Barranc del Salt de Lanó

Barranc d'equipació relativament recent, un gran desconegut i molt recomanable a la zona, en especial per aquestes èpoques després d'intenses pluges, que fan recomanable deixar per més endavant els barrancs més habituals i fer visites a aquells barrancs dels quals en altres ocasions, passaríem de llarg.

Sens dubte, el Salt de Lanó és, encara que curt, una grata sorpresa en aquest racó del Prepirineu, atrapar-lo amb un bon cabal d'aigua com és el cas, ja és doncs a més a més tot un regal per als sentits. A remarcar que, encara que no és imprescindible, és molt recomanable combinar cotxes.

El barranc és com un xarrup, intens i amb trams ben excavats i amb nombroses i curioses formacions, i un seguit de rapels, en especial els primers i el darrer, que tenen el seu encant. L'equipament és bo, malgrat que algunes de les reunions, i ben en especial la del primer rapel, comprometen un xic la recuperació de la corda, sempre és clar, segons el nostre criteri personal. Hi ha un parell de ressalts cap al final que es poden rapelar des de naturals, o senzillament esquivar-los.

Realitzem el descens amb el Marc, el Marcel, el Pau i el David un matí d'abril; el primer dia després d'una setmana de pluges i amb alguna nevada.
Des d'on deixem el primer cotxe veiem poca aigua al barranc, però quan arribem al Salt, el cabal ja és més alt, sense suposar cap mena de problema.

Índex dels continguts:

Fitxa del Salt de Lanó

 • Activitat: Barranquisme
 • Punt de sortida: Baga del Pla (Pista al Molí de la Corriu)
 • Població més propera: Valls (Guixers)
 • Combinació de cotxes: més que recomanable
 • Distància d'aproximació: 1km
 • Distància de retorn: 885mts
 • Descens del barranc: 310m aprox
 • Temps de descens: 1h51' per a cinc persones
 • Dificultat: v4 a1 I - Fàcil, habitualment sec, ideal per a després de pluges.
 • Cartografia:
  • Vall de Lord - Port del Comte (Ed. Alpina 1:25000)
 • Bibliografia:
  • Barrancs del Solsonès (Gorgs 2011)
 • Material recomanable: 2 cordes de 55/60 seran suficients. Preveure bagues per als naturals (2) desgrimpables.

Descripció del descens del Salt de Lanó

Abans de descriure el barranc del Salt de Lanó, remarcar que si bé no és imprescindible, la combinació de cotxes és més que recomanable.
Amb tot, podem deixar un sol cotxe, per exemple a Valls, i remuntar fins a Xisquer i d'allà prendre la carretera uns metres fins a prendre la pista dels Graus de Sant Romà, així fem tota l'aproximació al començament i després el retorn serà immediat. Això ja va a gustos.

En el nostre cas fem combinada de cotxes i en uns 15' entrem ja dins la rasa que en apropar-nos al Salt de Lanó ens va descobrint formacions ben excavades a la roca i ens planta en breu al Salt de Lanó, des d'on veiem ja tot el desnivell del barranc però ni de bon tros, s'albira totes les sorpreses que ens amaga aquest barranc prou estètic. Un primer ràpel de 55 metres (hem emprat una corda de 60 i una de 50) ens deixa en un pla a la base del qual haurem de sortir per poder recuperar la corda que ens porta una bona estona per la fricció de la mateixa; cal parar compte alhora d'instal·lar-la a la reunió.

Recuperada la corda, ens endinsem a través d'un preciós rapel de 26 metres segons ressenya del qual no en veiem la base, força plena d'esbarzers i que ens porta al tram segurament més engorjat del barranc del Salt de Lanó, aquí veurem colades molt grans, i progressarem per una successió de ressalts i petits ràpels fins a sortir de nou a una part més oberta del barranc i que amb alguna sorpresa enmig com un forat entre pedres a la dreta per evitar un ressalt ens van amenitzant un barranc que mica en mica va perdent en intensitat fins arribar al riu de Valls, on veure el riu crescut com va, i el darrer rapel que hi va de dret, ens anima de nou la cosa.

 

Mencionar que si no es vol, es pot abandonar el barranc abans d'aquest darrer ràpel cercant el pas paral·lel al riu que baixa fins a trobar el camí a Valls.

En el nostre cas, baixem amb prudència pel carregat riu de Valls fins a abandonar-lo quan un camí el creua, prenent-lo per l'esquerra cap a Valls.

Sens dubte el Salt de Lanó ha estat una sorpresa agradable prop de casa, ideal sobretot en èpoques d'intenses pluges.

Croquis o topografia

Font: Barrancs del Solsonès (Gorgs 2011)

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ: Track traçat sobre mapa per evitar els punts errants de l'original degut als trams engorjats.

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

Valls (Guixers)

El torrent és ben excavat just abans d'arribar al Salt de Lanó

L'arribada a la capçalera és ben bonica

El Marc al segon rapel

També al segon rapel, el David

Encara al segon rapel, en Pau

Malgrat que perd intensitat mica en mica, presenta força trams ben excavats

Petit forat per esquivar un ressalt

Rapel final al riu de Valls (evitable)

Retorn per un riu de Valls molt animat

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *