barranquisme sec a prop de Barcelona

Torrent del Rajant, barranquisme a Sant Llorenç del Munt

L'amic Oriol ens comenta que té una possible feina fent el descens del Torrent del Rajant i que se'l va a mirar, un barranc a Sant Llorenç del Munt, sortint de Matadepera?
Això s'ha de veure!

Peculiar com alguns barrancs secs montserratins, equipat precàriament per a ser remuntat, i és clar, també equipat per al seu descens, en aquest sentit (de baixada) l'equipament és molt millor, no sense una primera reunió de museu del bricolatge.

Tranquil, amb poca concurrència de gent, un caminet remunta per la vora i ens deixa a l'entrada, un matí ben curiós en un barranc curtet, fàcil, però en un enclavament ben bonic, a més, amb una interessant successió de ràpels.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del Torrent del Rajant

 • Activitat: Barranquisme al Vallès Occidental
 • Punt de sortida: Carrer del Rajant (Matadepera)
 • Població més propera: Matadepera
 • Combinació de cotxes: No
 • Temps aproximació: 25'
 • Temps de descens: 1 hora
 • Temps de retorn: Immediat (retorn pel riu)
 • Dificultat: v3-a1-I
 • Ràpel més llarg: 20 mts
 • Cartografia:
  • Sant Llorenç del Munt i l'Obac - 1:25.000 (Ed. Alpina)
  • Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
 • Corda: 2x25

Accés i aproximació al Torrent del Rajant

Descriure com arribar a l'inici de l'aproximació del Torrent del Rajant ens resulta complicat, no coneixem Matadepera, però ho descriurem sobre mapa, per si a algú li calen referències, tot i que aconsellem GPS i conduir, que amb el trànsit de la zona bé prou que se'ns fa estrany.

Arribarem a Matadepera per la BV-1221 i al pk. 6 just i clavat prendrem l'Avinguda de Rocafort i no la deixarem fins a creuar-nos amb l'Avinguda de Can Marcet, on tombarem a l'esquerra, passarem un primer carrer, després una rasa, i al següent tombarem a la dreta, pel carrer de la Carossa, i ens toparem amb una trifurcació (la paraula potser no és correcta, però el carrer es divideix en tres), prendrem el del mig, el carrer Rajant al final del qual hi ha un petit aparcament sense asfaltar on podem deixar el cotxe.

Semblaria que no cal patir pel cotxe, aquí cada urbanització té el seu sistema de càmeres, i cada xalet, doncs també en té unes quantes més.

Per a l'aproximació podem senzillament remuntar la rasa del Rajant, però sabent que és precari, hem preferit pujar pel camí.

Buscarem un corriol que puja per darrere d'una petita construcció, sembla una caseta de comptadors de llum, potser algun petit transformador, qui sap, per darrer doncs en puja el sender, pavimentat bo i soterrant un tub elèctric. Amb més intuició que altra cosa, anirem remuntant, més buscant el rastre del camí que no pas altra cosa, de tant en tant alguna fita ens ajuda, alguna altra ens despista, no ens allunyem gaire del torrent del Rajant, remuntem algun canaló equipat amb cordes fixes i tombem lleugerament a l'esquerra per uns marges amb matolls fins a guanyar una pista que prendrem a la dreta fins a arribar a un petit pontarró de formigó, punt on entrem al torrent del Rajant.

EL DESCENS DEL TORRENT DEL RAJANT

Comencem forts, i és que el torrent de seguida s'endinsa en un estètic i allargassat passadís de roca, amb una part superior amb molta vegetació d'un verd intens, superem un primer ressalt per arribar immediatament al primer ràpel, d'uns 4 o 5 metres, la instal·lació del qual és ben curiosa, antiga, i elaborada, deixem-ho així.

Immediatament, una nova instal·lació a la dreta ens ajuda a baixar un ressalt delicat d'uns dos metres. El torrent del Rajant de sobte s'obre i el bosc ens saluda per ja no abandonar-nos més. Caminant una miqueta arribem a una nova vertical, instal·lada a l'esquerra i on veiem que hi arriba un cable de vida (ja ens permetreu tremolar quan ho diem així) que és terriblement prim, qui sap si té una secció de més de mig centímetre, però és la prova de què el barranc es troba més o menys equipat per a ser remuntat.

Nosaltres, senzillament muntem el ràpel d'uns setze metres i baixem per encadenar-ne un segon ben aviat i amb compte de no caure en una marmita amb aigua estancada, aquest segon ràpel, amb els seus dotze metres ens permet alhora guanyar la instal·lació d'un tercer ràpel, aquest de 20 metres i d'un entorn ben bonic, tot sigui dit de passada.

Amb aquest ràpel, donem per acabada la verticalitat, doncs llevat d'un segon ràpel que trobem més avall i que evitem per fora, tot el torrent esdevé un no parar de desgrimpar, tot buscant també alguns passos inferiors que donen un punt més d'aventura a un barranc que a poc a poc es va acabant, doncs de seguida arribarem al cotxe.

Croquis o topografia del Torrent del Rajant

ressenya croquis torrent del rajant

Font: Rocjumper

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ: Compte que a causa de l'orografia del terreny alguns trams del track poden ser imprecisos, amb tot, però, es tractarà de parts encaixonades i canals evidents. La part del descens del barranc del Rajant l'hem ressenyada sobre mapa únicament com a referència visual.

Descarrega el track fent clic dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Descarregueu el track Format GPX

Matadepera - Sant Llorenç del Munt
barranquisme a Sant Llorenç del Munt
barranquisme al Vallès Occidental
descens de barrancs Barcelona
barranquisme a prop de Barcelona
barrancs secs Catalunya
barranquisme a Sant Llorenç del Munt i l'Obac
barranquisme a Sant Llorenç del Munt i l'Obac
barranquisme a Sant Llorenç del Munt i l'Obac

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *