El Clot de Vilamala: Caiac a la Llosa del Cavall

Què podem fer al pantà de la Llosa del Cavall ?
És una pregunta força freqüent entre els visitants de la Vall de Lord i el cert és que ofereix un ampli ventall d’activitats; entre elles, remar amb kayak per les aigües del pantà de la Llosa del Cavall és una bona opció els dies de bonança, a més com és sabut, a Relleus oferim la possibilitat de llogar el kayak si a casa no disposeu de cap kayak, o si ho preferiu fer amb més calma o amb la família, podeu fer ús del nostre servei de kayaks familiars o també del lloguer del patinet.

A continuació us expliquem una de les rutes més boniques i insòlites, a més de llargues, al pantà de la Llosa del Cavall, realitzada amb un kayak doble autobuidable, o open kayak, que ressegueix la part més llarga del pantà sortint de la nostra base de lloguer de kayaks, fins arribar prop de la presa de la Llosa del Cavall, i desviant-nos poc abans a la dreta per endinsar-nos a la llarga fondalada que ens duu a les entranyes del Clot de Vilamala, on, tenim l’opció si ho desitgem, i ens ho coneixem bé, ja que l’indret és molt perdedor, d’iniciar llargues caminades des del pantà, en un indret que podríem descriure com a salvatge.

Índex dels continguts:

Fitxa

  • Activitat: Kayak / Lloguer de kayak
  • Punt de sortida: Platja dels Estevats, pantà de la Llosa del Cavall
  • Població més propera: Sant Llorenç de Morunys
  • Distància: 11’5 quilòmetres aprox.
  • Temps: 2h30′ aprox.
  • Dificultat: Moderada Ruta llarga
  • Cartografia:
    • Vall de Lord – Port del Comte (Ed. Alpina 1:25.000)
  • Material recomanable: Dur roba de recanvi, i roba tèrmica en dies menys assolellats.

Punts de referència

Punt de referència

Temps parcial

Temps total

Km.

LLOGUER DE KAYAKS

Platja dels Estevats

00:00

00:00

0

Primer Pont

6′

6′

0,52km

Segon Pont

9′

15′

1,38km

Entrada al Clot de Vilamala

31′

46′

4,29km

Les Cases de Posada

1h9”

1h55′

8km

LLOGUER DE KAYAKS

Platja dels Estevats

39′

2h34′

11,5km

Descripció de la ruta

Sortim de la base del nostre lloguer de kayaks, situat a la Platja dels Estevats per a recórrer la distància que ens separa, ubicats a la cua del pantà, fins a arribar a la presa de la Llosa del Cavall.
De la base estant ja veiem el pont que connecta amb Sant Llorenç de Morunys si venim de Guixers o Berga; arribar al pont que creua les aigües del pantà de la Llosa del Cavall ens suposarà un esforç relatiu si tots els qui estem damunt del kayak col·laborem activament a remar; això serà especialment important si hem sortit a fer kayak en família, o bé hem llogat un patinet, doncs la progressió serà més lenta. En aquest darrer cas, el del patinet, no recomanem fer aquesta ruta, doncs ens demanarà de molta més estona que per a fer-la amb kayak, preveure ben bé un matí o una tarda sencers.

A l’aproximació al pont, ja només sortir de la nostra base de lloguer de kayaks a la Llosa del Cavall, ens acompanyaran les vistes al poble de Sant Llorenç de Morunys, el sempre icònic Codó i les Morreres del Port del Comte; unes vistes sempre agradables, i en especial, al vespre, a posta de sol.

Seguirem amb el nostre kayak en una ruta curteta fins a creuar l’esmentat pont i arribar en un espai de bifurcació del pantà, als peus de la sempre impressionant i vistosa serra dels Bastets, divisant a la seva carena l’anomenada Cresta del Sol a la seva vessant dreta i als seus peus, també en direcció dreta, un altre pont, en aquest cas, de la carretera que connecta Sant Llorenç de Morunys amb Solsona, que és el nostre següent objectiu, i que assolirem amb un temps similar, si bé una mica més alt que el que hem esmerçat per arribar al primer pont.

 

D’aquí estant, ens queda una llarga remada pantà avall (en el sentit hidrogràfic), divisant de seguida, el Santuari de Lord damunt la mola amb el mateix nom, i els plans de les Cases de Posada, on hi veurem amb freqüència, les vaques pasturant, abeurant-se i les més atrevides, amb els peus a l’aigua.

Voltejant per sota la mola de Lord entreveurem als seus peus la casa de Sallord, i també, sota el mirador de la Trona, s’obrirà la fondalada del Clot de l’Infern, que abans de la construcció del pantà, havia estat un barranc popular per a la pràctica del barranquisme a la zona; avui, aquest indret reposa sota les aigües del pantà de la Llosa del Cavall.

Superats uns metres més, ja divisant la presa, veurem que se’ns obre a la dreta una llarga cua, la del Clot de Vilamala. Aquesta cua, de ben bé un quilòmetre de llargada amb el pantà al total de la seva capacitat, es va estrenyent a mesura que ens hi endinsem, a més de cobrar un cert ambient fantasmagòric donat els arbres morts que surten de sota les aigües del pantà, i altres que suren a les aigües, provinents de les torrentades que baixen de Vilamala. Remant remant, arribarem al punt on el pantà perd fondària sobtadament donades les acumulacions de graves provinents del torrent de Vilamala. Al final d’aquesta cua del pantà doncs, podrem seguir a peu pel torrent, una oportunitat que val la pena d’aprofitar. El racó és tranquil, i plaent.

En aquesta ocasió fem una pausa al final d’aquest ramal del pantà per a menjar i beure una mica i així, refer-nos i prendre força i ànims per a retornar a la base del nostre Lloguer de Kayaks, a la platja dels Estevats.

En el retorn, aprofitem per embadalir-nos una mica, vora els plans de les Cases de Posada, i prendre un bany vora les vaques, aquí les vistes són bucòliques, la mola de Lord, dominant altiva el pantà, i entremig dels colls que formen les muntanyes més properes, divisarem al nord-oest, les Morreres i la vessant sud del Port del Comte.

Arribats en aquest punt doncs, només ens queda retornar a la base desfent el camí que hem emprat per a l’anada.

Finalitzem la ruta en unes 2 hores i mitja, comptant també el temps per a fer una bona i llarga pausa al Clot de Vilamala.
El temps emprat, ha estat com hem comentat per a realitzar la ruta amb un kayak doble, i per gent habituada a la pràctica esportiva.
Preveure més temps si anem amb un kayak familiar, i sobretot, amb el patinet.

<script type="text/javascript"> var Latitud_sortida = 42.132596; var Longitud_sortida = 1.612136; var Mapa_defecte = 'ICC'; var doc_track = 'https://relleus.cat/wp-content/themes/shaka-pt-child/rutes/kayakvilamala.gpx'; </script> <style type="text/css"> #mapa_id{ position: relative; padding-bottom: 75%; height: 0; overflow: hidden; } #mapa_id #map_canvas { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100% !important; height: 100% !important; } </style> <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.1.0/jquery.min.js"></script> <div id="mapa_track_id" class="no_flotis"> <h2>Mapa i track per a GPS</h2> <div id="mapa_id"> <div id="map_canvas" ></div> <script type="text/javascript" src="https://relleus.cat/wp-content/themes/shaka-pt/assets/js/visor_mapes.js"></script> </div> <p id="com_arribar"></p> </div>

Arxius de descàrrega

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí “Guardar com”
Format GPX

Sant Llorenç de Morunys

El segon pont (metàl·lic)

La mola de Lord i el santuari homònim que la presideix

Vistes a la presa de la Llosa del Cavall, amb el pantà pràcticament a vessar

L'entrada al llarg ramal del Clot de Vilamala

Arribant a la part final del Clot de Vilamala, amb nombrosos arbres morts emergint de l'aigua.

Les Cases de Posada, vistes de prop de la presa, amb els Bastets al darrere

Vaques als plans de les Cases de Posada, amb la mola de Lord a l'altra banda del pantà

Tornar amb kayak, girant-nos de cara a les muntanyes ens ofereix unes vistes espectaculars

Activitats que també et poden interessar …

T’animem a fer aquesta excursió amb nens, amb amics o la companyia que més prefereixis, i, si t’ha resultat útil l’article, no oblidis compartir-ho ! ?

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *