salt de sallent barranquisme el berguedà

Barranquisme al Berguedà, el Salt de Sallent

Veient-lo sovint de la carretera, i malgrat que enguany no ha estat plugós com per veure'l rajar, sempre fa gràcia anar a llocs que comparteixen nom amb altres indrets de característiques similars però més espectaculars.

Sol passar-nos al Berguedà, és plè de raconades precioses i petites activitats amb detalls bonics, però que queden eclipsades per altres, de contrades veïnes, o més llunyanes que tenen un caràcter més esportiu i espectacular.

Darrerament però, la cosa va d'activitats que podríem dir de col·leccionista, però quilòmetre zero, i el salt de Sallent, el del Berguedà, termenejant Capolat amb l'Espunyola no serà una excepció.

És un salt bonic però de col·leccionista, que ens servirà d'excusa per a fer una passejada per un racó ben tranquil com és Capolat.

Índex dels continguts:

Fitxa

 • Activitat: Barranquisme / Senderisme
 • Punt de sortida: Pi del Llamp (Capolat)
 • Població més propera: Capolat
 • Combinació de cotxes: no és necessària i poc recomanable
 • Distància d'aproximació: 2km
 • Longitud del barranc: un únic salt, 300 mts aprox comptant el retorn al camí
 • Temps aproximació: 28' anant a girar al mirador del Roc Codós o de Migdia i xafardejant la bauma de Comamorera
 • Temps de descens: 45' incloent parada llarga, desenterrar la instal·lació, descens i retorn al camí
 • Temps de retorn: 1h10 si seguim el track, si no volem passejar, el retorn directe pel GR cal comptar 30/40'
 • Temps total emprat: 2h23'
 • Dificultat: Dificultat baixa
 • Ràpel més llarg: poc més de 40 metres
 • Cartografia:
  • Rasos de Peguera - Serra d'Ensija - 1:25.000 (Ed. Alpina)
 • Material recomanable: INSTAL·LACIÓ AMB 3 PARABOLTS SENSE ANELLA, dur el material oportú, podrem recuperar-lo tot al retorn, doncs el GR passa a escassos metres de la capçalera, i aquesta no és excessivament exposada.

Punts de referència

Punt de referència

Temps Parcial Temps total

Km recorreguts

Capolat
(Pi del Llamp)

0 0 0
Desviació GR
Pla dels timons

8'

8'

0,7

Roc Codós o de Migdia

8'

16'

1,3

Bauma de Comamorera

9'

25'

1,95

Salt de Sallent

3'

28'

2

Retorn al GR

45'

1h13'

2,35

Cotxe

1h10'

2h23'

6,7

Hem obviat els detalls del retorn, doncs va ser pura xafarderia per guaitar rases, i el terreny no és pas perdedor.

Descripció de la ruta

Accés a la zona:
Per matar el matí, hi pugem pel Mal Pas, també termenejant l'Espunyola amb Capolat, però si sóm vora Berga, el millor serà pujar direcció Sant Llorenç de Morunys, per dirigir-nos a Capolat just abans de creuar el túnel de la Mina.
Arribats a Capolat passarem pels antics estudis, ara reconvertits en habitatge, i després cal Llengot, després del qual surt un camí amb una cadena.

EL SALT DE SALLENT

Si bé el camí és prou bo fins la casa de Comamorera com per passar-hi amb un cotxe alt, l'entrada té un cartell que ens prohibeix l'entrada si no en som veïns.
Sóm del poble veí, però no ens sembla motiu suficient com per ignorar el senyal i deixarem el cotxe un trosset enllà, on el mapa indica el Pi del llamp, que ens crida l'atenció.

Prenem tots els trastos i sortim a fer una passejada amb l'excusa del salt de Sallent i ganes d'espiar-ne algun altre i xafardejar les cingleres.

Ens dirigim primerament seguint el GR1, que comparteix camí amb la pista que va a la casa de les Fonts i altres. Seguirem el GR fins que en una cruïlla en que el GR tomba a esquerra per baixar cap a Comamorera, deixem el GR i el camí i seguim recte, pel mig, camp a través seguint una tanca, direcció al Roc Codós o de Migdia, intentem traçar el camí més recte per arribar-hi, seguint una mica la carena, fins arribar a un petit tallat, on tombem uns metres a la dreta fins trobar un sender que marxa cap al Roc Codós on arribarem de seguida. Les vistes d'aquí estant, son sensacionals.

Sense encantar-nos gaire, enfilarem cap al salt, deixant a l'esquena el mirador, veurem com a la nostra dreta surt un rastre de corriol que s'eixampla al cap de poc fins a trobar de nou un final de pista que porta a Comamorera. La seguirem uns metres però de seguida la deixarem, baixarem a la dreta, amb més intuició que altra cosa, cercant la rasa, fins trobar la pista que baixa a la bauma de Comamorera, de seguida veurem la caravana que hi ha abandonada a prop.

Xafardejant una mica la bauma, es veu clar que alguna hora o altra ha servit per a guardar-hi bestiar, i no fa pas molt de temps.

Seguim la rasa un tros avall, de seguida trobarem el salt de Sallent.

Fem una petita pausa a veure les vistes de nou, mentre anem mirant si té instal·lació, i així és, a la dreta hidrogràfica, hi ha dos parabolts, i dessota la terra surt un cordino tallat, l'estirem, i en desenterrem un tercer. Fem net a la reunió, i preparem els trastos per baixar el salt..

NOTA: Si abans de baixar ens hi fixem, a baix, a l'esquerra hidrogràfica del salt veurem una rua de cabres, tinguem-la present doncs és el millor retorn al nostre parer, encara que per accedir-hi hi hagi una grimpada incòmode.

La rasa porta poca aigua, i podem baixar sense neoprè, el ràpel va per fora l'actiu, però en èpoques plujoses haurem de dur-lo, o portar roba de recanvi, doncs les filtracions ens acabaran mullant, i per retornar, el més pràctic és creuar el salt a l'esquerra hidrogràfica.

Un cop baix recollim corda i anem a buscar la rua, compte que les pedres patinen com una mala cosa a la base del salt !

Arribar a la rua no és gaire agraït, i trobem un munt de porqueria, segurament del pastor que hauría estat visquent a la caravana.
Un cop enruats, no ens costarà gens el retorn, doncs ens duu a un trosset de pista que ens porta al GR que prendrem en sentit ascendent i que de seguida ens situarà de nou a la capçalera del salt de Sallent, per tant no cal patir per abandonar material o si se'ns enganxa la corda, doncs ho podrem recuperar tot des de dalt de nou.

Pel retorn, prenem el GR que ens durà cap a la casa de Comamorera, i les runes de can Penjorella.

Aquí ens desviem per anar a xafardejar altres rases i passejar una estona més, no ens hi extendrem perquè, si bé el paratge es val la passejada, no ho considerem d'interès, més enllà d'apropar-nos a la casa del Puig, que s'alça altiva dalt el turó i val la pena de veure, tant quadrada, com un castell de contes.
A més una pedregada ens fa deixar-ho estar i tornar al cotxe abans d'hora senes visitar altres salts propers.

En resum però, si anem al grà i volem tornar al cotxe només ens caldría desfer el camí sense cap desviació.
Si bé no mereix una visita exprés, si que pot ser una bona idea si estem per la zona i tenim una estona morta, o combinat amb altres activitats per la zona, que n'hi ha força, esperem poder-ho anar compartint mica en mica.

 

Croquis

No en coneixem existència de cap croquis.

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ: S'han eliminat punts errants en trams vora paret o del propi saltant.

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

Capolat
barranquisme al Berguedà salt de Sallent

El mirador del Roc Codós o de Migdia

salt de sallent barranquisme el berguedà

Les vistes a l'Espunyola des del mirador

Bauma de Comamorera

salt de sallent barranquisme el berguedà

La instal·lació, o una part vaja

Estirant un vell cordino desenterrem un tercer parabolt

salt de sallent barranquisme el berguedà

Preparem per baixar

salt de sallent barranquisme el berguedà

Vista del salt ja des de la rua de retorn

salt de sallent barranquisme el berguedà

Una bona pedregada ens fa marxar cap a casa

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *