avenc dels Guerrillers – Guerrilla

Interessantíssima sortida espeleològica a un, o uns avencs podríem dir, acabats de topografiar l'any 2008, donada la descoberta de noves zones de l'avenc Guerrillers, l'any 2006 segons es descriu a l'espeleoíndex, i tot un nou avenc, el Guerrilla, que connecta per diferents parts amb la nova part coneguda de l'avenc Guerrillers.

El nou avenc, Guerrilla, establí una nova cota màxima de -97 metres.

Aquests dos avencs o boques d'un mateix sistema, es troben en un turó, contraposat davant per davant amb la planta que explota el biogas del desastre humà que cobreix la vall de Sant Joan del massís del Garraf, i és que des de les boques estant, veiem les feixes que cobreixen l'antic abocador on hem anat amagant les vergonyes de l'àrea metropolitana durant anys i panys, deixant una notable empremta a un massís ja prou ferit per pedreres i la massificació pròpia de les proximitats de les grans ciutats.

En aquesta ocasió, sortim un grup de tres, amb en Marc i l'Íngrid, i ens dividirem a fi de poder visitar bona part de les verticals del Guerrilla i també Guerrillers; és a dir, es realitzarà el descens tant per Guerrilla com per Guerrillers, amb la previsió de trobar-nos a la Sala M. Arbonès i d'allí, fruit de confusions, enlloc d'accedir al pou de les Banderes que té la cota màxima, accedim al pou Dalton pel petit forat al fons de la sala M. Arbonès (P5 a la topo), amb una cota de -93 metres.

Descriurem doncs, el descens més o menys aproximat de les dues vies emprades (Guerrilla i Guerrillers) i la conjunta pel Pou Dalton, doncs després la sortida la vam realitzar cadascú per l'avenc que no havia equipat de baixada.

Índex dels continguts:

Fitxa

 • Activitat: Espeleologia
 • Punt de sortida: Avenc dels Guerrillers-Guerrilla
 • Població més propera: Gavà
 • Distància d'aproximació: 360mts
 • Tipus de cavitat: Avenc
 • Litologia: Dolomia
 • Coordenades UTM (ETRS89)
  • Boca Guerrillers
   • 31T 
   • X: 412025
   • Y: 4571979
  • Boca Guerrilla
   • 31T
   • X: 412014
   • Y: 4571976
 • Descens dins la cavitat: -90 aprox
 • Temps d'exploració: 7h30' aprox. per a un grup de tres persones visitant Guerrillers i Guerrilla.
 • Dificultat: Alta: Exploració llarga, pous estrets i amb fregaments, a voltes, complicats d'evitar.
 • Cartografia:
  • Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
 • Material recomanable: Preveure bagues per a evitar friccions i algun protector de corda per a la comunicació entre el primer i el segon pou de Guerrillers. També tenir en compte, que si es vol fer la mateixa ruta aquí proposada, calen un bon nombre de plaques i mosquetons.

Descripció de la ruta

Guerrilla: L'avenc de la Guerrilla, la boca del qual ha estat àmpliament desobstruïda, comença de bon principi amb incòmodes estretors que es van estrenyent més i més fins arribar al tub Bufador, on després d'un pas incòmode podrem equipar ja la capçalera d'un petit pou i que ens durà a un altre pou molt estret i desgrimpable, la via Ramonage; casualitats de la vida, emprant una corda de 30mts i equipant l'imprescindible per assegurar-nos davant possibles caigudes, la mateixa corda ens arriba per equipar fins l'antic pas de la Llosa i descendir a la capçalera del Pou de 26 metres on rau el veritable perill de caiguda a la sortida de la Ramonage; val a dir que quan diem "l'imprescindible" és estrictament així, deixant en ocasions la corda sense fraccionar, per tant, que no podrà ser emprada per a traccionar-ne en l'ascens i quedant un ascens obligat en Ramonage (oposició) si no, 30 metres són insuficients. D'aquí estant, iniciem un breu ascens fins a cercar el descens que ens comunica amb el pou R. Fraguas, on ja sentirem les veus del Marc i l'Íngrid que arriben de l'avenc de Guerrillers a través d'una finestra que els permet accedir a la sala M. Arbonès; aquest darrer descens, es realitza per una vertical plena de formacions on haurem d'anar posant els peus. Fa una mica de fressa, doncs continuament sentim trencar-se les petitíssimes formacions sota els nostres peus.

Fins aquí hi hem arribat emprant una corda de 30 i una de 50 de la qual ens n'ha sobrat bo i equipant un petit passamà des d'un natural per accedir a la capçalera del darrer descens.

Guerrillers: L'avenc Guerrillers, el primer dels dos a ser descobert per militars i explorat per primer cop el 71, comença amb un conducte comunicant amb un pou de 26metres que conecta a la seva base de nou amb una vertical de 31 metres (part coneguda fins al 2006); per a fer la ruta avui prevista, cal estar al cas a trobar la famosa finestra aproximadament a meitat de la vertical, que a través d'un petit i estret conducte ens permet accedir al pou R. Fraguas, de 20 metres, que baixa paral·lel a l'anterior. A la base d'aquest, i per una ampla finestra podrem comunicar cap a la sala M. Arbonès.

Tota aquesta secció es pot equipar amb una corda de 100 metres.

Sala M. Arbonès i Pou Dalton: És aquí on per confusió ens endinsem al Pou Dalton, o això creiem després de mirar i remirar les ressenyes i parlar amb qui millor coneix l'avenc. El cas dons és que oposat a la finestra que comunica amb el pou R. Fraguas, una petita desgrimpada ens condueix a una part de la sala on hi ha nombroses banderes, i formacions diverses, fins-hi tot preciosos i llargs macarrons que comuniquen sostre i terra.
Cercant la continuació més evident i pensant que ens conduiria al pou de les Banderes, trobem l'estretor desobstruïda al fons de la sala M. Arbonès, que amb un petit pou vertical ens deixa ja al Pou Dalton, que amb una successió de ràpels ens deixa al fons, damunt d'una plataforma de la qual surten alguns pous cecs, el més profund dels quals, assoleix la cota -93.

A ressenyar que al capdamunt del Pou Dalton, una rampa vertical equipada amb una corda fixa comunica segons topo amb la sala S. Serrano, en descartem l'ascens ja que malgrat la grimpada no és massa complicada, la corda, té una flor de molt mala pinta, i a més, aquesta penja d'un bloc encastat de dubtosa estabilitat. La prudència doncs ens fa descartar aquesta vía, que, d'altra banda, ens hauria donat també accés al pou de les Banderes.

Hem equipat aquest tram amb una corda de 50 metres.

Pel retorn, ens intercanviem els papers, i cadascun dels grups pujarà a desequipar el pou que ha equipat l'altre, d'aquesta manera coneixerem en una mateixa sortida bona part dels dos avencs, havent emprat aproximadament unes 7 hores i mitja per a tot plegat.

Topografia

Font: espeleoindex.com

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

Avenc Guerrillers - Guerrilla

La planta de biogas i, al fons, l'abocador ara tapat pel talús

Boca de l'Avenc de la Guerrilla

Baixant per la Ramonage

Precioses formacions, prop de la confluència amb el pou R.Fraguas

Venint del pou R.Fraguas cap a la sala M. Arbonès

Boniques banderes a la desgrimpada de la sala M.Arbonès

Formacions a la sala M.Arbonès

Comunicant amb el pou Dalton

Vertical del pou R. Fraguas

Accedint a la vertical principal del Guerrillers des de la finestra

Boca dels Guerrillers

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *