Pic de la Mina (2.683m) des de l’estació de Porté Puymorens

La ruta al pic de la Mina és un clàssic que pràcticament no necessita presentacions. Assequible tant a l'estiu com als practicants de raquetes de neu a l'hivern, és un pic amb encant, un bon mirador de la zona i on assegurem tenir neu la major part de la temporada per pujar-hi a fer raquetes de neu.

Arrenquem la temporada de raquetes de neu i esquí de muntanya a unes dates prou primerenques. Per a poder-ho fer, degut a les condicions i l'estat del mantell de la neu, ens desplaçarem fins a Porté Puymorens, l'estació d'esquí del Pirineu francès que tant a prop de casa ens queda, i on pràcticament sempre hi trobem neu.

El pic de la Mina, a més, no presenta grans dificultats tècniques, i ens permet ascendir-hi amb les raquetes de neu, tant vorejant les pistes, com inventant-nos traçats alternatius pels entorns de l'estació. Així mateix, si ens volem estalviar un xic de desnivell, podem fixar el punt de partida al Coll de Pimorent (Col de Puymorens).

Fitxa

 • Activitat: Raquetes de neu
 • Punt de sortida: Aparcament Porté Puymorens
 • Població més propera: Porté-Puymorens (FR) i Pas de la Casa (AND)
 • Distància: 10,14 quilòmetres
 • Desnivell positiu: 797 metres
 • Temps: 4:17 hores
 • Dificultat: Fàcil En el darrer tram d'ascens al cim, podem necessitar les mans per mantenir l'equilibri.
 • Cartografia: 
  • Bourg-Madame, Col de Puymorens, Pic Carlit (IGN 2249OT 1:25.000)
  • Andorra (Ed. Alpina 1:40.000)
  • Cerdanya (Ed. Alpina 1:40.000)
 • Material recomanable: Grampons i piolet, segons les condicions de la neu, ens poden ser de gran utilitat en l'atac al cim.

Punts de referència

Punt de referència Temps parcial Temps total km
Aparcament estació 00:00 00:00 0
Peu TC la Mina 1h32' 1h32' 1,5
Pic de la Mina 01h19' 2h51' 4,7
Base TC la Mina  30'  3h21'  8,5
Aparcament estació  56'  4h17'  10,14

Descripció de la ruta

Ens calcem les raquetes de neu o els esquís els que els portem, al pla que hi ha a la base de l'estació d'esquí de Porté Puymorens i iniciem l'ascens direcció al pic de la Mina pel lateral de les pistes d'esquí; avui sóm un grup mixt, gent amb raquetes de neu i alguns esquiadors de muntanya, fet que de pujada no ens alterarà gaire l'activitat, però marcarà grans diferències en el descens. El temps descrit en l'activitat, és amb parades, i a ritme de les raquetes de neu.

Començem a pujar doncs, resseguint el voral de la pista de la Vinyola (Vignole), amb el rec de l'Orri a la nostra dreta fins a arribar a les instal·lacions del telecadira de la Mina, des d'on ja tindrem bona perspectiva de tot el camí que ens queda per resseguir amb les raquetes de neu; el cim, i l'itinerari.
Veiem ja que assolit el llom, molt possiblement no podrem progressar amb les raquetes de neu, doncs tot ell es troba molt ventat, seguim.

Deixem la base del telecadira enrere i més o menys amb la intenció de seguir el camí estival per pujar al pic de la Mina anem ascendint costes amunt i fem una petita parada per fer un mossec abans d'acabar d'assolir el llom.

Arribats al llom, confirmem les nostres expectatives, aquí ens haurem de descalçar les raquetes de neu o els esquís, el vent ho ha deixat tot pelat, i així ho trobarem de forma continua fins al cim del Pic de la Mina, així doncs, raquetes de neu fora, i a caminar fins al cim.

Arribats al cim, havent passat per la zona pedregosa que el precedeix des del petit collet, podem gaudir per una estona de les bones vistes al sector dels Pedrons, Font Negra, i més enllà, el Pas de la Casa amb el pic Negre d'Envalira; també nord enllà, el Carlit ens ensenya el nas entre muntanyes. El dia és ben assolellat, d'ambient primaveral, així que res ens apressa per tornar a baixar.

Quan ens sembla oportú, tornem a baixar fins trobar de nou la neu, on ens calçarem de nou els esquís i les raquetes de neu per començar un còmode descens cap al punt de partida.

Després d'un dia així, qui pot descartar tornar-nos a calçar les raquetes de neu per tornar-hi, aquest mateix hivern ?

Altimetría

Mapa i track GPX

Arxius de descàrrega

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX
Format KMZ

Porté Puymorens

Pujant cap a la base del TC la Mina

Deixem les pistes

Neu escassa abans del collet previ al cim

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *