barranc salt de la perdiu o torrent d'urdell

Barranc del Salt de la Perdiu

Curt, però interessant descens combinable amb altres de la zona, amb tot l'interès concentrat al seu ràpel final, el Salt de la Perdiu, que amb uns 45 metres d'alçada i fraccionat amb tres ràpels s'engorja i força per acabar al peu del salt, i podent optar sortir i tornar per una de les poquíssimes vies ferrades que hi ha al Solsonès i a la Vall de Lord, la via ferrata de Puig Arnau, que sense cap mena de dubte no ens deixarà indiferents, doncs s'assembla ben poc a les ferrades que hom pot estar acostumat a recórrer.

 

Val a dir, a més, que el Torrent d'Urdell es pot realitzar integral, esdevenint un llarg descens que tot i molts trams intermedis monòtons, ens conduirà a través de 3 quilòmetres de barranc, ocupant-nos un total d'entre 4 i 5 hores. Podeu trobar-ne la informació, entre altres, al Tom II de les Guies de Descens de Barrancs de Lleida d'Eduardo Gómez.

Aquí però, us n'expliquem només el descens del conegut també com a Torrent de l'Urdell Superior.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del Salt de la Perdiu

 • Activitat: Barranquisme a la Vall de Lord - Solsonès
 • Altres toponímies:
  • Torrent d'Urdell (Superior)
 • Punt de sortida: Carretera a Odèn (L-401)
 • Població més propera: Sant Llorenç de Morunys
 • Combinació de cotxes: NO
 • Coordenades UTM de l'entrada:
  • X: 378001
  • Y: 4666095
 • Horaris amb un sol cotxe:
  • Aproximació: Immediata
  • Descens: 45'
  • Retorn: 20'
 • Dificultat: v3-a1-I
 • Ràpel més llarg: 19 mts.
 • Corda: 2x25
 • Cartografia:
  • Vall de Lord - Port del Comte - 1:25.000 (Ed. Alpina)
  • Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
 • Observacions:
  • Ideal en èpoques plujoses, fora d'aquestes, amb compte el podem fer sense mullar-nos (passos delicats per evitar l'aigua).

Accés i aproximació al torrent d'Urdell Superior

Des de Sant Llorenç de Morunys ens dirigirem a Coll de Jou, on seguirem prenent la carretera cap a Odèn i Cambrils, la L-401. Passat el trencall de Pubilló i Puig-Arnau i amb una corba molt tancada a l'esquerra, creuarem per damunt el Torrent de l'Urdell, i just a l'altra banda, trobarem a l'interior de la corba un espai generós on podem deixar el nostre vehicle. Aquí és on ens equiparem i comença la curtíssima, gairebé immediata aproximació.

APROXIMACIÓ AL TORRENT DE L'URDELL

Buscant al marge dret del barranc hi trobarem un caminet que creua el barranc i que ens permet d'entrar-hi de forma gairebé immediata.

EL DESCENS DEL BARRANC DEL SALT DE LA PERDIU

L'inici del descens és una mica vestit, però ben aviat aflora la roca conglomerada típica de la zona, i un petit fil d'aigua ens acompanyarà durant el descens si no ens trobem en època de desgel o de pluges. Alguns ressalts i també tolls d'aigua que podrem evitar amb compte de no relliscar, ens acabaran conduint al primer ràpel, d'uns 20 metres i que ens permet superar un primer ressalt, que duu a un toll evitable per l'esquerra, i un altre ressalt més curt, que ens deixa just abans del següent ràpel.

Aquest primer ràpel també es pot desgrimpar amb precaució en època seca.

El següent, i segon ràpel del Barranc del Salt de la Perdiu ens aboca a un nou toll d'aigua, però que es pot superar, ja sigui fent una oposició amb les parets molt separades, o mig desgrimpant per l'esquerra.

Uns pocs metres més enllà, descobrirem a la dreta la primera instal·lació del Salt de la Perdiu, amb un total aproximat d'entre 40 i 45 metres d'alçada, un dels ràpels més bonics de la comarca. Aquesta primera instal·lació, equipada amb químics i un parabolt ens permet davallar els primers 19 metres del saltant, anant a cercar una reunió amb cadenes ubicada a l'esquerra del barranc, compte, però, que aquesta instal·lació no ofereix cabuda a massa persones i hi trobarem també tota mena d'ancoratges, alguns d'ells força malmesos pel pas del temps i potser alguna crescuda.

L'indret és preciós, una profunda gorja amb una gran verticalitat ens segueix conduint Salt de la Perdiu avall, des d'aquesta segona instal·lació baixarem al tercer i últim ràpel que conformen la vertical del Salt de la Perdiu.

Ubicat també a l'esquerra hidrogràfica del barranc i en un còmode balcó sobre el circ que es forma a la base del Salt de la Perdiu, aquest ràpel és un xic incòmode a la seva sortida, doncs la instal·lació es troba força baixa, a més de tractar-se d'un preciós ràpel volat en un preciós engorjat de roca conglomerada.

Retorn del Torrent de l'Urdell Superior

Tenim dues opcions per a sortir del barranc del Salt de la Perdiu i retornar al cotxe, nosaltres suggerim a les persones més aventureres, i que gaudeixin de bona forma física i mental, enfrontar-se a la peculiar i exigent via ferrada de Puig-Arnau Pubilló.

Aquesta ferrada equipada en precari, amb un cable de vida que val més no provar i que presenta alguns passos llargs i/o també atlètics, ens durà a sortir superant els aproximadament 120 metres de la paret esquerra del barranc, just després del Salt de la Perdiu.

Seguirem pel torrent d'Urdell un cop superat el Salt de la Perdiu anant a cercar el Camí de Canalda, que prendrem a l'esquerra del Torrent. Al cap d'uns metres i quan el bosc s'obre una mica, a l'esquerra i just on la paret acostuma "repixar" aigua, veurem la via ferrada.

No podem estar-nos de recomanar precaució al fer la via ferrada, doncs tot i que algunes informacions li confereixen una dificultat fàcil, no la considerem apta per a persones que s'acaben d'iniciar al món de les vies ferrades, ni molt menys per a infants.

Acabada la via ferrada, tendirem a l'esquerra amb compte de no fer baixar rocs per si tenim algú per sota, i anirem cercant el camí de Puig Arnau, que prendrem cap a l'esquerra fins a la carretera.

Si preferim no viure l'aventura de fer una via ferrada al Solsonès, podem prendre el camí igualment a l'esquerra passant de llarg la vía ferrata i arribarem a Cal Pubilló, on prendrem la pista que per l'esquerra ens durà a la carretera, i de nou cap a l'esquerra, aquesta ens durà al cotxe.

 

Ressenya del Torrent de l'Urdell Superior - Salt de la Perdiu

topografia croquis barranc del salt de la perdiu

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: Com sempre, marquem el tram de descens sobre mapa per evitar punts errants per manca de senyal o errors de GPS.

Cra. a Odèn-Cambrils (L-401)
torrent de l'urdell superior o salt de la Perdiu
torrent de l'urdell superior salt de la perdiu solsonès
via ferrada al solsonès
torrent de l'urdell superior salt de la perdiu solsonès
torrent de l'urdell superior salt de la perdiu solsonès
torrent de l'urdell superior salt de la perdiu solsonès
torrent de l'urdell superior salt de la perdiu solsonès
torrent de l'urdell superior salt de la perdiu solsonès
torrent de l'urdell superior salt de la perdiu solsonès
via ferrada solsonès
via ferrada solsonès

Troba altres activitats que pots fer al Solsonès:

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *