barranc gorg blau sa fosca barranquisme mallorca

Barranc Gorg Blau – Sa Fosca

Objectiu d'un viatge exprés a l'illa de Mallorca, el Barranc de Gorg Blau - Sa Fosca és sens dubte i malgrat que tal afirmació no es pot fer mai amb rotunditat, dels millors, si no el millor barranc que hem fet mai; durant el seu descens, quedarem aclaparats per la bellesa de la formació en conjunt, i com no, molt en especial del tram anomenat Sa Fosca, on llevat de tres ulls de llum, restarem en plena foscor fent un descens més que entretingut.

En resum, però, una autèntica meravella natural de la qual hom se sentirà enormement afortunat d'haver pogut visitar. No en va en molts escrits el trobareu descrit com el barranc més bonic d'Europa.

De caràcter enormement aquàtic si com va ser el nostre cas el podem trobar amb aigua de cap a cap, cal preveure bé material adequat per llargues permanències a l'aigua i un compromís elevat donades les poques possibilitats d'escapatòria a mesura que ens endinsem a les profunditats d'aquest preciós i divertit barranc mallorquí.

El relat que trobareu aquí és de pura descoberta, doncs amb l'Òscar, la Marina, en Dario i servidor vam fer el descens per primera vegada (i segur que no la darrera) en l'ocasió que us en relatem, bo i esperant poder transmetre un petit percentatge de l'alegria i diversió que ens va aportar, així doncs, bo i sabent que segur que hi sobra algun ràpel, i hi manca algun saltot, comencem.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del Barranc Gorg Blau - Sa Fosca

  • Activitat: Barranquisme a Mallorca
  • Punt de sortida: Aqueducte / Rotonda a Sa Calobra
  • Població més propera: Sóller, Inca o Pollença
  • Combinació de cotxes: 5,7 km aprox.
  • Coordenades UTM de l'entrada:
    • X: 485217
    • Y: 4407599
  • Temps d'aproximació: 10'
  • Temps de descens: 6h* 
  • Temps de retorn: 1h 30'
  • Dificultat: v3a4V
  • Ràpel més llarg: 18 mts.
  • Cartografia:
    • Serra de Tramuntana - Nord (Ed. Alpina 1:25.000)
  • Bibliografia:
    • Els torrents clàssics de la Serra de Tramuntana - Autor: Miquel Trias
    • Le Tour de l'Europe en Canyon - Stéphane Coté
  • Cordes: 2*25
  • Observacions: reequipat amb químics d'una manera una mica barroera, tot sigui dit
  • Material recomanable: Imprescindible frontal per Sa Fosca, una cinta per a desviadors pot ser molt útil per evitar fregaments

*Preveure més temps si no el trobem amb aigua

Com arribar al barranc del Gorg Blau - Sa Fosca

Per arribar al barranc del Gorg Blau tant si venim d'Inca com de Pollença passarem a tocar pel Santuari de Lluc, i seguirem la carretera Ma-10 en direcció Sóller i Sa Calobra fins a trobar l'aparcament d'Escorca a mà dreta on trobarem un mapa de la zona en un cartell.

Si coneixem bé els camins o en tenim un track GPS podem fer el barranc amb un sol cotxe escurçant l'aproximació i retorn aparcant al mirador de sa Casa Nova, però aquí descriurem l'opció de dos vehicles per contemplar totes les opcions.

Seguirem la carretera per dirigir-nos al punt d'accés, el distingirem perquè arribats al capdamunt d'una pujada passarem per sota un antic aqüeducte i trobarem un espai a la dreta on els estius venen begudes, més encara, en aquest punt és on es pren la carretera a Sa Calobra i Cala Tuent.

APROXIMACIÓ AL BARRANC DEL GORG BLAU

De l'aparcament estant, desfarem uns cent metres la carretera fins que trobarem al final de la baixada i abans de creuar el pont, una pista a l'esquerra que seguirem, creuant un reixat una mica desmanegat i arribarem en poca estona al llit del barranc, just a l'indret on hi ha l'antiga central de Turixant de Baix.

EL DESCENS DEL BARRANC DES GORG BLAU - SA FOSCA

Iniciarem el descens per un primer tram esportivament menys interessant, però d'una bellesa paisatgística que malgrat tot encara no fa presagiar ni de bon tros el que està per arribar.

L'entorn, que presenta alguns ressalts que es poden saltar sense problema, i una bona continuïtat de ressalts i caos de blocs en el qual a estones l'aigua s'escola de tal manera entre la roca que la perdem de vista. Tot i l'encant d'aquest primer tram, es pot arribar a fer monòton, però ben segur que paga la pena ser pacients, el que està per venir de ben segur ens compensarà aquest inici un xic tediós.

Arribarem al Salt des Pas que rapelem per complet, per pura precaució i desconeixença, i és a partir d'aquí on el barranc ja no té aturador i una explosió de sensacions, formacions i diversió ens espera durant un bon grapat d'hores.

Més endavant farem un altre ràpel d'una quinzena de metres, aprofundint encara més al tall que el barranc fa a les parets, i continuarem amb alguns passadissos inundats, algun tram on caminarem per damunt la grava, més passadissos inundats i algun ràpel més que ens condueixen a un salt sota un pont de roca molt característic. Amb aquest salt d'uns quatre metres on cal allargar l'impuls, iniciem un nou tram ben aquàtic on continuarem xalant de valent amb una generosa successió salts, ressalts i passadissos on cal nedar o deixar-se endur per l'aigua, restant bocabadats per la bellesa d'aquest racó de món.

Seguirem doncs i arribarem a un ràpel estret, vertical, d'uns deu o onze metres equipats a la dreta que baixa per l'estretor que ha format l'aigua i acaba en un gran gorg a la seva base; més endavant creuarem una espècie de "finestra" a la roca que altrament ens barraria el pas. Algunes desgrimpades més i un nou ràpel per sota d'un bloc encastat, també amb un passamà per si l'aigua impedeix passar pel forat que es forma sota el roc, poder superar-lo per damunt o també saltar-lo, doncs es coneix com a Salt des Penyals i arribarem al Pas des Durro, darrer accés o escapatòria que coneguem d'aquest barranc i que identificarem sense problema de cap mena a la dreta del barranc, remuntant una canal a manera de pas equipat amb graons i corda.

Alguns salts i ressalts més enlla, entre els quals el Salt Bo, arribarem al Tobogan d'en Balti, primer punt on encendre el frontal pot començar a tenir sentit, ja que tot i que nosaltres el fem amb corda, aquest acaba volat i va bé per veure per on baixem. Continuarem ara ja amb un ambient més obscur i aquàtic fent salts i superant ressalts, a més d'algunes estretors on haurem de treure'ns la motxilla i tot per arribar al Pas de s'Acolloniment, el segon ràpel més alt del barranc i que en certa manera forma un escaire, punt on haurem de parar atenció a la gestió de cordes per poder recuperar sense problema, o fins i tot fraccionar-lo a la instal·lació intermèdia.

Seguirem, el barranc esdevé completament fosc, no hi ha dubte que som dins el tram de Sa Fosca, l'estretor i els petits ressalts que rapelem per no arriscar-nos a prendre mal fent salts si no els veiem molt clars seran la tònica general del barranc a partir d'ara, amb diverses peculiaritats que li van afegint interès.

Passos com Es Foradi, que identificarem pel bidó encastat que trobarem passat el forat fan que aquest tram sigui doblement interessant, però sobretot per la foscor, un element poc habitual en els barrancs, menys encara de forma tan continuada com en el barranc de Sa Fosca. I parlant de foscor, uns ressalts més enllà del Foradí arribarem a un primer punt, la Plaça de Ses Travessies, on per primera vegada des que hem entrat a Sa Fosca, tornarem a veure llum natural penetrant des de les alçades i per damunt dels nostres caps.

Els rapels s'aniran succeint, gràcies als quals anirem superant multitud de ressalts, alguns dels quals també desgrimpem, i en menor mesura i per pura desconeixença, en saltarem algun però amb tota la cautela del món. Trobarem també força estretors, un tret característic de Sa Fosca; amb un parell de punts on entreveurem la llum esquitllant-se entre les altives i estretes parets del barranc, sabrem que ens apropem al final del barranc de Sa Fosca per l'aire que de cop i volta es belluga tímidament entre les parets, i també per trobar alguns passos a mig sifonar, així com dos sifons bastant evidents d'envergadures diferents i que per la tranquil·litat de qui no suporti aquests obstacles del barranquisme, es poden grimpar i superar per damunt. Sens dubte, però, al final de Sa Fosca es recupera altre cop un marcat ambient aquàtic on cal nedar força, justament així és com anirem sortint de la foscor, nedant cap a la llum.

Ja amb els frontals apagats, que ningú es pensi que hem acabat encara, l'espectacle que la natura ens té reservat no és pas menor encara!

Sortirem de la Plaça des Tremolor i superarem almenys un bonic ràpel restant ben bocabadats pels Penyals Entravessats, dos blocs de dimensions gegantesques encastats cinglera amunt, una cinglera vestida d'un verd intens i que a poc a poc ens anirà conduint al final del barranc, que intuirem proper quan comencem a observar tot de noms de carallots gravats a la roca dels laterals del barranc; és ben bé que allò de la selecció natural no acaba de funcionar bé del tot.

Arribarem doncs a una cruïlla entre torrents, s'Entreforc o plaça des Caçadors, confluència del torrent del Gorg Blau, el de Lluc, i aigües avall, el torrent de Pareis, que recull les aigües i les desemboca al mar a Sa Calobra. Serà aquí on podem donar per acabat el descens del barranc, però en absolut l'activitat, doncs el retorn que ens espera, per bé que dur i llarg, ens conduirà altre volta per paisatges de gran bellesa on la petjada humana, per bé que visible, és ben escadussera i gairebé ancestral.

RETORN DEL BARRANC DE SA FOSCA

Un cop arribats al Torrent de Pareis, podríem, si així ho hem previst amb la combinada de cotxes, fer el descens d'aquest interessant trekking aquàtic.

Nosaltres, però, remuntarem breument el torrent sec a la dreta (Torrent de Lluc) tendint a la dreta d'aquest per trobar algunes marques de color lila i al cap d'uns 400 metres el camí que a la dreta, puja dret cap a l'aparcament d'Escorca. Cal parar atenció, doncs malgrat que el camí és prou fressat i evident, la vegetació i la gran presència de cabres obre viaranys que, xerrant i xerrant és facil que prenguem per manca d'atenció i ens acabem trobant fora del camí. Tot i això, el terreny és de bon transitar camp a través (vigilant on posem els peus, ja que hi ha alguns avencs) i si tenim un track GPS podem reprendre el camí amb facilitat sense necessitat de tornar enrere.

Croquis o topografia del Gorg Blau - Sa Fosca

ressenya topografia barranquisme mallorca barrancs gorg blau sa fosca

ressenya topografia barranquisme mallorca barrancs gorg blau sa fosca

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: Com sempre, marquem el tram de descens sobre mapa per evitar punts errants per manca de senyal o errors de GPS.

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *