Bòfia de Rasets, o Avenc Fred. Espeleologia al Berguedà

Si en algun indret trobem una quantitat important d'avencs i cavitats de petites i mitjanes dimensions, aquest és l'espai que hi ha entre el pla dels Rasets i la Torreta, a Rasos de Peguera al Berguedà.

En aquesta ocasió, descrivim la bòfia dels Rasets, aprofitant una sortida pre-nadalenca a localitzar i posicionar vía GPS algunes boques de la zona ja que les referències que en tenim són molt errònies.
D'entre totes les que veiem, la que explorem més, i és clar que hi haurem de tornar per dur poc material, és la Bòfia de Rasets, que també podem trobar referenciada com a Avenc Fred, o bòfia R.3 de Rasets.

En una primera visita, localitzem la boca, no sense voltar una bona estona, per tenir com a referència la geolocalització (molt errònia) de l'espeleoíndex, que trobareu actualitzades a la fitxa d'aquesta activitat.
En una segona visita, també descrita aquí, farem la cota -65, punt més profund de la cavitat.

Índex dels continguts:

Fitxa

  • Activitat: Espeleologia
  • Punt de sortida: Rasos de Peguera
  • Població més propera: Espinalvet (Castellar del Riu), per a serveis Berga
  • Distància d'aproximació: 2,2km
  • Tipus de cavitat: Avenc
  • Litologia: Conglomerat
  • Coordenades UTM (ETRS89)
    • Boca
      • 31T
      • X: 399657
      • Y: 4665051
  • Descens dins la cavitat: -65
  • Temps d'exploració: 1h aprox. per a una persona en solitari
  • Dificultat: Moderada: Imprescindible dominar les tècniques bàsiques de progressió vertical.
  • Cartografia:
    • Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
    • Rasos de Peguera - Serra d'Ensija (Ed. Alpina) 1:25.000
  • Bibliografia:
    • Catàleg Espeleològic de Catalunya, Vol. 3

Descripció de la ruta

Com és costum per arribar ràpid i amb el mínim esforç a Rasets, ens dirigirem a l'estació de Rasos de Peguera, al Berguedà; uns 200 metres abans d'arribar a l'aparcament de Rasos de Peguera, veurem una pista forestal amb una tanca verda que marxa a la nostra dreta, gairebé en la direcció oposada a la nostra, podem deixar el cotxe al voral de la carretera en aquest punt, preparar-nos i sortir caminant per la pista.

Després de caminar uns dos quilòmetres arribarem al que és evident i sens cap mena de dubte, els plans dels Rasets, i seguirem la pista en direcció a una antena molt evident a l'extrem sud-est del pla de Rasets.

La pista travessa força recta, d'oest a est els planells, fins que a l'alçada de la torreta, tomba a sud i enfila un pendent lleuger. Poc després d'aquest tombar, ja a mà esquerra (est) de la pista, ja s'insinuen dues dolines petites, ben alineades, com indicant-nos un mateix sistema subterrani, al final del qual, seguint la línia en direcció Est, trobaríem primer, compartint una mateixa depressió R.1a, un forat que queda mort als pocs metres de descens (sembla que amb possibilitat d'una curta continuitat si s'obre el pas estret que la fa impracticable) i també el Forat del Campament, amb una cota màxima de -17.

Seguint encara més a l'est aquesta dolina allargassada que uneix aquestes cavitats, arribem en un punt on aquesta s'obre, evident, a mode de trinxera. A la part Oest d'aquesta, s'hi obre l'escletxa del Forat de la Nevera, o R.2 de Rasets (encara s'hi veu una pintada amb la inscripció R2).

Reprenent però el fil de la Bòfia dels Rasets, prenent aquestes darreres cavitats com a referència, ens dirigirem cap a la Torreta, amb tendència Sud, sud-est. Pocs metres més enllà, 65 o 70 metres, trobarem de nou una gran dolina, també allargassada, amb una ampla boca al seu extrem sud.

La boca és un passadís descendent que ens duu de dret a una sala que de manera inequívoca ens aboca al primer pou de 12/15 metres segons la font.

A la base d'aquest pou, s'inicien uns allargassats i alts passadissos de sentit descendent que giren a esquerra al cap de pocs (11) metres, per tornar a tombar a dreta al cap d'uns 10 metres, de nou, i al cap de 7 metres tombarem a esquerra fins arribar a uns blocs encastats i a P.5.8, de dos metres d'amplada.
En aquesta primera visita, ho deixem aquí per manca de cordes.

SEGONA VISITA

Aquest darrer, amb compte es podria desgrimpar per la part esquerra, un forat entre dos blocs permet baixar sense corda, tot i que és delicat i val la pena instal·lar una corda. Segons la ressenya el pou és de 5'8 però amb un cap de corda de 5'5 metres ens ha arribat (nus inclòs).

Seguit d'aquest pou, ens trobem de nou amb un altre pouet, aquest d'uns 7 metres, només ens queda una corda llarga, que instal·lem i ens servirà per a instal·lar el següent pou, que si bé a la topo indica que supera els 17 metres, podem re-instal·lar la corda en un spit que trobarem al forat que hi ha un cop superat el bloc encastat que hi ha damunt del forat més evident a vista. Des d'allà i no sense algunes contorsions per encabir el cul al forat, davallarem uns metres per acabar d'assolir la cota màxima de l'avenc desgrimpant per una estretor allargassada. Al final d'aquesta hi trobem la cota màxima de la Bòfia dels Rasets, -65 metres, acabant en una estretor amb el terra ple de llot, i que sembla que continua ja de plà, però resulta impenetrable.

Cal destacar també la galeria dreta (just a la base del P.7'4) que condueix al P.12 on no entrem, és molt estret, i els torrons de nadal han fet mala feina. També al final del passadís que porta al pou de 12, s'observa la possible continuació per una improbable galeria superior, en té poca pinta, així que no ens hi enfilem pas.

 

ALTRES

En posteriors visites, amb el Marc (@directeal8) afegim un spit al solitari que ja hi havia on re-instal·làvem la corda per encarar el pou/rampa final. També en aquesta mateixa rampa, al primer replà on ens deixa la primera vertical, just sota el forat, veiem si mirem en sentit descendent, a l'alçada nostra un bloc que obstaculitza el pas, després de varies visites aconseguim fer-li un mossec suficient per a poder passar. Darrere del bloc, una petita galeria que forma una L tombant a la dreta al cap de pocs metres i que acaba resultant impracticable. L'alçada de la galeria és considerable. Quedarà per a properes visites incloure-la a la topografia.

 

Sens dubte la bòfia dels Rasets és una bona opció si volem fer espeleologia al Berguedà, sense haver de caminar massa.
A ressenyar alguns spits força precaris i amb el pas de rosca força brut, segurament per la manca d'ús. També se'n veu un parell de força nous, qui sap, potser de quan es va fer la topografia de nou el 2005.

Topografia

Font: espeleoindex.com

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

Rasos de Peguera

Vista general de la gran dolina que acull al boca

Detall de la boca de la Bòfia de Rasets

Instal·lació del primer pou

Davallant el primer pou

El primer pou, vist des de la seva base

Debilitant el bloc que ens impedeix el pas a cop de taladre.

BOFIA DELS RASETS

Instal·lem multimontis (7,5) per a fer un passamà de fortuna per arribar al nou forat, s'hi arriba en oposició, però amb una possible caiguda lletja

BOFIA DELS RASETS

Sortint del nou forat

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *