espeleoologia a l'Alt Urgell Josa de Cadí

Grallera Gran del Boixeder

Rescatem els textos que vàrem escriure en visitar aquesta bonica cavitat ubicada a la Serra del Cadí al seu extrem de l'Alt Urgell.

Amb la boca situada a 2389 metres i a escassos 400 metres d'un peculiar GR 150.1 que enfila dret i directe cap a la carena de la Serra del Cadí des del bonic coll de Jovell. Compte que tot i tractar-se d'un GR aquest camí ens durà a haver de superar algunes curtes grimpades.

Trobar la boca d'aquesta cavitat no ha estat fàcil, doncs les referències i sobretot les coordenades GPS facilitades al Llibre on surt publicada aquesta cavitat eren errònies. Un cop descoberta la cavitat, gaudirem d'un llarg i únic pou, molt vertical i prou ample perquè puguem gaudir de llum natural des de l'entrada fins pràcticament la seva base.

Índex dels continguts:

Fitxa de la Grallera Gran del Boixeder

 • Activitat: Espeleologia
 • Altres toponímies: Grallera núm 1 de Josa
 • Punt de sortida: Coll de Jovell
 • Població més propera: Josa de Cadí
 • Aproximació: 1h30'
 • Tipus de cavitat: Avenc
 • Litologia: Calcària
 • Coordenades UTM (ETRS89)
  • 31T
  • X: 384529
  • Y: 4681761
 • Descens dins la cavitat: -81
 • Temps d'exploració: 1h45'
 • Dificultat: Mitjana: Equipament precari
 • Cartografia:
  • Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
  • Serra del Cadí, Pedraforca (Ed. Alpina 1:25.000)
 • Bibliografia:
  • Barrancs, Torrents, Canyons i Cavitats de l'Alt Urgell (Autoeditat)
 • Material recomanable: Netejador d'espits i protectors de corda, preveure material per reequipar.

Com arribar a la Grallera Gran del Boixeder

Primer de tot ens hem de dirigir amb cotxe al Coll de Jovell, un indret d'una enorme bellesa paisatgística a 1781 metres entre la Serra del Cadí i el Cadinell.

El camí per arribar-hi no sempre es troba en bon estat, tot i que habitualment podem arribar-hi sense un vehicle 4x4 des de Josa de Cadí. Trobarem el trencall sortint del poble cap a Gósol, i de seguida veurem la pista a l'esquerra. Aquesta pista ens permetria d'anar fins a Cornellana i Fórnols, però és molt habitual que es trobi en molt mal estat més enllà del Coll de Jovell.

Arribats al Coll de Jovell hem de prendre el GR 150.1 en direcció a la Serra del Cadí. El camí puja directe, força dret i pesat de transitar, travessant algunes feixes rocoses a les parts mitjanes i altes, fet que pot dificultar la progressió a qui no estigui acostumat a aquests tipus de terrenys, més encara anant carregats amb les motxilles plenes de material.

Superats els més de 500 metres de desnivell que separen Coll de Jovell dels Planells de Josa, veurem estaques que marquen el GR, és aquí on tombarem a la dreta per perdre una mica d'alçada, i a uns 400 metres del camí, al marge d'una petita canal trobarem la boca de la Grallera Gran del Boixeder.

Descripció de la visita a la Grallera Gran del Boixeder:

Una gran boca de vora quatre metres de diàmetre obre el pas a un enorme pou absolutament vertical que s'enfonsa cap a les entranyes de la preciosa Serra del Cadí, les vistes des d'aquest punt no poden ser més boniques.

Començarem a progressar des d'un bloc a la dreta de la boca (mirant-la amb el Sud a l'esquena), i amb molt de compte amb el fregament, perquè la manera en com està instal·lat l'inici del pou no permet d'evitar-lo, així doncs caldrà utilitzar un protector de corda.

A mesura que ens endinsem en aquest bonic indret podrem observar una gran quantitat de molses que fan que sigui difícil mantenir-se dempeus a la paret, doncs patina moltíssim. La humitat i la gran quantitat de molses donen a l'ambient un aspecte molt bonic que sorprèn.

Uns metres més avall, una petita lleixa de roca plena d'excrements de gralles, un espit que no inspira gaire confiança permet un fraccionament per seguir baixant amb una segona i última vertical fins a la base de la cavitat. Aquest espit es trobava ple de brossa i en un estat regular.

Aquesta darrera vertical d'uns 57 metres segons la topografia, molt aèria tota ella i també ampla, amb un diàmetre de potser fins i tot 10 metres. Encara en aquest punt, com ja hem dit, seguirem gaudint de la llum natural.

Algunes formacions i també incògnites inexplorades ens acompanyaran fins a la base del pou on hi trobarem un toll d'aigua abundant, molts excrements de gralla, i a banda i banda petites rampes que davallen fins a la cota màxima de -81 metres.

LA GRALLERA PETITA DEL BOIXEDER

A no més de 100 metres al Nord-Oest de la Grallera Gran del Boixeder, hi trobarem la Grallera Petita del Boixeder, molt allargassada i de dimensions abundants, amb alguns blocs cobrint-ne l'accés, aquesta cavitat d'un únic pou de 20 metres té un desnivell total de 26 metres. Tot i que no la visitem, creiem que val la pena de ressenyar-la, doncs poden fer-se les dues visites en un dia, si no es perd massa temps (com ha estat el nostre cas) en trobar les boques.

DADES DE LA GRALLERA PETITA DEL BOIXEDER:

Desnivell: 26 m.
Recorregut: 45 m.
Coordenades UTM (WGS84)
- 31T
- X: 384456
- Y: 4681797

Topografia de la Grallera Gran del Boixeder

topografia ressenya avenc grallera gran del boixeder

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPS

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *