barranquisme Ripollès

Torrent de Mataplana o dels Plans de la Pera, barranquisme al Ripollès (Girona)

D'ençà que la guia de barrancs del Pirineu de Girona editada el 2015 ens va caure a les mans que el Torrent o Barranc de Mataplana (també conegut com a Clot de l'Infern o Torrent dels Plans de la Pera) ens rondava pel cap, però el fet que a la guia aquest barranc anés acompanyat d'una imprescindible combinació de vehicles a la seva fitxa, sempre havia fet que quedés posposat el seu descens.

Finalment, però, canvis de plans de darrera hora ens han fet optar per a fer aquest descens un 27 de febrer, aprofitant les últimes pluges i les altes temperatures que un estiuet avançat ens han regalat.

Com ja ens ha passat en altres ocasions amb fitxes d'aquesta col·lecció de llibres, les dades que s'hi exposen no són, en algunes ocasions i en la nostra modesta opinió i experiència, precises ni molt menys acurades.

En el cas del Torrent de Mataplana, l'aproximació ressenyada al llibre tot i combinar vehicles, feien d'aquest un barranc poc atractiu i que, amb el camí d'aproximació que aquí descrivim hem trobat absolutament innecessària la combinació de vehicles i totalment raonable el temps que hem invertit caminant per accedir a la capçalera del barranc vista la longitud del seu descens.

A més, les coordenades d'entrada al barranc ens obligaven a fer vora 300 metres extra de barranc per un ambient de riera i a més, la topografia presentava, al nostre entendre i modestament, força errors que hem intentat esmenar en la nostra publicació.

Aquí doncs, us mostrem la informació, que bo i partint de la fitxa del llibre hem intentat ajustar més al que hem trobat en el nostre descens, entre fotografies i la nostra escassa memòria.

 

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del barranc del Torrent de Mataplana

 • Activitat: Barranquisme al Ripollès
 • Punt de sortida: Mataplana
 • Població més propera: Gombrèn
 • Combinació de cotxes: Innecessària
 • Distància d'aproximació: 1,6 km.
 • Temps aproximació: 35' a bon ritme
 • Coordenades UTM de l'entrada:
  X: 0422984
  Y:4680011
 • Temps de descens: 2h30' a 3h
 • Temps de retorn: 5'
 • Dificultat: v3-a1-II
 • Ràpel més llarg: 25 mts
 • Cartografia:
  • Ruta de l'Ermità - Alt Berguedà - 1:25.000 (Ed. Alpina)
  • Montgrony - 1:25.000 (Ed. Alpina)
 • Bibliografia:
  • Barrancs, Torrents, Canyons i Cavitats del Pirineu de Girona
 • Corda: 2x25
 • Observacions: Portar un mínim de material d'instal·lació per si un cas

Accés i aproximació al Barranc de Mataplana

Entre La Pobla de Lillet i Gombrèn, hi trobem la carretera GI-402, i prop de Gombrèn, un trencall d'on surt la carretera que va al Santuari de Montgrony i fins a Castellar de n'Hug. Seguirem aquesta carretera en direcció a Castellar de n'Hug tot passant de llarg del desviament que puja al Santuari, i aparcarem el cotxe a l'esquerra, just passat el primer pont que trobarem i que creua el barranc, o bé a tocar de Mataplana, on també a l'esquerra i a dreta hi trobarem uns petits aparcaments habilitats per als visitants del Castell de Mataplana.

Si aparquem a tocar del pont, començarem a caminar també en direcció al Castell de Mataplana, fins a trobar el dit aparcament, on pujarem el marge dret de la carretera, i la seguirem per sobre la feixa, però caminant ara en direcció a Gombrèn.

El camí, amb aparença d'haver estat senyalitzat per les marques a les soques d'alguns arbres, recorre una roureda, fet que fa que en ple mes de febrer costi una mica més del compte seguir el camí, de per si, ja poc evident. El camí en el seu tram inicial, planeja amb tendència a l'alça, fins que arribarem a un petit pla inclinat al cap d'uns 200 o 300 metres on comença a pujar dret amunt fins a buscar un grau entre pedres, una de les quals una agulla prou vistosa. Aquest pas rep el nom del Pas de l'Ós.

Des d'aquí, el camí tomba cap a l'obaga i s'endinsa a la vall que ha conformat el torrent dels Plans de la Pera. Quan el camí s'eixampla i es perd en uns prats amb dues petites rieres haurem arribat, aquí ja ens podrem equipar i preparar-nos per seguir les aigües.

EL DESCENS DEL TORRENT DE MATAPLANA

Amb un curt tram de riera oberta iniciem el nostre descens pel barranc de Mataplana. Val a dir que bona part dels ràpels descrits són desgrimpables per algun cantó o altre.

De seguida arribarem a un petit tobogan sota un bloc de pedra on en una esquerda hi trobarem un pitó amb un maillon del qual ens podrem despenjar per baixar aquest ressalt, que com tot el barranc, patina com una mala cosa. Molt seguir d'aquest, a l'esquerra i penjant d'uns boixos, la instal·lació per a baixar un nou ressalt descrit com a 4 metres, però que podem evitar molt còmodament per l'esquerra mateixa, ja que des de la instal·lació en baixa un caminet cap a la base.

Amb un nou i curt tram de riera buscarem a la dreta del torrent un roc en forma de visera sota el qual hi trobarem dos spits terriblement junts i que ens permetran superar els 5 metres del ressalt que tenim al davant.

Superat aquest ressalt s'incorpora un afluent per l'esquerra tal com s'indica també a la ressenya del llibre que portem. Al torrent, hi seguim trobant ressalts, algun de llarg en forma de rampa, i veiem a la nostra dreta un camí molt evident que sembla remuntar cap al camí que hem fet servir per a l'aproximació.

Continuant pel barranc de Mataplana ens topem amb el següent ràpel, erròniament indicat com a R10 dreta amb instal·lació de dos espits, només en té un, amb la xapa força rebregada. De nou, un bon ressalt ens separa del nou ràpel.

Un xic confosos perquè no ens ha quadrat el ràpel anterior amb el que hi ha descrit a la topografia del barranc de Mataplana, arribem a una llarga rampa, o més aviat una successió de petites marmites, ben excavades a la roca i ben vistoses semblen correspondre's amb el que es ressenya al mapa com a R20 esquerra.

Res més lluny de la realitat, el que tenim al davant no és a l'esquerra sinó al centre, o potser en podem dir a la dreta del torrent, i ens permet baixar fins a l'inici del passadís excavat amb les marmites, on allí si, hi trobarem una instal·lació a l'esquerra que amb 15/20 metres ens permet baixar el bonic passadís.

El següent ràpel ens confirma l'indret on som, perquè sí que es correspon amb el ràpel de deu metres instal·lat a la dreta amb un sol espit que la topografia que portem ja ressenya. Entre aquest i el següent ràpel, un petit ressalt que superem, de nou amb compte, doncs tot plegat patina i molt.

Seguidament arribem a un bonic ràpel de poc menys de 25 metres, instal·lat a la dreta i que supera una bonica cascada, que gràcies a les darreres pluges, avui raja a plaer.

Seguirem torrent avall per cercar un ràpel a l'esquerra i que erròniament apareix com a instal·lat amb dos espits, doncs nosaltres només n'hi hem sabut veure un. El ràpel és curt, tal i com s'indica, uns 5 metres escassos.

Després d'això, encarem la recta final del barranc, una successió de verticals inclinades, podriem dir rampes, totes elles equipades, la primera, la buscarem al centre (o podem instal·lar alguna cosa des d'un natural a la dreta), compte els dies de molt cabal, ens pot ser complex accedir a la capçalera, doncs té signes molt i molt evidents que l'aigua passa just per l'indret de la instal·lació. De fet, ja es veuen alguns cordinos penjant de boixos al lateral dret.

Aquest primer rapel supera una rampa bo i fraccionant-la en dos, un primer ràpel, com hem dit des d'un roc al centre del saltant, i anirem a buscar l'arbre més gros que hi ha baixant a la dreta, que ens permetrà arribar a la següent capçalera fent un nou ràpel de 10 metres.

La capçalera on quedem, correspon al darrer ràpel de 20 metres, instal·lat sobre dos espits a la dreta i que acaba en un bonic raconet concrecionat de tosca.

Uns metres més endavant ja trobarem la darrera rampa i que es correspon amb l'últim ràpel obligat del barranc, doncs amb els seus 25 metres, aquesta rampa amaga al seu final un ressalt d'uns dos metres que sense corda és delicat de baixar, tot i que es pot, no cal jugar-nos-la a torçar-nos un turmell.

Com hem dit, el ràpel de 25 metres és el darrer que creiem que és obligat, doncs a partir d'aquí, si que és cert que n'hem trobat un altre, d'uns 8 o 10 metres, instal·lat a l'esquerra de la llera del torrent dels plans de la Pera, però l'hem pogut desgrimpar per la dreta, i més endavant, aquest cop a la banda dreta del torrent, un altre ràpel, aquest volat i d'uns 8 o 10 metres de nou, instal·lat sobre el que sembla un cargol auto-roscant en una pedra vora la paret dreta del torrent. Ambdos ràpels els hem pogut superar per algun cantó o altre sense utilitzar la corda.

Seguirem pel torrent superant diverses rampes i ressalts, ja amb la vista posada a la llera dreta del torrent bo i cercant el camí de sortida i que ens ha de deixar de nou a la carretera. En veurem algun d'estret, amb pinta de sender, però finalment, i abans que de veure el pont de la carretera i just abans que el torrent faci un revolt a la dreta, trobarem un camí ample i generós, gairebé una pista forestal, que surt com buscàvem per la dreta i que ens durà a la carretera de nou.

RETORN DEL BARRANC DE MATAPLANA

Segons on hàgim aparcat el retorn serà un o un altre. Si ho hem fet a tocar del pont, el camí ens deixa just damunt d'un marge a l'altre cantó de la carretera, i només haurem de buscar el pas més fàcil per baixar. Nosaltres ho hem fet per un abeurador que hi ha unes desenes de metres en direcció al Castell de Mataplana, on és més fàcil superar l'alt marge.

Del contrari, si hem aparcat als llocs habilitats prop del Castell de Mataplana, seguirem la carretera fins al cotxe.

Hem acabat aquest bonic barranc en terres del Comte Arnau amb més temps del ressenyat, havent badat de valent al seu interior, intentant en tot moment recordar allò que veiem de diferent en la ressenya per a poder-ho explicar aquí. Així de ben segur qualsevol barranquista experimentat pot fer el barranc amb unes dues hores sense patir-hi massa.

Cal destacar que si bé al ser a les acaballes del mes de febrer, ens ha fet enrere calçar-nos el neoprè de nou a la tarda, el Barranc de Mataplana és ideal per a combinar amb el Torrent de Sant Ou o del Colobre, que trobarem pujant al Santuari de Montgrony i que també apareix ressenyat al llibre.

Croquis o topografia del Barranc de Mataplana

ressenya barranc de mataplana o dels plans de la Pera

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ: El track original contempla només l'aproximació i el retorn, el tram corresponent al descens del tram equipat del barranc del Torrent de Mataplana o dels Plans de la Pera ha estat traçat sobre mapa com a referència visual.

Descarrega el track fent clic dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Descarregueu el track Format GPX

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *