15 €

CIRCUIT D’ORIENTACIÓ DE RASOS DE PEGUERA, EL BERGUEDÀ

Descobriu la possibilitat de fer una agradable passejada amb nens i en família, sols o amb un grup d’amics, proposeu-vos i organitzeu una petita competició entre vosaltres.

Qui serà el més ràpid a trobar totes les fites?

 

NOTA IMPORTANT: Aquest 2023 hem decidit desmuntar el circuit permanent d’orientació a Rasos de Peguera a causa del vandalisme que patien les balises.

Aquesta activitat continua disponible sota reserva, amb un preu de 15€ per persona.

CLICA PER CONTRACTAR L'ACTIVITAT

QUÈ NECESSITO PER FER EL CIRCUIT D’ORIENTACIÓ DE RASOS DE PEGUERA?

Per resseguir els circuits d’orientació és necessari disposar del mapa del circuit on trobarem, a més de tota la informació topogràfica de l’indret, les fites a descobrir degudament senyalitzades en uns cercles, dins els quals hi hem de buscar la fita corresponent.

Per tal de saber orientar el mapa correctament al nord, també ens serà de gran utilitat comptar amb l’ajut d’una brúixola si no coneixem prou bé l’indret, fet que ens permetria fer-ho a vista.

QUÈ ÉS UN CIRCUIT D’ORIENTACIÓ?

Un circuit d’orientació és un itinerari senyalitzat de manera permanent i que permet que cada persona pugui sortir a seguir-lo en el moment que li convingui.

L’objectiu que es busca amb la senyalització dels circuits d’orientació permanents és posar a l’abast de tothom la possibilitat de practicar i aprendre aquesta disciplina esportiva tan necessària per a tothom qui es vol moure de manera autònoma a la muntanya, només amb l’ajut d’un mapa i una brúixola.

DESCARREGA EL MAPA D’ORIENTACIÓ

CIRCUITS PENSATS PER A APRENDRE ORIENTACIÓ

A més, i malgrat que els nostres circuits estan dissenyats per a la iniciació a les curses d’orientació en família de manera fàcil, lúdica i segura, la voluntat és també que les persones que segueixin els nostres circuits descobreixin també aquesta modalitat esportiva que està tenint un auge tan important a comarques com el Berguedà, on l’orientació gaudeix d’una salut de ferro gràcies al Club Orientació Berguedà.

Amb la pràctica de l’orientació, a més de fer esport i millorar la nostra forma física i també la salut mental gràcies al fet que l’activitat es desenvolupa en un entorn immillorable com són Rasos de Peguera, al Berguedà, augmentarem també la nostra capacitat mental de concentració i memòria.

L’esport de l’orientació és completament accessible per a tota la família, essent, doncs, un esport molt inclusiu i que us permetrà passar un matí o tarda divertit fent una activitat amb nens al Berguedà. Estrenyeu el vincle amb els vostres alhora que apreneu a moure-us amb seguretat, llibertat i respecte per la natura.

mapa circuit orientació en família Rasos de Peguera, el Berguedà
DESCARREGA EL MAPA D’ORIENTACIÓ

CONSELLS PER A ORIENTAR-SE

LA SEGURETAT EN UN CIRCUIT D’ORIENTACIÓ EN FAMÍLIA

Demanem a tothom qui s’hi apropi per lliure, que no deixeu mai un menor sense la companyia d’un adult.

Si es va en grup, cal que aquest es mantingui sempre cohesionat i mai deixar ningú enrere.

Eviteu anar bosc a través sempre que la ubicació de la fita no ho requereixi, seguiu les pistes i camins de l’Estació de Rasos de Peguera, són més que suficients per a arribar a totes les fites.

Equipeu-vos degudament per l’entorn, tingueu present que Rasos de Peguera és una estació de muntanya, utilitzeu calçat adequat, porteu abric i aigua.

Consulteu sempre la previsió meteorològica abans de sortir a fer el circuit d’orientació, i en cas que aquesta sigui desfavorable, considereu de fer el circuit un altre dia.

Si durant el recorregut es té la sensació d’haver-se desorientat, el més recomanable és desfer els nostres passos per retornar al darer punt conegut.

Intenteu sempre seguir una regla de tres, confirmant amb tres elements al mapa que us confirmin la vostra posició.

Si trobeu alguna fita malmesa, us demanem si us plau que ens ho feu saber a través de la pàgina de contacte.

LLEGIR EL MAPA DEL CIRCUIT D’ORIENTACIÓ DE RASOS DE PEGUERA

Un cop disposem del mapa topogràfic del circuit d’orientació, farem una ullada ràpida als elements que tenim més propers i procurarem d’identificar-los al mapa per assegurar-nos que entenem correctament tota la informació i simbologia que el mapa ens aporta.

Per al mapa del circuit d’orientació de Rasos de Peguera hem pres com a base el mapa de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.
En aquest mapa hi trobarem diferents elements que detallem a continuació, recordeu, però, que en altres mapes els elements aquí descrits poden expressar-se amb simbologia diferent.

  • El nord i les Corbes de Nivell: El nord del mapa és el primer que cal tenir en compte, ja que bo i fent-lo correspondre amb el nord geogràfic tindrem el mapa ben orientat i serà el punt de partida correcte per a començar a llegir-lo i contrastar-lo amb el nostre entorn.
    Pel que fa a les corbes de nivell, són les línies imaginàries que uneixen punts situats a la mateixa alçada, així doncs, en indrets amb fort pendent, aquestes es mostraran més juntes, i en indrets més planers, per contra, aquestes es mostraran més separades.
  • Edificis: malgrat que ens mourem en un entorn de muntanya, a Rasos de Peguera hi ha algunes edificacions així com petites construccions per a la infraestructura de l’estació d’esquí. Així doncs, aquestes construccions són representades al mapa i ens poden ser de gran utilitat per saber-nos situar a l’entorn. Els identificareu per ser pintats d’un color Salmó.
  • Torrents, rases i basses: Indicats en blau, i degudament senyalitzats amb la línia de la part més profunda dels torrents i rases. En el cas de les basses, aquestes es mostren com a masses d’aigua de color blau ocupant el màxim d’espai de la bassa.
  • Massa forestal: Majoritàriament en el mapa hi trobareu dos colors, el blanc, indicant la manca d’arbres, i el verd, que és senyal que al lloc on es troba aquest color hi trobarem bosc i per tant, arbres. Aquest és un molt bon element a tenir en compte per orientar-nos.
  • Carreteres, camins i pistes: Fàcils d’identificar, els trobarem degudament jerarquitzats segons la importància, considerant la carretera el més important, veurem dues línies negres que van seguint el contorn de la carretera. El mateix per a les pistes forestals, però amb una línia de contorn menys marcada. Per últim els camins o senders, senyalitzats amb línies discontínues.

ESPEREM QUE GAUDIU AL MÀXIM DE L’ENTORN I L’ACTIVITAT ALHORA QUE US PREGUEM QUE TINGUEU EL MÀXIM DE RESPECTE I ESTIMA PEL MEDI NATURAL

ALTRES ACTIVITATS AMB NENS QUE ET PODEN INTERESSAR