barranc del torrent del polvorí nou sant corneli de cercs el berguedà

Barranc o Torrent del Polvorí Nou, Sant Corneli

Amb la particular il·lusió, que qui sap si algú més comparteix, d'algun dia haver resseguit la totalitat dels barrancs i rases equipats i equipables de la nostra comarca, el Berguedà, sortim amb en Joan Carles a resseguir de nou el Cingle de la Garganta en un dels seus descensos.

Després d'haver fet ja el descens del barranc de la Garganta, on hi ha la vertical més alta de la comarca, amb els seus 60 metres, avui sortim a fer un descens no menor, però sí que més curt, havent de fer front a una vertical de 50 metres aproximadament, caient també a l'antic abocador de cendres de la central tèrmica de Cercs, ara ja clausurat com la central que l'alimentava.

Com tots els barrancs del municipi de Cercs, aquest és un barranc de col·leccionista, per bé que força ben equipat i no massa vestit, amb unes boniques vistes al pantà de la Baells i a primera línia de tota la infraestructura que resta de la central tèrmica.

Una excusa com una altra per a la pràctica del descens de barrancs secs al Berguedà, alhora que descobrim un racó més del nostre territori i n'intentem fer una topografia més o menys fidedigna, ja que no n'existeix cap, o si existeix, la desconeixem.

Índex dels continguts:

Fitxa tècnica del Barranc del Polvorí Nou

 • Activitat: Barranquisme al Berguedà
 • Altres toponímies: Cingle de la Garganta
 • Punt de sortida: Pista entre els polvorins de Sant Corneli
 • Població més propera: Cercs
 • Combinació de cotxes: SI, molt útil
 • Coordenades UTM de l'entrada:
  • X: 405107
  • Y: 4670366
 • Temps aproximació: 5'
 • Temps de descens: 1h 30'
 • Temps de retorn: 25'
 • Dificultat: v4-a1-I
 • Ràpel més llarg: 50 mts.
 • Cartografia:
  • Rasos de Peguera - Serra d'Ensija - 1:25.000 (Ed. Alpina)
  • Canyons i Cavitats de l'Alt Berguedà - 1:25.000 (Ed. Piolet)
 • Corda: 2x50
 • Observacions:
  • EQUPAMENT bo, espits i parabolts
  • Alguns ressalts delicats al tram baix
  • Recomanables tisores de podar, malgrat que no és indispensable per progressar.

Accés i aproximació al Torrent del Polvorí Nou

Circulant per la C-16 en direcció nord, vorejant per sota la central Tèrmica de Cercs trobarem el trencall que puja s St. Josep, St. Corneli i Fígols per la carretera BV-4025 i que prendrem en sentit ascendent per deixar el primer vehicle al punt on hi ha dos trencalls, el primer a la dreta i l'altre a l'esquerra (Coordenades x: 405928, y:4670318).

Amb el segon vehicle seguirem la carretera fins a Sant Corneli, on agafarem el trencall que duu al Museu de les Mines de Cercs.

Passarem per davant de la gran esplanada que hi ha davant del museu per seguir cap al camp de tir i després el Polvorí Vell sense arribar al Polvorí Nou.

En una corba a la dreta gairebé de 90 graus i on l'asfalt sembla acabar-se, deixarem el vehicle.

APROXIMACIÓ AL TORRENT DEL POLVORÍ NOU

Just on hem aparcat al cotxe, a l'altra banda de la pista, veurem un gran talús de terra que haurem de remuntar buscant el pas més fàcil i còmode enmig de la mica de bardissa que hi creix.

Un cop al damunt del talús, observarem ja el vas de la capçalera del torrent, i de mica en mica anirem cercant la manera d'anar-nos ubicant al llit per on transcorre l'aigua quan hi ha fortes pluges.

Al principi no paga la pena voler precipitar-se, i més que circular pel llit pròpiament dit, anirem buscant i creuant d'un cantó a l'altre a fi de facilitar-nos la progressió fins a trobar-nos amb la primera vertical del barranc.

EL DESCENS DEL TORRENT DEL POLVORÍ NOU

Després de recórrer els primers metres de torrent sense més dificultats que buscar els passos entre la poca bardissa que hi ha a l'ampla capçalera que el conforma, arribarem en una vertical d'entitat.

Amb compte, perquè la roca pot patinar molt, haurem de buscar la instal·lació a la dreta i que consta de dos espits amb xapa, units per una corda un pèl envellida, però que encara aguanta prou dignament.

En tindrem prou amb uns vuit metres de corda per davallar aquest primer ràpel i començar un nou descens de barrancs al Berguedà, amb la central Tèrmica de Cercs, la subestació elèctrica i l'embassament de la Baells com a protagonistes.

A la base del primer ràpel del Torrent del Polvorí Nou hi trobem un curt tram que acostuma a estar vestit i on haurem de fer ús de les tisores de podar; així que a més d'algun esbarzer, caldrà superar-hi també dos ressalts sense massa importància després dels quals trobarem una rampa de roca allargassada que ens condueix inequívocament a una lleixa rocosa damunt els 50 metres de la vertical que dóna sentit al descens que estem realitzant.

La capçalera del segon ràpel, i el més interessant, es compon de dos parabolts molt oxidats, així que decidim d'afegir-n'hi un tercer d'acer inoxidable, que allargarà la vida de la instal·lació a més d'aportar un evident extra de seguretat en una capçalera instal·lada en una roca més que dura.

Les vistes des d'aquest punt, malgrat la central tèrmica són molt boniques.

La vertical del ràpel es pot dividir en dues parts ben definides, una primera en la qual tocarem de peus a la paret, i una segona, gairebé a parts iguals, on farem un preciós ràpel volat, que malhauradament acaba damunt d'unes bardisses que, amb traça, podrem esquivar.

Continuant la nostra progressió pel barranc, superarem dos ressalts d'entre tres i quatre metres, que en condicions de poca humitat com avui superem sense problemes, i trobarem la següent instal·lació, un parabolt amb anella a l'esquerra ens permetrà de superar els següents dotze metres.

ALERTA: Després d'aquest ràpel de dotze metres, venen dos ressalts més, de quatre i tres metres respectiva i aproximadament, que són delicats de desgrimpar, i més que ho deuen ser els dies de mullena.

Semblaria recomanable d'allargar la corda per tal de poder superar també aquests dos ressalts inferiors amb seguretat, però podem trobar-nos també amb algun problema al recuperar la corda. El més recomanable per les característiques i la morfologia d'aquest tram de descens, pot ser d'instal·lar la corda per als tres primers ressalts, i aprofitar la bona roca per a instal·lar algun element per a fer l'últim ràpel amb corda també i sense problemes per a recuperar-la.

A partir d'aquest punt podrem endreçar les cordes ja que s'han acabat les verticals importants; seguirem superant un ressalt per trobar una rampa rocosa i observarem com el terreny mica en mica perd verticalitat i s'obre més i més, a part d'anar-nos apropant a un punt on el barranc fa una corba a la dreta, s'obre en un petit planell i observarem una tartera a l'esquerra, aquest és un molt bon punt per acabar el descens.

Retorn del Torrent del Polvorí Nou

Remuntarem la tartera de l'esquerra que hem descrit cercant arribar a la carena del que sembla una acumulació de terres del dipòsit de cendres de la Central Tèrmica. Un cop damunt d'aquesta acumulació, ens trobarem en un planell generós que anirem seguint, primer paral·lels al cingle, però més tard buscant-ne l'aresta per visualitzar l'antiga pista asfaltada que pujava al dipòsit de cendres. En aquest punt, anirem baixant en diagonal pel marge fins a la corba, amb compte de no quedar en una petita rasa que s'hi forma, molt vestida.

Un cop a la pista on observarem una corba molt característica cap a la dreta, veurem un espai net de bardisses a l'esquerra i que duu a una trialera que baixarem per connectar de nou amb la pista, en aquest punt molt més absorvida per la malesa. La prendrem a l'esquerra i ja no la deixarem fins a retornar al cotxe.

Ressenya del Barranc del Polvorí Nou

resseña barranc torrent del POLVORÍ NOU CERCS

Mapa i track per a GPS

Descarrega el Track GPS

Descarregar el track per a GPSATENCIÓ: Com sempre, marquem el tram de descens sobre mapa per evitar punts errants per manca de senyal o errors de GPS.

Polvorins Sant Corneli de Cercs
barranc del torrent del polvorí nou sant corneli de cercs el berguedà
barranc del torrent del polvorí nou sant corneli de cercs el berguedà
barranc del torrent del polvorí nou sant corneli de cercs el berguedà
barranc del torrent del polvorí nou sant corneli de cercs el berguedà

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *