barranc de la rasa de tresserra el Berguedà

Rases de Tresserra i Runers, Barranquisme al Berguedà

En una jornada que ens ha dut a visitar o revisitar fins a quatre descensos del Baix Berguedà, sortim a descobrir dos descensos amagats al cor de la comarca, bonics i ben encaixonats en els seus trams superiors.

Les rases de Runers i de Tresserra, incloses dins el projecte de l'Altiplà de Capolat de l'EGAN i que els suposà el reconeixement de la Federació Catalana d'Espeleologia amb el seu Premi Núria, són dos descensos molt desconeguts, ubicats en una raconada idíl·lica com n'és la Placeta.

Val a dir que després d'haver-les vist des de fora durant tot l'hivern, en què duien aigües cristal·lines costes avall, avui quan finalment n'hem fet el descens dels engorjats, no hi corria mica d'aigua, fet que li ha restat un xic d'interès, per bé que imaginar-nos aquests entorns amb les aigües netes que hi acostumen a haver ens ha deixat amb ganes de tornar-hi.

De la mateixa manera, hem de destacar també que hem fet només els trams superiors d'ambdues rases, i hem sortit per l'escapatòria esquerra que hi ha al cap de poc d'ajuntar-se, superat el tram de caos de blocs que se supera per un bonic tram inferior.

Us ho descriurem tot aquí !

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica de les Rases de Tresserra i Runers

 • Activitat: Barranquisme al Berguedà
 • Punt de sortida: La Placeta
 • Població més propera: l'Espunyola
 • Combinació de cotxes: NO
 • Cartografia:
  • Rasos de Peguera - Serra d'Ensija - 1:25.000 (Ed. Alpina)
  • Canyons i Cavitats de l'Alt Berguedà - 1:50.000 (Ed. Piolet)

Rasa de Tresserra

 • Distància d'aproximació: 300 mts aprox.
 • Temps aproximació: 5''
 • Temps de descens: 35'
 • Temps de retorn: 10' màxim.
 • Dificultat: v3-a1-I
 • Ràpel més llarg: 16 mts
 • Corda: 2x20
 • Observacions: Recomanable material de substitució

Rasa de Runers

 • Distància d'aproximació: 300 mts aprox.
 • Temps aproximació: 5''
 • Temps de descens: 30'
 • Temps de retorn: 10' màxim.
 • Dificultat: v3-a1-I
 • Ràpel més llarg: 15 mts
 • Corda: 2x20
 • Observacions: Recomanable material de substitució, R2 instal·lat en un natural.

Accés i aproximació a les Rases de Runers i Tresserra

Per bé que sistemes de GPS com Google Maps ens poden fer pujar per la pista des de la casa de Torrades, des del trencall senyalitzat amb el nom de la casa de Tresserra, no recomanem accedir a "la Placeta" per baix si no es disposa d'un tot terreny o vehicle similar, doncs hi ha algun punt on segurament el cotxe ens derraparà sense avançar i espatllarem el cotxe i el camí en va.

El nostre consell, i és el que hem fet avui, és pujar pel Mal Pas de Travil, passar Travil i superada la casa de Tresserra, al peu de la carretera, just passada la següent fondalada que correspon a la rasa de Tresserra, prendrem la pista descendent que surt a la dreta, just després de la corba.

Baixarem pacients per la pista, el tram és prou llarg, i després d'una corba a l'esquerra d'uns 90 graus just damunt del circ que conforma la confluència d'aquests dos bonics barrancs Berguedans, trobarem al final de la baixada una corba molt tancada a la dreta, que supera la rasa de Runers. D'aquesta corba en surt per l'esquerra una antiga pista de desembosc, formant un generós planell on aparcar.

APROXIMACIÓ I DESCENS DE LA RASA DE TRESSERRA

Com que anem un xic justos de temps decidim començar per la Rasa de Tresserra, que sobre el croquis sembla ser la que ofereix un xic més de recorregut.

Per accedir a l'inici del tram esportiu d'aquest barranc desfarem part del camí que hem fet amb cotxe, i passada la corba de 90 graus descrita per l'accés, veurem un rastre de pista que baixa cap a la rasa, i un tros enllà alguns arbres amb marques vermelles. Seguint aquest camí arribarem a la rasa i podrem entrar-hi.

El descens de la rasa de Tresserra comença amb un bosc de ribera que permet un pas generós, amb un bonic terra ple de molsa que de mica en mica donarà pas a la roca de la muntanya, primer força plana sota els nostres peus per ben aviat començar a ensenyar-nos el caràcter del seu tram engorjat.

Desgrimparem el primer dels ràpels, equipat a la dreta des d'un sol parabolt amb anella. Abans del següent ràpel sucarem fins a la cintura en alguna de les tres marmites que hi trobem, que tot i no córrer aigua pel barranc no estan excessivament brutes.

El següent ràpel i a priori el més llarg del barranc de Tresserra el trobarem a l'esquerra sota un tall a la roca. Consta de dos parabolts amb anella (i un espit més enrere).
Aquest ràpel de 16 metres segons la ressenya del barranc ens deixa primer en una marmita de la qual ens costa una mica de sortir-ne en trobar-se força buida.

Ens trobem al cor del tram engorjat i és ben bonic, de fet, ja només un ràpel de 13 metres que trobarem instal·lat a la dreta ens separa del profund circ on la Rasa de Runers ens arriba per l'esquerra, amb unes mànegues d'aigua penjant.

A partir d'aquí el tram és compartit pels dos descensos, i segueix per sota d'un caos de blocs que ens ofereix múltiples opcions per entrar-hi a la part baixa (compte quan hi ha aigua perquè alguns passos poden arribar a sifonar). Alerta, també, si caminem per damunt del caos de blocs, hi ha alguns punts on l'acumulació de fulles damunt de petits troncs o blocs encastats entre els grans es poden esfondrar al nostre pas i podem prendre mal.

Com molt bé indiquen en la ressenya més recent de l'EGAN, sortirem del tram inferior per una gran porta formada per roques, molt i molt característica i veurem de seguida una marca rodona de color vermell pintada en un gran bloc i que ens avisa de la imminent possibilitat d'abandonar el descens, just abans d'un ràpel de 4 metres des del centre de la rasa, per sota d'un pont de roca, veurem a banda i banda unes fites. Com que anem tard i el riu no duu aigua, decidim sortir per aquí, i fer la rasa de Runers.

Retornarem prenent l'escapatòria per l'esquerra i que ens porta a remuntar de forma molt ràpida cap a la pista que uneix la casa de Tresserra amb la C-26, quan arribem a la pista, només l'hem de prendre a l'esquerra i en sentit ascendent per arribar en ben pocs minuts de nou al cotxe.

APROXIMACIÓ I DESCENS DE LA RASA DE RUNERS

Tot i que tenim el cotxe aparcat pràcticament a la rasa de Runers en si mateixa, el més recomanable és retrocedir lleugerament per la pista en sentit ascendent, buscant al marge dret de la rasa unes marques vermelles als arbres que baixen en diagonal i de forma ben immediata cap a la rasa, però evitant un primer tram molt i molt vestit.

La rasa de Runers comença molt planera, una bonica riera que travessa un túnel de boixos espessos, però que ens permeten un pas còmode i agraït.

De cop, i tot alhora, apareixerà la roca nua de la muntanya i l'engorjat sota els nostres peus, amb un primer ràpel des d'un sol parabolt a terra i a la dreta que ens permet superar els dos primers ressalts.

Arribem a un passadís ample amb un terra de grava i senyals evidents d'un curs d'aigua habitual que ho cobreix pràcticament tot, cercarem al final del passadís a mà dreta i penjant, alt, i amb un nus mal fet (que refem) com tots els barrancs reequipats de l'Altiplà de Capolat, la instal·lació que ens permet davallar una bonica colada de tosca que ens deixa en un toll d'aigua cristal·lina, al que el segueixen alguns ressalts bruts de resta vegetal, troncs encallats i fulles, i una manguera arrossegada per la força de l'aigua, que ens servirà per superar un ressalt com si fos una corda fixa.

Superat aquest obstacle arribarem al darrer ràpel del tram engorjat, uns deu metres de colada molt bonics que com en el cas de la rasa de Tresserra ens deixa al circ que uneix a les dues rases i a partir del qual comparteixen recorregut.

Com en la rasa de Tresserra doncs, sortirem a la primera possibilitat d'escapatòria del barranc, abans descrita.

 

 

No ens queda cap dubte que hem de tornar-hi, i hem de tornar per visitar de nou les dues rases amb aigua, ja que els seus engorjats ens han semblat maquíssims, tot i que malgrat s' atorgués un premi Núria per revisitar-los i reequipar-los, els queda marge de millora per fer-los uns descensos encara més atractius els mesos que duen aigua. Qui sap, potser ens hi posem a la pròxima visita.

 

 

 

Croquis o topografia de les rases de Tresserra i Runers

barranquisme a la rasa de Tresserra, el Berguedàbarranquisme a la rasa de Runers, el BerguedàFont: EGAN - EspeleoGrup Anoia

Rasa de Tresserra

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ: El track original enregistrà únicament l'aproximació i el retorn de les rases de Runers i Tresserra, per evitar errors de senyal en el tram engorjat del descens de la rasa l'hi hem afegit a posteriori sobre mapa, així que si us plau prengueu la part de descens únicament com a referència visual.

Per raons tècniques, només ens ha estat possible reproduïr sobre el mapa la rasa de Tresserra, aquí però posem a disposició de qui ho vulgui els dos tracks per a la descàrrega:

Rasa de Tresserra:

Descarrega el track fent clic dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Descarregueu el track Format GPX

Rasa de Runers:

Descarrega el track fent clic dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Descarregueu el track Format GPX

Capolat

Fotos Tresserra

inici descens barranc Tresserra
barrancs de l'Espunyola premi Núria
barrancs premi Núria EGAN Altiplà Capolat
Barranc Rasa de Tresserra, l'Espunyola, el Berguedà, Barcelona
rases de Tresserra i Runers

Fotos Runers

com arribar a la rasa de Runers al Berguedà
rasa de Runers al Berguedà
descens de barrancs Barcelona
barranquisme a Barcelona
barranquisme a les rases de Runers i Tresserra
barranquisme al Berguedà, Barcelona

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *