torrentismo italia canyoning

Forra T. Santa Lucia, barranquisme a Itàlia

Lluny de tenir-lo en llista per a fer, el Torrente de Santa Lucia més aviat es va creuar en el nostre camí.

En la segona jornada de viatge amb l'objectiu final d'arribar a fer barranquisme a Albània, ens trobem ja en terres italianes i, deleruts de calçar-nos el neoprè malgrat un dia rúfol, optem per a fer aquest interessantíssim barranc i poder recórrer així les seves entranyes, excavades en una curiosa roca calcària negra plena de vetes blanques, molt interessant.

Un descens curt i comercial, a setembre de 2021 hi havia signes molt evidents d'una gran crescuda, moltes esllavissades i algunes instal·lacions malmeses que sembla, a poc a poc han anat substituint, doncs el barranc es nota que és comercialitzat per empreses.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del Santa Lucia

 • Activitat: Barranquisme a Itàlia
 • Altres toponímies: Forra Torrente Santa Lucia
 • Punt de sortida: Sortida de Ponti
 • Població més propera: Ponti
 • Combinació de cotxes: NO
 • Temps aproximació: 40'
 • Temps de descens: 2h30'
 • Temps de retorn: 5'
 • Dificultat: v3a4II
 • Ràpel més llarg: 16 mts.
 • Cartografia:
  • APP MapsME
 • Bibliografia:
  • Le Tour de l'Europe en Canyon - Les Plus Belles Descentes
  • Le Tour de l'Europe en Canyon - T2
 • Corda: 2x30
 • Observacions: Instal·lacions correctes malgrat que n'hi queden de malmeses.

Accés al barranc Santa Lucia

Passades les darreres cases del poble, creuarem un pont i veurem just després d’aquest el trencant a l’ermita que dona nom al barranc.

Seguint la carretera uns dos-cents metres, i després de passar una curiosa capella a la dreta que aprofita una antiga soca, trobarem un rètol indicador del barranc, on hi ha espai suficient per deixar el cotxe aparcat sota l’ombra dels castanyers, això si, sempre amb compte de no bloquejar el pas a cap camí, doncs n’hi ha dos, el que ens servirà d’aproximació, i un que duu a una casa.

APROXIMACIÓ AL SANTA LUCIA

Prendrem la pista que puja més propera al poble i que passa pel costat d’una petita edificació de fusta. El camí remunta força directe cap a les muntanyes que conformen la capçalera del torrent. Aproximadament al cap d’uns dos quilòmetres, en una corba ascendent i de dretes, veurem com surt un sender, primer planer i que acabarà per baixar al torrent, punt on començarem el descens.

NOTA: La guia de la qual hem extret la informació, “Le Tour de l’Europe en Canyon” menciona unes suposades marques blanques i blaves. D’aquestes només n’hem vist el rastre d’una, suposem que s’han anat desdibuixant, i que ningú les ha tornades a pintar, ja que tot i que a nosaltres ens ha semblat prou bonic i interessant com a parada en el camí, sembla que el barranc no és considerat rellevant, més enllà del profit comercial que l’empresa local en treu, fet que s’evidencia amb els dos, potser tres passamans que hem trobat a la baixada d’accés al torrent de Santa Lucia.

EL DESCENS DEL BARRANC SANTA LUCIA

El barranc comença poc encaixonat, però mostrant-nos ja d’entrada la calcària fosca, gairebé negra i resseguida per vetes de roca blanca en un ambient de part alta de riu alpí.

Al marge esquerre del torrent, nombroses esllavissades ja ens fan preveure que alguna cosa del que hem llegit sobre el barranc pot haver canviat.

Arribant al primer tram on el barranc s’engorja lleugerament, de nou una esllavissada omple el llit del barranc amb grans blocs que, per sort, no penetren massa i trobem el primer ràpel en perfectes condicions. El cabal és baix, així que si no topem amb cap altra sorpresa aigües avall, tot augura un descens d’allò més plaent bo i gaudint de les magnífiques gorgues descrites a la guia, i motiu pel qual hem parat per fer aquest barranc.

Els primers ràpels són molt curts, i els segueix un tram de caminar per la llera del riu, amb algun toll que ens obliga a nedar i un ambient que s’obre de nou.

El següent tram engorjat ens deixa bocabadats, entrem amb un ràpel llarg, de no més de 15 metres, en un curt passadís, ja que un cop dins, només farem una petita desgrimpada i el següent ràpel ja ens en traurà fora de la gorja, això sí, d’una manera ben elegant, cap a un nou tram més obert, on caminarem, directes cap a les següents verticals.

El primer ràpel que trobarem, ja es va veure afectat per la crescuda que provocà les esllavissades que hem vist en entrar, doncs la instal·lació original s’ha vist parcialment arrencada; això si, ja es troba re equipat, fins i tot amb desviadors per evitar el fregament que la nova instal·lació provoca.

Momentàniament, el riu es filtra sota els blocs de pedra mentre nosaltres seguim progressant per damunt d’aquests fins a retrobar l’aigua, en una mena de represa natural i accidentada fruit d’un tronc encastat de forma transversal al torrent.

Més endavant, una nova vertical ens obliga a baixar per un estrany ràpel equipat pel cantó sec evitant l’antiga instal·lació que també està parcialment malmesa. A la base, hi observem un toll d’aigua ple de còdols, i a la sortida, a la paret esquerra, s’hi veu el que sembla ser una instal·lació per a una tirolina, qui sap si per a guiatges comercials.

Caminem breument, observant una sortida més que evident a l’esquerra, però el barranc s’engorja de nou i reprenent força verticalitat en un tram que també guanya en bellesa paisatgística i on a més trobem de nou alguna instal·lació malmesa, per bé que és apta per al descens.

Seguirem davallant pel riu trobant ràpels i desgrimpades fins a topar-nos amb una presa antiga amb una sortida molt evident a la dreta del torrent, l’obviarem per seguir amb el descens.

Sota un pont, el barranc es torna a encaixonar i una fuita en el canal de la presa anterior provoca una bonica cascada.

Alguns ràpels més per aquest darrer tram engorjat ens duran a la sortida del barranc, que trobarem en una antiga presa malmesa, amb un camí de sortida per la dreta i que ens durà a la carretera.

Retorn del barranc Santa Lucia

Reprendrem la carretera a l’esquerra, per pujar de nou al cotxe tal com hem arribat.

Ressenya del barranc Santa Lucia

Podeu trobar el croquis i una fitxa molt detallada d'aquest descens a la guia Le Tour de l'Europe en Canyon - T2, d'Stéphane Coté, un imprescindible per un viatge barranquista per europa central.

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: El tram de barranc ha estat traçat directament sobre mapa. Així doncs, prengueu el seu tram en el track només com a referència.

Ponti
torrentismo italia canyoning
torrentismo italia canyoning
torrentismo italia canyoning
torrentismo italia canyoning
torrentismo italia canyoning
torrentismo italia canyoning
torrentismo italia canyoning
torrentismo italia canyoning
torrentismo italia canyoning

ALTRES BARRANCS INTERESSANTS D'ITÀLIA:

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *