barranc de Gurp Talarn Tremp Pallars Jussà Lleida Catalunya

Barranc de Gurp sortint per la Font del Molí

Un clàssic del Pallars Jussà, no n'hi ha cap mena de dubte, el barranc de Gurp, o mal escrit com a Barranc de Gurb per qui no es fixa per res del món en les toponímies, sortim amb en Joan Carles a visitar aquest preciós descens, sabedors que les darreres pluges que han interromput amb sec la llarga secada que patíem, poden haver carregat de valent aquest descens, prometent-nos gresca i xerinola.

Tant serà així, que ben a l'inrevés que moltes d'altres persones, que entren al barranc de Gurp per l'afluent de la font del molí i en fan el tram inferior, nosaltres avui descriurem el descens del tram superior així com l'escapatòria factible, però prou laboriosa que ens permet abandonar just abans que el torrent de la Font del Molí s'incorpori al barranc de Gurp. Sense cap mena de dubte un viarany a tenir molt en compte si volem "apretar" les nostres possibilitats, i molt especialment com avui, si volem trobar la part superior amb bon cabal.

El barranc de Gurp mai decebrà si el cerquem amb un cabal adequat, un racó paisatgísticament captivador, i un descens preciós, amb sorpreses amagades a cada vira del barranc.

Índex dels continguts:

FITXA TÈCNICA DEL BARRANC DE GURP

 • Activitat: Barranquisme al Pallars Jussà
 • Altres toponímies:
  • Barranc de Gurb (mal escrit)
  • Barranc de Caramell
  • Barranc de Llagunes (part alta)
  • Torrent de l'Aigüera (part alta)
 • Punt de sortida: Raval de Gurp
 • Població més propera: Tremp
 • Combinació de cotxes: impossible
 • Coordenades UTM de l'entrada:
  • X: 322736
  • Y: 4677758
 • Horaris amb un sol cotxe:
  • Temps d'aproximació: 20'
  • Temps de descens: 1h 15' fins a l'afluent del Molí
  • Retorn: 35' per l'escapatòria de la Font del Molí
 • Dificultat: v3 a2 II
 • Ràpel més llarg: 20 mts.
 • Corda: 2x20
 • Cartografia:
  • ICGC (Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya)
 • Bibliografia:
  • Gorgas y Barrancos de Cataluña, Mallorca y Alto Esera - Eduardo Gómez (descatalogat)
 • Observacions:
  • A 2024 les cordes i cables de l'escapatòria es trobaven força deteriorades.

Com arribar al barranc de Gurp

Des de la capital de la comarca del Pallars Jussà, Tremp, ens dirigirem cap al Nord per la carretera C-13 que creua el poble en direcció a La Pobla de Segur. A la sortida del poble creuarem per damunt la línia del ferrocarril i més enllà trobarem el punt quilomètric 88. Unes desenes de metres veurem un cartell que indica un trencall a l'esquerra cap a Talarn, Gurp i l'Acadèmia de l'exèrcit espanyol.

Seguirem la carretera sense deixar-la, passarem de llarg l'acadèmia militar amb tota la parafernàlia que l'adorna fins al poblet de Gurp, que també depassarem de llarg entre les cases fins al Raval de Gurp, on acaba la pista.

APROXIMACIÓ AL BARRANC DE GURP

Des del cotxe començarem a caminar per sota la casa que conforma el Raval de Gurp i seguirem el camí que senyalitza degudament el barranc de Gurp, creuarem l'afluent de la Font del Molí (on ja ens podrem fer una idea del cabal que trobarem) fins, al cap d'uns vint minuts arribarem al llit del barranc quan el camí el creua.

EL DESCENS DEL BARRANC DE GURP

El barranc s'inicia amb un caràcter marcadament obert fins a trobar-nos el primer ràpel, de ben pocs metres a la dreta (espit+parabolt), on el barranc s'encaixona tímida i momentàniament.

Seguirem per damunt de la roca viva i en un curt passadís, un ressalt desgrimpable que pot esdevenir delicat amb cabal més fort. Mica en mica el barranc anirà guanyant caràcter, i trobarem el proper ràpel a l'esquerra permetent-nos davallar dos ressalts cap al que és, de forma ben evident, la prèvia a una bonica part més vertical.

Les opcions abans, són diverses, ja que hi ha equipaments a dreta i esquerra per poder fer el ràpel final, optem per l'esquerra que va un xic més per l'actiu, és recomanable de fer ús de les instal·lacions que permeten muntar passamans. El ràpel final ben bé ronda la quinzena de metres.

A la base ben segur que restarem bocabadats de la bellesa de l'indret, intuirem una enorme arcada de tosca per sota de la qual passarem desgrimpant, el barranc vira primer a la dreta a la base del ràpel, i més tard a l'esquerra just per sota l'arcada.

Passada l'arcada se'ns incorpora un afluent per l'esquerra, davant nostre, la part més bonica del tram superior del barranc, una gorja immensa a la qual ens endinsem fent un ràpel des de la dreta (aproximadament 20 metres), i a la capçalera del qual podem accedir fent ús d'uns curiosos ancoratges que emulen uns mosquetons automàtics.

Tant el ràpel, com també i sobretot l'entorn són preciosos, ens trobem, empetitits, a la base d'altives parets.

Algunes desgrimpades més ens conduiran al darrer ràpel d'aquest tram, que el trobem abans d'un gran bloc encastat a l'esquerra de la gorja.

Superat aquest bonic ràpel un passadís ens condueix a la confluència del barranc amb l'afluent de la Font del Molí, on observem tota l'aigua que ja hem vist durant l'aproximació.

El cabal és alt, i decidim utilitzar l'escapatòria que es va instal·lar per sortir remuntant l'afluent de la Font del Molí.

RETORN O ESCAPATÒRIA DEL BARRANC DE GURP

Per tal de sortir del barranc de Gurp per l'escapatòria cercarem un viarany a la dreta i just abans de la confluència amb l'afluent, aquest viarany pot trobar-se força vestit de bardissa si, com seria d'esperar, la gent no en fa ús. Remuntarem abandonant el barranc i de seguida tendirem a la dreta per cercar una feixa molt evident fent ús d'unes grapes en forma de T que hi ha clavades en una franja rocosa. Anirem directes a cercar una colada de tosca a la base d'una modesta alzina de la qual penja una corda per ajudar-nos a remuntar els cinc o sis metres ben verticals que ens permeten d'accedir a un passamà instal·lat amb corda fixa (a 2024 ja molt envellida) i que ens permet de remuntar un altre ressalt de l'afluent.

Superat el ressalt, ens trobem davant el punt més delicat, creuar l'afluent. L'indret, novament, és ple d'esbarzers, i a l'altre cantó, ens espera el mateix a més d'una placa de roca força relliscosa.

Al terra i entre la bardissa podrem endevinar una corda fixa que ens permetrà de fer un petit pèndol cap a l'inici d'un primíssim cable "de vida" que ens ajudarà a remuntar el marge dret de l'afluent, gairebé en la mateixa direcció que l'aigua i amb fort pendent. Arribats a la part alta, ens restarà de superar un ressalt d'un parell de metres que no són ben fàcils en absolut i, ja si, amb compte de no relliscar acabarem de sortir del barranc a tocar de l'ermita de Sant Martí, construïda damunt una llastra de roca rogenca inclinada.

Prendrem un senderó cap a l'oest per retrobar-nos amb el camí que hem fet en l'aproximació i prenent-lo a l'esquerra arribarem de nou al cotxe.

 

EL TRAM FINAL DEL BARRANC DE GURP

Malgrat que possiblement podríem haver assumit i gestionat el cabal del barranc, vàrem decidir d'abandonar, més avall de la confluència amb l'afluent, superant alguns blocs alguna desgrimpada prou delicada si l'aigua empeny, arribarem a la zona de les banyeretes, un passadís estret i amb un component aquàtic molt superior al tram de dalt.

En algunes de les estretors, on trobarem algun petit ràpel de 5 metres o menys, l'aigua serà impossible d'evitar i pot donar-nos problemes, fins a tal punt que s'hi han donat accidents fatals.

En cas d'acabar aquest tram, al final i acabats els darrers ressalts trobarem un camí a la dreta molt evident que ens retorna al poble en mitja hora.

Croquis o topografia del Barranc de Gurp

topografia croquis ressenya barranc de Gurp Talarn Tremp Pallars Jussà Lleida Catalunya
Aquesta ressenya va ser publicada l'any 1993 dins el llibre GORGAS Y BARRANCOS DE CATALUÑA, MALLORCA Y ALTO ESERA d'Eduardo Gómez, l'escapatòria és just on l'afluent de la Font del Molí s'incorpora al barranc, pel seu marge dret.
Malgrat que la tipologia de les instal·lacions ha canviat per parabolts i químics, pensem que és la ressenya que avui dia representa més fidedignament el descens.

 

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: Com sempre, marquem el tram de descens sobre mapa per evitar punts errants per manca de senyal o errors de GPS.

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *