Barranquisme al Berguedà, el Forat Negre (Vallcebre)

Bonic barranc que acostuma a dur aigua tot l'any llevat d'èpoques de secada severa a l'estiu.
És un barranc molt bo per a iniciar-se a la pràctica del barranquisme, molt complet, amb diversos ràpels de diferent longitud i algun salt (segons temporades).

El barranc del Forat Negre presenta unes condicions molt canviants, degut als moviments de grava que omplen i buiden les diferents marmites, així com el col·lapse de la famosa cova penjada abans del segon rapel, de la qual se'n va tapar el ràpel més atractiu, que sortia per un forat entre blocs al terra d'aquesta.

De caràcter mixte, canviant entre obert i encaixonat segons els trams, amb un equipament força bo, amb algun dels ràpels que són perfectament desgrimpables, i presenta entre dos i tres salts, segons les seves condicions. El més habitual és el darrer, indicat a la ressenya, tot i que no està de més baixar a peu primer per a comprovar-lo.

A més, presenta la possibilitat de combinar cotxes, si bé no és necessària, ja que amb una aproximació de 15/20 minuts ens plantem a l'accés al barranc, i el retorn ens deixa a uns 5 minuts del cotxe.

Fitxa

 • Activitat: Barranquisme
 • Punt de sortida: Casa Cal Coix / Pla de la Barraca, segons cotxes
 • Població més propera: Vallcebre
 • Combinació de cotxes: possible, però no és necessària
 • Distància d'aproximació: 1,1 km fins l'inici del barranc
 • Longitud del barranc: 400m aprox
 • Temps de descens: 58 minuts per a tres persones (preveure 1h30 si no es coneix)
 • Temps total emprat: 1h14' hores
 • Dificultat: Dificultat baixa.
 • Cartografia:
  • Rasos de Peguera - Serra d'Ensija (Ed. Alpina 1:25.000)
  • Espeleo&Canyons - Canyons i cavitats de l'Alt Berguedà (Ed. Piolet 1:50.000)
 • Material recomanable: Una corda de 30 metres serà suficient

Punts de referència

Punt de referència

Temps parcial

Temps total

Km.

Cal Coix

0

0

0

Inici Barranc

13'

13'

1,1km

Final Barranc

58'

1h11'

1,51km

Cal Coix

3'

1h14'

1,72

Descripció de la ruta

El barranc del Forat Negre és, per proximitat, un dels nostres preferits alhora de fer sortides, especialment entre setmana els dies de feina; permet anar i tornar de casa havent fet el barranc emprant-hi més o menys dues hores i mitja, sempre, és clar, en funció d'on visqui el barranquista.

Ideal per a iniciar barranquistes en la pràctica d'aquest esport tant emocionant que és el barranquisme ens ofereix tot tipus de situacions que sens dubte ens faran practicar totes les formes de progressió en un barranc.

Deixem el cotxe a les immediacions de cal Coix, amb compte de no molestar ni entorpir la circulació i ens equipem, remuntem la carretera en direcció als plans de la Barraca i quan arribem a l'indret on hi ha el cartell del restaurant Cal Borni, veurem a la nostra esquerra un sender molt ben marcat amb unes escales que ens duen al túnel de l'antic telefèric.

Aquí si ens hi fixem veurem un petit corriol que va en direcció a la riera (Torrent del Coll de Fumanya), i en uns 150 metres ja serem al punt d'inici del barranc del Forat Negre.

Aquest barranc comença amb una grimpada equipada amb una corda fixa i un passamà que ens deixa a la capçalera del primer dels ràpels, després d'aquest, a l'esquerra hi trobem una equipació per rapelar dins la cova, tot i que amb una mica de traça si el cabal no és molt alt, podem desgrimpar.

De dins la cova, veurem algunes instal·lacions velles, de quan es podia baixar pel forat des de la cova; ara, cal baixar per la cascada principal fins a la marmita que precedeix al tercer ràpel. Aquests dos són els més llargs; cal parar atenció amb el primer d'aquests, just sortir de la cova, als pocs metres desploma i quedem sota el salt d'aigua.

A partir d'aquí, ens queda una successió de ràpels, algun d'ells desgrimpable per l'esquerra i algun saltet, a més d'una enorme cova a la dreta, amb boca d'entrada i sortida (la que dóna al barranc).

El darer salt, ens permet baixar a peu a comprovar la fondària per la dreta, i tornar a pujar per saltar si és factible. Ofereix a més dues alçades amb poc menys d'un metre de diferència, per saltar d'on més ens plagui.

En breu, uns ràpels curts més enllà arribarem a la primera sortida identificable a la perfecció per unes escales, on podem sortir; si volem continuar un xic més, podem anar fins la confluència amb la rasa veïna, que arriba per l'esquerra (també és practicable, encara que presenta menys interès esportiu).

Ambdues sortides ens deixen a pocs minuts del cotxe. Cal remarcar que hem de sortir respectant la finca privada que travessem.

Sens dubte, el Forat Negre de Vallcebre és una de les joies per a la pràctica del barranquisme al Berguedà.

Croquis

barranquisme iniciació

Mapa i track per a GPS

Arxius de descàrrega

ATENCIÓ: El tram engorjat ha estat modificat sobre mapa per eliminar els punts errants per falta de senyal de GPS.

Descarrega el track fent click dret i seleccionant  aquí "Guardar com"
Format GPX

Vallcebre

El segon ràpel, en plena càrrega pel desgel, el maig de 2018

Després d'una bona desgrimpada, arribem al ràpel de la marmita penjada

El ràpel de la marmita penjada

Recepció de la marmita penjada, amb cabal alt el maig de 2018

En alguna ocasió hem trobat alguna salamandra a l'aigua o a les vores del torrent

Petit ràpel on ens podem deixar caure si ens asseiem a la capçalera

Si coneixem bé el barranc, alguns ràpels ens ofereixen forats per baixar que li donen més emoció al barranc

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *