El camí verd, una via verda a la Vall de Lord

Índex dels continguts:

El Camí Verd de la Vall de Lord,
una ruta per fer una excursió amb nens

Unint Sant Llorenç de Morunys i els nuclis de La Coma i la Pedra, fins a arribar al naixement del riu Cardener, el camí verd, cada any, nombroses famílies amb nens recorren aquests suaus corriols, gaudint d’una excursió que permetrà ensenyar flora i fauna, així com història als més petits de casa.

Si la fem sencera, estem parlant d’uns 8 quilòmetres i uns 200 metres de desnivell acumulat. Tot i això, però, la ruta és còmodament accessible amb cotxe, així que podem fer-ne només algun dels seus trams segons els nostres interessos.

Aquesta ruta és lineal i si sortim de Sant Llorenç de Morunys la trobarem indicada des de l’Oficina de Turisme de la Vall de Lord, segueix paral·lela a la carretera que va a La Coma i La Pedra per un voral molt ample i ben adequat. Sortint del poble ja trobarem el Pont de Vall-Llonga, que de no haver estat traslladat, ara seria submergit sota el pantà de la Llosa del Cavall, ja que abans servia per creuar el Cardener al camí que venia de Cardona cap a les Cases de Posada, seguirem doncs la carretera fins al Càmping Morunys. Arribats al càmping, el camí pren els boscos i baixa per a creuar el riu Cardener per dur-nos fins a la Font de la Puda.

Foto: Escapades Rurals

Seguirem, ara per una petita carretera asfaltada, per travessar la carretera que uneix Sant Llorenç de Morunys i La Coma i La Pedra per la vora d’una parada d’autocars per creuar de nou el riu Cardener, amb una palanca construïda a propòsit de la via verda de la Vall de Lord.

Aquí la ruta ens fa prendre els boscos de nou cap al nord, fins arribar al nucli de la Coma, on podem visitar el poble o continuar el nostre camí per la via verda de la Vall de Lord a buscar el naixement del Cardener. El camí és plaent, i remunta les aigües del Cardener, recorre els seus primers salts d’aigua i els boscos de ribera que els envolten.

Arribats a les Fonts del Cardener, hi trobarem una zona de pícnic, amb barbacoes i taules per gaudir d’una merescuda parada, just al costat del riu que alimenta l’embassament de la Llosa del Cavall, el Cardener.

Posem-nos una mica en context, la història d’aquest camí de la Vall de Lord

La Coma i La Pedra
Foto: enciclopèdia.cat

El camí verd, ens endinsa en un paratge ple d’història pels camins i boscos de la Vall de Lord, resseguint el riu Cardener i l’antic camí romà per on es traginava la sal de Cardona cap a França. Pocs camins com aquest han viscut les petjades de tantes persones de tan diferents característiques, des dels sarraïns que batallaven contra els Francs per moure la frontera de Coll de Port, i el mateix Guifré el Pelós, batallant contra aquests darrers, així com els pobladors del Pirineu que vingueren a repoblar la zona després de la derrota dels sarraïns.

Més tard, amb l’èxode dels càtars, que ocuparen tota o bona part d’Occitània amb la seva moral rígida i l’oposició frontal a l’església de Roma i el seu poder que els acabà perseguint i assassinant.

D’Occitània estant, també vingué el gentilici de la gent que viu a Sant Llorenç de Morunys. Si heu visitat el poble, haureu sentit parlar dels Piteus, oi?

Aquest gentilici, ve de Poitiers, a França, i d’allí vingueren un grup de gent fugint de la guerra, i d’ofici teixidors. Iniciaren a Sant Llorenç de Morunys el teixit de la llana, elaborant el drap piteu, molt emprat llavors per a fer diferents menesters de roba, ja que aconseguí tenir molta nomenada.

L’herència dels vinguts de Poitiers ha perdurat al llarg dels anys en el gentilici dels Piteus, però també fins al segle XIX, es mantingueren algunes petites colònies com la Gafa, a La Coma i La Pedra.

Descarregar el track per a GPS

FES CLICK A L'ARXIU PER DESCARREGAR EL TRACK GPS

En alguns trams el track ha estat modificat per a corregir errors de senyal GPS.

Si busqueu un mapa de la zona, el trobareu a comerços dels municipis de la Vall, podeu cercar, per exemple, el mapa Vall de Lord - Port del Comte - 1:25.000. Ed. Alpina.

Si estàs planificant la teva estada al Solsonès, o la Vall de Lord més en concret, t'animem a visitar les pàgines de turisme de la Vall de Lord, i de Turisme del Solsonès per conèixer l'àmplia oferta en restaurants, hotels, cases rurals, càmpings, apartaments i allotjaments en general que la vall i la comarca us poden oferir. Segur que hi trobeu el que busqueu !

Activitats que també et poden interessar ...

T'animem a fer aquesta excursió amb nens, amb amics o la companyia que més prefereixis, i, si t'ha resultat útil l'article, no oblidis compartir-ho ! ?

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *