wadi hudeira

Barranquisme a Jordània, Wadi Hudeira

En el primer dia d'un viatge a Jordània, anem directes a l'oficina de Wadi Mujib Adventure Center per sol·licitar alguns permisos per a baixar uns barrancs dins la protecció de l'RSCN, concretament a la reserva de la biosfera del Mujib.

Ja abans de viatjar, en alguns correus electrònics que vàrem enviar, ja ens havien comentat que degut a accidents, s'havia prohibit el descens de la part superior del Hidan, en especial el saltant de Bartra (50mts), però ens quedava el dubte de si, almenys, podríem entrar al que es coneix com el Malaqi Trail.

Resulta que en aquesta oficina només gestionen el cobrament de les entrades al Wadi Mujib, un bon pessic per un barranc massificat que, amb tot, voldríem fer, encara que el deixem més endavant doncs avui és divendres, primer dia del cap de setmana àrab i pensem que estarà especialment massificat.
Per als permisos ens deriven a una altra oficina, Al Hidan Center a Dhiban, que ens enganxa lluny, així que, per evitar aglomeracions de gent, decidim anar a fer el Wadi Numeira, que és força proper i no ens ha d'ocupar més de 2 hores i mitja, segons la guia que tenim.

Índex dels continguts:

Fitxa

 • Activitat: Barranquisme/Trekking Aquàtic
 • Punt de sortida: Monument als màrtirs del Sud
 • Població més propera: Per a serveis, Karak
 • Combinació de cotxes: no és necessària
 • Distància d'aproximació: 730mts
 • Longitud del barranc: 3030mts aprox
 • Temps aproximació: 8'
 • Temps d'ascens: 55'
 • Temps de descens + retorn: 1h6' 
 • Temps total emprat: 2h1'
 • Dificultat: Dificultat baixa, amb cabal fort pot canviar per complet, impedint amb força probabilitat remuntar el darrer ressalt.
 • Categoria v1a1IV
 • Ràpel més llarg: sense ràpels
 • Cartografia/Bibliografia:

  • Jordan - Walks, Treks, Caves, Climbs and Canyons (Ed. Cicerone)
 • Material recomanable: el segon ressalt està equipat per al seu descens, una corda d'uns 10 metres pot ser útil per baixar-lo

Punts de referència

Punt de referència Temps parcial Temps total Km.
Aparcament 0 0 0
Inici Wadi 8' 8' 0,73
Final Wadi 55' 55' 3,76
Aparcament 1h6' 2h1' 7,52

 

Descripció de la ruta

Accés a la zona:
Baixant en direcció per la carretera que uneix Amman amb el Sud, la carretera del Mar Mort, passarem la petita localitat de Mazraah, on hi ha el trencant cap a Al-Karak fins a arribar a una planta de potassa (Jordan Bromine Co. Ltd.), al cap de poc, també a la dreta, veurem un monument als màrtirs de l'exèrcit àrab.
Podem deixar el cotxe aquí, i a l'altra banda de la carretera ja veurem la ferida que el barranc ha fet a les muntanyes.

EL BARRANC WADI NUMEIRA

No és fàcil descriure aquest barranc, almenys, no com descrivim habitualment els barrancs, doncs aquest ens ha deparat nombroses sorpreses, començant pel fet que el barranc es fa de baixada i de pujada, així que, podríem dir que l'aproximació la fem pel propi barranc ?

En tot cas, el Wadi Numeira, ens va cridar l'atenció per ser un barranc molt accessible (massa!), de curta durada i amb aigua, a banda d'estar entre els més ben valorats a Jordània segons Descente-Canyon.

Anem al barranc, creuem la carretera i ens dirigim cap a les muntanyes amb la vista fixada a la gran esquerda que forma el barranc. En la mateixa direcció, un campament Beduí a la llera del torrent, allà on hi ha aigua, hi ha beduins, doncs on hi ha aigua, hi ha vida.

Creuem el campament mirant de no emprenyar massa i ens n'anem directe al riu, ja de lluny, veiem que a la sortida (o entrada segons es miri) hi ha unes dones amb canalla que juga a l'aigua, i és clar, de tant accessible com és el torrent, és plè de porqueria, sobretot, plàstics, res d'estranyar en aquest país, però la sorpresa grossa encara està per arribar, i no tardarà massa.

Seguim dirigint-nos cap a l'entrada del barranc amb la vista encara fixada amb les altives parets que s'hi aixequen a banda i banda, amb les seves formes estranyes, i les tonalitats rogenques, típiques de la pedra del sud de Jordània. A poc a poc, anem endinsant-nos al barranc i comencem a sentir música, i veiem un cotxe, aparcat damunt les pedres del torrent, i uns joves fent una barbacoa.

És clar, és divendres, i quin lloc millor per anar-se a amagar de la intensa calor del setembre Jordà ?

Seguim remuntant el riu, un gran bloc encastat entre les parets ens obre les portes del barranc, però les senyals de presencia humana no paren d'augmentar, restes i restes de fogueres, plàstics, pel de camell i tot tipus de porqueria arreu, el panorama és francament lamentable si mirem al terra, res a veure amb el que ens meravella la vista si aixequem els ulls, enormes parets a escassos metres l'una de l'altra custodien amb enorme gelosia aquest profund torrent.

En general, el barranc no és pas gaire sinuós, si bé presenta tres trams molt ben encaixonats, amb algun tram més obert entremig, seguim pujant i ens trobem canalla que està encenent un foc, preparant-se també per una barbacoa. Un d'ells s'anima i ens acompanya un bon tros, fins que arribarem al primer ressalt, on un munt de pedres ajuden a superar-lo en el sentit ascendent. Poc després, ens creuarem amb una parella més de joves, amics del que ens acompanyava, i aquí ja ens abandonen; més endavant, trobarem una parella italiana a qui els dos joves anteriors havien ajudat a superar el ressalt, seguirem amb ells fins al darrer tram encaixonat, on hi ha el segon i últim ressalt (en sentit ascendent), que en realitat en són dos, d'un metre aproximat cadascun.

Si el cabal és suau, com va ser en el nostre cas, es molt senzill remuntar aquests dos ressalts, però en cas de cabal més alt, potser no podríem remuntar-los.
Després d'aquest darrer ressalt, el barranc continua molt encaixonat, però de seguida s'obre tot tombant a la dreta.

Decidim fer ja mitja volta, i baixar; l'espectacle que ens espera a la baixada és encara millor (o pitjor) que el de la pujada.
Baixant baixant doncs desfem el primer ressalt i seguim davallant, fascinats dels canvis de colors que la llum del sol que entra enmig de la fonda esquerda provoca, fins a desfer el segon ressalt (primer en sentit ascendent), superats doncs els dos primers estrets, trobem ja rastres que els cotxes han arribat fins aquí, i d'aquí, fins a la sortida del barranc, ens espera ben bé una mitja horeta de barranquisme surrealista, talment com si ens haguéssim pres la millor de les drogues sintètiques.

El tram final del Wadi Hudeira serà doncs, una mescla d'olors de menjar, fum de barbacoa, sorolls, crits, música, brutícia, mil i una invitacions a seure a dinar amb la tropa de torn, més d'una quinzena de cotxes al tram mig/baix del barranc, i incomptables demandes de retrats al personal que habita aquest fresc barranc.

Esportivament, l'activitat queda força devaluada per la massificació del barranc, si bé paisatgísticament és al·lucinant (si no mirem al terra, que és ple de merda, és clar). Sensorialment, però, és una activitat al·lucinant, els colors i les formes sinuoses de les altes parets del barranc són espectaculars, i per espectacular, el xou de divendres de cap de setmana àrab a l'interior del barranc, cap mania, cotxes cap endins !

Croquis

No n'hi ha, de fet, tampoc és necessari doncs es tracta d'un trekking aquàtic molt senzill, llevat de dos ressalts d'1 i 2 metres aproximadament.
En sentit descendent, el primer que trobarem és el ressalt de 2/3 metres, està equipat a la paret esquerra, a un metre aproximat de la vertical. Una corda de 10 metres hauria de ser suficient.

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ: El tram de barranc ha estat fet, per manca de mapes topogràfics per als treballs digitals, fet sobre Google Earth, preneu-lo com a referència del barranc; l'aproximació si que ha estat enregistrada amb GPS.

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

Wadi Hudeira (Karak)
wadi hudeira

A l'esquerra, un campament beduí, i a la dreta el Wadi Hudeira

wadi hudeira

Entrant al Wadi Hudeira, trobem un cotxe dins el torrent !

wadi hudeira

En un gir a l'esquerra, un gran bloc encastat obre les portes al barranc (però no les tanca als cotxes!)

wadi hudeira

La quantitat de brossa que hi ha a la part baixa del barranc és al·lucinant

El barranc s'encaixona i s'obre lleugerament tot sovint

wadi hudeira
wadi hudeira
wadi hudeira

FOTOS EN SENTIT DESCENDENT

wadi hudeira
wadi hudeira

El barranc s'obre, i s'acaba l'espectacle

wadi hudeira
wadi hudeira
wadi hudeira
wadi hudeira
wadi hudeira
wadi hudeira
wadi hudeira
wadi hudeira
De relleus Barranquisme Viatges