barranc Salt del Molí Bernat Riera de Balà Tavertet Osona Barcelona Catalunya

Barranc del Salt del Molí Bernat

En un matí de gener meteorològicament ben inestable, decidim fer cap al salt del Molí Bernat, sabent que el descens és ben curt, tant, que només hi trobarem tres ràpels, però un dels quals és d'uns 55 metres.

Com sempre que visitem la zona, el resum de l'activitat és que ens hem topat amb un racó de món sorprenentment preciós, un descens molt vertical, ple d'instal·lacions que ens permeten modular al gust l'exposició al buit durant l'estada a les reunions. I un cop acabat el descens, força curiositats amb les quals passar una estona ben entretinguda.

Però us ho expliquem pas a pas, a poc a poc i amb detall com sempre, que si ens animem massa quedarà tot dit en aquestes primeres línies de presentació.

Si voleu acabar de fer el dia, podeu combinar-lo amb altres descensos de la zona, com el Salt de Tirabous, el de Sallent, el Torrent de Gravet o el del salt de Ripol o Casadevall.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del descens del Salt del Molí Bernat

 • Activitat: Barranquisme a Osona
 • Altres toponímies:
  • Riera de Molí Bernat
  • Sot de Balà
 • Punt de sortida: Carretera BV-5207 passat pk 11 sobre la Casanova
 • Població més propera: Tavertet
 • Combinació de cotxes: no
 • Coordenades UTM de l'entrada:
  • X: 451172
  • Y: 4649783
 • Horaris TOTALS amb un cotxe:
  • Temps aproximació: 15'
  • Temps de descens: 1h
  • Temps de retorn: 25'
 • Dificultat: v4-a1-I
 • Ràpel més llarg: 55 mts. (50 obligats)
 • Corda: 2x55
 • Cartografia:
  • Collsacabra - Vall de Sau - 1:25.000 (Ed. Alpina)
  • Institut Cartogràfic de Catalunya
 • Bibliografia:
 • Observacions:
  • Moltíssimes instal·lacions, químics a la capçalera, però incomptables parabolts a la visera de la bauma que forma el salt.
  • Recomanable una cinta per a fer un desviador i un pedal si volem fer ús de les reunions penjades, més properes al curs d'aigua.

Accés al Salt del Molí Bernat

Sigui des de Manlleu o de Roda de Ter estant ens dirigirem cap a l'Esquirol per passar l'Àrea de Servei del Cabrerès, just a l'entrada del poble i passar-la de llarg.

Obviarem l'entrada al poble, i la passarem de llarg, seguint circulant per la C-153 i restant atents al capdamunt d'una lleugera pujada, on hi ha el trencall a mà dreta senyalitzant Tavertet i l'Esquirol, prenent la carretera BV-5207, aquesta carretera renovada és la circumval·lació que ens permet dirigir-nos amb cotxe a Tavertet sense carregar de trànsit el bonic nucli de l'Esquirol.

Restarem atents un cop passat el quilòmetre 11 de la carretera, una mica més endavant després d'una lleugera corba a la dreta, just en creuar una petita línia elèctrica, trobarem a la dreta un espai per aparcar, on hi ha un rètol de senderisme i un roc força prominent als peus d'un arbre amb un rètol de "Coto de Caça". Deixarem aquí el vehicle.

APROXIMACIÓ AL SALT DEL MOLÍ BERNAT A TAVERTET

Del mateix aparcament on hem deixat el nostre vehicle surt un camí molt evident que duu directe a la Casanova, una petita casa en un estat força avançat d'enrunament.

Seguint el camí, ben aviat connectarem en una pista que creua uns prats, caldrà estar atents, doncs el camí es desviarà cap al Pont del Molí Bernat, que no hem de creuar, sinó que seguint un petit pal de retolació i que indica el mateix Molí Bernat ens farà tombar a la dreta per seguir per la dreta hidrogràfica de la riera de Balà fins a damunt mateix del Salt del Molí Bernat. Identificarem el punt d'accés perquè el mur de pedra que fa alhora de petita barana del camí (que per cert, tomba a la dreta i descendent anant a cercar un grau) té una bretxa que ens permet baixar amb facilitat a un petit balcó de roca on hi ha la primera instal·lació, dos químics amb anella.

EL DESCENS DEL SALT DEL MOLÍ BERNAT A TAVERTET

Començarem el descens des dels dos químics amb anella que hi ha just sota el camí, entorn d'una vintena de metres de corda han de ser suficients per arribar amb seguretat a la següent reunió, el ràpel no és net, doncs fa una corba anant a passar entre els arbres que tenim a sota, per després tombar cap a la vertical. Tot i això recuperarem sense problemes, i hi ha un químic per si volguéssim fer un desviador i evitar que la corda fregui amb els arbres.

Des de la següent instal·lació, que té diversos químics a la dreta, qui sap si per a poder fer un bon passamà on restar penjat un bon grup de gent, ja veurem un bon estol d'ancoratges per sota nostre, observarem una lleixa de roca on podrem restar drets, per bé que la immensa majoria d'instal·lacions per a escometre el darrer ràpel són penjades paret avall, més o menys properes al salt d'aigua, avui sec.

*També hi ha una instal·lació de químics amb anella penjant d'una petita visera a tocar d'on l'aigua comença a caure cinglera avall.

Baixant a les capçaleres del ràpel més llarg, trobarem algun altre ancoratge que ens pot ser molt útil si volem apropar-nos al curs de l'aigua sense risc de fer un pèndol violent en cas de relliscada.

Optem per a utilitzar la segona instal·lació de químics, comptant de dins el salt d'aigua cap enfora, ben penjada i que ens obligarà a l'ús d'un pedal per a poder-nos-en despenjar.

Emprant una corda de 100 metres per la meitat ens han sobrat metres de corda, per la qual cosa ben segur el ràpel és d'escassos 50 metres.

En davallar aquest preciós ràpel restarem sorpresos de la bauma que s'obre davant nostre, és enorme, per bé que poc profunda.

A la base tot haver-hi força arbres i arbustos trobem una recepció neta, però amb blocs a terra, alguns d'ells inestables i que ens han provocat algun cop de cul a terra, res de l'altre món si anem amb compte d'on posem els peus.

Retorn del Salt del Molí Bernat per la Balma de les Corts

Un cop a la base de la gran Bauma de les Corts, remuntarem a la dreta (mirant de cara a la bauma) per tal de trobar el pas més pràctic per arribar a la lleixa de roca superior, un cop allí, encara de cara a la paret, tombarem a l'esquerra per a cercar el Camí del Molí Bernat, que prendrem a la dreta per pujar de nou a la capçalera del descens i seguir el camí d'aproximació per tornar de nou al cotxe.

 

A la bauma, podem aprofitar l'ocasió per visitar-la de punta a punta, on hi trobarem unes restes d'una construcció a l'extrem oposat al camí, també el Molí Bernat mereix uns minuts de visita, on encara podrem observar la roda de molí, la bassa superior i una construcció més recent per aprofitar l'aigua de la surgència i la bassa, segurament per a fer electricitat. Camí amunt, ben bonic i empedrat, tot sigui dit de passada, veurem també la cova del Molí Bernat. El conjunt acaba d'arrodonir l'estona i fa que la visita sigui més enriquidora!

Nota: si voleu saber-ne més de la Balma de les Corts, aquí en trobareu un petit estudi espeleològic.

Ressenya del Salt del Molí Bernat

topografia croquis ressenya Salt del Molí Bernat Riera de Balà Tavertet Osona Barcelona CatalunyaHem procurat d'ubicar els ancoratges que ens han semblat més rellevants per a un possible descens del Salt, tot i que n'hi trobareu moltíssims més, des de parabolts de 8mm a químics. Els ressenyats són tots químics amb anelles, molt útils per al descens. La línia assenyala el descens descrit en aquest text, compte amb l'accés a la reunió del ràpel final, ja que una relliscada provoca un pèndol important, preveieu un desviador per al primer que descendeix.

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: Com sempre, marquem el tram de descens sobre mapa per evitar punts errants per manca de senyal o errors de GPS.

El retorn, també és marcat sobre mapa perquè de tant parar-nos a mirar la bauma, el molí i totes les curiositats de l'entorn era impossible d'aprofitar.

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *