Avenc dels Topògrafs

Ens desplacem a les muntanyes d'Ordal, enormement pressionades per la gent en forma de carreteres, graveres i urbanitzacions, amb la promesa del Marc (@directeal8) que aquí hi trobarem un oasi subterrani que ens deixarà de ben segur bocabadats. Quedem també amb en Mario i en Marcial, membres del GET de Vilanova per a fer la sortida.

L'avenc dels Topògraf és doncs, una gran sortida, malgrat no ser un gran avenc, la gran quantitat d'espeleotemes que hi trobarem dins, fan que valgui i molt la pena la visita, tant és així que decidim d'estrenar uns focus de llum portàtils per a poder-ho fotografiar millor, així, en aquesta entrada al bloc hi trobarem més fotos que no pas text, doncs és la millor manera de descriure aquesta activitat.

Índex dels continguts:

Fitxa

 • Activitat: Espeleologia
 • Punt de sortida: C/Riu Flamisell (urbanització El Lledoner)
 • Població més propera: Urb. El Lledoner
 • Distància d'aproximació: +/- 1km
 • Tipus de cavitat: Avenc
 • Litologia: Calcàries
 • Coordenades UTM (ETRS89)
  • Boca
   • 31T
   • X: 405370
   • Y: 4581406
 • Descens dins la cavitat: -16 (-45 si féssim el pou més profund)
 • Temps d'exploració: 3 hores, un grup de 4 persones, prenent temps per a fer fotografies
 • Dificultat: Alta. L'estreta boca és molt selectiva i pot donar problemes al sortir.
 • Cartografia:
  • Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

Descripció de la ruta

Cal destacar, abans de dir res més sobre l'avenc dels Topògrafs, que aquest és un avenc molt i molt selectiu.
Això és així per la seva estreta boca, de molt reduïdes dimensions i d'obligada progressió amb corda, que ens pot arribar a suposar algun problema d'entrada, o especialment de sortida.

Per accedir a la boca de l'avenc, nosaltres hem anat fins a la urbanització del Lledoner, deixant el cotxe al final de la baixada del carrer del Flamisell, resseguirem a la dreta el mur de la casa del final del carrer fins trobar un camí més ample que no deixarem i ens durà al Fondo de l'Arcada, passant pel Pont de l'Arcada i retrobant un camí ample de nou. Uns metres més enllà, sota un arbre i vora una fita amb roques, un corriol remunta el marge dret fins l'avenc dels Topògrafs i l'avenc Font i Sagué.

Trobarem la boca de l'avenc dels Topògrafs en una antiga explotació de sal de llop, de seguida sabrem si podem o no podem fer l'avenc, doncs la seva boca s'estreny de mala manera a poc menys de dos metres d'iniciar-se, tant és així, que no ens hi passa el cap si no el girem. El forat, s'obre sobtadament un cop passada l'estretor que és tant estreta, com curta i tant s'obre passada l'estretor, que el ràpel d'accés esdevé volat.

A la base del pou d'entrada, ens trobarem amb dues opcions, cap al Sud, ens trobarem amb el pou principal de l'avenc dels Topògrafs i la seva cota màxima, de -45mts. Obviem aquesta opció doncs el Marc ens comenta que en alguna ocasió han tingut símptomes d'hipòxia; a més, l'interès d'aquest avenc rau en les sales que trobarem si escollim anar en direcció Nord.

Així doncs, anirem cap al Nord cercant els espeleotemes de l'avenc. Arribarem de seguida en una sala de mitjanes dimensions farcida de concrecions per totes bandes que fins-hi tot es fa difícil de descriure. Tal com entrem, a la nostra esquerra, trobarem el pas enmig de les grans banderes que pengen del sostre i que ens permetrà continuar progressant fins un pou, aquí davallarem el pou, que mor a la seva base. Remuntant el pou, farem un passamà cap a l'Oest per arribar a una petita sala amb moltes formacions excèntriques, i arribar al cap de poc, al final del recorregut d'aquesta galeria, amb la galeria de la sorra.

Entre riures i exercicis de respiració, superarem de nou l'estretor de l'entrada per a sortir a l'exterior, sense problemes, però no sense esforç.

En resum, sense voler-nos fer pesats, l'avenc dels Topògrafs és excepcional en quant a formacions, i terriblement selectiu per la seva estreta entrada i sortida.

Topografia

Font: Espeleoíndex

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

Urbanització El Lledoner

La boca, amb el nom de l'avenc pintat en una roca

El Marc, entaforant-se a l'estretor d'entrada

Sortint de l'estretor d'entrada

Al pas d'entrada tindrem companyia

Enormes formacions ens donen la benvinguda a la sala que mes concrecionada està.

La gran cascada de banderes que amaga el pas per a continuar la marxa

La sala és plena a vessar d'espeleotemes

Impossible no quedar bocabadat a cada fotografia. Foto: Mario

La cavitat continua, amb passos estrets enmig de les grans banderes

El pou, que ens deixa a una cota aproximada de -16mts

Petit toll amb boniques formacions a la base del pou

Passamà sobre naturals per accedir a la saleta amb les excèntriques

Excèntriques entre banderes, damunt un petit toll d'aigua

Galeria de la sorra, final de recorregut

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *