Avenc de la Falconera, sortint per la via Chani

Ens apropem en un dia de temps incert a la Falconera amb en Marc, la idea serà fer-ne el famós avenc que ens conduirà a la finestra arran de mar, i sortir-ne per la via Chani, una via gairebé desequipada, però amb unes reunions reequipades fa relativament poc.

Una bona combinada que ens retorna a les estranyes sensacions que ens dóna escalar damunt l'aigua del mar, sensació que feia anys que no sentim. El terreny per a nosaltres és plenament desconegut i nou, i la pitjor part de l'aventura ha estat arribar a lloc amb cotxe, havent-nos perdut als trencants vora l'Hospitalet de Llobregat.

Amb tot, ho intentarem explicar de la manera més acurada possible, demanant per endavant, disculpes si hi ha algun error de nomenclatura d'algun indret concret, som-hi.

Índex dels continguts:

Fitxa

 • Activitat: Espeleologia / Escalada
 • Punt de sortida: Aparcament exterior Port Garraf
 • Població més propera: Garraf (Sitges)
 • Distància: 1,91 quilòmetres
 • Alçada via Chani: 130 metres
 • Temps: 3:43 hores
 • Dificultat: Moderada, via molt poc equipada
 • Cartografia:
  • Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
 • Material recomanable: Joc de friends variats

Punts de referència

Punt de referència

Temps Parcial Temps total

Km recorreguts

Pàrquing Port Garraf

0 0 0

Coll de Corralets

12'

12'

0,92

Avenc

4'

16'

1,04

Fi Avenc / Inici Chani

1h29''

1h45''

1,11

Fi Via Chani

2h34''

3h19''

1,1

Pàrquing Port Garraf

24'

3h43' 1,91

 

Descripció de la ruta

Comencem a caminar des de l'aparcament del Port de Garraf, en direcció a un petit tunel que travessa a l'altre cantó de la Falconera.
Segons diu el Marc, podríem aparcar al Pas de la Mala Dona, vora la carretera de les Costes del Garraf, però avui hi ha una immensa grua fent obres i haurem de sortir d'aquí estant.

Caminant per darrer la muntanya, entre aquesta i la carretera de les costes, una antiga pedrera i una pista que la creua ens mena aviat a un Coll on trencarem a l'esquerra per a anar a cercar l'inici de l'avenc, en una canal molt evident que salta cap al mar.

Les instal·lacions principals, totes elles, ben reequipades de fa ben poc i en un estat perfecte.
Ens despengem en un primer ràpel molt vertical de 20 metres que ens deixa a un replà on podríem escollir sortir en un ràpel volat per fora la finestra de l'avenc de la Falconera, o entrar, com escollim nosaltres, pel forat de l'avenc de la Falconera en un ràpel de 40 metres que ens deixa doncs, en un pla inclinat cap al mar creuat per una corda que ens farà de fil de vida i que condueix a la Via Chani, l'opció escollida per a sortir d'aquí, doncs no hem deixat cap ràpel fix per a remuntar les cordes.

La via Chani, segons les ressenyes, pot tenir més o menys llargs en funció de com s'encari; nosaltres si no ens falla la memòria en vam fer un total de cinc, contant el flanqueig inicial amb el que comença la via; aquest flanqueig és fàcil i està protegit amb algun parabolt. Arribarem a la primera reunió, còmoda, i al peu d'una llastra de pedra on comença l'escalada sempre tendint a la dreta i amb un parell de passos delicats (V); trobarem alguns pitons menjats per la corrosió, però no els farem pas un lleig; la reunió la muntarem on hi trobarem una estesa de burils, i dos bons parabolts, just damunt una gran llastra de pedra que ens dóna comoditat, però que amenaça de caure al mar algun dia d'aquests.

En el següent llarg, n'enllaçarem dos (segons les ressenyes que mirem) amb una tirada directa fins a la reunió que hi ha passat el bosquet; també ofereix la possibilitat d'encarar la darrera part (accés al bosquet) per la dreta o l'esquerra del desplom rogenc.

Fa una estona que el vent ens porta gotes d'aigua, i a voltes plou de forma tímida, així que l'escalada es comença a tornar més desagradable i fins a cert punt, més insegura per la mullena.

El llarg comença aparentment fàcil amb algun pas malxinat, i pren la seva màxima dificultat (V) a la placa rugosa que ens convida a sortir dessota el desplom rogenc fins encarar la canal que ens duu al bosquet. Alguna tibada d'A0 se'ns escapa. Es munta reunió vora la paret, ja a la part superior del bosquet, pensant en encarar ja l'altre llarg sense canviar la reunió.

Al següent llarg, discutim si encarar-lo per l'esquerda dreta o esquerra, encarem la dreta, però de seguida ens passem a la esquerra per més assequible i de bon protegir; la mullena és important i patinem bastant, així que és difícil valorar la dificultat dels passos en condicions normals; recordem un parell de passos complicats. Bo i serrant les dents sortim i arribem a la reunió, plantant-nos sota els dos darrers llargs (IV i III respectivament) que enllaçarem en un de sol.

Malgrat la pluja haurà estat una molt bona combinada amb unes vistes sempre diferents pel blau del mar.

 

Altimetría

Mapa i track GPX

Arxius de descàrrega

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

Garraf

Ressenya de la Via Chani

Arribats a l'accés a la Falconera

El forat, des d'R20

Pla inclinat de la cova

La gran boca oberta al mar de la Falconera

En ple flanqueig de la via Chani

En el segon llarg

Curt pas equipat amb corda fixa al retorn per la carena. Foto: @directeal8

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *