Rec de Cortal Rossó, barranquisme hivernal a Portè

Després del nostre viatge per fer barrancs a Albània, del qual, a banda del llegat emocional ple de records maquíssims, ens han quedat els vestits secs, gràcies als quals ens plantegem la possibilitat de provar el barranquisme hivernal, un tomb més a una disciplina que coneixem bé, però que li afegeix un elevadíssim grau de compromís a la mateixa activitat.

Després de parlar-ne vàries vegades, i descartar la possibilitat de fer el barranc de Lanó, també conegut com a Lanoux o Barranc de les Encantades, al curs alt del riu Carol, optem pel seu veí, el desconegut però ben bonic barranc del Rec del Cortal Rossó.

Les intenses nevades de rècord d'aquest desembre de 2021 fan que accedir al Barranc de els Encantades sigui ja de per si dificultós amb tot el material per a fer un barranc en condicions hivernals, i més encara amb més de 50 centímetres de neu. Així doncs, i tot i que l'aproximació no serà gens fàcil, i hi ha massa neu en tot el descens, aquí descrivim la gran experiència que vam viure amb en Pere al Rec de Cortal Rossó, un barranc molt desconegut a la Catalunya Nord, però ideal per a començar a moure'ns pels barrancs hivernals.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del Rec de Cortal Rossó

 • Activitat: Barranquisme a la Vall de Porta i Pimoreny
 • Altres toponímies: No en coneixem
 • Punt de sortida: Carretera al coll de Porté-Puymorens
 • Població més propera: Portè / Porté-Puymorens
 • Combinació de cotxes: Possible però poc útil
 • Temps aproximació: 40'
 • Temps de descens: 2h40' en condicions hivernals
 • Temps de retorn: 20'
 • Dificultat: v3-a1-II
 • Ràpel més llarg: 22 mts. no comprovats
 • Cartografia:
  • Bourg-Madame - Col de Puymorens - Pic Carlit - 2249OT (IGN Francès - 1:25.000)
 • Corda: 2x30
 • Observacions: Les instal·lacions que no es trobaven soterrades per la neu eren químics bicromatats, parabolts sense anella i algun espit. Arbres per a usar com a ancoratges naturals a tots els ràpels on la neu tapa els artificials.

Accés i aproximació al Rec de Cortal Rossó

Des de Puigcerdà ens dirigirem cap a La Tor de Querol (Latour-de-Carol) i més enllà per la carretera N20 al poblet de Porté-Puymorens.

Passat el poble, una forta corba d'esquerres sobre la vall del riu Carol fa que la carretera tombi cap a l'Oest, i després d'un revolt a la dreta, trobarem un aparcament a l'esquerra, just abans del pont sobre el torrent que conforma el Rec de Cortal Rossó.

NOTA: Hi ha altres opcions, com per exemple deixar el cotxe a la sortida del barranc, però degut a la quantitat de neu que hi ha a tots els vorals de la carretera, i bo i havent trobat aquest aparcament net, hem optat per aquesta opció.

APROXIMACIÓ AL REC DE CORTAL ROSSÓ

Un cop tinguem tot el material a punt, ens decidirem a remuntar el marge hidrogràfic esquerra del barranc, tot improvisant una mica, ja que no hi ha camí que remunti cap a l'inici del descens i cal fer l'aproximació bosc a través. En el nostre cas, hem procurat remuntar cap a l'est, cercant el bosc, pensant que acabaríem arribant a un punt aparentment més planer, res més lluny de la realitat, acabem entrant al barranc just després de dues verticals que segurament a l'estiu són rapelables, totalment cobertes de neu. Per accedir-hi, nosaltres hem fet un ràpel des d'un pi.

EL DESCENS DEL BARRANC REC DE CORTAL ROSSÓ

Com ja hem comentat, aquest descens hivernal del Rec de Cortal Rossó variarà del descens estival, on trobarem un total de 7 ràpels, el més alt dels quals de 22 metres.

En el cas del nostre descens d'aquest petit barranc, comencem després de dos saltants coberts de neu, i començem a progressar pel barranc amb raquetes de neu de tanta que n'hi ha, baixant alguns ressalts totalment coberts de neu fins a trobar el primer ràpel, d'uns 6 metres verticals, que, per no perdre temps desenterrant ancoratges, farem des d'un petit pi a la dreta del barranc. Les vistes a tota la vall de Porta i Pimoreny són espectaculars en tot moment.

El següent ràpel ja és més alt, i l'aigua s'escola sota la neu formant un túnel que no ens agrada gens i mirarem d'evitar de totes les formes possibles. Aquest ràpel el trobem equipat a la dreta amb un sol tensor químic, tot i que a la seva esquerra hi veiem també un espit sense xapa.

Ja amb el pont de la carretera molt a prop, trobarem uns ressalts que superem sense dificultats gràcies a la neu, potser el darrer, just abans de situar-nos sota el pont, pot ser més dificultós si no hi ha tanta neu, però serà fàcilment assegurable des d'algun arbre dels molts que hi ha.

Per accedir sota el pont, instal·larem un passamà recuperable d'un arbre a la dreta del torrent, perfecte per accedir a la capçalera, on hi ha, de nou, un únic tensor químic instal·lat al formigó del pont, molt malmès pel gel i el pas del temps, fet que fa que surti força. També hi observem dos espits absolutament inservibles, i dos parabolts sense xapa. A l'altre peu del pont, també s'hi observen alguns ancoratges inservibles.

A la base d'aquest ràpel hi trobem una minúscula gorja amb una cavitat formada per la força de l'aigua, a més, d'una neu especialment tova i en la qual ens enfonsem fàcilment fins la cintura.

A partir d'aquí el barranc s'obre força més encara, i encarem la seva recta final ja amb algunes teulades del poble de Porté-Puymorens a la visa.

Arribarem molt ràpidament a un nou ràpel, força alt, no l'hem comprovat però fàcilment d'uns 15/20 metres, i que rapelarem des dels arbres de l'esquerra, i gairebé de forma immediata un nou ràpel amb instal·lacions a l'esquerra, un parabolt amb anella i un químic ens permeten baixar a un toll on toca fer alguna braçada nedant per sortir de l'aigua cap a damunt del gel i la neu.

Just en sortir d'aquesta tolla d'aigua, a l'esquerra trobem noves instal·lacions a l'esquerra que ens permetran davallar el darrer ràpel del barranc, situat ja a tocar del poble, a les vistes d'una petita construcció ja en runes dins mateix de la llera del barranc. Podem sortir del barranc per la dreta o l'esquerra.

Retorn del Rec de Cortal Rossó

És possible sortir per un petit caminet que surt del barranc des de la petita edificació, molt evident, però també trobarem, poc després i a la dreta, unes tanques metàl·liques a tocar d'un petit caminet que ens porta a la carretera al cap de ben pocs metres.

Per tornar al cotxe, podem remuntar el torrent pel seu marge esquerre cap a l'aparcament on tenim el cotxe, nosaltres, així i tot, preferim la comoditat de la carretera a progressar de nou amb la neu fins a la cintura i en uns vint minuts d'asfalt i observant un bonic ramat de cérvols que busquen aliment als jardins de les cases, ara soterrats de neu, arribarem doncs al cotxe.

Ressenya del Rec de Cortal Rossó

No coneixem de l'existència de cap croquis del barranc del Rec de Cortal Rossó, cal contar que es faran 7 ràpels, comptant amb 22 metres el més alt.

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: Com sempre, marquem el tram de descens sobre mapa per evitar punts errants per manca de senyal o errors de GPS.

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *