descens de barrancs Lleida

Rasa de Tentellatge i via ferrata Extasy of Flying, barranquisme al Solsonès

No podem estar-nos de començar remarcant com de marcià ens sembla el nom que s'escollí per a batejar el tram equipat que ens permet sortir còmodament del descens del barranc de la Rasa de Tentellatge sense la necessitat d'haver de recórrer els rius Fred i la Ribera Salada, més encara els mesos freds d'hivern, o els dies caudalosos de la primavera, en què plantejar-se la sortida pel riu pot posar-nos en greu perill.

Tot i el seu nom, aquest equipament a tall de via ferrada molt senzilla ens permetrà guanyar de nou la carena que corona la Solana d'en Güela i retornar al cotxe, que dit sigui de passada, i amb un punt de sorna si ens ho permeteu, "la Ferrada d'en Güela", hauria pogut ser un nom ben "marciano" igual, però una mica més del terreny.

Amb la informació recollida a la guia de Descens de Barrancs del Solsonès editada el 2011 ens hem proposat doncs aquest descens de col·leccionista, encuriosits per aquest peculiar retorn, una activitat que, a grans trets, no és fàcil d'explicar, però que procurarem ressenyar de la forma més detallada possible per tal que pugui ser útil a qui vulgui visitar l'indret.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del barranc de la Rasa de Tentellatge

 • Activitat: Barranquisme al Solsonès + Via Ferrada
 • Punt de sortida: Mas Carisols
 • Població més propera: per a serveis, Solsona
 • Combinació de cotxes: NO
 • Distància d'aproximació: 1,65 km.
 • Temps aproximació: 25'
 • Temps de descens: 2h'
 • Temps de retorn: 45'
 • Dificultat: v3-a1-II
 • Ràpel més llarg: 17 mts
 • Cartografia:
  • Muntanya d'Alinyà - Serres d'Aubenç i de Turp - 1:25.000 (Ed. Alpina)
 • Corda: 2x20
 • Observacions: Recomanable dur tisores de podar, hi ha algun esbarzer al mig del pas en algun punt del descens del barranc.

Accés i aproximació a la Rasa de Tentellatge

Si venim de Solsona, prendrem la carretera de Basella C-26 i passada llargament la Collada de Clarà, uns onze quilòmetres després de Solsona i quan la carretera sembla "tocar fons" a la vall, en una corba a la dreta trobarem un trencant molt gran i evident amb força senyalitzacions.

Ens fixarem sobretot amb el Camí de Querol, senyalitzat també amb rètols que apunten a Montpol, Cambrils, Ermites i el Pont del Clop. Seguirem fins a trobar la carretera LV-4011, a tocar de Montpol, on tombarem a l'esquerra seguint els senyals de Cambrils.

Restarem molt atents doncs just sortint d'una corba molt pronunciada cap a l'esquerra, hi ha a l'esquerra, i degudament senyalitzat, el camí forestal que duu al mas Carisols.

Aparcarem on bonament puguem, bo i procurant sempre no molestar. Totes les informacions diuen de deixar el cotxe més enllà, prenent la pista que puja per damunt la casa (a l'esquerra) i es dirigeix a les runes del mas Tentellatge, però ens sembla que posar-se dins una finca privada on hi ha un cultiu de tòfona degudament vallada no contribueix en cap manera a la convivència dels visitants amb la gent que viu i treballa al territori.

Continuarem a peu doncs en direcció Tentellatge bo i creuant la porta de la finca, recorrent la capçalera de la Rasa del Mas Carisols i passarem les runes de Tentellatge dirigint-nos a la Collada de Fontdanyer, just abans d'arribar-hi, però, un trencall a l'esquerra ens duu a fer la carena de l'Aubaga de Tentellatge. Creuarem una altra porta i baixant lleugerament trobarem un trencant ascendent a l'esquerra que ens durà a la capçalera de la rasa de Tentellatge. La millor opció, o així ens ho ha semblat és no tenir pressa per entrar a la rasa, i és que un cop situats a la Solana, veurem i valorarem el millor moment per fer-ho, quan la codina de la muntanya guanyi terreny a la vegetació, estalviant-nos així el primer tram més vestit.

EL DESCENS DE LA RASA DE TENTELLATGE

No podem pas dir que resulti senzill descriure el descens de la Rasa de Tentellatge, es comenta força en algunes i escasses informacions que vàrem trobar a internet que el barranc recorda a alguns descensos de la Serra de Guara. Amb un inici vestit i monòton, que més que un inici podríem dir que és gran part del barranc.

