barranquisme barranquismo barranco barranco foz de la canal salinas de sin Bielsa Tella Sobrarbe Huesca Aragón

Barranco Foz de la Canal

Tornem talment com persones hipnotitzades cap al Pirineu aragonès a gaudir dels seus barrancs en majúscules com és el cas del barranco de la Foz de la Canal, un descens més que estètic, només interromput per un llarg tram a peu entre les seves dues parts interessants i esportives.

Salvatge, poc frequentat, vertical, tècnic i amb algunes reunions poc còmodes, el seu descens representa una interessantíssima jornada de barranquisme a més d'una increïble visita a un paratge d'una bellesa natural incommensurable, no en va, es troba entre la selecció dels 50 barrancs més bonics del Pirineu del llibre que trobareu descrit a la fitxa tècnica.

En ocasió d'aquesta visita ens afegim a la trobada que els companys de Brollats es troben fent a la zona en un grup de vuit persones, així, tingueu en compte que els temps d'aproximació i descens són un xic més pausats del que és habitual en les nostres descripcions.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del barranc de la Foz de la Canal

 • Activitat: Barranquisme al Pirineu Aragonès
 • Altres toponímies:
  • Foz de Encanal
  • Barranco de Encanal
 • Punt de sortida: Las Cañameras (A-138 p.k. 75-76)
 • Població més propera: Salinas de Sin (Bielsa per a serveis)
 • Combinació de cotxes: no
 • Coordenades UTM de l'entrada:
  • X: 274679
  • Y: 4720499
 • Temps amb un cotxe:
  • Temps d'aproximació: 1 h
  • Temps de descens: 4h per a un grup de 8 persones
  • Temps de retorn: 5'
 • Dificultat: v5 a3 III
 • Ràpel més llarg: 50 (molt recomanable 70)
 • Cordes:
  • 2*50 (molt recomanable 70*)
  • * És més segur, pràctic i estètic rapelar el primer circ d'una sola tirada.
 • Cartografia:
  • IGN
  • Bachimala - Valles de Chistau y Bielsa - 1:25.000 (Ed. Alpina)
 • Bibliografia:
  • 50 Barrancos del Pirineo, Descensos más bellos - José A. Ortega & Miguel Á. Cebrián - Ed. Desnivel
  • Barranquismo en el Pirineo, Aínsa y Alrededores - Ed. Prames
 • Material recomanable o observacions:
  • Equipament en un estat millorable als ressalts inicials. Preveure material de reposició.

Com arribar al barranc de la Foz de la Canal

Des de l'Aïnsa ens dirigirem cap al Nord per la carretera A-138 amb direcció a Bielsa. Passarem Lafortunada, el congosto de Las Devotas i també Salinas de Sin o de Bielsa.

A partir d'aquí posarem la nostra atenció als punts quilomètrics, i és que passat el p.k. 75 la carretera travessa el riu Cinca per ubicar-se a la seva riba esquerra. Just travessar el pont, observarem un ampli trencall a la dreta, és el camí d'aproximació.

Podem aparcar aquí, o bé a l'aparcament que hi ha uns metres més enllà, a l'esquerra de la carretera. El més recomanable, però, és seguir i deixar el cotxe a la sortida del barranc, uns centenars de metres més enllà i que identificarem per un ample aparcament a la dreta, i un trencall just passat el pontarró que creua el barranc.

APROXIMACIÓ A LA FOZ DE LA CANAL

Aparquem on aparquem, retornarem al trencall que hem descrit com a pista d'aproximació i començarem primer en direcció oposada al barranc, fet que ens pot generar dubtes, el camí descendeix lleugerament i s'aproxima al riu per virar completament a tocar d'un pont ensorrat.

A partir d'aquí, la pista no dona treva i remunta sense descans i ens espera una horeta de pujada fins a l'inici del descens.

Com a referència, caldrà que contem sis corbes molt tancades i després de la darrera, el camí s'apropa molt al barranc podent arribar a veure el llit del torrent. En una pujada força recta, observarem a la nostra esquerra una fita i un rastre de camí que baixa al riu.

NOTA: a la primera d'aquestes corbes tancades que cal comptar, observarem una gran fita i un camí més que evident que permet entrar directament al segon tram del barranc.

EL DESCENS DE LA FOZ DE LA CANAL

Iniciem el nostre recorregut pel barranco de la Foz de la Canal per un passadís ben disfressat d'un verd intens, les rampes s'hi succeeixen i el terra rellisca molt, fent més que recomanable assegurar amb corda les rampes més verticals, com per excemple ja la primera que trobem.

A mesura que davallem pel barranc, observarem com la gorja es va formant a poc a poc, i les parets s'alçen a banda i banda del curs d'aigua i les rampes esdevenen petites verticals que ja podem descriure com a ràpels.

Després de superar uns tres ressalts amb corda des del nostre inici del descens, arribarem a un característic zig-zag del barranc que comença virant a l'esquerra. Aquí davallarem uns 15 metres per apropar-nos i intuir ja la vertical de 70 del primer tram. Un ràpel d'uns 6 metres ens separa d'aquesta, en ple gir del barranc cap a la dreta, on s'obre a la vall, a la capçalera d'un gran circ rocós de 70 metres d'alçada.

Nosaltres ens dirigirem a la dreta, on trobem un passamà de cadena, que en sentit descendent condueix a la reunió que baixa per l'actiu, i un segon passamà de cordes, que en sentit ascendent va a buscar una instal·lació que sembla voler evitar l'actiu. Escollim la primera, i com que disposem de corda suficient, considerem millor fer el ràpel d'una sola tirada.

Val a dir que ben gestionat sóm capaços de fer el descens d'aquest ràpel amb una corda de 70 i una de 60, només faltant uns dos metres perquè la de recuperar arribi a terra, no sent recomanable jugar-se-la en aquest punt, així que millor portar dues cordes de setanta metres per anar tranquils.

El ràpel és molt i molt bonic, iniciant-se per una rampa per on corre l'aigua i que fins al seu final, ens impedeix de veure la base del rapel. Un cop al final d'aquesta rampa ja podem veure sota nostre la totalitat del ràpel, i el més immediat, és un tram completament volat per l'actiu del curs d'aigua. Tocarem amb les puntes dels peus una primera lleixa i seguirem davallant fins a una segona, molt evident i d'aquí ja només ens resten uns 25 o 30 metres fins a terra. Val a dir que la sortida de la reunió d'aquest ràpel és aèria, podent resultar poc còmode a persones poc experimentades.

Nota: aquest ràpel es troba fraccionat pel seu marge esquerre en un primer ràpel de 45 i un segon de 30.

El barranc segueix, i ens esperen algunes rampes delicades enmig d'un bosc de fades per on cercarem sempre el camí més fàcil per progressar de forma més àgil i així dirigir-nos al segon i últim tram esportiu de la Foz de la Canal.

Si sóm observadors, en un punt on el camí s'apropa de nou al riu, a l'altra banda (marge dret) hi ha una bauma amb una construcció antiga a dins i que està prou ben conservada, podent-hi observar encara tots els troncs i branques que havien fet de "teulada" d'aquesta construcció. Aquest punt és indicatiu que ens trobem a tocar de l'inici del segon tram esportiu.

Reconeixerem sense problema l'inici d'aquest segon tram, ja que una gran rampa d'uns 25 metres fa més que recomanable de muntar la corda, si bé amb compte i traça l'hem poguda desgrimpar, trobarem la instal·lació en un gran bloc a l'esquerra. Si sóm observadors, trobarem la instal·lació per a muntar un desviador just al final de la part menys vertical d'aquesta rampa, punt on de seguida observarem que s'hi produeix un fregament important.

Seguim, i les instal·lacions en aquest punt ofereixen ja més possibilitats de les que podem trobar ressenyades als croquis disponibles d'aquest barranc.

Continuarem pel que hauria de ser un ràpel de 35 metres, però que fraccionem abans, així doncs, fem un primer i curt ràpel que trobarem instal·lat a la dreta, a tocar d'un petit arbre i que, després de superar dos petits ressalts, ens aboca al següent, un ràpel instal·lat a l'esquerra i que sense arribar als 15 metres, ens deixa a un toll on cal buscar, de nou a l'esquerra, la instal·lació per al següent ràpel, d'uns quinze metres i des d'on ja comencem a intuir la verticalitat d'aquest darrer tram. Continuem, ja per damunt de la vertical final, anant a cercar una instal·lació a la dreta, que amb uns deu o dotze metres ens baixa a la capçalera del penúltim ràpel, de 40 metres.

Aquest ràpel el trobarem a l'esquerra i al final d'un passamà on hi ha dues instal·lacions, l'una, al final del passamà, més antiga i amb ancoratges les "xapes" dels quals volten lliurement, i una segona reunió més moderna per sobre d'aquesta, però sense connectar al passamà.

Cal, i de fet serà impossible de no fer-ho, gaudir plenament del moment i l'indret on ens trobem, ja que aquest és, a parer nostre, el lloc més bonic de tota la Foz de la Canal, ja que amb dos ràpels, superarem una profunda i preciosa gorja on l'aigua, la humitat, i un verd intens són els autèntics protagonistes.

Hi ha una antiga instal·lació al marge dret que ens permetria de davallar per l'actiu.

A la base d'aquest primer i espectacular ràpel, un enorme bloc encastat a l'esquerra del qual marxa un passamà amb un final ben aeri i on trobem la darrera instal·lació, un ràpel de 25 metres que ens deixa al passadís final, per la dreta del qual brolla amb alegria una cortina d'aigua. Només ens resta un petit ressalt sense dificultats al final del passadís per veure com el barranc s'obre amb ganes a la vall, podent donar per acabat aquest descens tant feréstec i bonic del Pirineu.

Nota: durant el descens, observareu nombroses instal·lacions no descrites en la nostra ressenya, i és que el descens sembla comptar amb instal·lacions que permeten el seu descens amb cabals més elevats del que hem trobat nosaltres, agradable i gens dificultós de cara al descens.

RETORN DE LA FOZ DE LA CANAL

Just en sortir de la gorja cercarem a l'esquerra un caminet que en cinc minuts ens retorna al cotxe.

 

Ressenya de la Foz de la Canal

croquis ressenya topografia barranquisme barranquismo barranco barranco foz de la canal salinas de sin Bielsa Tella Sobrarbe Huesca Aragón

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: El tram de barranc així com el de retorn, han estat modificats sobre mapa per eliminar els punts errants per falta de senyal de GPS. Preneu-lo com a mera referència per a la localització del barranc, l'aproximació, si que ha estat enregistrada amb GPS afegint algunes correccions sobre mapa.

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *