Graller de roca Cerdana

Sortim de pràctiques d'espeleologia, escollim per aquesta ocasió el graller de la roca Cerdana, al municipi de Saldes.
Es tracta d'un avenc de 96 metres de profunditat, amb algunes galeries laterals que en aquesta ocasió no explorarem, de fet, pel que tenim entès no són rellevants.
El pou principal consta d'un primer conducte de dos metres que ens condueixen ja a la principal obertura, el pou, que a mesura que anem davallant-lo es va fent més ample. A la base, trobarem que els blocs probablement procedents de l'exterior, col·lapsen el fons deixant-hi una base plana i còmoda per a reposar i preparar-nos per un ascens que demanda d'una bona forma física.

És una bona sortida per a la pràctica de l'espeleologia, també per iniciar-se en l'espeleologia, però com comentem, la forma física ha de ser bona, o molt bona, doncs si no es té una tècnica d'ascens depurada, la fatiga resultarà important.

Índex dels continguts:

Fitxa

 • Activitat: Espeleologia
 • Punt de sortida: Collada de la Jaça
 • Població més propera: Saldes / Gisclareny
 • Distància: 1 quilòmetre aprox. (aproximació)
 • Desnivell positiu de l'aproximació: 27 metres aprox.
 • Temps aproximació i retorn: 8 i 7 minuts
 • Tipus de cavitat: Avenc
 • Lotologia: Calcària
 • Coordenades UTM (European 1950)
  • 31T 
  • X: 394411
  • Y: 4680421
 • Descens dins la cavitat: -96 metres
 • Temps d'exploració: 2h20' per a dues persones
 • Dificultat: Mitja Pou llarg amb nombrosos fraccionaments.
 • Cartografia:
  • Serra del Cadí, Pedraforca (Ed. Alpina 1:25.000)
  • Canyons i Cavitats de l'Alt Berguedà (Ed. Piolet 1:50.000)
 • Material recomanable: Una única corda de 100m. no arriba. N'hem emprat una de 30m i una de 100m. NO CALEN PLAQUES, INSTAL·LACIONS AMB PARABOLTS.

Punts de referència

Punt de referència

Temps parcial

Temps total

Km recorreguts

Collada de la Jaça

 0'  0'  0

Collet previ

 6'  6'  402m

Boca de l’avenc

 2' 8'   508m

Descens

 1h10' 1h18'   

Ascens

 1h10'  2h28'  

Retorn

 7' 2h35'   1,16km

Descripció de la ruta

Com arribar al punt de partida: Des de la carretera de Saldes, en direcció a aquesta mateixa localitat i passada la benzinera, trobarem, just abans d'un pont el trencant que mena a Gresolet. Seguirem la pista fins a arribar al Santuari de Gresolet, en general, accessible a tot tipus de vehicles. A partir d'aquí, si anem amb tot terreny podrem remuntar la fageda fins al coll de la Bauma (1577m), i des d'allà, trencara l'esquerra per la pista fins que trobem la tanca. A voltes, la trobarem oberta i podrem arribar fins la clot de la Jaça (1790m), on deixarem el cotxe; de trobar-la tancada, aparcarem abans de la tanca.

Partim del supòsit que hem pogut deixar el cotxe poc abans del clot de la Jaça, just a la diagonal que traçarem per atansar-nos al collet que ens servirà per travessar la muralla de pedra dels cingles de Gresolet. A través d'aquesta suau diagonal, guanyem el collet que, al travessar-lo ens condueix a un prat inclinat que seguirem uns metres fins a la boca de l'avenc. Des del coll, i per a més referències, tombem a la dreta per la part alta del prat, la boca de l'avenc es troba uns cinc metres per sota del mur rocós que tenim a Nord, just en un bloc gran, en el que hi veurem alguns parabolts que ens serviràn de passamà, i primera instal·lació per al rapel.

 

A la cavitat s'hi accedeix fent ús de la primera instal·lació esmentada i uns dos metres per sota, trobarem ja a banda i banda de la paret, dues reunions a escollir per a instal·lar la capçalera principal del pou. Nosaltres, com que en realitzar aquesta activitat la vàrem plantejar com a pràctiques de maniobres en avencs, vam escollir llançar ja des de la primera instal·lació, la corda de 100m, que en el penúltim fraccionament haurem d'enllaçar amb la de 30 que portem per poder arribar al fons de la cavitat, obligant-nos així, a practicar una maniobra de pas de nus.
Així doncs, instal·lada la capçalera, només ens restarà anar fent tots els fraccionaments convenients per evitar les friccions de nusos i corda, en alguns d'ells (2), considerem que la instal·lació de l'ancoratge no és apropiada, i allarguem amb mosquetons per evitar la fricció del nus.

El cert és que es tracta d'una cavitat realment bonica per les seves dimensions, si es disposa de tot terreny per a poder recórrer la pista fins la tanca, és una activitat perfecta per a un matí o tarda.

Per a la sortida emprem aproximadament el mateix temps que per al descens, com hem comentat, són els temps per a dues persones. A més persones, òbviament cal preveure més temps per a realitzar tant l'ascens com el descens.

 

En el nostre cas, realitzem el retorn ja de nit, desfent el camí, tot i que ens precipitem i saltem per un pas anterior al collet que haviem utilitzat per l'aproximació.

Topografia

Font: espeleoindex.com

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

Cingles de Gresolet

des d'on aparquem, ja veiem el collet

a punt per entrar

el dia mor sobre Ensija, i la nord del Pedraforca

primer ressalt previ als prop de 96mts de profunditat

ni amunt, ni avall, no veiem res

l'interior d'aquest avenc és preciós

un cop baix, cal tornar a pujar

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *