qué diferencia hay entre kayak y piragua

¿Quines són les diferències entre un caiac i una piragua?

Anem-hi de cara, aquesta és segurament una de les preguntes que més ens fem o ens hem fet totes i tots en algun moment o altra de la nostra trajectòria com a caiaquistes.

De fet, a més a més, molta gent busca la diferència entre un caiac i una piragua dos conceptes molt similars i que impliquen l’ús de la pala per poder-nos moure’ns de forma agradable per l’aigua.

Però d’entrada la pregunta, ja està mal formulada, doncs en realitat, les diferències es troben entre un caiac, i una canoa.

La semblança en els usos del caiac i la canoa són el motiu pel qual els dos termes es confonen de manera molt habitual, fins al punt que en el llenguatge col·loquial, els dos termes s’utilitzen indistintament per referir-nos a una idea vagament clara del que totes i tots tenim sobre les petites embarcacions a rem.

De fet, la història no ha estat exempta d’aquesta confusió, per exemple al Regne Unit, els caiacs són considerats un subtipus de canoa, mentre que al continent europeu del segle XIX les embarcacions amb aspecte de kayak que s’utilitzaven eren anomenats “canoes canadenques”.

Amb tot, els caiacs i les canoes tenen diferències úniques, i tant si us esteu plantejant endinsar-vos en l’esport del caiac, com si ja fa temps que us dediqueu al paleig, us pot ser útil, o almenys interessant conèixer les diferències entra un kayak o piragua i una canoa.

Índex dels continguts:

Caiac vs. Canoa, les diferències

Som-hi doncs, comencem a descriure quines són les diferències, i també algunes similituds entre els caiacs o piragües i les canoes, per això, resseguirem diferents aspectes que els conformen, com el seu origen, les cobertes, les posicions dels remers, les pales emprades i els usos pels quals s’han dissenyat i fabricat, entre d’altres.

activitats amb nens
Un grup de nens i nenes gaudint d’una activitat de rem amb canoa

Els origens

La canoa més antiga de que es té constància, es la canoa Pesse, datada de l’any 8.000 a.C. trobada a Holanda. És també l’embarcació més antiga mai trobada. L’evidencia mostra que les canoes tallades en troncs van ser emprades també en altres parts del món durant la prehistòria, per exemple pels natius australians o les tribus amazòniques, on encara a dia d’avui n’hi podem veure. Amb tot, va ser a Amèrica del Nord, on realment la canoa va ser desenvolupada, motiu pel qual encara es coneixen com a canoes canadenques.

Els kayaks, en canvi van ser desenvolupats com a embarcacions de caça per les tribus Inuit, que vivien en zones que avui ocupen el Canadà, Groenlàndia i Alaska. Fets amb pells de foca estirades sobre estructures fetes amb ossos de balena tallats o fusta. Els primers caiacs eren doncs fabricats a mà i pensats per a ser un mitjà de transport silenciós per a caçar foques de forma eficient.

Les característiques dels caiacs i les piragües vs. les canoes

Avui en dia, tant els caiacs com les piragües són embarcacions esveltes i lleugeres amb una o diverses puntes que formen un punt estret per ajudar a partir la làmina d’aigua amb facilitat. Aquest disseny únic els fa especialment bons i útils per a curses aquàtiques per a ambdues modalitats, tant per canoes, com per curses de kayak i piragües.

pala kayak

Per bé que habitualment les canoes estan pensades per a transportar més persones que els caiacs, bé és cert que ambdós tipus d’embarcacions han evolucionat prou com per a poder-ne trobar de diverses places.

Tampoc podem distingir-los pel material, ja que trobarem tant caiacs com canoes i piragües fabricades en fusta, aluminis, plàstics modelats com el polietilè o bé la fibra de vidre, el kevlar o el PVC en el cas dels inflables.

La posició del palista

Aquí és on rau la diferència principal entre els dos tipus d’embarcacions, fins-hi tot així ho reconeix l’ICF (International Canoe Federation).

Sent doncs, una de les principals diferències entre els kayaks i les canoes, la posició de la persona que rema en l’embarcació, comencem a descobrir-ne els trets d’unes i altres barques.

escapadas con perros cataluña

En el cas de les canoes, de forma habitual el caiaquista s’agenolla sobre un o ambdós genolls, o bé s’asseu en un seient elevat dins la coberta amb els genolls doblats. Als remers solitaris els resulta molt més còmode asseure’s al seient de proa mentre miren a la popa (popa, la part de darrere).

Alternativament, els remers d’una canoa poden agenollar-se o seure, així com també seure parcialment al marge del seient per ajudar a alleujar la pressió de les cames i obtenir una posició molt més estable damunt la canoa.

En els kayaks, en canvi, la posició del palista és asseguts molt més a prop del fons de la barca (també conegut com el casc) amb les cames estirades endavant.

Per remar amb més potència i eficiència, a la vegada que redueixen la tensió corporal, els remers també hauran d’asseure’s erigits, amb les espatlles relaxades i el pit empenyent cap enfora.

Les cobertes en els caiacs i les canoes

Conegudes com a cobertes, les obertures dels diferents tipus d’embarcacions acostumen a poder-se adaptar a la quantitat de places de què disposarà, així, podrem trobar-ne per a un o més corredors.

Podem distingir dos tipus de cobertes, les obertes, i les tancades.

Una coberta oberta ofereix més espai als remers o palistes, a diferència de les cobertes tancades dels caiacs, que rodegen al palista per mantenir l’aigua fora i oferir un seient més segur.

En el kayak d’aigües braves, per exemple, o també en el kayak de mar, és imprescindible aquest tipus de coberta tancada, perquè juntament amb el cobrebanyera (conegut com a “cubre”) ofereix una protecció addicional contra l’aigua de l’exterior.

activitat kayak de mar

Com que en les canoes, és imprescindible permetre que els remers s’agenollin dins la cuberta, aquestes acostumen a ser més espaioses que en cas dels caiacs. Així doncs, les cobertes de canoes també tenen un seient lleugerament més alt, fet que permet que el remer s’agenolli parcialment a l’extrem del seient.

Els caiacs en canvi, estan dissenyats amb seients molt més baixos, generalment a tocar de la coberta i unes fèrules per tal de poder recolzar les cames del remer dins la coberta del kayak.

En canvi, però, en el cas dels caiacs autobuidables o sit-on-top, la coberta s’assembla més a la d’una piragua o canoa, doncs està dissenyada de forma completament oberta i un seient obert. D’aquí, en bona mesura, la confusió.

El rem o la pala

Una altra diferència significativa entre kayak o piragua, és l’accessori principal, el rem o la pala.

pala de kayak

En les canoes, només s’utilitza una pala amb una empunyadura en forma de T a l’extrem per a una millor subjeccció i una remada més còmoda.
Per al rem i avançar és imprescindible canviar de banda.

Les pales per a caiac, en canvi, són pales llargues de doble fulla, que s’utilitzen de forma alterna per remar a ambdós costats del caiac sense la necessitat de canviar de mà.

Les diferències en els usos de caiacs i piragües

Per bé que aquesta diferència s’ha anat esvaint, especialment amb l’aparició dels kayaks sit-on-top o autobuidables, històricament les canoes havien estat dissenyades per encabir més persones, sent més indicades per a sortir a remar amb famílies, i fins-hi tot per fer l’activitat amb nens en aigües tranquil·les, permetent també transportar equipatge.

activitat de caiac amb nens

En l’actualitat no podem considerar els usos com a una diferència remarcable entre caiac o piragua, perquè és sabuda l’existència de caiacs familiars en la seva versió autobuidable, com són els nostres kayaks familiars Ocean Quatro. En el cas dels caiacs oberts o autobuidables, podrem fer l’activitat amb nens i en família, a la vegada que ens ofereixen espai suficient també per portar-hi el nostre gos, o també el material que puguem necessitar per a realitzar l’activitat.

Conclusió sobre la diferència entre kayak i piragua o canoa

Tot i que la majoria de gent intentem distingir entre kayak i piragua, la diferència real, és la diferència entre el caiac i la canoa.

Així doncs, podríem acceptar a la pràctica, que el caiac i la piragua, són variacions d’un mateix element a dia d’avui, per bé que podem trobar qui distingeix entre kayak i piragua encara pel fet de si incorpora o no un seient, en canvi la canoa sí que és un element molt diferenciat respecte dels primers.

Mentre que en la canoa, l’usuari va assegut o agenollat i rema amb una sola pala, amb el caiac, anirem asseguts i remarem amb una pala doble.

Fonts: International Canoe Federation

Si t’ha resultat útil l’article, no oblidis compartir-ho ! ?

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *