Les ermites de la Vall de Lord

Arreu on aneu, a peu, amb cotxe, pel mitjà que sigui, arreu de la Vall de Lord hi trobareu un immens patrimoni cultural i molt en especial pel que fa a quantitat d’ermites.

Així doncs, els amants d’aquest patrimoni, podran gaudir d’itineraris molt interessants que recorren en bona mesura gran part d’aquest patrimoni, molts d’aquests itineraris, a més ens permeten la possibilitat de recorre’ls a peu o amb bicicleta.

Com en la majoria d’activitats al Solsonès, i també és clar a la Vall de Lord, el que visitem ens serveix d’excusa per a gaudir d’un marc incomparable que, com el patrimoni visitat no ens deixarà indiferents, i és que molt d’aquest es troba repartit pels boscos i muntanyes de la Vall, que ens oferiran en qualsevol època de l’any els seus interessants matisos, des del verd intens de la primavera, a l’àmplia paleta de tonalitats ocres, grocs, taronges i colors rogencs que inunden el paisatge a la tardor.

Índex dels continguts:

Les ermites als entorns de Sant Llorenç de Morunys i la Coma i la Pedra

És als voltants d’aquests tres nuclis habitats, tot i que no només, on hi ha una gran concentració d’esglésies i ermites, així com també altre patrimoni cultural i arquitectònic que val molt la pena de visitar, podent gaudir de molts d’ells en una sola matinal a peu o amb bici, si ens ho planifiquem degudament. A continuació n’expliquem algunes.

Sant Serni de La Pedra
Sant Serni de La Pedra Foto: Turisme Vall de Lord
  • Sant Quirze i Santa Julita, molt i molt ben conservada, és a dia d’avui l’església parroquial de la Coma, cal fixar-se molt bé amb els treballs de ferro forjat que decoren la porta. La trobarem a la Plaça Major del nucli de la Coma.
  • Sant Serni de la Pedra, situat en una bonica atalaia de la Vall de Lord, dalt d’un turó, aquesta església destaca pel seu altar barroc. Molt a prop, hi podrem veure també les restes del Castell de la Pedra
  • Sant Andreu del Pujol del Racó, petita ermita situada prop de la masia homònima.
  • Sant Cristòfor dels Pasqüets, es tracta d’una petita ermita dins d’una masia de la qual en destaquen alguns frescos.
  • Santa Creu del Roser, o Santa Creu de la Pedra de reforma recent, rep el nom del Roser, però Santa Creu, és una reminiscència d’una antiga ermita que havia ocupat el mateix espai amb anterioritat.
  • Sant Lleïr de Casabella, en conjunt amb el seu cementiri, en destaquen les decoracions de la seva portalada.
  • Santa Magdalena de Tragines, es troba en un molt bon estat de conservació i ha estat objecte de nombroses ampliacions i reformes al llarg de la seva història. La trobarem en un preciós indret amb vistes.
  • L’església de Sant Llorenç de Morunys, destacat conjunt del qual despunten sobretot el seu espectacular retaule barroc, l’altar dels Colls i el seu orgue que val la pena, i molt de visitar. La trobarem al cor del casc antic del poble, just en una de les seves portalades.
  • La capella de la Pietat, una petita església al poble de Sant Llorenç de Morunys, resulta interessant la seva curiosa teulada de pedra.

Altres elements d’interès en aquests tres nuclis:

Torre de la Vila
Foto: Turisme Vall de Lord
  • la Torre de la Vila, és una curiosa construcció civil fortificada a La Coma i la Pedra
  • la masia del Pujol del Racó, actualment deshabitada, representa segurament un dels millors exemples de casa agrícola i adinerada de la zona.
  • el Castell de la Pedra, al nucli homònim de La Pedra
  • el Claustre de Sant Llorenç de Morunys, adossat a l’església, un indret que és de bon visitar sobretot els calorosos dies d’estiu. A més, acull el Museu-Centre d’Interpretació de la Vall de Lord.
  • el Pont Romànic de Vallonga, situat sota el que ara inunden les aigües de la Llosa del Cavall i traslladat a la seva ubicació actual, el trobarem entre Sant Llorenç i els nuclis de la Coma i la Pedra.

 

 

Ermites del terme municipal de Guixers

Volem recomanar el blog de l’Associació Cultural Vall de Lord, que enllaçem aquí que conté un document Powerpoint amb moltes fotografies de cadascuna d’elles.

Rasa dels Forats
El turó de Castelltort, a la dreta.
  • Sant Climent de Castelltort, ara ja completament abandonada i en estat ruïnós, en resta únicament una finestra i restes dels inicis de voltes i pilars enmig del que era l’antic castell de Castelltort, on també hi trobarem les restes d’una cisterna. La trobarem als peus de la serra dels Bastets, dalt d’un turó damunt les aigües de la Llosa del Cavall. És una molt bona excursió per a fer amb kayak, doncs podem combinar la ruta a rem, i fer un petit itinerari per visitar les runes. Hi trobareu el gran bloc amb motius florals esculpits ?
    NOTA: El mateix nom fa referència a l’església nova, que trobarem al peu de la carretera que uneix Berga i Sant Llorenç de Morunys, alçada sobre l’embassament de la Llosa del Cavall, punt on podem prendre un camí fins a les aigües del pantà.
  • Santa Creu dels Ollers, datada del segle XI o XII, la trobarem a Vilamantells, pertanyent al municipi de Guixers. Curiosament, la trobarem en un recinte tancat amb murs de pedra, a tocar de la carretera que connecta Sant Llorenç de Morunys i La Coma i La Pedra, al límit del terme de Guixers amb el municipi de Sant Llorenç.
  • Sant Esteve de Sisquer vistosa església a la qual tindrem accés per la carretera ben asfaltada senyalitzada amb el nom de Sisquer i Montcalb, la trobarem al peu de la carretera, dalt d’un turó amb molt bones vistes. El seu retaule fou robat i només se’n conserven algunes peces al Museu de Sant Llorenç de Morunys.
  • Santa Magdalena del Collell, es tracta d’una ermita de gran senzillesa, de la que en destaquen els murs esprimatxats i que vàren ser realçats en algun moment. La trobarem al nord de la masia del Collell, a uns 1355m. en un preciós mirador de Montcalb, en vistes a la serra dels Tossals i els grans contraforts de Busa. L’accés és per la carretera de Sisquer i Montcalb.
    santuari de puig aguilar
    Foto: Turisme Vall de Lord
  • Santa Maria de Puig-Aguilar, o Santuari de la Mare de Déu de Puig-aguilar, el trobarem situat dalt d’un turó a la Corriu, éssent també municipi de Guixers, en destaquen les decoracions de la portalada. La podem trobar oberta cada 11 de setembre quan s’hi celebra una missa. Hi accedirem per la carretera que duu a l’ajuntament de Guixers, al nucli de Valls.
  • Santa Maria de Valls, situada al nucli de Valls, on hi trobarem l’ajuntament del municipi de Guixers, antigament havia estat pertinença del monestir de Tavèrnoles, a l’Alt Urgell. En destaca el porxo, element molt comú antigament en moltes esglésies i que ben poques conserven a dia d’avui.
  • Sant Martí de la Corriu, objecte de nombroses mutilacions, remodelacions i posteriors ampliacons, s’hi afegí entre altres una capella i un campanar. N’havía destacat la seva portalada gòtica, així com la porta romànica, que ara veurem al Museu de la Vall de Lord, doncs va ser robada i recuperada a posteriori. S’hi celebren actes el primer diumenge de maig.
  • Sant Martí de Guixers, també coneguda com a església de la Trinitat, per la celebració que s’hi fa en aquesta festivitat, hi accedirem des d’un trencant molt ben senyalitzat des de la carretera que uneix Berga i Sant Llorenç de Morunys. En destaca la porta ferrada.
  • Sant Pere de Montcalb, situada a Guixers, la trobarem passat Sisquer, seguint la mateixa carretera que hi mena, ben asfaltada i indicada des de la que uneix Berga i Sant Llorenç de Morunys. Montcalb, a uns 1420metres, és un petit nucli situat en una petita serra homònima i que separa l’aigua de Valls de l’Aigua de Llinars (l’Aiguadora). Comenten els veïns que l’edifici en runes del costat, és una rectoria que mai va arribar a ser finalitzada. L’estat del seu interior no és el millor que es podria esperar.
    Sant Serni de Vilamantells
    Sant Serni de Vilamantells
  • Sant Serni de Vilamantells, molt coneguda també com Sant Serni del Grau, és una petita ermita situada en un pla als peus de la carretera que va de Sant Llorenç de Morunys al Santuari de Lord, al terme de Vilamantells, l’indret és ideal per a anar-hi amb nens, doncs hi ha una zona amb taules de fusta i una font. Davant l’ermita hi trobam un espai tancat amb un mur de pedra que fa la funció de cementiri, on s’hi troben algunes tombes amb creus que les senyalen.

Altres elements d’interès a Guixers:

  • el Molí de la Corriu, actiu fins no fa gaires anys, aquest molí pertany a la masia homònima que el custodia de ben aprop.
    No està obert a visites, però el veureu si feu la ruta de Valls al Pont Quebradís.
  • la masia de la Torre de la Corriu, actualment es troba en un accelerat procés de degradació; es creu però que hauria pogut ser una casa forta, o fortificada als volts del s.XIII, una casa rica de l’època. D’aquell edifici només se’n conserven alguns murs, doncs l’edifici actual és del segle XVIII. Destaca especialment pel seu entorn, uns prats sota unes imponents cingleres, a més d’unes espectaculars vistes a les serres de Busa i Ensija, al sud i al nord respectivament. Si feu la ruta al Pont Quebradís de manera circular, hi passareu a la tornada.

 

Sant Pere de Graudescales

Sant Pere de Graudescales
Sant Pere de Graudescales

Creiem fermament que mereix una menció especial, per bé que potser no podríem considerar-ho Vall de Lord, però per la seva proximitat i rellevància cal destacar-la, l’església de Sant Pere de Graudescales. Tot i que resta tancada i només es pot visitar per fora, és una bona excursió amb nens, l’indret, enclavat a la Valldora permet el bany al riu, sempre i quan es faci amb respecte, així com boniques passejades i picnics (no està de més recordar que ens hem d’endur la brossa). Sant Pere de Graudescales és una església al municipi de Navès, que havia estat monestir del que poca cosa se’n conserva, més enllà d’alguns vestigis de les parets. Abandonada al segle XIX fins a arribar a estar en ruines, es va restaurar a mitjan segle XX.

Com a curiositat afegida, la història diu que va ser en aquestes valls on el comte Guifré el Pelós va batallar contra tropes musulmanes éssent ferit de mort. Diu la llegenda que va ser prop de Sant Pere de Graudescales, on hi trobareu un  monument en record de la llegenda, que Guifré el Pelós va macar damunt l’escut daurat, les quatre barres de sang que a dia d’avui té la senyera.

 

Sant Pere de Graudescales 1893
Sant Pere de Graudescales el 1893 Foto: Lluís Marià Vidal i Carreras

 

Per a la planificació de la vostra estada, us poden ser de molt interès les pàgines de turisme de la Vall de Lord i de la comarca del Solsonès per trobar-hi allotjaments, apartaments, càmpings o cases de turisme rural així com llocs on menjar, restaurants, bars, etc.

 

Si t’ha agradat aquest article i t’agrada el senderisme, t’animem a organitzar-te una bona excursió per visitar alguns d’aquests elements patrimonials de la Vall de Lord, i perquè no, compartir l’article amb les teves amistats ?

Activitats que també et poden interessar …

T’animem a fer aquesta excursió amb nens, amb bici, amb amics o la companyia que més prefereixis, i, si t’ha resultat útil l’article, no oblidis compartir-ho ! ?

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

//