Un llarg tram de rasa sense massa interès ens anirà conduint, de mica en mica al tram més interessant del barranc de la Rasa de Tentellatge, tampoc trobareu una descripció massa detallada dels ràpels, doncs molts són evitables ja sigui fent ús de la tècnica de progressió en oposició (que si no voleu sucar a l'aigua practicareu de valent) o bé perquè la desgrimpada és fàcil i evident.

En el nostre cas, hem anat a espategar de dret a una primera vertical (la segona de la ressenya), just després del tram més vestit, equipada amb dos parabolts a la dreta, per fora de la rasa, i superant una rampa allargassada d'uns 15 metres escassos que és seguida per un nou tram de rasa, també vestida però de bon transitar.

Arribarem a una nova vertical de 15 metres ben comptats, més dreta i de roca més bona per, seguidament, de nou caminar per la rasa fins topar-nos amb el següent ràpel, fraccionat en dos, el primer, una rampa que podriem desgrimpar per l'esquerra, però com que tot patina molt i la roca està descomposta preferim equipar.

A la base d'aquesta hi ha un curt replà on trobarem el seguent ràpel, molt immediat, equipat amb una anella, i un espit molt vell sense maillon que ens estalviem d'utilitzar.

Aquest rapel és el primer regal que ens fa el barranc, la base d'aquest és un bosc bonic, i que ens porta cap al primer passadís rocós, al qual accedirem per un ressalt d'uns cinc metres, que podem baixar també amb la corda directa en uns boixos a l'esquerra.

A partir d'aquí, el barranc alterna alguns petits trams de bosc sobre els quals van guanyant rellevancia els trams de codina viva, mica en mica més tancat, més "vertical".

Sucarem en alguns tolls d'aigua no massa bruta, i en d'altres podrem passar per damunt en oposició.

Mica en mica, les opcions de pas són més limitades, les parets es van alçant a costat i costat i la gorja esdevé més estreta. Tot aquest tram podriem dir que és el que aporta l'interès al descens, doncs ens distreu de valent, ja sigui per provar d'evitar l'aigua i mullar-nos poc, per procurar no patir relliscades, o senzillament perquè de sobte, el descens ha guanyat en bellesa paisatgística. A més, a poc a poc, la remor de l'aigua del Riu Fred anirà guanyant protagonisme.

Superats la quinzena escassa de ràpels que componen el barranc, arribarem a un passadís llarg i que s'obre fins a abocar-nos al riu fred.

A la paret esquerra, per la carena, veurem com remunta la via ferrata Extasy of Flying (quin nom més lleig, cada volt que el diem o escrivim!).

RETORN DE LA RASA DE TENTELLATGE PER LA VIA FERRATA

A l'inici del cable de vida de la ferrada un camí que marxa riu amunt ens tempta de provar de sortir caminant, però acabem optant per descobrir què ens amaga la ferrada.

Amb aquest nom tant "marciano", la ferrada ens duu a grimpar per un primer tram fàcil, amb alguna roca que balla, i que senzillament ens farà seguir el cable de vida fins a un petit bosquet a mitja paret.

Situats entre els boixos, les grapes i el cable de vida, de nou, ens indiquen el camí. Aquest darrer tram és més vertical, i gràcies a uns claus en forma de T i algun graó superarem sense massa dificultat el que antigament havia estat una sortida amb passos d'escalada de III grau, amb el perill de caiguda que això comportava.

Sortirem de la ferrada amb compte quan s'acabi el tram vertical, doncs la roca descomposta pot fer que sense voler fem caure pedres als companys i companyes que puguem tenir per sota.

Acabada la ferrada no hem de fer altra cosa que seguir la carena de la muntanya fins trobar el vailet, passar vora el que semblen les runes d'una cabana de pastor, i trobar un incipient rastre de pista forestal que ens durà a un encreuament on, tombant a l'esquerra prendrem amb una lleugera baixada, la pista que ens ha servit per a l'aproximació i que desfarem, ara ja més relaxats havent acabat la feixuga pujada.

Croquis o topografia de la rasa de Tentellatge

ressenya del barranc de la rasa de Tentellatge

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ: El track original enregistrà únicament l'aproximació i el retorn per la via ferrata Extasy of Flying, per evitar errors de senyal en el tram engorjat del descens de la rasa de Tentellatge, l'hi hem afegit a posteriori sobre mapa, així que si us plau prengueu la part de descens únicament com a referència visual.

Descarrega el track fent clic dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Descarregueu el track Format GPX

Altres activitats al Solsonès que et poden interessar:

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *