Falsos mites sobre les raquetes de neu: el fixador del taló

SEMPRE BLOQUEJAT, O SEMPRE LLIURE ?

Són moltíssimes les persones, fins-hi tot professionals del sector dels esports a l'aire lliure, que tenen dubtes o visions errònies sobre un ús correcte de les raquetes de neu.

Si bé podem tenir dubtes sobre com ajustar-les i fixar-nos les bé al nostre peu degut a la nombrosa quantitat i diversitat de tipus de fixacions, hi ha una cosa comú en la immensa majoria de models de gamma mitja de raquetes de neu, les que podríem considerar raquetes de neu per a passejades, per a fer els típics circuits de raquetes en estacions de nòrdic, per exemple.

Aquest element del que parlem, és el fixador de talonera, que podem trobar de diferents formes, però sempre planteja el mateix dubte, l'he de dur obert, o tancat ?
Al meu parer, aquest dubte es resol sol, doncs, si hagués d'anar sempre tancat, per què hi posarien aquesta peça, els fabricants ?
La resposta doncs, és fàcil la talonera ha d'anar, en la immensa majoria de les ocasions, lliure.

Així doncs, aprofitant la nostra petita experiència amb aquest material, farem un petit comentari sobre raquetes que inclouen i altres que no aquest element de la discòrdia, així, trobarem models com per exemple, les primeres raquetes de neu que vàrem comprar a Relleus, el model Inook Excess II.

En aquest model de raqueta de neu, fixació i alça talonera són la mateixa peça, així que ens és impossible l'ús simultani d'ambdues funcions.
Aquesta és una raqueta de neu econòmica, però que no ha acabat de complir les nostres expectatives en casos d'ús intensiu. Presenta molts inconvenients com la fixació al turmell per mitjà d'un velcro que es fa malbé molt ràpidament, i que, evidentment, funciona molt malament quan se'ns hi acumula neu i gel.

El model de raqueta infantil, per exemple el que tenim al lloguer de raquetes de neu de Relleus, el 302 Freeze de la marca francesa TSL, ni tant sols incorpora aquesta funció de bloqueig del taló. Al nostre parer, eliminar aquesta opció per complet, dificulta als més petits de casa el transport de les raqutes.

Malgrat aquest petit inconvenient, val a dir que és una gran raqueta de neu, doncs presenta sis grampons fixes inferiors, i un grampó mòbil frontal, que malgrat ser de plàstic, hem pogut comprovar que presenta molt bona addherència en condicions de neu dura. Tot i fixar-se al peu també mitjançant un sistema de velcro, aquest és de més qualitat, i treballa millor en entorns gelats.

El més típic, i comú a la majoria de models de raquetes de gamma mitja de TSL, és el que trobarem a les raquetes de neu que tenim actualment a Relleus, de fet, la immensa majoria de la setantena de jocs de raquetes de que disposem per al lloguer i guiatges, són el model 226, en les seves versions EVO i Rando.

En aquest cas, trobarem la pestanya de bloqueig en forma de petita peça metàl·lica (en altres models de raquetes TSL pot ser de plàstic). Evidentment, tot i que la pestanya de bloqueig i l'alça són dues peces diferenciades, resulta impossible l'ús de l'alça sense desbloquejar la raqueta de neu per complet.

Així doncs, de nou ens evidencia que les raquetes de neu han d'anar completament desbloquejades en la immensa majoria de situacions en les que ens trobarem durant el seu ús.

Per acabar de reblar el clau i reafirmar-nos en aquesta conclusió, fixem-nos per exemple en una altra raqueta que coneixem, tot i no tenir-la en el nostre lloguer, es tracta d'una raqueta de gamma més alta, pensada per a ascensions a muntanyes així com excursions per terrenys més complexes. Estem parlant de la TSL Symbioz, en general, sense entrar en cap dels seus models específics.

En aquest cas estem parlant doncs d'una raqueta de més qualitat, altament flexible per a adaptar-se al terreny i que presenta prestacions encarades a, com hem dit, sortides més tècniques. Fixem-nos en el detall doncs que aquest model, ni tant sols té la pestanya de bloqueig !

Així doncs, podem dir que per a tot tipus de terrenys, i fins-hi tot en les raquetes pensades per als usuaris més experimentats, el taló ha d'anar sempre lliure.

AIXÍ DONCS, PER A QUÈ SERVEIX LA PESTANYA PER BLOQUEJAR EL TALÓ ?

Per concloure aquest petit article doncs, cal respondre també a aquesta pregunta no menys important,

la fixació de la talonera ens serveix per a una major comoditat en el transport de les raquetes de neu, així com també per aportar més seguretat en usuaris principiants que encaren baixades molt pronunciades (en aquest cas caldrà plantejar-se, si hem planificat bé la ruta pel nivell d'usuari).
Pot ser útil a l'usuari més experimentat alhora de superar passos complicats, quan s'ha de fer ús de tècniques com per exemple el pas alternat creuant els passos.

En general però, bloquejarem únicament les raquetes de neu, quan les duguem a les mans i no als peus.

 

Adjuntem també, un comunicat que hem rebut recentment de la marca TSL explicant-se sobre el tema, i que al cap i a la fi vé a explicar el que acabem d'escriure:

Fora del comunicat, comenten també, que realitzar llargues rutes amb el fixador posat pot provocar lesions com sobrecàrregues en el tibial anterior o d'altres. Fins-hi tot, avançar a certa velocitat en baixada amb el fixador posat pot provocar lesió en el turmell o caigudes, a banda de fer més feixuga la ruta pel caminar de manera anti-natural que ens provoca l'ús de la raqueta bloquejada.

Així doncs, la conclusió és clara, camineu sempre lliures !

 

1 Comentari

  • Si, jo també explico als clients i amics que sempre lliures. A excepció de:
    – baixades pronunciades: els hi mostro el perill que no controlin bé el “talonament” i la raqueta surti boja cap endavant k que llavors la petin per la part basculant de la punta de la raqueta
    – en cas de superar algun troc pel mateix motiu: que facin bascular la raqueta, es clavi de darrera i al baixar el peu que la petin per la part que bascula.

    jordi noves,
  • L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *