La Tossa d’Alp per la Tossa de Das

És visita pràcticament obligada, una pujada que ens durà a una atalaia perfecta de la Cerdanya catalana i francesa, i també a tota la vall del Llobregat i una infinitat de muntanyes. Especialment aquest hivern de 2018 que ha estat espectacular pel que a innivació respecta.

Estem parlant de la Tossa d'Alp, la part més alta de les estacions de la Molina i de Masella, ho farem però, fugint de les rutes habitualment més trillades com poden ser les directes des de Coma Oriola, o pel Berguedà, des de Coll de Pal. Pujarem coronant la secundària Tossa de Das, des de la qual anirem fins a pistes de Masella per acabar d'arribar a pujar a la Tossa d'Alp.

Encara que la ruta i els temps són per a una ruta feta amb esquí de muntanya, la ruta és perfectament vàlida per a realitzar-la amb raquetes de neu sempre i quant es tingui una bona forma física.

Índex dels continguts:

Fitxa

 • Activitat: Raquetes de neu / Esquí de Muntanya
 • Punt de sortida: Estació d'Esquí de Masella (Sector Coma Oriola)
 • Població més propera: Alp
 • Distància: 7,3 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 673 metres
 • Temps: 1h47'
 • Dificultat: Mitja Itinerari de baixa dificultat, amb alguns pendents forts. Temps marcat a ritme mitjà.
 • Cartografia:
  • Moixeró - La Tossa (Ed. Alpina 1:25.000)
 • Material recomanable: Si es fa amb esquís, portar les ganivetes, preveure aigua suficient.

Punts de referència

Punt de referència

Temps parcial

Temps total

Km.

Cotxe

00:00

00:00

0

Desviació serrat de les Pedrusques

16'

16'

1,02km

Tossa de Das

56'

1h12'

3,57km

Pistes de Masella

7'

1h19'

3,98km

Tossa d'Alp

9'

1h28'

4,37km

aparcament de Coma Oriola

19'

1h47'

7,3km

Descripció de la ruta

Just abans de la llarga recta que condueix a l'aparcament del sector de Coma Oriola a la Masella, la famosa estació de la Cerdanya hi ha una corba molt tancada d'esquerres on deixem el cotxe. La ruta no ens sortirà al 100% circular amb els esquís, però el tram a recórrer sense és ínfim.

Ens calcem d'immediat els esquís per afrontar aquesta ruta amb rapidesa, tampoc estem molt en forma però intentarem defensar la nostra dignitat.
Prenem el camí que marxa en direcció oposada a la corba de la carretera, ben bé com si volguéssim anar al refugi del Pla Gran, que amb el ritme que duem ni tant sols veiem al passar. Com és sabut, enguany ha nevat una bestiesa i els camins ni tant sols es veuen, algun rastre tímid de traça com a molt, i anirem trempejant el tema, sense saber massa si seguim o no el camí; guiant-nos més pel rumb i les carenes, procurant entendre la muntanya en definitiva.

Al cap de ben poc d'anar progressant d'una manera força incòmoda enmig del bosc, en direcció sud-oest, o almenys amb aquest rumb predominant, arribem a un clar de bosc, amb un pla inclinat amb un pendent relatiu i intuïm que ja toca girar a sud/sud-est direcció a la Tossa de Das i a la Tossa d'Alp, intuïm que ja som al serrat de les Pedrusques. Pugem als Rasos d'Urús, i enfilem la Tossa de Das per unes pendents força malxinades, que ens fan pensar més que mai en el risc d'allaus que tenim enguany.

Al cap d'una bona estoneta de remuntar costes amunt, assolim la carena de la Tossa de Das, i ja comencem a veure-li les orelles a l'Ós, veiem també la Tossa d'Alp i la resta de pujada que ens queda. Poca cosa, encara ens queden ànims.
Amb compte, anem flanquejant un xic per sota la Tossa de Das, tot són plaques de gel i el risc d'una patinada és clar i evident. En breu ens col·loquem de ple dins les pistes d'esquí de Masella, pugem fent zig-zag un petit tram més dret i de seguida podem encarar el pendent que es va suavitzant progressivament.

Amb ben poca estona, minuts de fet, arribarem a la Tossa d'Alp, on només el soroll d'una retrac passejant a turistes pels plans que culminen la muntanya ens estorbarà.
Les vistes cap a les valls del Llobregat i del Pedraforca, així com tota la Cerdanya són francament espectaculars.

Ens calcem els esquís i baixem pistes avall per retornar a l'aparcament de Coma Oriola, a escassos minuts d'on hem deixat el cotxe.

Aquesta ruta a la Cerdanya pot ser, com hem comentat, també una bona ruta per iniciar-se en l'ascensió a cims amb raquetes de neu, una bona ruta per prendre vistes de la comarca de la Cerdanya, i bona part de la Catalunya central.

Altimetría

Mapa i track GPX

Arxius de descàrrega

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

Tossa d'Alp

No ens cal gaire estona per veure que les vistes seran protagonistes en aquesta ruta

Unes traces es desvien direcció al serrat de les Pedrusques

Privilegis de la calma, podem veure bestiar

des dels Rasos d'Urús ja veiem la primera pujada forta

Penyes Altes del Moixeró, Ensija, Cadí i Pedraforca, una vista impagable

Flanquejant la Tossa de Das ja veiem la Tossa d'Alp

Pistes amunt ja estem arribant

Refugi Niu d'Àliga, una retrac passeja turistes

Foto del punt més alt, i les vistes

Vista enrere, arribats a Coma Oriola

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *