la llosa del cavall

La Mola i el Santuari de Lord, prop de Sant Llorenç de Morunys

Índex dels continguts:

La Mola de Lord i el Santuari
un santuari, una comunitat, dalt d’una fortalesa natural

Trobarem la Mola de Lord a la província de Lleida, més concretament a la comarca del Solsonès, i dins d’aquesta, al municipi de Sant Llorenç de Morunys, capital de la Vall de Lord. De 1189mts, la Mola es troba dins el Pla d’Espais d’Interès Natural, més concretament en l’espai Serres de Busa-Els Bastets-Lord.

Aquesta imponent Mola, que ens cridarà l’atenció de la vista sempre que la tinguem a l’abast dels nostres ulls, s’alça imponent damunt les aigües del pantà de la Llosa del Cavall. Segons d’on la mirem, sembla talment que així sigui, que la muntanya neixi de l’embassament.

Dalt d’aquesta hi trobarem el Santuari de la Mare de Déu de Lord, la seva Hostatgeria Religiosa, tot plegat, custodiant la Verge de Lord.

Però no és, el Santuari, l’únic atractiu que ens ofereix la Mola de Lord, i és en aquest article que intentarem explicar-vos-en uns quants.

El Santuari de Lord

santuari de lord
L’església. Foto: turismesolsones.com

Del Santuari de Lord ja se’n té constància des de finals del segle X, i al segle XV s’hi construí l’església, un segle més tard, hi arribà la comunitat de frares i amb ells el creixement dels seus béns que el féren créixer i molt, fins a la seva destrucció a la guerra carlina.
L’edifici actual, fou construït entre 1867 i 1870 a iniciativa d’Esteve Monegal.
Arquitectònicament senzill, una sola nau amb una coberta de volta de canó, amb imponents contraforts als laterals i el seu campanar en un costat; l’edifici és auster, sense elements ornamentals més que la seva senzillesa, i l’ull que il·lumina l’interior de l’església a través dels vitralls.

A dins, poc es diferencia de l’exterior, d’ornamentació escassa, el gran retaule major, on hi trobem la Mare de Déu de Lord, tallada en fusta i que després d’una restauració el segle XIII, canvià lleument la fesomía de la imatge original.

El retaule, força recent i fet a la ciutat de Barcelona, data del 1901. També trobarem dins diferents parets amb pintures de diferents èpoques i en diversos estats de conservació.

Un incendi, el 1891, obligà a reformar-la, el 1901.

Degut a l’orografia de la Mola de Lord que la converteix en una mena de fortalesa natural, com la seva veïna Serra de Busa, el santuari ha tingut al llarg de la seva història altres funcions com hospital de les tropes carlines durant la guerra carlina, d’aquí que el santuari acabés destruït pel complet.
Un canó que trobarem a l’arribar al Santuari, i que havia estat disparat pel bàndol carlí, ens recorda aquest conflicte com a llegat de l’època.

Podem visitar l’església i el santuari en determinades hores, quan es troba obert al públic.

Però més enllà del Santuari, què ens ofereix aquesta mola ?

Senderisme a la Mola de Lord

la llosa del cavall
Les vistes a la Llosa del cavall

Encara que sigui petita, aquesta Mola ens ofereix vàries rutes a peu molt boniques, doncs com hem dit l’entorn és incomparable, i més quan les vistes sobre les aigües turqueses del pantà de la Llosa del Cavall contrasten amb les tonalitats verdes dels boscos de l’indret.

La pujada al Santuari, per si sola, ja és una excursió prou interessant per a aquells que no estan avesats al senderisme, una curta excursió.
L’accés amb cotxe, des de Sant Llorenç de Morunys el farem per la petita carretera asfaltada que prendrem des de la carretera que va a Coll de Jou i Port del Comte. Trobarem l’indicador del Santuari així com també l’ermita de Sant Serni del Grau.

Podríem començar a caminar des d’aquesta ermita estant, o creuar el peculiar túnel que creua a l’altra banda de la muntanya fins arribar a l’aparcament on acaba la carretera. Aquí només haurem de prendre les escales que pugen directe a l’altiplà que corona la Mola, i on hi trobem el Santuari de Lord.

Aquesta pujada és de menys d’un quilòmetre, i no arriba als 150 metres de desnivell.

La circular a la Mola de Lord, i pujada pel Grau de Lord o el Grau de Sallord, és segurament l’itinerari més complert que hi podem fer, doncs pràcticament farem tota la volta a la mola, acabant per pujar a l’altiplà que la corona pel Grau de Sallord, però sense oblidar-nos una visita per les baumes del Verger (on trobarem vestigis de construccions) i el mirador Josep Cases, on unes vistes precioses a l’embassament de la Llosa del Cavall, la serra de Busa i altres faran els delits de la nostra vista. Són pocs els indrets on haurem de prestar especial atenció, doncs no és massa complicat de seguir els itineraris, on també hi trobarem alguns pals amb senyalització.

Altres circulars també ens poden portar gairebé a tocar les aigües del pantà de la Llosa del Cavall, baixant fins a Sallord, i apropant-nos al Mirador de la Trona, aquesta opció poc es diferencia de la circular que ressegueix els cingles, més enllà d’afegir desnivell i el canvi d’ambient que suposa allunyar-nos lleugerament de les parets de la Mola de Lord.

Totes les rutes són excursions per fer amb nens, però és bo advertir que, les pujades pels diferents Graus són costerudes, sobretot el de Sallord. Les escales del Grau de Lord són més suaus i aptes per a famílies amb nens. Amb tot, que això no us faci descartar l’aventura !

Altres activitats a la Mola de Lord

Tot i que no és res de l’altre món, a les parets de la Mola de Lord també hi podrem trobar una bona quantitat de vies d’escalada.

El documental del Santuari de Lord

El següent documental, explica moltes coses al voltant d’aquest, que és molt més que un simple edifici i una comunitat.
Per qüestions de drets d’autor, no es pot inserir al web, així que en deixem l’enllaç sota aquestes línies.

El Santuari de Lord, “Un monestir als Pirineus catalans” de Carles Mestres.

Planificació, allotjaments i restaurants

Si us interessa un mapa, podeu comprar el següent: Vall de Lord – Port del Comte – 1:25.000. Ed. Alpina.
El trobareu en algunes botigues de la Vall de Lord.

Estàs planificant la teva estada al Solsonès, o la Vall de Lord ?
T’animem a visitar les pàgines de turisme de la Vall de Lord, i de Turisme del Solsonès per conèixer l’àmplia oferta en restaurants, hotels, cases rurals, càmpings, apartaments i allotjaments en general que la vall i la comarca us poden oferir. Segur que hi trobeu el que busqueu !

Activitats que també et poden interessar …

T’animem a visitar aquest indret i descobrir-ne tots els racons i activitats que et permet, i, si t’ha resultat útil l’article, no oblidis compartir-ho !

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *