Corredor Gigoló a Cambradase

L'hivern 2018 ha estat realment abundós pel que fa a precipitació de neu, i per això, a aquestes dates encara no hem gosat apropar-nos pràcticament a cap canal. Ens apropem doncs a Cambradase, on generalment sempre tenim la certesa de poder fer alguna activitat, encara que siguin les canals més clàssiques.
Ens ho muntem amb el Marc per sortir entre setmana, que és el millor dels privilegis pels qui ens agrada la muntanya.

Avui sortim amb la idea d'encarar el Bougnagas, una canal amagada ben a la dreta de l'inici del trio central del circ.
El dia no és dolent del tot, però ja només sortir el vent que ja preveiem fa acte de presència, i des de baix ja observem com córre un fort vent en alçada i enormes cornises penjant damunt de la majoria de canals.
Ens aproparem a peu de canals a valorar quina activitat acabarem fent avui.

Índex dels continguts:

Fitxa del Corredor Gigoló

Punts de referència

Punt de referència Temps parcial Temps total km
Aparcament estació 00:00 00:00 0
Capçalera TC St. Pere dels Forcats 30' 30' 1,47
Peu de la Gigoló 1h59' 2h29' 4,98
Sortida a la carena  1h13'  3h42''  5,09
Aparcament estació 1h38'  5h20'  11,54

Aproximació del Corredor Gigoló

Sortim de l'aparcament de més amunt de l'Espace Cambre d'Aze, una de les tantes petites estacions d'esquí que ocupen la Catalunya nord, prenent el camí que en surt al final, que va creuant pistes guanyant alçada en diagonal en direcció E, canviant a N/NE, i que en breu ens plantarà al capdamunt del remuntador de Sant Pere dels Forcats, el clàssic edifici enmig del pla de pistes des d'on començem a veure el circ glaciar de Cambradase.
Com que és d'hora i l'estació tot just comença a despertar, encarem pista amunt per fer-ne via i arribarem aviat al capdamunt del darrer remuntador, un teleesquí des d'on surt el camí que segueix amunt, podríem dir que per l'esquerra de la vall, portant-nos per una mena de corredor en forma de U. Anirem guanyant alçada d'una manera progressiva fins trobar-nos en el moment que haurem d'enfilar-nos a la morrena terminal del que havia estat el glaciar, on el camí es fa molt més dret i feixuc per uns moments, es fa una diagonal cap a la dreta i tot fent zig-zag enmig d'un petit caos de blocs en breu ens trobarem ja dins el "pla" que conforma el circ de Cambradase.

Les vistes a tota la paret del circ des d'aquí son ja ben espectaculars i fan créixer més i més les ganes de completar l'activitat d'avui.
Veiem com venta, i molt, també s'observen enormes cornises al capdamunt de totes les canals.

Decidim apropar-nos a la Bougnagas, l'objectiu que ens havíem marcat; en cas que no es pugui fer o no ho veiem clar, optarem per la Gigoló, a la base de la qual s'observen restes de traçes mig tapades per la neu ventada, cosa que fa pensar que segur que la cornisa estarà ja tallada per a poder sortir.

Travessem l'ample pla de Cambradase i encarem la pala inferior de la canal Central, que amb una llarga diagonal ens durà damunt d'un gran roc situat a l'esquerra de l'entrada de la canal Gigoló, des d'on veiem també el primer diedre de la Bougnagas.

Ens traiem els esquís i ens calcem grampons i prenem l'equip per encarar les canals, sense treure l'ull al diedre de la Bougnagas, que no para de purgar la neu pols que el vent llança dins la canal, talment com si fos un petit rierol de neu.

Com que no anem rodats encara aquesta temporada, les condicions del dia no acaben de ser les millors, i perquè no dir-ho, ens espanten les cornises superiors que hem vist, decidim optar per la Gigoló, que la tenim ben a l'abast, i "sempre és una opció segura".

Descripció del Corredor Gigoló

La canal Gigoló puja sense complicacions destacables al principi (40/45º) i es va fent més i més dreta a mesura que ascendim, fem una primera tirada i ens "refugiem" sota un bloc de pedra a la dreta de la canal per parar a beure aigua i picar alguna cosa.
També aquí no para, ara si, ara no, de baixar neu pols pel mig de la canal.

Farem una segona tirada, mig cercant la traça que hi ha sota la neu ja fins arribar sota el mur de pedres que hi ha abans d'encarar la sortida on pararem per valorar-la i decidir per on l'encarem; es veu una enorme cornisa damunt nostre, un monstre.

Arribats al mur dessota la cornisa, i la sortida del corredor, valorem sortir per un indret o per un altre, veiem que sortosament, per l'esquerra la cornisa té obert un passadís per sortir-ne. Sortosament no hi ha pedra a la vista i la neu aquí és prou dura, permetent fer piolet-tracció amb garanties i sortir sense més problemes.

Val a dir que aquest darrer tram és el més bonic i interessant del corredor, doncs la resta és una rampa senzilla sense cap complicació tècnica.

Resseguim cap a l'est la carena tot cercant la capçalera de la canal Central, que, per ser la clàssica de baixada, esperem també que tingui un bon forat a la cornisa per accedir-hi; així serà.

Entrem doncs canal avall i ens situem sota els primers grans blocs a la dreta de la capçalera, on ens fem una petitíssima plataforma i primer un, després l'altre, ens calcem els esquís, i amb el nostre "estil" i amb més pena que glòria, baixem la canal esquiant, i desfem el camí fins a pistes, on les ganes d'una esquiada còmoda ens poden, i saltem pistes avall, xalant dels darrers desnivells com nens petits.

No hi ha dubte que Cambradase no decepciona mai, fins-hi tot en dies com avui, en els que la prudència fa rebaixar les pretensions i acabem fent una activitat menys tècnica i emocionant de la que teníem en ment. Sortir entre setmana, i haver  vist només, un parell de cordades més en tot el circ, i estar sols al corredor, no es pot pagar amb diners.

Altimetría

Mapa i track GPX

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ, track editat per a eliminar-ne punts errònis,
parts traçades sobre mapa.

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

Arribant a la part mitja de pistes.

L'espectacular vista del circ, amb la carena "fumejant"

Encarem la base de les canals

Entrada al Bougnagas amb el diedre "rajant"

El Marc encarant la Gigoló

Tombant la vista enrere les vistes són molt bones

Arribant a la part alta del corredor Gigoló

Encarant la sortida per la cornisa

Sortida de la cornisa, i una abominable cornisa penjant al darrere

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *