barranquisme barranquismo barranco foz de fago pirineo aragonés

Barranco Foz de Fago

Sortim en direcció al Pirineu, amb ganes de fer un viatge plaent amb l'excusa de fer barranquisme, i on, viatjant amb la Glòria cercarem barrancs fàcils, fins i tot de tall comercial.

El primer on posarem l'ull, bo i sabent que es troba en un cabal òptim, tirant a alt, és la Foz de Fago, un preciós descens paisatgísticament, però que a més, sabem que es troba en un punt d'aigua preciós per a trobar-lo amb força, però que ben gestionat no ens ocasionarà cap maldecap i gaudirem amb les emocions a flor de pell, i parlant de pell, també amb pell de gallina, de freda com n'és l'aigua.

La cosa promet, un màxim de cinc ràpels, dels quals només dos o tres poden ser obligats, o almenys això ens han dit uns "paisanos", tot plegat un caramel embolicat d'un entorn increïble. Res, xerrameca a part, aquí us en relatem, com sempre, el nostre descens, experiències i sensacions, que ja us avancem, han estat de cinc estrelles!

* Barranquisme a part, Fago és famós també per la història truculenta de l'assassinat del seu alcalde, el gener de 2007, del qual en trobareu la placa circulant per la carretera entre Majones i Fago.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del Barranco de la Foz de Fago

 • Activitat: Barranquisme al Pirineu Aragonès
 • Altres toponímies: Barranco del Fago, Río Majones
 • Punt de sortida: Aparcament del retorn
 • Població més propera: Fago / Majones
 • Combinació de cotxes: possible i útil
 • Coordenades UTM de l'entrada:
  • X: 675196
  • Y: 4730790
 • Temps amb un cotxe:
  • Temps d'aproximació: 40' a 1h
  • Temps de descens: 2h 30'
  • Temps de retorn: 10'
 • Dificultat: v3 a3 III
 • Ràpel més llarg: 20mts *
 • Cordes:
  • 2*20
 • Cartografia:
  • IGN
 • Bibliografia:
  • 50 Barrancos del Pirineo, Descensos más bellos - José A. Ortega & Miguel Á. Cebrián - Ed. Desnivel
  • Tour de l'Europe en Canyon - Les plus belles descentes - Stéphane Coté (Caracal) - Autoeditat
 • Material recomanable i/o observacions:
  • ! INVIABLE SALTAR EL PRIMER RÀPEL, BLOCS SUBMERGITS!
  • Equipat amb químics
  • Descens realitzat amb el marcador a 30 o molt lleugerament per damunt

Referències del cabal segons el medidor al pont d'accés al barranc:

 • 40-45 Cabal molt alt, salts obligats
 • 35 Cabal Alt
 • 30 Cabal Normal - Alt
 • 25 Cabal Normal
 • 22 Cabal Normal - Baix
 • 20 Cabal Baix

Aquestes referències són aproximades

Com arribar a la Foz de Fago

Tot i que també hi podem arribar des d'Erronkari (Roncal en castellà) per una preciosa carretera, el més comú és dirigir-nos a Majones, província de Huesca i d'allí circular uns 6 quilòmetres en direcció al poblet de Fago. Estarem atents a una corba a l'esquerra just abans de la qual hi trobarem un aparcament per uns 5 cotxes. Feu clic aquí per accedir a la ubicació.

Si anéssim amb dos vehicles, seguirem amb el d'accés al barranc fins, uns tres quilòmetres carretera amunt i havent passat un túnel, ja en baixada passarem el riu i just a l'altra banda, un espaiós aparcament on comença l'aventura.

APROXIMACIÓ AL BARRANCO DE LA FOZ DE FAGO

En el nostre cas l'aproximació comenca a l'aparcament de baix (el del retorn), ja que només disposem d'un vehicle, així que ens toca caminar els 3,5 km de carretera en direcció a Fago fins l'accés al barranc homònim.

No té pèrdua ni misteri, així que no hi ha massa a destacar, llevat que les dues terceres parts del principi són d'una pujada progressiva i amena, i la resta baixada fins al pont que creua el riu de Fago.

A la banda de Majones, sota el pont, hi trobarem un marcador que ens donarà una idea del cabal que trobarem (vegeu referències a la fitxa tècnica). A la banda de Fago, surt un caminet en direcció al riu que ens condueix a l'inici del barranc, en un espai obert, on unes grades de poca alçada inicien el descens de la Foz de Fago.

EL DESCENS DE LA FOZ DE FAGO

Comencem el barranc en una zona ja de per si ben bonica, una successió de grades on si el cabal és abundant, com és el cas, l'aigua pren el protagonisme ben aviat, amb l'únic permís de la roca, que dóna forma a l'indret, i ben aviat, als primers ressalts i salts, on tastarem l'aigua clara, però també freda del barranc de la Foz de Fago.

En molts d'aquests primers salts podrem escollir alçada, i de quin cantó volem saltar. Creuarem algun petit passadís amb parets de no més d'una desena de metres que s'alternen de nou amb trams de graderies rocoses.

Una interessant i distreta alternança entre caminar, salts, tolls on cal nedar i altres obstacles faran que, sense adonar-nos-en el barranc es vagi encaixonant a poc a poc, i a banda i banda d'aquest les parets rocoses vagin guanyant alçada i sobretot, bellesa. No tardarem pas massa a sentir rugir fort l'aigua en caure per la primera vertical, que trobem equipada a l'esquerra en una petita lleixa alçada i per on l'aigua, per sota nostre recórre la rampa allargassada que hi ha al fons de l'estretor on ens estarem endinsant. Per la dreta, una feixa es troba instal·lada amb un passamà, a priori sembla que aniria a cercar un antic salt que ara no és recomanable, doncs hi ha uns blocs submergits a la recepció.

Al primer ràpel el segueix un passadís aquàtic, on podrem observar diversos ponts de roca a un, dos o més metres per damunt de l'aigua. Seguint el barranc, no tardarem pas massa en arribar a un passamà instal·lat a la banda esquerra del barranc, i que acaba en un cap de corda d'on, semblaria, podríem saltar.

Desconeixedors com sóm del barranc, decidim instal·lar la corda a l'inici del passamà i rapelar per l'actiu, que tot i portar força aigua, no és prou concentrat com per creure que ens donarà problemes. A la base del ràpel, ens trobarem nedant en un gran toll dins una sala amb sostre acampanat, una de tantes mostres de la bellesa de la qual no pararem de gaudir durant tot el descens del barranc de la Foz de Fago.

Seguim el descens, i ara toca caminar una estona per un preciós passadís de Flysch on les parets s'alcen majestuoses i força vestides d'un verd exuberant, en aquest tram, rars seran els punts on l'aigua ens depassarà de la cintura. Al final d'aquest tram, arribarem al que hem considerat el punt més compromès del descens, un nou saltant, equipat per al ràpel a la dreta, però que en cas de rapelar ens obligaria a creuar un actiu, que en aquest punt concret costa de dominar de la força que té. Hi ha qui salta des de dalt de tot, de la vora de la instal·lació, però la recepció és prou estreta per a pensar-s'ho una, dues, i vint-i-set vegades. Decidim rapelar uns quatre o cinc metres fins una petita lleixa rocosa que hi ha, just on part del doll d'aigua repica a la roca i per sota la instal·lació, i d'allí, saltar en diagonal al toll de recepció, cercant que el propi corrent d'aigua ens tregui sense esforç.

El barranc s'estreny, el passadís esdevé més estret i aquàtic, i trobem un parell de salts molt petits abans no arribem al gran sifó, d'uns 5 metres de llargada, que en èpoques d'estiatge, es pot passar caminant per sota.

Aquest sifó es pot passar per damunt, superant un pas d'escalada de IV, però equipat amb cordes i cadenes, així que més que escalar, només cal tenir uns braços mig valents. Cal destacar que a mig pas superior, una xemeneia o finestra permet de saltar al sifó i fer-ne més o menys la meitat, però mandrosos i poc amants dels sifons, seguim uns metres per trobar el ràpel que ens permet davallar de damunt del sifó, passant per dins un pont de roca.

Seguirem per un passadís, també estret i aquatic, d'una gran bellesa fins a topar-nos amb el darrer ràpel, equipat a la dreta per a cabals forts, i a l'esquerra pels amants d'empassar aigua. Aquest ràpel cau en un gran toll que es troba en un punt on el barranc s'obre de manera notable però on no acaba res, doncs al descens li manca un salt des d'un gran bloc al centre, dos petits tobogans, el segon dels quals fa un parell de metres, i una caminadeta fins a trobar la sortida.

RETORN DEL BARRANC DE LA FOZ DE FAGO

Superat el darrer obstacle, en forma de tobogan si el cabal ho permet, caminarem uns metres fins a superar una petita aresta rocosa que cau al riu per la dreta. Després d'això, restarem atents, també a la dreta, doncs d'una petita platgeta de còdols en surt el sender de retorn, que al cap de poc ens conduirà a un ròssec que de forma ascendent i tombant a la dreta ens conduirà ben aviat de nou al cotxe.

Ressenya de la Foz de Fago

croquis ressenya topografia ba.rranquisme barranquismo barranco foz de fago pirineo aragonés

En la mesura del possible hem procurat de posar al dia la ressenya, per bé que recomanem seguir prenent-la com a mera referència, en especial pel que fa a les alçades dels ràpels, bo i havent procurat ser generosos amb aquestes.

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: El tram de barranc ha estat modificat sobre mapa per eliminar els punts errants per falta de senyal de GPS. Preneu-lo com a mera referència per a la localització del barranc, l'aproximació i retorn, si que han estat enregistrades amb GPS afegint algunes correccions sobre mapa.

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *