SENDERS DEL NOSTRE TERRITORI

DEIXA'NS ACOMPANYAR-TE PELS INDRETS MÉS BONICS DE CASA NOSTRA.

SENDERISME AL BERGUEDÀ I AL SOLSONÈS, MARCA DE LA CASA!

senderismeDescobreix de la mà dels guies de muntanya Relleus i dels nostres guiatges els indrets més bucòlics del país, treballem i et guiem a qualsevol indret on qui ens ho demani vulgui anar a practicar senderisme; ens fem càrrec de tot el que ens demaneu, planificació, logística, guies, etc. de les vostres sortides i travesses de senderisme perquè només us hagueu de preocupar de gaudir al màxim l'experiència que les muntanyes de ben segur us brindaran.


Amb tot, nosaltres sóm bons coneixedors de les zones on hem nascut, crescut i vivim encara, i és per això que ens permetem de proposar-vos algunes sortides, rutes i travesses que a nosaltres ens enamoren per sobre de les altres ja sigui per l'entorn i els seus racons, per la flora, o la fauna o les històries i llegendes que envolten els llocs a visitar. El Berguedà i el Solsonès, són indrets que compten amb una bona xarxa senderista però de les quals el gran públic en coneix només els indrets més concorreguts d'aquesta. La pràctica del senderisme, per a molts, és la cerca de la tranquil·litat, i aquella solitud i retrobament amb un mateix que només la pràctica del senderisme ens pot oferir, descobriu doncs, amb nosaltres, aquelles parts de la xarxa senderista on la majoria no hi acostuma a caminar.

 

BASTETS - BUSA (Solsonès)
Gaudeix d'un matí de senderisme per un dels indrets més singulars i plens d'història de la zona, la serra de Busa, una serralada en aparença inaccessible per les seves parets agrestes de pedra que envolten el seu altiplà, l'altiplà de Busa, aïllat i de difícil accés que ha propiciat el seu ús per a finalitats bèl·liques durant la Guerra del Francés, l'exemple més famós d'aixó n'és el Capolatell, conegut com "la presó", ja que s'havia fet servir com a tal per a empresonar-hi soldats francesos capturats.
La singularitat del terreny ens permetrà prendre diferents camins que ens duran per senders de diferents complexitats en funció del grup.


VILAMALA (Solsonès)
Vilamala és una de les zones més perdedores de la comarca del Solsonès, plena de rases i cingles que conformen el que la veu popular diu que és el motlle de les muntanyes de Montserrat.
El Clot de Vilamala, format per conglomerats ha estat, des de sempre, un lloc màgic, terra de llegendes i misteris per resoldre.
No fa pas masses anys encara hi havia una important explotació de carbó vegetal de la qual, tot caminant, anirem trobant els rastres, antigues carboneres, baumes per dormir i aixoplugar-se i camins excavats a la paret per poder treure'n el carbó mitjançant els matxos.

 

SERRA DEL VERD (Solsonès)
Estem parlant de la serra més alpina de la Vall de Lord amb 2.283mts. El Verd n'és el sostre, on des del seu punt més alt gaudirem d'unes boniques vistes cap a la veïna vall de Gósol, sempre sota l'atenta mirada d'isards i voltors que ens vigilaran des de terra i aire mentre nosaltres conquistem un dels cims més bonics. Observarem durant el nostre caminar, els diferents estrats alpins, des de boscos caducifolis, altres de perennes i prats alpins.

 

PORT DEL COMTE (Solsonès)
És la muntanya més coneguda de la Vall de Lord, i el Pedró dels Quatre Batlles de 2.387mts. n'és el seu punt més elevat. La presència de l'estació d'esquí, podria fer creure, que a priori, aquest massís ha perdut el seu encant per a passejar-hi amb tranquil·litat, però per sort, el massís ens ofereix molt més que una estació d'esquí, si hi mirem més enllà podrem descobrir racons solitaris per observar els isards, vistes que abarquen des del Pirineu fins a tocar el Mediterrani, tot en el marc de prats de muntanya i paratges tranquils com no hauriem imaginat.

 

PONT CABRADÍS (Berguedà)
El Pont Cabradís és un fenòmen natural espectacular per a la vista. Es tracta d'un gran bloc caigut al riu i amb la paciència infinita de la natura ha estat excavat per l'aigua formant un túnel de 60 metres de longitud. En el seu interior, la mateixa aigua ha format gorgs i estalactites en alguns punts on l'aigua goteja del sostre. Tot plegat, enmarcat en un paratge feréstec alhora que acollidor, on la remor del riu ens acompanyarà per aquest espectacular paratge.

 

ENTORNS DE PEGUERA (Berguedà)
Segur que a tot esquiador li sona el nom de Peguera, encara que l'associi només a l'estació d'esquí berguedana que el 2004 tancava les seves portes de manera definitiva fins l'actualitat. Amb tot, cal explicar que Peguera és un antic poble ara ja deshabitat situat al nord de les pistes de l'estació i als peus de la Serra d'Ensija, un poble que antigament havia viscut una activitat frenètica per les explotacions forestals i mineres de la zona. En podem destacar també, que és el poble natal de Ramon Vila "Caracremada", l'últim dels maquis catalans, o les restes de l'antic cable aeri per a transportar els troncs talats cap a la vall del Llobregat.
Tot plegat conforma un entorn de muntanya idílic on podrem adaptar la sortida al nivell del grup, pujant muntanyes amunt o optant pels camins planers amb bones vistes a la plana central del principat, alhora que ens endinsem en paratges plens d'història i llegendes.

 

EL PICANCEL (Berguedà)
Si pensem en quin és el terreny més verge de la comarca del Berguedà, la serra del Picancel és la que sens dubte complirà aquest adjectiu amb més força, terreny de roca conglomerada i plè de canals frondoses amb petits corriols que les recórren, aquesta serra és plena d'història de carboners, llenyataires i maquis com en Marcel·lí Massana, que anys enrere havien emprat tots els camins que la travessen per a l'activitat econòmica o com a punt de pas per a seguir el camí cap a la frontera, així com també cercar aixopluc en moltes de les masies que ara resten deshabitades.
Aquesta serralada ens permet visitar el monestir de la Portella o el Santuari de la Quar, curiós per la seva situació, caminar per les frondoses canals de Sant Miquel que s'alçen de dins les aigues del pantà de La Baells, contemplar l'orella d'ós florida en grans extensions a les zones més ombrívoles, pujar i gaudir de les vistes que ens brinda el Saldaguda, punt més elevat d'aquesta serralada i recórre'n tota la carena per arribar fins al pic dels Gira-sols, i moltes activitats més en un entorn feréstec com pocs trobarem a la comarca i on el sentit de l'orientació es fa més necessari que mai.