Gorgues du Thuès les Bains – Un barranc d’aigües termals

Fa anys i panys que sentim parlar d'un barranc d'aigües termals a la Cerdanya (part Francesa), passat Toès i Entrevalls (Thuès-Entre-Valls en francès) i no hem pogut escollir millor data per anar-lo a visitar que un dia 11 de gener, en plena entrada d'aire fred, amb previsió de vent, però un dia clar, tu !

A l'expectativa de si l'aigua serà o no calenta, sortim d'hora de casa amb un fred que pela, tremolem només pensar en el moment que ens haurem de canviar la jaqueta de ploma pel neoprè. Sortim a les 8 ja pensant en que s'aixequi el dia mentre fem carretera, i fe de déu que així és.

Ens plantarem a quarts d'onze a l'indret, i entre naps i cols, estarem a punt per sortir ja ben bé a mig matí, el vent s'acanala per la vall del riu Tet, però el fred és suportable, fins-hi tot suarem quan enfilem muntanya amunt.

Sortim amb el David en aquest barranc, com ho diríem, termo-hivernal ?

Índex dels continguts:

Fitxa del barranc de Thues les Bains

 • Activitat: Barranquisme
 • Punt de sortida: Pont des Bains (Thuès-Les-Bains)
 • Població més propera: Toès i Entrevalls (Thuès-Entre-Valls)
 • Combinació de cotxes: no és possible
 • Distància d'aproximació: 1,7 km fins l'inici del barranc
 • Longitud del barranc: 400
 • Temps de descens: 1h20 minuts aproximadament per a dues persones
 • Temps total emprat: 2h37' comptant desviacions a la capçalera per buscar diferents entrades
 • Dificultat: Dificultat baixa.
 • Cartografia:
 • Material recomanable: 2x35 , encara que amb una de 60 segurament faríem el darrer ràpel, els 35mts són molt dubtosos.

Punts de referència

Punt de referència Temps parcial Temps total Km.
Carretera (parquing) 0 0 0
Hospital/Termes 7' 7' 0'71
Inici Barranc 25' 32' 1,69
Carretera 2h02' 2h02 3,23

Barranquisme en aigües termals, el descens

Havíem llegit, que passat Toès i Entrevalls, no es podia aparcar enlloc, a cap dels amples que hi ha vora la calçada, però que si ho demanem amablement, a l'hospital, que sembla un balneari, ens deixarien aparcar al seu aparcament, just al punt de sortida de l'aproximació si així ho demanem a recepció.
Nosaltres només arribar ens hem trobat amb un "amable" francès, que només saltar del cotxe ens ha fet entendre que si aparcàvem allà ... "police", així que hem représ la carretera en direcció a Prades, i al primer aparcament senyalitzat, hi hem deixat el cotxe. Cap senyal de prohibit aparcar, només un bon quadrat amb la P de pàrquing.

Hem preparat motxilles i en set minuts ens hem plantat de nou a l'hospital, just abans d'arribar a les seves portes, el camí ja es desvia, amb marques grogues, a la dreta, just després d'una fonteta d'aigua molt calenta. El camí puja per damunt l'hospital, i ens durà de seguida a l'estació del trenet groc, element tant i tant característic de la Cerdanya.

Arribats a l'estació, creuem les vies amb compte (tot i que és difícil ser atropellat pel trenet groc, per la seva velocitat) i tendim lleugerament a l'esquerra, a buscar la porteta que hi ha a l'altra banda; un cop creuada aquesta, prendrem el camí a la dreta, ben aviat trobarem que enfila amunt fins a planejar tot seguint uns tubs, i ens endinsarà a les gorgues, on de seguit veurem el torrent de Faget, que segons hem trobat, n'és el nom real.

Sense patir-hi gaire ni adonar-nos en, haurem superat gran part del desnivell i arribarem al torrent, just després de la tanca i els dipòsits que marca la ressenya, així que cerquem el primer ràpel de 12 metres. Provem primer pel rastre de corriol que marxa a l'esquerra (no hidrogràfica) del torrent. Aviat veiem que res, que per aquí no acabem d'anar bé. Tornem al torrent i provem pel rastre a la dreta (tampoc hidrogràfica), guanyem l'alçada d'un roc i aquí si, trobem un camí que ens deixa just damunt la capçalera del ràpel de 12.
Ens equipem i just quan posem el primer peu dins l'aigua, sorpresa! Aquí és ben freda. Arribem a la capçalera del ràpel i veiem que n'han tret la instal·lació (hi queden només els espàrrecs dels parabolts) i hi ha un natural, però ens deixa al bell mig del toll d'aigua freda, i ens fa mandra, així que baixem i anem directe a l'aigua calenta, tampoc vindrà d'un ràpel, ni és qüestió d'agafar una galipàndria!

El barranc d'aigües termals és curt, i n'hi acabem de treure un tros.

Comencem doncs el primer ràpel just on el camí arriba al torrent, fora de l'actiu hi ha un ràpel de 4 mts que ens deixa en un replà just a uns 8 metres sobre un toll d'aigua calenta (30° segons ressenya), als pocs metres, a més per la dreta un raig d'aigua calenta i fumejant s'afegeix al cabal que ja duu la rasa.
De seguida arribarem al pla inclinat ressenyat com a ràpel de 15 metres amb el bloc encastat al mig; decidim desgrimpar-lo sense la corda per arribar a la capçalera d'un bonic ràpel de 8 metres. Considerem la desgrimpada gens arriscada, en el seu inici és prou encaixonat per a controlar amb els peus i els braços, i en el tram final, passat el bloc, podem esquivar l'actiu per pedra seca, amb compte, sempre, de no relliscar i fer també el R8 sense corda!
Ja des de la capçalera veiem el pont del tren, això s'acaba! Quin xarrup de barranc.

Davallem doncs aquest ràpel de 8, als peus del qual, a mà dreta, hi trobarem alguns tolls d'aigua que crema (50° segons ressenya).

A partir d'aquí alguns ressalts enmig de bardisses ens situen ben aviat sota el pont del tren, sota el qual hi contemplem un enorme vesper, i després del qual hi ha un petit tobogan de 2/3 metres per, tot d’una, trobar un llarg passamà equipat (uns 20 metres) que ens deixa a la capçalera del darrer ràpel.

Opcionalment, i tal com marca la ressenya, a mig passamà trobarem una instal·lació per fer un ràpel fins a la capçalera del R35, però considerem segur d'utilitzar el passamà per arribar-hi i ens estalviem treure la corda.

Arribats a la capçalera d'R35, unim les cordes, ja amb vista a la carretera; el ràpel es veu bonic i directe.
El baixem, i just a pocs metres d'arribar a terra, veiem passar la marca de mitja corda de la de 40 que hem estirat, així que ens fa pensar que el ràpel no pot pas tenir més de 30 mts, sigui com sigui, no serem pas nosaltres qui recomani ser avar amb els metres de corda.

De la base del ràpel, ja sota el pont de la carretera, només hem de creuar per sota, i sortir a la dreta, per un passamà equipat i que ens deixa sota la carretera, per la banda del riu Tet. Podem seguir fins a passar el riu i arribar a l'ample pla que hi ha just passat el pont dels banys, o pujar el mur i seguir per la carretera, val a dir que el coi de riu a aquestes èpoques és glaçat com una mala cosa!

Doncs això, hem fet un barranc en plena onada de fred, sense patir gens ni mica i mullant-nos de bon grat, l'únic inconvenient, però, ha estat en canviar-nos, que bufava un vent gèlid, tot i el sol que ens tocava a l'aparcament a quarts d'una del migdia.

Croquis del descens

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ: El tram de barranc i retorn ha estat modificat sobre mapa per eliminar els punts errants per falta de senyal de GPS. Preneu-lo com a mera referència per a la localització del barranc, l'aproximació, si que ha estat enregistrada amb GPS.

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

 

 

Toès i Entrevalls (Thuès-Entre-Valls)

Des dels banys de Toès, enfilem camí cap a l'estació

De l'estació enfilem ja cap al torrent

Baixant R4

El tercer ràpel (R8) és ben estètic i ens deixa en un toll d'aigua calenta amb restes d'espelmes de moments... qui sap

Desgrimpant R15

Baixant el ràpel d'abans del pont del tren groc

Petit tobogan passat el pont del tren

Inici del llarg passamà que duu al darrer rapel (R35)

El passamà ens permet arribar amb compte a la capçalera del darrer rapel, i estalviar-nos instal·lar-ne un d'intermig

Baixant el darrer dels rapels del barranc de Toès

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *