foscos d'aigua d'ora

Barranquisme al Solsonès, els Foscos d’Aigua d’Ora

Una tarda d'estiu ens llancem a refrescar-nos en aquesta activitat que ens sorprendrà gratament, un petit recorregut pel riu d'Aigua d'Ora sense complicacions tècniques i ben juganer, sens dubte una gran manera de descobrir la Vall d'Ora, al Solsonès.

El text que ens n'ha sortit és curt, perquè, de fet, dels Foscos d'Aigua d'Ora, hi ha poc a escriure, però molt a descobrir en aquest bonic torrent a la Vall d'Ora.

Índex dels continguts:

Activitats en família a la Vall de Lord

Fitxa del riu d'Aigua d'Ora

 • Activitat: Barranquisme
 • Punt de sortida: Plana Salita (confluència rasa de les Fraus amb Aigua d'Ora)
 • Població més propera: Guixers
 • Combinació de cotxes: no és necessària
 • Distància d'aproximació: 50mts
 • Longitud del barranc: 630mts aprox
 • Temps aproximació: 1'
 • Temps de descens: 48'
 • Temps de retorn: 11' 
 • Temps total emprat: 1h
 • Dificultat: Dificultat baixa, amb cabal fort pot canviar per complet, presentar aigües vives i obligar-nos a esquivar passos
 • Ràpel més llarg: sense ràpels
 • Cartografia:

  • Vall de Lord - Port del Comte - 1:25.000 (Ed. Alpina)
 • Material recomanable: res destacable
 • Observacions:
  • Cal comptar amb permís de l'Ajuntament de Navès per a fer el descens. Durant els mesos d'estiu uns guardes rurals comproven que es tingui, desconeixem l'import de la multa.

Punts de referència

Punt de referència Temps parcial Temps total Km.
Aparcament 0 0 0
Inici Torrent 1' 1' 50 metres
Final del Barranc 48' 49' 0,68
Aparcament 11' 1h 1,5km

 

Descripció del descens del riu d'Aigua d'Ora

Accés a la zona:
Amb tot terreny, hi podem accedir des de Llinars, venint de Berga o Sant Llorenç, trobarem el trencant que senyala Sant Pere de Graudescales, hem de passar l'ermita fins trobar un aparcament molt evident a l'esquerra, en forma de gran planell.

Si venim de la banda de Solsona, a la carretera que va cap a Berga, ho trobarem senyalitzat com a LA VALL D'ORA, molt a prop del forn amb el mateix nom, el forn de la Vall d'Ora, haurem de seguir la carretera fins que s'acabi l'asfalt, i estar atents de trobar el mateix planell, però en aquest cas, a la banda dreta.

EL BARRANC DELS FOSCOS D'AIGUA D'ORA

Es fa difícil descriure els trekkings aquàtics, i més aquest, curt però intens, el barranc dels foscos d'Aigua d'Ora comença transitant pel riu en un llarg tram obert, fins a topar amb el caos de blocs.

A partir de la nostra entrada dins el caos de blocs, comença el joc, i és que es tracta d'anar cercant en tot moment els passos que ens facin més el pes, així doncs, mai dues persones faran el mateix descens, un pot buscar els passos més estrets i sifons, intentant complicar-ho al màxim possible, i altres en canvi, poden conformar-se amb anar encadenant ressalts sense més complicacions.

El barranc porta aigua tot l'any, i cal destacar que en cas de crescudes, o de cabal alt, les aigües vivies faran acte de presencia, i haurem d'evitar molts dels passos, podent arribar a ser un descens més obligat i menys juganer.

Hi ha poc més a comentar, cal cercar i xafardejar, buscar les sales fosques, els passos amagats i els sifons llargs i divertits que hi podem trobar, fer-nos, en definitiva, el nostre descens a mida !

Per saber quan abandonar el riu, ens hem de fixar com sortint de darrere uns rocs, el caos s'interromp per uns metres, en un petit pla ple de grava, provocat per una represa de rocs on hi veurem una canalització a la dreta; a l'esquerra, hi veurem el camí que ens porta a la pista, que haurem de prendre a l'esquerra per arribar en poca estona, de nou, al cotxe.

Croquis

No n'hi ha, de fet, tampoc és necessari doncs es tracta d'un trekking aquàtic.

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ: El tram de barranc ha estat modificat sobre mapa per eliminar els punts errants per falta de senyal de GPS. Preneu-lo com a mera referència per a la localització del barranc, l'aproximació si que ha estat enregistrada amb GPS.

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

 

 

foscos d'aigua d'ora

Comencem caminant pel riu d'Aigua d'Ora

foscos d'aigua d'ora

No tardarem gaire a trobar els primers obstacles

foscos d'aigua d'ora

L'inici del caos és ben evident

foscos d'aigua d'ora

Foscos .... foscos

foscos d'aigua d'ora

De passos estrets no ens en faltaràn

foscos d'aigua d'ora

I tant estrets que poden ser

foscos d'aigua d'ora

Amb un bon cabal, el barranc és molt juganer

Trobarem infinitat de racons fotogènics

Activitats en família a la Vall de Lord

De relleus Barranquisme