goulotte Paralímpics al Gra de Fajol

Bonica i divertida canal a la vessant Est del Gra de Fajol Petit, a la zona d'Ulldeter, i l'estació de Vallter2000.

Es tracta d'una goulotte que presenta diferents ressalts de fins a 90º, tot i que només 70º obligats si la cascada no toca terra, i amb un tram de mixte de IV per a poder-nos enfilar al gel de la cascada.

Sota d'aquesta (de la cascada), trobem una variant anomenada Morgana amb uns quants ressalts de màxim 70º que surt a l'esquerra de la cascada i de forma molt evident.

En aquesta ocasió encarem la cascada amb el tram de mixte, i deixem el llarg superior a aquesta per les altes temperatures i la caiguda de trossos de gel que ho fan perillós.

Índex dels continguts:

Fitxa

 • Activitat: Alpinisme
 • Punt de sortida: Aparcament Pla de la Molina (Vallter200)
 • Població més propera: Setcases
 • Distància: 1,76 quilòmetres (anada)
 • Desnivell positiu: 428 metres, dels quals 250/300 de corredor
 • Temps: 5h30 aprox (anada, ascens i descens i tornada)
 • Dificultat: DIFÍCIL Ressalts de fins a 90º (70ºobligat)+ trams de roca en mixte de IV
 • Cartografia:
  • Puigmal - Vall de Núria - Ulldeter (Ed. Alpina 1:25.000)
 • Bibliografia:
  • Corredores del Pirineo: Carançà - Núria - Ulldeter (Ed. Desnivel)
   Pàgines 62 a 64
 • Material recomanable: Pitons variats, friends, 3 a 5 cargols de gel i bagues per a les reunions, els pitons, en especial extraplans.

Punts de referència

 

Punt de referència

Temps parcial

Temps total

Km.

Aparcament Pla de la Molina

00:00

00:00

0

Pla de l'Estret (desviament)

25'

25'

1,2

Peu de canal

5'

30'

1,5

Aparcament Pla de la Molina - 5h30' -

Temps aproximat per a la canal: 2h30

Descripció de la ruta

Encarem aquesta interessant activitat alpinística per primera vegada, per tant, una canal o goulotte desconeguda per tots.
La goulotte o canal Paralímpics és una canal de mala orientació, doncs li toquen els raigs del sol ja des de bon matí, malgrat això, l'esperó de roca que la conforma protegeix el gel i la neu dels raigs directes. Tot i això, la neu transforma ben de pressa i el gel és totalment de fusió.

Sortim a primeríssima hora, a les set del matí de l'aparcament del Pla de la Molina, pujant a Vallter2000, just en l'indret on hi ha la tanca per a tallar la carretera. Avui serem dues cordades.

De l'aparcament estant, en surt una pista que apareix als mapes Alpina com a GRs 210 i 11, inicialment amb direcció Oest però que ràpidament encara a nord tot resseguint el marge hidrològic esquerre del riu Ter (el dret, tal i com ens ho mirem des del camí).
Just abans de creuar un estret on un turó estreny per l'esquerra la vall del riu, a la nostra esquerra (al vessant Est del Gra de Fajol petit) veurem ja el nostre itinerari, i habitualment una bona quantitat de traces que s'hi dirigeixen. 

Creuarem el riu sense ajuda de cap pont ni passarel·la, i en breu, ens situarem després d'una rampa, als peus de la canal que comença amb un petit ressalt evitable per l'esquerra.

La canal està  equipada tota en reunions naturals (pins) amb maillons per a rapelar situades en general a l'esquerra de la canal, llevat de la que assegura el ressalt previ a la zona de la cascada. Es pot fer en un total de 5 llargs més un sisè per damunt de la cascada.

Col·loquem algun friend en una esquerda, fora de la  vertical de la canal per evitar la caiguda de gel i engeguem, ens quedem a la primera reunió malgrat que podríem aprofitar més la corda i anar més amunt per avançar uns metres més. Un pi a l'esquerra ens servirà de reunió, de la qual sortirem per encarar el segon llarg, en un tram amb poc gel i que ens obliga a algun pas de mixte no massa fàcil d'equipar, poques esquerdes, ens hi entra algun friend i ja després, entrats al ressalt glaçat, algun cargol per sortir al pati superior, que amb un desnivell relatiu, ens duu a la segona reunió, just sota un gran bloc de pedra, també en un pi a l'esquerra (també hi ha reunió possible sobre el bloc de pedra).

Sortirem de la segona reunió encarant una ampla i fàcil pala de neu, encara dura, que ens durà a un ressalt fàcil de superar i que ens durà, directe i amb ben poc sobrant de corda (tenint-les de 60metres), a un nou ressalt curt, escàs de gel i de nou amb una mica de mixte. Just abans d'aquest ressalt, trobarem una reunió a la dreta i una altra a l'esquerra del mateix on muntar la tercera reunió.

Sortint pel ressalt ens trobem de seguida en una ampla canal sense massa desnivell que ens duu directe sota la cascada, a muntar la quarta reunió a qualsevol dels dos pins dessota la cascada, que aquest hivern encara no ha tocat terra i per tant, per afrontar aquest cinquè llarg, ens caldrà encarar-nos amb el delicat tram de IV en mixt.

Comença aquest tram en un pitó que enfila per un petitíssim diedre, que ens deixa en el pi mes gros que hi ha a al roca, d'aquest podrem fer una llaçada en un petit arbust del qual ens deixarem penjar una mica per cercar una repisa una mica més avall (cercant les esquerdes on entaforar-hi els piolets per traccionar). Hi ha la possibilitat de col·locar algun friend i de seguida serem de nou picant gel, en plena cascada, i uns metres més amunt final de llarg, en un pi a l'esquerra de la canal.

Fa estona que ens movem en temperatures positives 5/6º, i des que hem arribat a la reunió de sota la cascada que no paren de caure trossos de gel de diferents tamanys i algunes petites purgues de neu d'arreu. Arribats per tant a damunt de la cascada i havent fet la part més interessant de la goulotte, decidim deixar per fer el sisè llarg i els seus ressalts, així com també renunciem a fer la variant Morgana.

Comencem doncs la successió de rapels per abandonar la canal.

A ressenyar també que la canal no arriba en cap cas dalt del Gra de Fajol petit, doncs el cim d'aquest queda allunyat d'aquesta paret Est, i per sortir per dalt cal un esforç considerable i això afegeix un llarg tram sense interès.

 

Mapa i track GPX

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ, track editat per a eliminar-ne punts errònis, n'hem deixat només l'anada,
tram de canal merament orientatiu,
traçat amb senyal de GPS fins a peu de canal

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

Vallter 2000

Arribant al peu de la canal de bon matí

Sortint de la primera reunió

Sortint de la segona reunió

Ressalt al tercer llarg

Zona de la cascada (70º), amb el tram de mixte (IV) a la dreta

Canal Paralímpics des de baix

De relleus Alpinisme 0 Comentaris

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *