Barranquisme al Berguedà, el Torrent del Duc

Després d'anys de veure'l ressenyat al mapa de l'Espeleo&Canyons, i moltes temptatives d'anar-hi, que al final sempre acabaven en barrancs més atractius, li ha arribat el moment al Torrent del Duc, un barranc, extremadament de col·leccionista al Berguedà.

Sempre fa mandra la combinada de cotxes, que és prou llarga per a l'interès relatiu que té el barranc, que al nostre parer, no va més enllà del rapel llarg amb el passamà a mig barranc, i el darrer dels ràpels, el Salt del Duc, que és el que ens deixa en una raconada del pantà de la Baells.

No tenim cap kayak esperant-nos a la base del Salt del Duc, així que tocarà creuar el pantà fins a la riba de la banda de Cercs, on tenim el cotxe de retorn.

Recomanem llegir bé tota l'entrada del blog si es vol sortir a fer el Torrent del Duc, doncs tot i ser un barranc fàcil, no és exempt de sorpreses, ni es fa amè.

Índex dels continguts:

Fitxa

 • Activitat: Barranquisme
 • Punt de sortida: Torrent del Duc (Carretera de la Nou a Vilada)
 • Població més propera: La Nou
 • Combinació de cotxes: molt recomanable
 • Distància d'aproximació: 116mts
 • Longitud del barranc: 1468 mts aprox
 • Temps aproximació: 2'
 • Temps de descens: 2h2' per a quatre persones (parades incloses)
 • Temps de retorn: 37' nedant poc a poc (90' a peu segons ressenya si es fa amb un sol cotxe)
 • Temps total emprat: 2h41'
 • Dificultat: Dificultat mitja (es requereix l'instal·lació d'un passamà)
 • Ràpel més llarg: 32 metres
  ALERTA, EL DARRER RÀPEL S'HA FET AMB UNA CORDA DE 40 EN DOBLE, AMB EL PANTÀ MÉS BAIX, NO ARRIBARÀ, SEGONS RESSENYA, EL DARRER RÀPEL OSCIL·LA ENTRE ELS 30 I ELS 40 METRES, AMB EL PANTÀ AL 91% LA CORDA DE 40 HA ESTAT SUFICIENT, SOBRANT-NE UNS METRES.
 • Cartografia:

  • Canyons i Cavitats de l'Alt Berguedà - 1:50.000 (Ed. Piolet)
  • Catllaràs - Picancel - 1:25.000 (Ed. Alpina)
  • Rasos de Peguera - Serra d'Ensija - 1:25.000 (Ed. Alpina)
 • Material recomanable: Cordes: 1x50+1x40, material d'instal·lació, cordinos per a renovar els existents, molt precaris

Punts de referència

Punt de referència Temps parcial Temps total Km.
Aparcament 0 0 0
Entrada Torrent 2' 2' 0,12
Saltant del Duc 2h2' 2h4' 1,59
Riba Oest pantà 37'* 2h41' 2,17

*Cal dir que per al retorn alguns es van posar el neoprè just abans de baixar el darrer ràpel, així que el retorn pel pantà és força més curt en temps.

Descripció de la ruta

Accés a la zona:
Deixarem un cotxe a Cercs, sota el pont de la C-16, i amb l'altre ens dirigirem a la Nou de Berguedà, passarem pel Santuari de Lourdes com si anéssim cap a Vilada.

Passat el Santuari i les darreres cases a l'altra banda de la rasa, la carretera travessa el pla de Ferrers, i en una curva de dretes, creua el torrent del Duc (veurem una casa uns marges més amunt). Seguim la carretera fins que aquesta trobi una línia elèctrica que ens vé de la dreta. Just en aquest punt un petit camí surt a la dreta de la carretera, és el que haurem de prendre i seguir fins creuar una rasa, i en el següent trencant, baixar costes avall fins que en una rompuda d'arbres ja trobarem com el torrent que hem creuat s'ajunta amb el torrent del Duc. Deixarem aquí el cotxe i ens equiparem.

EL BARRANC TORRENT DEL DUC

Del punt on deixem el cotxe, res ens fa pensar que estem davant d'un barranc amb interès esportiu, i de fet, en bona mesura així serà durant la major part del seu recorregut; com ja hem comentat, l'interès, abans d'entrar-hi, creiem que vé pels dos ràpels llargs que té, en especial el salt del Duc que ens deixarà al pantà de la Baells.

Comencem doncs a seguir la rasa i de seguida ens queda clar de què anirà el matí, esbarzers, arços i demès plantes i bardisses que ens faran la progressió molt precària. Malgrat que portem un podall, no donem abast a obrir un pas net així que la nostra visita al barranc, de poc haurà servit en aquest sentit.

El barranc no s'encaixona en excés, i aviat trobarem el primer ressalt de quatre metres, ressenyat amb rapel a l'esquerra, sembla que d'un natural, però no l'hi veiem pas, i desgrimpem per l'esquerra que no és pas massa complicat. Seguidament, una successió de ressaltets sense importància entre bardisses ens duràn a una curta successió de rapels instal·lats a la dreta tots ells i que ens acabarà portant al ràpel més llarg al qual s'accedeix amb un passamà que cal instal·lar. Els ancoratges tenen un estat acceptable, si bé els tèxtils fan feredat de veure. Amb el passamà instal·lat, trobem l'instal·lació original, amb dos pitons, però també una de nova amb dues anelles més exposades a la vertical.

Aquest rapel està dividit amb dues verticals separades (però amb una sola instal·lació) per un replà enmig i té una sortida lleugerament baumada, amb uns esbarzers que haurem de travessar per nassos; amb tot, no és cap impediment per a progressar i fer el rapel amb seguretat.

Val a dir que aquest ràpel és prou ben estètic i bonic, fent que ens remuntin una mica els ànims després de tanta bardissa. Seguidament, però, més bardissa, i el ràpel amb la tolla amb aigua, segons ressenya, amb instal·lació al centre que, o no hi és, o bé no l'hi hem sabut veure.
De forma precària i amb compte de no relliscar, desgrimpem per l'esquerra evitant l'aigua podrida, i continuem progressant per les bardisses que aquí es tornen molt sovint en esbarzers.

Ens espera una llarga caminada fins al rapel del salt del Duc, anirem seguint la rasa com fins ara, a estones més còmodament i altres d'una manera més penosa, trobant restes de carboneres, i rastres de corriol que surten a dreta i esquerra, intuïnt els dos més evidents que marca la ressenya de l'Espeleo&Canyons. També veurem un afluent esquerra, així com un parell de ressalts sense equipament o amb aquest malmès però que podem desgrimpar amb compte.

Segons la ressenya, en aquest darrer tram, hi trobarem dos escapaments un a la dreta i després el del retorn sense mencionar cap a quin cantó surt.
Aquest retorn, si bé la ressenya diu que ens porta al cotxe amb 90 minuts, nosaltres ni ens hem plantejat de fer-lo, doncs si el barranc està ple de bardisses, no volem ni imaginar com estarà el retorn d'un barranc tant poc practicat com aquest; a més, ens perdríem el salt del Duc, el darrer ràpel, el més bonic i el retorn creuant el pantà de la Baells nedant, que és el que ens ha fet venir fins aquí.

Tot aquest darrer tram es fa feixuc, llarg i pesat, a més de fer una xafogor intensa.
Finalment arribarem al Salt del Duc, al qual s'accedeix amb un petit ràpel d'uns 3 metres no ressenyat.

El Salt del Duc és un rapel en una raconada prou ben bonica del pantà de la Baells. Del rapel, dir-ne que té un tram mig en forma de bauma i que la vertical cau directament sobre uns boixos que fan de mal evitar (no els hem tallat, així que en principi els hi trobareu) i acaba amb una rampa fins l'aigua del pantà de la Baells. Recordar que si bé la ressenya marca el ràpel com a 30/40 mts segons nivell del pantà, amb el pantà a un 91% el ràpel devia fer uns 18 metres, doncs amb una corda de 40 en doble ens n'han sobrat uns metres.

Val a dir també que a l'esquerra hidrogràfica del salt, hi hem vist una paret de pedra, i una llarga i antiga escala metàl·lica, sembla com si permetés remuntar el salt, si bé no ho hem comprovat, qui sap si anys enrere hauria servit per a un accés més ràpid a La Nou de Berguedà des de Cercs, o senzillament era l'accés a peu a la zona de carboneres que hem observat a la part baixa del barranc.

Sortits de la raconada que forma el salt del Duc, creuem el pantà de la Baells i sortirem per la base nàutica de Cercs, i en pocs minuts ja serem al pont de la C-16 al seu pas per Cercs, sota el que hem deixat el cotxe.

 

En resum, el torrent del Duc no és un barranc agradable de fer, només compta amb dues verticals realment interessants, i la resta de barranc és molt feixuc de tanta bardissa com hi trobarem, per bé que si que el salt del Duc és un racó bonic de veure, caldria saber si accedint-hi directament pel pantà de la Baells amb kayak, l'escala ens pot permetre accedir a la capçalera del ràpel sense haver de passar pel calvari de baixar tot el torrent.

Croquis

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ: El tram de barranc ha estat modificat sobre mapa per eliminar els punts errants per falta de senyal de GPS. Preneu-lo com a mera referència per a la localització del barranc, l'aproximació si que ha estat enregistrada amb GPS.

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

La Nou de Berguedà
barranquisme al berguedà

La progressió no és gens agradable

Els rapels en general són curts i poc interessants

barranquisme al berguedà

Ràpel previ al més llarg de tots

barranquisme al berguedà

Accés a la capçalera del ràpel més alt

barranquisme al berguedà

Baixant l'R32

barranquisme al berguedà

Darrer ràpel important abans del salt del Duc

barranquisme al berguedà

Alguns ressalts sense importància, amb tolles encara amb aigua

barranquisme al berguedà

Un llarg tram caminant ens separa del final del barranc

barranquisme al berguedà

Un petit ràpel ens deixa a la vertical gran del salt del Duc

barranquisme al berguedà

El salt del Duc vist de baix, amb el feix de boixos just a la vertical

El salt del Duc, des de la reunió

La sortida del barranc ja creuant el pantà de la Baells

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *