barranc de l'olla de la Mel

El Barranc de l’Olla de la Mel, barrancs secs al Berguedà

Dels tres descensos que davallen d'enmig de les altes parets de les cingleres de Gresolet i la Bola, el Torrent o Barranc de l'Olla de la Mel és el que més crida l'atenció amb diferència.

La seva característica forma, visible ja des del Refugi o el Santuari de Gresolet, formant un tall estret i vistós a la cinglera, el fa atractiu a la vista abans d'entrar-hi, i un cop dins, la sorpresa és majúscula, amb trams molt tancats, i d'un desenvolupament marcadament vertical, aquesta gran ferida a la roca dels cingles ens abocarà de nou damunt la preciosa fageda de Gresolet, per prendre el Torrent del Coll de la Bauma i retornar al cotxe.

Remarcar que els temps aquí descrits són combinant dos cotxes, l'un, aparcat a Gresolet en l'ample espai que queda a la corba de dretes a tocar del Torrent de Gresolet, i l'altre ens serveix per apropar-nos fins al Pla de la Creu, o si ho preferiu, fins a la Jaça, que l'identificareu per la cabana de pastors que hi ha.
Sigui com sigui, és molt interessant poder disposar de dos cotxes, altrament, l'aproximació o el retorn, segons on aparquem el cotxe, s'allargaran sobre manera, i el desnivell a superar fins al Coll de la Bauma des de Gresolet és important tenir-lo ben present, per bé que transitar per la bella Fageda de Gresolet sempre és agraït.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del barranc de l'Olla de la Mel

 • Activitat: Barranquisme al Berguedà
 • Punt de sortida: Gresolet
 • Població més propera: Saldes (el Berguedà)
 • Combinació de cotxes: Molt recomanable
 • Coordenades UTM de l'entrada:
  • X: 395084
  • Y: 4679988
 • Horaris amb dos cotxes:
  • Temps aproximació: 28'
  • Temps de descens: 1h44'
  • Temps de retorn: 12'
 • Dificultat: v4-a1-IV
 • Ràpel més llarg: 35 mts.
 • Corda: 2x40
 • Cartografia:
 • Bibliografia:
  • No en coneixem, ens en podeu recomanar als comentaris
 • Observacions o material recomanable:
  • Equipament en un bon estat general tot i que a parer nostre és una sapastrada de tan junts com estan els parabolts, recomanable dur maillons i cordinos de substitució per si un cas.

Punts de referència

Punt de referència Temps parcial Temps total Distància
Pla de la Creu 00:00 00:00 0
Barranc Olla de la Mel 28' 28' 0,855 km.
Sortida del Barranc 1h44' 2h12' 1,55 km.
Gresolet 12'  2h24' 1,775 km.

Accés i aproximació al Barranc de l'Olla de la Mel

Accedirem fins al Santuari de Gresolet per la pista, que es troba en un bon estat general, però que millor evitar amb cotxes exageradament baixos. Com a mostra, nosaltres hi vam accedir amb una Toyota Proace, que no destaca per l'alçada dels seus baixos.

Aquesta pista la prendrem des de la B-400, que uneix la C-16 amb els pobles de Saldes i Gósol. El trencall el trobarem passada la benzinera de Saldes (i única de la zona), just abans del pont en forma corbada cap a la dreta i que enfila cap al nucli de Saldes. Allí, hi trobarem un rètol indicant GRESOLET.

No correu, i gaudiu de la pista, doncs l'indret és espectacular i sobretot quan passeu per l'estret de Moronta, la bellesa de l'indret se us farà més que evident.

COTXE 1: Arribant a Gresolet, just sota les edificacions i quan la pista tomba fort a la dreta just després d'un trencall cap a una pista en mal estat, veurem un espai molt generós on deixar el primer cotxe.

COTXE 2: Amb el segon cotxe seguirem pujant, passant per la Casa Refugi de Gresolet i el Santuari de la Mare de Déu de Gresolet per immediatament, enfilar corba rere corba per la fageda de Gresolet i cap al Coll de la Bauma. Arribats al coll, tombarem a l'esquerra, xino-xano, que les vistes se'ns aniran fent més i més espatarrants a mesura que remuntem per aquesta part del vessant sud de la Serra del Cadí. Caldrà que restem atents, però, perquè podríem passar-nos el primer espai a tocar del Pla de la Creu on podem deixar el cotxe, si ens despistem, però, se'ns farà ben evident el tram zigzaguejant damunt del Clot de la Jaça, i més encara la barraca de pastor que hi ha, no cal seguir més, podem aparcar.

DESCRIPCIÓ DEL DESCENS DEL BARRANC DE L'OLLA DE LA MEL

Des del cotxe, tant si aparquem vora el Pla de la Creu com a tocar de la Jaça, ens dirigirem al Clot de l'Orri, una ampla Coma que, de fet, fa ben evident el camí de l'aigua en aquest indret, i nosaltres, al cap i a la fi, és el camí que busquem resseguir.

Al principi l'incipient torrent és fàcil de seguir i força evident malgrat la vegetació abundosa que hi habita, però a mesura que ens apropem al Pletissar, aquest es va desdibuixant fins al punt que si ens despistem sortirem a uns planells just damunt de la Cinglera de Gresolet. Tant si ens passa com si no, podem aprofitar per prendre vistes de l'indret, i seguir a la nostra dreta cercant rastres de la rasa, o fites.

Entre boixos i demès vegetació seguirem avançant uns metres en els quals el torrent comença a prendre pendent, esdevenint cada cop més i més dret fins al punt que no podem seguir sense l'ús de cordes, on trobarem el primer ràpel equipat que ens endinsa a una escletxa molt marcada.

Com en serà la tònica en molts ràpels, aquesta primera instal·lació consta de dos parabols ubicats tan a prop l'un de l'altre, que el clàssic ràpel amb vuit desembragable farà que gairebé es toquin ambdues anelles en aplicar-hi tensió.

Tècnica a banda, aquest primer ràpel ja ens és plenament indicatiu del caràcter del barranc de l'Olla de la Mel, un engorjat perfectament encaixonat, estret, amb verticalitat, i un barranc sec, llevat d'abundoses èpoques de pluja.

El següent ràpel no es farà esperar, i el trobarem immediatament després del primer per seguir després d'aquest per una estretor on sembla que s'hi incorpora un afluent, per bé que sec. Continuem uns metres caminant per l'estretor fins a topar-nos amb una desgrimpada o ràpel d'uns 3 o 4 metres.

Tan sols un ràpel de 15 metres com a màxim ens separa del tram amb el pont de roca, possiblement la part més bonica del barranc de l'Olla de la Mel, i quan arribeu al túnel de roca, ens en donareu la raó.

El túnel és alt, força estret i recargolat, ens fa tombar lleugerament a l'esquerra per aterrar a un replà amb les parets molt vestides de vegetació i una heura que enfila costes amunt, s'ha de veure, no llegir-ho.

No hi ha treva, els ràpels se segueixen succeint en un ambient que va guanyant en verticalitat i l'entorn segueix sent immillorable.
La successió consta d'un ràpel de 13, un altre d'uns 25 metres, i el setè del barranc de l'Olla de la Mel, de 26 metres. Aquí les vistes a la cara Nord del Massís del Pedraforca tornen a fer acte de presència, i és en aquest ràpel on comença a aparèixer de forma més "molesta" si és que se'n pot dir així, la vegetació.

Alguns arbustos ens molesten a la sortida del ràpel, i també a la recepció, on ens hi espera força bardissa.

Arribarem al darrer ràpel, equipat amb fins a tres parabolts, dos amb anella i un sense, tots ells sense cap mena d'unió, i rapelarem sortint entre arbustos per albirar de seguida l'allargassada paret de 50 metres que ens separa del terra.

Val la pena destacar que un cop a terra, tant si el grup és nombrós com no, és molt recomanable buscar aixopluc a la bauma que forma la base de la paret, doncs per més que els companys i companyes parin compte de no fer caure pedres, és molt possible que en caigui alguna en aquest darrer ràpel.

 

Retorn de l'Olla de la Mel:

Arribats tots en terra, el camí de retorn és poc evident, per bé que poc perdedor.
Quan trobem el terra de la fageda ple de fulles, se'ns farà impossible de resseguir qualsevol rastre de sender a través de l'espessor del bosc, perquè ja se sap que els terres de les fagedes com la de Gresolet, s'omplen d'una capa de fulles que no ens permet veure què amaguen sota seu.

N'hi haurà prou, però amb una mica d'intuïció, caminar sempre avall i cercar la rasa que forma el Torrent del Coll de la Bauma, on en baixa el sender que ens durà de nou fins a Gresolet.

Croquis o topografia del barranc de l'Olla de la Mel

ressenya topografia barranquisme barranc torrent olla de la mel saldes berguedà Barcelona

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: El track original contempla només l'aproximació i el retorn, el tram corresponent al descens del tram equipat del barranc de l'Olla de la Mel ha estat modificat per a eliminar-ne punts erràtics deguts a la manca de senyal de GPS dins de l'engorjat.

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *