barranquisme barranquismo barranco garganta de las gloces pirineo aragonés

Garganta de las Gloces

En un viatge de pocs dies al Pirineu Central Aragonès per a fer alguns dels petits, però preciosos barrancs que s'hi amaguen, crida la nostra atenció el PRECIÓS, i cal escriure-ho en majúscules, barranc de la Garganta de las Gloces.

Un breu, però més que majestuós estret on les aigües recorren amb certa tranquil·litat ni massa desnivells destacables una profunda, estreta, i a voltes fosca gorja on saltarem, farem tobogans, nedarem, i algun ràpel de propina que arrodonirà la jornada.

A més, i per acabar-ho d'arrodonir, tant l'aproximació, com el retorn són, a més de curts, agradables i de bon fer.

No es pot demanar res més, oi? Bé, en el nostre cas, un cabal un xic més generós hauria donat un punt més esportiu al descens, malgrat que fer-ne un descens cent per cent contemplatiu i de gaudi no ha estat gens, gens malament.

Sense cap mena de dubte, un descens que malgrat la seva brevetat, entra al nostre particular rànquing de barrancs més bonics que hem fet.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica de la Garganta de las Gloces

 • Activitat: Barranquisme al Pirineu Aragonès
 • Altres toponímies: Barranco Borrué o Val de Jalle
 • Punt de sortida: Col de Fanlo
 • Població més propera: Fanlo
 • Combinació de cotxes: no
 • Coordenades UTM de l'entrada:
  • X: 743806
  • Y: 4720499
 • Temps amb un cotxe:
  • Temps d'aproximació: 15'
  • Temps de descens: 1h 30'
  • Temps de retorn: 35'
 • Dificultat: v3 a2 II
 • Ràpel més llarg: 12mts *
 • Cordes:
  • 2*20
 • Cartografia:
  • IGN
  • Ordesa y Monte Perdido - 1:40.000 (Ed. Alpina)
  • PN Ordesa y Monte Perdido - 1:25.000 (Ed. Alpina)
 • Bibliografia:
 • Material recomanable o observacions:
  • Equipat amb químics quan el ràpel és obligat, trobareu altres ressalts equipats amb "long-lifes" i altres.

Com arribar a la Garganta de las Gloces

Des de la carretera N-260a entre Fiscal i Broto trobarem possiblement la manera més ràpida d'accedir a Fanlo, poblet des d'on inicarem l'aproximació.

Circulant per la dita carretera entre Fiscal i Broto, abans de passar el poble de Sarvisé trobarem a la dreta un espai on ofereixen excursions a cavall, i just després, el trencall cap a Fanlo, tímidament senyalitzat. Seguirem aquesta carretera sense pèrdua, restant embadalits de la bellesa de l'indret fins a arribar al Col de Fanlo, on si no trobem aparcament, tombarem cap al poblet, i cercarem un espai on aparcar sense destorbar, a la llarga recta ascendent que duu al poble.

APROXIMACIÓ A LA GARGANTA DE LAS GLOCES

Des del Col de Fanlo i més o menys cap al nord, en sentit descendent surt una pista forestal on una tanca barra el pas motoritzat. Seguirem aquesta pista en sentit descendent fins, quan ja intuïm que arribem a l'ample llit del riu abans de la Garganta, passarem un dipòsit, o potser una captació d'aigua, i després d'aquest un petit sender fa drecera per l'esquerra i accedeix al llit del riu i entrada del barranc.

EL DESCENS DE LA GARGANTA DE LAS GLOCES

Com poder descriure aquest preciós descens del Pirineu Aragonès sense faltar a la veritat? I és que malgrat la seva brevetat, la Garganta de las Gloces es situa directament entre els descensos més bonics que mai hàgim fet, perdonant-li també, el baix cabal trobat, l'aigua fresca i neta, les seves estretors i la continuïtat dels seus obstacles a més de la quantitat d'elements que afegeixen interès i bellesa al lloc ens han fet restar bocabadats durant tot el barranc, que és impossible que no se us faci massa curt.

L'inici del barranc és al final d'una allargassada esplanada on el riu transcorre amb tranquil·litat fins a trobar-se recorrent el terra de roca que aflora just abans de l'inici del descens esportiu, que de forma ràpida comença a formar la gorja del barranc.

Just abans de caure pel primer ràpel, les aigües d'aquest preciós barranc ens permeten de fer un parell de tobogans minúsculs, o bé, si els cerquem, algun salt a les aigües turqueses.

Al final del passadís inicial, poc definit, però que ens comença a insinuar el caràcter del barranc, aquest tomba a la dreta, i haurem de cercar a l'esquerra, les dues instal·lacions que ens permeten el ràpel, compte, però, que l'accés és un xic exposat. Les aigües caient gorja endins, així com les nostres paraules exclamant de la bellesa de l'indret ressonen amb força des del fons de l'estretor.

Poca distància separa el primer del segon ràpel, amb només un petit ressalt enmig, no li hem sabut veure, però, el sifó que s'indica a la topo que reproduïm més avall. Fem el ràpel, instal·lat a l'esquerra i que davalla sis metres més endins del bonic estret format, ara ja si per altives parets que mig barren el pas de la llum del sol, i juga amb els pocs raigs que hi aconsegueixen entrar.

Continuarem pel passadís, bocabadats en tot moment, i gaudint de cadascun dels nostres passos, buscant també la diversió en cada toll que ens permet de saltar, o fer tobogan i arribant a la part més fosca del barranc, on el frontal no arriba a ser necessari, i caldrà creuar nedant un toll estret i allargassat on entrem fent tobogan, tot plegat, una vintena de metres, i la llum del sol tornarà a lluir oferint-nos de nou l'espectacle de llum i colors que és aquest barranc.

A continuació un tram de passadís poc aquàtic, però on sucarem també, ens condueix a una sala d'altíssimes parets, a la sortida de la qual el passadís forma una recta allargassada, continuarem els nostres passos pel barranc, superant ressalts, observant alguns blocs encastats a diferents alcaldes i trobarem uns nous i brevíssims foscos, en forma de petit toll on l'aigua ens arriba a la cintura amb un ressalt final d'un metre ben escàs.

Les parets se separaran lleugerament oferint la falsa sensació que el barranc es pot estar acabant; sortosament, res més lluny de la realitat. Sortint d'un "revolt" a la dreta, les parets completament vestides d'una molsa exuberant els obliguen a parar i gaudir de l'espectacle, seguirem, tombant a l'esquerra, gaudint de tobogans de diferents dimensions, cap d'ells d'envergadura destacable i ens conduiran al tercer i darrer ràpel obligat que hem trobat, equipat a l'esquerra amb dos químics sense anella, ens permet de superar una desgrimpada delicada de potser quatre metres.

Seguirem el passadís, estret, però menys profund, fins que de la mateixa manera que hem començat, sobtada i ràpidament, el barranc s'obre a un preciós toll d'aigües cristal·lines on ens podrem canviar gaudint del sol.

RETORN DE LA GARGANTA DE LAS GLOCES

Acabat el barranc, ens podrem canviar a les roques inclinades de la dreta on el sol ens regalarà uns bons moments abans de començar a caminar.

Creuarem cap a l'esquerra del barranc on ja observarem unes fites i un sender que recorre el marge esquerre per fora l'aigua; més endavant, tocarà tornar a la llera del riu, però sense abandonar el marge esquerre, doncs no tardarà gaire a aparèixer de nou el sender a l'esquerra, amb algunes marques vermelles i que ben aviat començarà a pujar pel bosc tot fent zig-zag.

Tot i que la pujada no dona treva, fa de molt bon fer, ja que recorrerem tota l'estona una espessa i ombrívola boixera i serà només, en la part alta, just abans d'accedir de nou a la pista per on hem fet l'aproximació, que trobarem força arbres tombats que ens dificulten el pas.

Arribats a la pista, tombarem a la dreta i retornarem al Coll de Fanlo en pocs minuts.

Ressenya de la Garganta de las Gloces

croquis ressenya topografia ba.rranquisme barranquismo barranco garganta de las gloces pirineo aragonés

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: El tram de barranc ha estat modificat sobre mapa per eliminar els punts errants per falta de senyal de GPS. Preneu-lo com a mera referència per a la localització del barranc, l'aproximació i retorn, si que han estat enregistrades amb GPS afegint algunes correccions sobre mapa.

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *