La Montaña de siete colores

Viatjant per Perú, o sobretot passejant per Cusco podeu trobar anunciada aquesta curta, preciosa, però exigent excursió com a Vinicunca o Winikunka, malgrat que el més habitual és veure'n el nom espanyolitzat, montaña de siete colores; que amb els seus prop de 5100 metres d'altura, però sobretot per la seva composició mineral que formen una sèrie de franges de colors, han fet d'aquest lloc un dels més visitats des que a partir de 2010 se'n va començar la massificació turística; una massificació, tot sigui dit de passada, que ha estat aprofitada per algunes comunitats per a aconseguir un cert "desarrollo" com en diuen ells a còpia de cobrar taxes per l'ús de les pistes i camins.

Cert és també però, que si un hi manté una conversa pausada més enllà de la compra del "boleto" pel circuit turístic, us faran saber dels mals de la massificació, com ara l'efecte de la pols dels vehicles transportant turistes, accelerant encara més el retrocés d'alguna de les glaceres properes, font que alimenta el riu que dona vida a la vall, i és clar, a les comunitats.

Aquí us explicarem com arribar a la Montaña de 7 colores per compte propi, és a dir, sense contractar cap agència turística, i a més, fent-ho des del sud, i no des de Cusco, com és el més habitual. Si algun dia ho proveu, veureu de seguida el poc o nul interès que hi ha per explicar al turista com fer-ho, per no parlar dels qui directament us diran que no és possible (oficines de turisme oficials incloses).

També hi hem afegit una petitíssima visita al "Valle Rojo" per fer la ruta una mica més amena i no senzillament pujar i desfer el camí per tornar.

NOTA: També és important destacar la imprudència de prendre la decisió que la ruta al Vinicunca sigui la primera que fem des de Cusco, ja que tot i ser curta, la mala aclimatació a l'alçada pot jugar-nos una mala passada, o fins i tot anar en contra de la nostra salut.

Índex dels continguts:

Fitxa de la ruta a la Montaña de 7 colores

  • Activitat: Senderisme al Vinicunca - Valle Rojo
  • Punt de sortida: Phulawasipata
  • Població més propera: Cusipata
  • Distància: 9,8 quilòmetres aprox.
  • Desnivell positiu: 900 metres aprox.
  • Temps: 3h
  • Dificultat: Baixa/Mitja*
  • Cartografia/Bibliografia:
    • APP Maps.ME

*  És importantíssima una bona aclimatació prèvia a l'alçada, ja que l'objectiu d'aquesta ruta es troba per damunt dels 5000 metres sobre el nivell del mar.

Punt de referència Temps parcial Temps total km
Aparcament 00:00 00:00 0
Winikunka 1h10' 1h10' 4,3
Desviació a Valle Rojo 17' 1h27' 5,1
Mirador Valle Rojo 12' 1h39' 5,8
Hatun Rit'lyop 22' 1h41' 6,8
Aparcament 50' 2h31' 9,5

Com arribar l'inici d'aquesta ruta

Primerament cal saber que el centre neuràlgic de les rutes a Vinicunca és, i més que ho serà, la petita localitat de Cusipata, al peu mateix de la carretera Panamericana. Certament arreu us diran que no, que cal contractar els serveis d'una agència per tal de visitar aquest bonic indret, però res més lluny de la realitat, per un preu ben raonable podreu viure l'experiència pel vostre compte, i fins i tot si ho desitgeu, fugir de la massificació extrema de l'indret a l'hora punta dels "tours turístics".

En el nostre cas, abans de dirigir-nos a Cusipata ens trobàvem visitant el Llac Titiqaqa a Puno. D'allí ens vam dirigir al terminal d'autobusos i vam prendre el que cobreix el trajecte entre La Paz i Cuzco.

Aquest bus passa per Puno pels volts de les 14.00, i podeu comprar-ne els "boletos" a la companyia Turismo Panamericano - Sameni per 40 soles. (t. 951661136) arribar a Cusipata us ocuparà entre cinc i sis hores, i això si, com que els xofers són bolivians haureu d'estar al cas que us deixin a Cusipata (reconeixereu que abans del poble hi ha un peatge).

A Cusipata s'hi esta començant a emprendre per aprofitar el pas de turistes, primer perquè es troba a 150 metres del trencall actual de la pista (se n'està obrint una altra que a 2022 faltava poc perquè estigués operativa). Per no allargar-nos, voldríem recomanar l'Hospedaje Montaña Vinicunca (t.973230332-993401436), a peu de carretera, recentment inaugurat i a tocar del trencall, la noia que el regenta és molt atenta i us arranjarà el trajecte amb vehicle privat fins a l'inici de la caminada si ho desitgeu, si no, us podeu dirigir a la plaça del poble on surten els combis i agafar els busos que pugen fins als darrers poblats i negociar amb el xofer un preu per acabar d'arribar a l'aparcament on es comença a caminar.

L'excursió a la muntanya de siete colores:

Malgrat que l'horari recomanable és intentar agafar el vehicle a les 4 de la matinada o bé a les 10 del matí per arribar a la muntanya en horaris fora dels habituals per als tours turístics, nosaltres fem la nostra i gràcies a que a l'hospedaje ens han afegit en un taxi d'una familia de Perú, podem sortir còmodament a les 7 del matí de l'hostal.

Coneixedors que caminem a un ritme més alt que la majoria de turistes, sabem que arribarem quan els turistes ja hauran arribat, però abans que la majoria arribin dalt dels miradors.

Així doncs després d'esmorzar pugem al taxi compartit que ens costarà 150 soles per a transportar-nos als sis que formem el grupet i comencem a pujar cap a l'aparcament on s'inicia la ruta. Arribar-hi, segons el trànsit ens pot prendre entre una hora i una hora i mitja. Cal saber també, que com tants indrets a Perú, les comunitats de la zona s'han organitzat per cobrar pel pas dels turistes per les seves valls i camins, així, a Tintingo, les comunitats de Tintingo i Paucarpata ens demanaran el cobrament de 5 soles per persona, i més amunt la comunidad campesina de Chillihuani ha instal·lat una espècie de peatge i un centre d'interpretació, on es cobra 20 soles per accedir a la part alta de la pista que duu fins l'aparcament de Phulawasipata. Aquesta serà la quantitat mínima a satisfer per persona si volem visitar el Vinicunca.

Un cop a l'aparcament, se'ns oferirà de forma prou insistent, i en trobarem diverses oportunitats més durant el camí per pujar a cavall per 60 soles la persona. No trobem paraules suficients per desaconsellar l'ús de cavalls per a una ruta tan curta. Si decidiu visitar el Perú i fer aquests tipus d'excursions, prepareu-vos físicament per a poder-les fer sense serveis que exploten els animals d'aquestes maneres, la satisfacció us serà major, i a més, guanyareu hàbits ben saludables. ** Tingueu present igualment que els "arrieros" que us faran pujar a cavall us deixen a desenes de metres per sota del cim, i caldrà que acabeu de fer la ruta pel vostre compte, superant unes escales prou dretes i força desnivell a tocar de 5000 metres d'altitud, així que el cavall no us estalviarà al 100% de caminar.

Caminant i és clar que sempre en funció del ritme estarem entre una hora i dues per recórrer els gairebé cinc quilòmetres que ens separen del cim i superar els prop de 500 metres de desnivell positius que necessitem remuntar per arribar al Vinikunka, a 5036 msnm.

Al coll, abans d'arribar al cim ja hi trobarem un "mirador" fet amb pedra, i tot un circ muntat entorn dels turistes que cada dia arriben fins aquí, així doncs si porteu diners podreu demanar que us facin i imprimeixin una foto, fer-vos-la amb la muntanya de 7 colors i amb llames i alguna persona autòctona, segellar el vostre passaport amb la silueta de la muntanya i comprar algun record, així com també begudes i pica-pica.

Del coll estant, podrem fer la foto que haurem vist a tots els rètols promocionals de la muntanya, el triangle perfecte format per la carena acolorida. Amb tot, però, estarem deixant el cim del Vinicunca a la nostra esquena i hi haurem de pujar si volem una vista més general de la zona.

Quan hàgim acabat de contemplar la bellesa de l'entorn, a més de la cua de persones que connecta el cim amb l'aparcament on hem començat, podrem començar a baixar pel mateix camí.

Arribats al punt on els "arrieros" fan baixar a la gent dels seus cavalls per engegar a córrer fins l'aparcament per trobar nous clients, trobarem que per l'esquerra, en sentit descendent comença el camí que duu al Valle Rojo, on al cap de poc caldrà abonar a la comunidad de Chillihuani el preu (pensem que abusiu) de 10 soles més per recórrer els vora 300 metres de camí que pertanyen a la seva comunitat i abans no ens demanin 10 soles més pel Valle Rojo pròpiament dit, que pertany a una altra comunitat.

La ruta al Valle Rojo pot afegir una hora més a la que ens trobem recorrent, però des dels colls podem gaudir de les vistes precioses a la vall, sense necessitat d'abonar encara més diners per, al cap i a la fi, fer una foto, així doncs, si tombem enrere, podrem seguir un camí que cap a l'esquerra puja cap a un coll a tocar del cim Hatun Rit'lyop (o Hatun Ri'ti), el camí és molt vistós durant tota la jornada.

D'aquí estant tenim de nou unes molt bones vistes al Valle Rojo però també als Nevados del Inca. Un cop decidim baixar pel camí ben directe que baixa d'aquest coll on som fins al primer assentament de botiguetes, aproximadament a un quilòmetre i mig de l'aparcament.

Altimetria

grafic perfil altimetric vinicunca

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS de l'ascens al Vinicunca

Descarregar el track per a GPS

Cusipata
montaña arcoiris, rainbow mountain trek
montaña arcoiris, rainbow mountain trek
montaña arcoiris, rainbow mountain trek
montaña arcoiris, rainbow mountain trek
montaña arcoiris, rainbow mountain trek
montaña arcoiris, rainbow mountain trek

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *