Via Ferrada Roc del Quer Directíssima Canillo

Via Ferrada Roc del Quer – Directíssima

Cercant un cap de setmana d'activitats amb poca intensitat recuperant-nos d'una lesió al peu, ens dirigim al país dels Pirineus, Andorra, on trobarem vies ferrades com la que ens ocuparà en aquest text, la Via Ferrada del Roc del Quer, una via que si bé és d'iniciació i ens pot semblar poca cosa al començament, anirà guanyant interès a mesura que l'anem recorrent.

Com en la pràctica totalitat de les ferrades d'Andorra, l'estat de l'equipament és bo, i les vistes que ens regalarà la ferrada són espectaculars, si bé, el brunzit del poble de Canillo, la carretera i tota la vida que hi ha a la vall resten un xic a l'experiència, ja que tot i ser al cor dels Pirineus, no gaudirem ni d'un sol segon de silenci. També destaca d'aquesta ferrada la presència de preses d'escalada per a superar alguns passos, donant-li un afegitó curiós al recorregut.

Amb tot, però, la Via Ferrada del Roc del Quer o Via Ferrata Directíssima, com se la coneix també, és la manera més directa que hi ha per arribar pujant la paret cap al mirador que corona el Roc del Quer, i a més, hem de dir-ho tot, fer-ho de franc i estalviar-nos els 5€ que es cobren per poder-hi accedir per la carretera d'Ordino (CS-240).

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica de la via ferrada

 • Activitat: Via ferrada a Andorra
 • Punt de sortida: Aparcament sota el Roc del Quer
 • Població més propera: Canillo
 • Distància total: 2 quilòmetres aprox.
 • Distància de la ferrada: 500 metres
 • Desnivell: 350 metres
 • Temps ferrada: 1h30'
 • Temps aproximació: 5'
 • Temps retorn 35'
 • Dificultat: K4*
 • Cartografia/Bibliografia:
  • Andorra - (Ed. Alpina - 1:25.000)
 • Material recomanable: Material bàsic d'autorescat/assegurar, aigua.

*Pensem que malgrat que la cotació del constructor va ser de K4 en el seu moment, se li correspon més una dificultat de K3.

Accés i aproximació a la via Ferrada del Roc de Quer

D'Andorra la Vella estant ens dirigirem per la carretera CG-2 cap a Canillo i ja abans d'arribar-hi, passarem just per davant de la Via Ferrada de Racons, un xic més enllà, abans dels primers edificis de Canillo trobarem una rotonda on seguirem cap al poble on trobarem una rotonda molt petita a tocar d'una estació de servei.

En aquesta rotonda prendrem la carretera que puja a l'esquerra en direcció a Ordino, passant pel Coll d'Ordino (CS-240).

Aquesta carretera enfila cap a la muntanya passant just per sota del Roc de Quer just després de la primera corba pronunciadíssima cap a la dreta. Observarem ja des del cotxe l'entrada degudament senyalitzada a la via Ferrada Directíssima, com també es coneix a la Roc de Quer.

Uns metres més enllà hi veurem a la dreta una tanca verda que barra el pas a una pista sense asfaltar, just després a l'esquerra una escala d'alumini permet travessar les xarxes de contenció d'esllavissades per iniciar les ferrades que hi ha a la Canal de la Mora.

Immediatament després, passarem el punt quilomètric 1 de la carretera i ja veurem com aquesta travessa un tall fet a la muntanya, just abans del qual hi trobarem un petit aparcament, suficient per encabir uns cinc o sis cotxes, sempre que aparquem pensant en què darrere nostre pot arribar algú que també vulgui aparcar.

Aproximació a la Via Ferrada de Directíssima o del Roc del Quer

Un cop a punt tinguem el cotxe ben aparcat, ens equiparem i prendrem la carretera cap a Canillo, d'on venim, passarem primer l'entrada a la Canal de la Mora i uns dos-cents metres més avall ja hi veurem l'inici de la ferrata que busquem, la del Roc de Quer, i l'espai entre les reixes de contenció que ens permetrà passar-les i seguir la ferrada.

LA VIA FERRADA DEL ROC DEL QUER

Un primer tram molt curt ens condueix directament a passar entre dues xarxes per contenir esllavissades i qui sap, si també la neu de l'hivern que aquest novembre s'està fent pregar també al país dels Pirineus.

Passades les xarxes remuntarem una mica, trobant les primeres preses d'escalada després de les quals la ferrada s'aplana lleugerament i just després començarem a remuntar un seguit de plaques rocoses inclinades amb algun, tot i que pocs passos curiosos.

Al capdamunt d'aquest tram, un llarg pas lateral ens condueix a un altre tram on la vertical torna a guanyar protagonisme i alternarem grapes metàl·liques, cadenes i preses d'escalada i la mateixa roca per seguir progressant sense massa complicació, un tram que és un xic monòton, però el millor està per venir.

Caminarem novament per iniciar a la base del tercer tram, a parer nostre i segurament de tothom que faci la ferrada, és el tram més interessant i el que dóna sentit a tot el recorregut. Un primer i curt tram vertical ens condueix a caminar per fer un petit flanqueig i començar els passos més bonics de la ferrada.

Aquesta part comença molt vertical i fa un petit flanqueig per buscar pujar directament cap a un sostre de roca per sota del qual farem un flanqueig lleugerament ascendent fins a l'extrem del sostre, punt on trobarem el pas exposat del qual parlen totes les descripcions d'aquesta ferrada.

Si bé el pas és fàcil, pot ser que a esportistes poc avesats a les alçades trobin que els fa por el pas. Superat aquest pas i situats ja a la paret de damunt el sostre que hem descrit, flanquejarem a la dreta, un flanqueig que comença lleugerament desplomat i on és millor no distreure'ns si anem justos de forces.

Superat aquest flanqueig tan aeri la ferrada encara altre cop i de forma directíssima com diu el seu nom la vertical.

Després de remuntar de forma tan directa, arribarem al darrer tram de la ferrada on altre cop les cadenes, les preses d'escalada, grapes i el propi cable de vida s'alternen i ens permeten d'anar arribant al mirador del Roc de Quer. Primerament, el tram encara força la vertical per seguidament formar una espècie de canal de roca amb tendència cap a l'esquerra on trobarem un darrer i curt pas desplomat.

A la sortida d'aquesta canal, un llarg flanqueig a caminant cap a l'esquerra fins a ubicar-nos sota el dit mirador on un darrer i minúscul pas amb grapes ens permeten arribar al camí que a l'esquerra del mirador (veient la vall de Canillo) i equipat amb cable de vida fins al mateix mirador posa punt final a la via ferrada del Roc del Quer.

Malgrat que la via ferrada no es troba equipada amb "cues de porc" per facilitar fer-la encordats si anem amb una persona que s'inicia a les vies ferrades, si que trobarem al llarg de la via nombroses instal·lacions amb anella per assegurar amb corda i fins i tot rapelar la via ferrada, fet que no recomanem perquè molt probablement provocarem caigudes de pedres podent fer mal a persones que puguin trobar-se per sota nostre.

Retorn de la Ferrada del Roc del Quer

Arribats al mirador, un cop hàgim gaudit de les vistes que hi tenim, ens dirigirem a la part alta d'aquest on trobarem la taquilla on cobren els 5 € d'entrada si venim a peu des de la carretera. Seguirem la pista que puja cap a la carretera d'Ordino estant molt atents a la dreta d'aquesta per on surt un camí que baixa al pàrquing. Aquest camí presenta parts amb força pendent amb alguns trams equipats amb corda fixa i és molt humit de tant obac com és, així que caldrà estar molt atents a les possibles relliscades i cops de cul a terra. Seguint el camí, marcat amb uns punts grocs que ja s'estan esvaint, passarem per la part alta de la Canal de la Mora, per on surten les ferrades que s'hi desenvolupen. Ben indicat per un rètol trobarem la continuació del camí que continuarà descendint fins a trobar el punt on el Riu de Montaup passa per sota la carretera. Prendrem la carretera a la dreta i en uns minuts arribarem al cotxe.

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

Descarregar el track per a GPSdescarregar la guia de vies ferrades i escalada de CanilloNOTA: La part del track corresponent a la Via Ferrata Directíssima al Roc del Quer l'hem traçat sobre mapa, així que pot tenir imprecisions, preneu el track com a referència visual, i seguiu sempre la via ferrada.
PDF: Guia de les ferrades de Canillo

Canillo
Via Ferrada Roc del Quer Directíssima Canillo
Via Ferrada Roc del Quer Directíssima Canillo
Via Ferrada Roc del Quer Directíssima Canillo
Via Ferrada Roc del Quer Directíssima Canillo
Via Ferrada Roc del Quer Directíssima Canillo
Via Ferrada Roc del Quer Directíssima Canillo
Via Ferrada Roc del Quer Directíssima Canillo
Via Ferrada Roc del Quer Directíssima Canillo
Via Ferrada Roc del Quer Directíssima Canillo
Via Ferrada Roc del Quer Directíssima Canillo

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *