un rere l'altre sense "malgastar" corda en passos intermedis.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica de l'Avenc dels Esquirols

 • Activitat: Espeleologia
 • Altres toponímies: Avenc de la Sal de Llop
 • Punt de sortida: C/Riu Flamisell (urbanització El Lledoner)
 • Població més propera: Urb. El Lledoner
 • Aproximació: 5'
 • Tipus de cavitat: Avenc
 • Litologia: Calcària
 • Coordenades UTM (ETRS89)
  • 31T
  • X: 405627
  • Y: 4581828
 • Descens dins la cavitat: -184
 • Temps d'exploració: 3h aprox. fins aproximadament a -100
 • Dificultat: Mitjana: Se'n coneix la possibilitat d'Hipòxia a partir de al cota -80.
 • Cartografia:
 • Material recomanable: En Marc ha comptabilitzat que per arribar a la cota aproximada de -100, punt on s'acaben les instal·lacions en químics, calen uns 21 mosquetons. A partir d'aquí preveure material de reposició.

Com arribar a l'Avenc dels Esquirols:

Per arribar a les dues boques que conformen l'accés a l'Avenc dels Esquirols ens hem de dirigir a la urbanització anomenada "el Lledoner" entre Ordal i Vallirana. Cercarem el carrer del Riu Flamisell i el seguirem ben bé fins al final, on en una baixada que acaba en un atzucac podrem aparcar sempre procurant deixar l'espai perquè els vehicles puguin girar, i com sempre, no destorbar la vida del veïnat.

Des d'aquí seguirem caminant cap a la rasa, i uns metres abans d'arribar-hi, seguint els camins fressats trobarem les dues boques, ambdues grans, de l'Avenc dels Esquirols.

Descripció de la visita a l'Avenc dels Esquirols:

Tenim fins a tres vies equipades amb químics per entrar a l'Avenc dels Esquirols, si mirem les boques amb el torrent a l'esquena, la boca esquerra té una via, menys alta que les de la dreta, boca que té dues vies, una per l'esquerra, a la qual es pot accedir rapelant des d'un roc uns metres més amunt, i una tercera via d'entrada, que és la que utilitzarem nosaltres, a la dreta de la boca, començant d'un roc a terra, i que s'endinsa a aquest primer pou des d'una instal·lació volada, un xic punyetera d'arribar-hi.

A la base d'aquest primer pou de 23 metres hi trobarem una petita gatera descendent amb senyals evidents d'haver estat desobstruïda i que ens condueix a la capçalera d'un pou d'uns 8 metres on trobarem una nova gatera a la base i que a través d'una estretor ens condueix a la capçalera del pou de 42 metres, el més llarg de l'Avenc dels Esquirols.

Alternativament a la gatera de la base del pou de 8 metres, ens trobarem un pas equipat, a uns 2 o 3 metres d'alçada que esquiva la gatera per una mena de meandre just per damunt d'aquesta. Amb aquest pas, sumarem 4 mosquetons als 17 que hem fet servir nosaltres per arribar fins a la cota -100, sumant el total de 21 mosquetons que hem esmentat a la fitxa.

Un cop ubicats a la capçalera del pou de 42 metres, observarem també una corda fixa que en remunta la paret, intuïm que és l'accés a la Via Montesions. Nosaltres optem, però per continuar pel pou de 42 metres, d'una única tirada i molt bonic ens deixarà, a uns 3 metres de la base d'aquest, punt on a través d'un passamà que cal equipar cap a l'esquerra anirem a cercar una instal·lació en un forat un xic estret, penjada al sostre i que ens permet de seguir la nostra progressió pel pou d'uns 21 metres, a la base del qual reinstal·lem per evitar fregaments i quedar a la part alta d'una saleta a la qual davallarem amb una última petita vertical.

A terra, en un gran bloc de pedra, una inscripció indica "Sadox", no ens hi hem apropat a donar una ullada, doncs hem seguit l'evident línia d'instal·lacions en químics que a través d'una estretor segueix per deixar-nos, a través d'un nou pou d'uns 9 metres quedem damunt un bloc, punt on la cavitat es bifurca, i també on desapareixen els químics que ens han acompanyat fins ara. Comprovem que les instal·lacions amb les quals cal continuar la progressió es troben en força mal estat, com a mostra, dels tres espits que tenim a l'abast, només un té la rosca en un estat acceptable.

Coneixedors del fet que ja ens trobem per sota la cota -80, punt a partir del qual les mesures desaconsellen prosseguir, almenys en formacions i grups, sumat a l'estat de les instal·lacions que observem i l'hora, decidim deixar-ho aquí i començar a remuntar tots els pous per tornar a l'exterior.

Topografia de l'Avenc dels Esquirols

ressenya i topografia de l'avenc dels esquirols reseña
Font: rejondo3.wordpress.com

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPS

Urbanització El Lledoner
Avenc dels Esquirols, espeleologia a Catalunya
Avenc dels Esquirols, espeleologia a Catalunya
Avenc dels Esquirols, espeleologia a Catalunya
Avenc dels Esquirols, espeleologia a Catalunya
Avenc dels Esquirols, espeleologia a Catalunya
Avenc dels Esquirols, espeleologia a Catalunya
Avenc dels Esquirols, espeleologia a Catalunya
Avenc dels Esquirols, espeleologia a Catalunya

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *