descens de grans verticals de catalunya

Salt de Tirabous a Tavertet

En plena febrada de descoberta Osonenca i en un any molt motivats per la verticalitat ens dirigirem una tarda de primers de maig cap al Saltant de Tirabous.

Situat a tocar de Tavertet, hi anem amb la idea inicial de davallar-ne la via més directa per l'esquerra, tot i que canviarem de plans.

A més, malgrat que les maniobres amb corda s'allargaran més del compte, acabarem una bonica jornada barranquista per la comarca d'Osona davallant aquesta interessant vertical que crèiem que podíem trobar amb un fil d'aigua, però que ha resultat completament seca, amb la gran marmita de la base podrida, com de costum.

Farem aquest descens amb l'Àlex, l'Òscar i en Pau.

NOTA: A posteriori de la nostra visita hem descobert que l'accés a l'espai és regulat, consulteu-ne les condicions a: https://santuarisnaturals.org/morrodelabella

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del descens del Salt de Tirabous

  • Activitat: Barranquisme a Osona
  • Altres toponímies: Torrent del Noguer
  • Punt de sortida: Aparcament del Morro de l'Abella, Cascada de Tirabous
  • Població més propera: Tavertet
  • Combinació de cotxes: no
  • Coordenades UTM de l'entrada:
    • X: 449325
    • Y: 4649224
  • Temps TOTALS amb un sol cotxe:
    • Temps aproximació: 10'
    • Temps de descens: 1h
    • Temps de retorn: 40' passant a veure les vistes al Morro de l'Abella
  • Dificultat: v4-a1-I
  • Ràpel més llarg: 50 mts. (100 si es vol fer d'una tirada)
  • Corda: 2x60
  • Cartografia:
    • Collsacabra - Vall de Sau - 1:25.000 (Ed. Alpina)
    • Institut Cartogràfic de Catalunya
  • Bibliografia (alerta, ressenyes molt antiquades):
    • Descenso de Cañones - Barcelona (Tomo I) - Eduardo Gómez (Autoeditat)
    • Guía de Descenso de Cañones y Barrancos - Cataluña - Eduardo Gómez (Barrabes Editorial)
  • Observacions: Compte si es fracciona el ràpel, la roca es troba molt desgastada en la instal·lació inferior!
    • Passos molt aeris al retorn

Accés i aproximació al Saltant de Tirabous

Sigui des de Manlleu o de Roda de Ter estant ens dirigirem cap a l'Esquirol per passar l'Àrea de Servei del Cabrerès, just a l'entrada del poble i passar-la de llarg.

Obviarem l'entrada al poble, i la passarem de llarg, seguint circulant per la C-153 i restant atents al capdamunt d'una lleugera pujada, on hi ha el trencall a mà dreta senyalitzant Tavertet i l'Esquirol, prenent la carretera BV-5207, aquesta carretera renovada és la circumval·lació que ens permet dirigir-nos amb cotxe a Tavertet sense carregar de trànsit el bonic nucli de l'Esquirol.

Restarem atents un cop passat el quilòmetre 8 de la carretera, ja que a no massa distància ja intuirem a mà dreta l'aparcament del Morro de l'Abella.

Cal saber que l'aparcament del Morro de l'Abella pot ser tancat entre setmana, i segons comentaris a Google Maps, pot ser tancat de forma aleatòria en cap de setmana, i de pagament quan el trobem obert.
Sembla que costa 2,5 € per persona, i hi ha qui comenta que hi ha establert un límit d'una hora per aparcar. En el nostre cas, entre setmana, hem trobat l'aparcament obert per la gravació d'un anunci i no ens han posat cap mena d'inconvenient per deixar-hi el cotxe l'estona que hem tardat a fer el descens.

APROXIMACIÓ AL SALT DE TIRABOUS

Costa descriure com hem fet l'aproximació al descens del Salt de Tirabous, primer perquè hem confiat cegament en l'Àlex, i segon perquè el camí es perd.

En el nostre cas, i el vostre si seguiu el track, cal prendre el camí que surt per l'esquerra de la caseta de l'aparcament, per tombar a la dreta al primer trencall fins que, quan sembla que el camí s'acaba, buscarem al final d'aquest un corriol que davalla força directe cap al llit del barranc.

A partir d'aquí és més recomanable seguir la intuïció més que no pas el track, ja que recorrerem per damunt d'una petita cinglada fins a trobar-ne el punt més "dèbil" on tombarem a l'esquerra per baixar directes al barranc bosc a través i entremig dels arbustos.

EL DESCENS SALT DE TIRABOUS

Un cop al llit del riu superarem un parell de tolls d'aigua molt podrida, el segon dels quals és el que presenta més risc de prendre un bany desagradable per una relliscada absurda.

Tot i això, cap dels quatre arriba a les capçaleres del Saltant de Tirabous amb els peus molls i decidim quina de les dues capçaleres utilitzarem.

Malgrat que inicialment semblava que optaríem per la línia esquerra, amb un passamà obligat i una reunió vertiginosament volada, no tot el grup ho veu clar, i sense discussió s'opta per la via dreta, menys exposada en la seva part alta, per bé que igualment alta. Les vistes, en aquest punt són senzillament espectaculars, als nostres peus, un enorme circ conformat per diversos llavis de roca rogenca i grisa; a la nostra esquerra, el famós Morro de l'Abella.

La descripció és curta, perquè si bé la línia dreta del Salt de Tirabous permet fer el ràpel d'una sola tirada, finalment i degut al "xiclet" de la corda es decideix de fraccionar a la instal·lació intermèdia, resultant en dos ràpels, un d'uns 50 metres, i un segon de 40.

El primer ràpel comença amb una sortida un xic incòmoda, però de bon fer, superant uns arbustos, i alguns trams volats, sobretot a la meitat inferior.

Arribats a la instal·lació intermèdia observem com la força de l'erosió s'ha anat menjant la roca i ha deixat al descobert una part important de la instal·lació de químics, tot i que encara no ens sembla que comprometi la seguretat, la palanca que s'exerceix als ancoratges, començarà a ser important en els anys vinents.

A causa d'un malentès en la comunicació, hem de refer tota la instal·lació a la segona reunió i perdem un xic de temps, però malgrat tot, seguim sense més inconvenient que haver de tornar a passar la corda, i seguim davallant la segona meitat del Salt de Tirabous, acompanyats d'unes vistes espectaculars al pantà de Sau i tot un entorn senzillament increïble i escarpat.

La segona part del descens és menys volada, només uns metres per sota la reunió, i després seguirem rapelant amb els peus a la paret.

Cal parar atenció, perquè tot i que és fàcil d'evitar, la línia ens deixa a l'aigua podrida de l'enorme marmita que hi ha a la base del salt de Tirabous. Sense despistar-nos, i amb l'ajut de la corda podrem pendular una mica cap a la nostra dreta per evitar la desagradable experiència de banyar-nos en una aigua completament negra.

És en aquesta enorme marmita i no més avall on acaba el nostre descens.

Retorn del Salt de Tirabous

A la gran marmita a la base del Salt de Tirabous, obviarem les cordes podrides i ja sense camisa que permeten baixar els dos ressalts que ens manquen per acabar el descens.

En canvi, just per damunt l'ancoratge que sustenta la primera corda, tombarem a l'esquerra remuntant la roca amb compte de no patinar i remuntarem per un camí poc, o més aviat gens evident, fins a apropar-nos al peu de paret on trobarem un ambient baumat en tot moment, i seguirem la paret cap a la dreta, recorrent racons preciosos als peus del Morro de l'Abella i trobant algun pas equipat amb corda, on també observarem restes de l'antiga via ferrada de Tavertet, desequipada completament el 2007. Identificarem el lloc, perquè ens enfilem a un llavi rocós molt aeri a sota el Morro. És emocionant, i les vistes són espectaculars, però cal restar concentrats.

Vorejant el Morro de l'Abella veurem les famoses vies d'escalada artificial que el pugen, i un xic més endavant, toparem amb una canal molt evident que ens remunta al collet previ al Morro. D'aquí a l'aparcament ens resten escassos 5 minuts, tanmateix, val la pena aprofitar si el dia no és festiu o cap de setmana, d'apropar-nos a gaudir del Morro de l'Abella i les seves vistes sense ningú més al voltant.

 

Ressenya del Salt de Tirabous

descens de grans verticals de catalunya

Nota: Hem procurat ubicar les instal·lacions corresponents a les dues vies que davallen el preciós Salt de Tirabous.
En el nostre descens hem observat diversos químics amb anella a l'esquerra hidrogràfica del Salt de Tirabous, per la vía amb la capçalera volada. Semblen fraccionaments per a poder remuntar la totalitat del Salt de Tirabous si s'instal·la emprant la metodología pròpia de l'espeleologia.

Foto: Josep Balius Planellas

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: Com sempre, marquem el tram de descens sobre mapa per evitar punts errants per manca de senyal o errors de GPS.

Compte també amb el retorn, també és marcat sobre mapa a causa de la contínua proximitat de la cinglera que ens va provocar molts errors en el track.

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *