que hacer si bolcamos el kayak de alquiler llosa del cavall sant llorenç de morunys

BOLCAR AMB UN KAYAK: Què cal fer?

Bolcar en un kayak és una de les experiències que genera més inquietud quan ens aventurem en el món del piragüisme. No obstant això, no tots els kayaks són igualment propensos a voltejar; alguns ni tan sols es capgiren fàcilment, ni que ho intentem.

Podem dividir els kayaks en dues categories principals: els kayaks "tancats", en els quals ens introduïm a l'interior de l'embarcació, i els kayaks autobuidables o "oberts", en els quals ens asseiem a sobre de la coberta.

En els kayaks "tancats", és més probable que voltegem si les condicions són adverses. Aprendre la tècnica necessària per tornar a posar-se dempeus un kayak d'aquest tipus requereix coneixements que s'adquireixen a través d'un breu curs. Sense aquests coneixements, voltejar en un kayak tancat pot ser un desafiament. També seria ideal conèixer la tècnica de l'esquimotatge, una maniobra que ens permet recuperar la posició inicial sense sortir del kayak, i l'ús del "Paddle float."

A més, és important diferenciar entre voltejar en un llac, un aiguamoll, al mar o en un riu. En aigües tranquil·les d'un llac o un aiguamoll com el de la Llosa del Cavall, serà molt més fàcil gestionar aquesta situació en comparació amb un riu, on dominar la tècnica de l'esquimotatge és essencial. Aquests coneixements són fonamentals si tens un kayak "tancat" propi, ja que navegaràs sovint sol i necessitaràs ser completament autònom.

Índex dels continguts:

T'oferim el millor perquè puguis gaudir de l'aigua

Bolcar en un caiac de lloguer

En aquest article, no ens centrarem en els caiacs de tipus "tancat", ja que ja existeixen nombrosos recursos que els aborden. Preferim dirigir-nos a aquells que s'inicien en el caiac per primera vegada, als qui desitgen gaudir d'un senzill passeig en caiac sense intencions de practicar-lo amb regularitat. Persones que potser mai compraran un caiac i el lloguin en un centre especialitzat. Aquestes persones, que componen la majoria dels entusiastes del piragüisme, sovint manquen d'informació sobre com actuar en cas de voltejar.

Les empreses de lloguer de caiacs generalment proporcionen caiacs molt estables i segurs, que solen ser caiacs autobuidables. Per llogar caiacs "tancats", sovint es requereix un cert coneixement de l'autosocors o la tècnica de l'esquimotatge. No obstant això, poques persones lloguen caiacs d'aquest tipus, ja que solen ser propietaris dels seus propis caiacs. Tot i això, els caiacs autobuidables, especialment els individuals, no estan exempts de voltejar.

La sensació de voltejar en un caiac per primera vegada és impactant. Fins que no estem flotant a l'aigua gràcies al salvavides, gairebé no recordem que estem a la Terra i que seguim vius. No recordem què va causar el volcà i sovint sembla que ha ocorregut sense una raó aparent. El nostre cervell s'omple de senyals d'alarma i només pensem en sobreviure. Mentre voltegem, intentem agafar-nos al caiac, però és inútil.

Quan ens submergim a l'aigua, els primers segons semblen eterns i ens sentim desorientats. A mesura que ens tranquil·litzem, observem al voltant nostre instintivament. Veiem el caiac voltat i alguns dels nostres companys sorpresos, mentre d'altres riuen. La pala ha desaparegut, i sovint oblidem que la portàvem.

Nedem cap al caiac voltat i, una vegada allà, ens adonem que no recordem cap de les instruccions que ens va donar l'instructor del lloguer.

No us angoixeu, aquest article és per a tu, si t'has vist reflectit o reflectida en aquesta situació.

Per què un caiac volca?

Els caiacs autobuidables de lloguer solen tenir un casc pla, el que els proporciona una gran estabilitat en aigües tranquil·les. No obstant això, al mar, no hauríem d'exposar-nos a les ones amb aquest tipus de caiac, ja que les inclinacions que es produeixen poden provocar un volcà fàcilment.

Perquè un caiac autobuidable bolqui, tot el conjunt (caiac + persona) ha d'inclinar-se prou perquè la gravetat faci la seva feina. Quan ens iniciem en el caiac, el nostre cos tendeix a mantenir-se rígid sobre el seient, sense saber que hem d'entrenar el moviment lateral de les malles per compensar i equilibrar les inclinacions del caiac. El nostre cos hauria d'actuar com una molla davant les forces que actuen sobre l'embarcació. Això ha d'aprendre's i assimilar-se, ja que no ocorre de manera espontània.

A més, sovint desconeixem els "recolzaments" i les "traccions" amb la pala, maniobres diferents de les pales, que només es poden aprendre durant un curs. Generalment, només coneixem la palada cap endavant o cap enrere.

El caiac no bolca per si sol, som nosaltres qui el bolquem

A més, la ubicació del centre de flotació de l'embarcació pot estar més o menys a prop del nostre centre de gravetat. El centre de flotació del caiac sol trobar-se per sota de la línia de flotació, sota l'aigua, mentre que el nostre centre de gravetat sol estar a l'altura de les malles quan estem asseguts al caiac.

Com més gran sigui la distància entre el centre de flotació del caiac i el nostre centre de gravetat, més inestable serà el conjunt. A més, en els caiacs autobuidables, a diferència dels caiacs "tancats", hi ha una cambra d'aire entre el fons del casc i el seient de la part superior que allunya encara més aquests dos punts. Per tant, una persona alta i si a més té un pes considerable, provocarà una major inestabilitat que una persona de baixa alçària i pes lleuger en el mateix caiac. Diferents tipus de caiacs solen tenir en compte el volum de cada persona, de manera que un bon centre de lloguer de caiacs ha de comptar amb embarcacions per a tots els perfils de piragüistes.

T'oferim el millor perquè puguis gaudir de l'aigua

que hacer si bolcamos el kayak de alquiler llosa del cavall sant llorenç de morunys

Què fer si un caiac bolca?

Tot i que tombar el kayak pot ocórrer en moltes situacions diferents, ens centrarem en les tres tasques més importants que hem de dur a terme després de tombar el kayak, i aquestes tasques són el rescat del material, és a dir, no perdre ni la pala ni el caiac, després de bolcar el caiac i tornar a pujar-hi.

Rescatar el material

Tot i que tot flota, és imprescindible rescatar amb rapidesa el material, més encara si ens trobem en una situació d'aigües amb corrent o fort vent, ja que perdre la pala ens pot suposar un greu problema. Així doncs, des del moment en què intuïm que estem a punt de bolcar, buscarem tan ràpidament com es pugui i també agafarem el caiac per no perdre cap element. Hem de prioritzar sempre aquests dos elements davant de qualsevol altre objecte que es pugui caure a l'aigua, ja que el caiac i la pala són els elements imprescindibles per poder acabar l'activitat de manera segura.

Com tornar a posar dret un caiac autobuidable des de l'aigua?

Després de tombar en un caiac, el nostre primer instint és intentar endreçar-lo aixecant un dels costats. No obstant això, després del primer intent, ens adonem que a penes hem aconseguit aixecar el caiac una mica. A més, tota la força que exercim sobre ell també s'exerceix sobre nosaltres, i com que estem en un medi aquàtic, ens enfonsarem. Després del segon intent, tot i haver fet més força, seguim sense èxit.

Aleshores, què hem de fer si no hi ha algú a prop en un altre caiac que ens ajudi a voltejar el nostre kayak?

El mètode més senzill és pujar per un costat del caiac fins que el nostre ventre quedi sobre el caiac bolcat, recolzant-nos fermament i arrossegant-nos sobre el caiac. Un cop estiguem sobre el caiac, hem d'estirar el nostre braç per agafar el costat oposat amb la nostra mà. Podem agafar-nos a la línia de vida, a una nansa lateral si la té, a qualsevol relleu, etc. Un cop el tenim ben agafat, simplement hem de deixar-nos caure cap enrere. El caiac ens acompanyarà fins que torni a estar en la posició correcta.

A partir d'aquest moment, el nostre cervell haurà après que tombar en un caiac autobuidable ja no serà una situació sense solució.

Com tornar a pujar a un Caiac Autobuidable

La maniobra de tornar a pujar a un caiac autobuidable pot resultar una mica delicada, especialment en el cas d'un caiac individual. A més, l'agilitat de cada persona pot variar, la qual cosa influeix en l'execució d'aquesta maniobra.

Aquest procés pot assemblar-se a escalar la vora d'una piscina quan aquesta es troba a una curta distància sobre l'aigua. Si tenim prou agilitat per sortir de la piscina pel voral, no hauríem de tenir grans dificultats per pujar de nou al caiac.

No obstant això, per aquells que necessiten usar les escales per sortir de la piscina, requeriran l'ajuda d'una altra persona per pujar de nou al caiac. Aquesta persona ha de posicionar-se amb el seu kayak al costat oposat al que estem i subjectar-nos per la tira de la nostra armilla salvavides. Exercint una força constant sobre la tira de l'armilla, ens facilitarà el procés de pujar de nou sense grans dificultats.

Si estem sols, pot ser útil pujar per la popa (darrere) i intentar moure'ns a quatre grapes o arrossegant-nos cap al nostre seient.

Per descomptat, en el cas d'un caiac doble, ambdues persones no han de pujar pel mateix costat, ja que podrien voltejar el caiac novament. En el seu lloc, cadascú ha de pujar per costats oposats.

Un cop hàgim dominat aquesta maniobra, ja no haurem de témer més tombar amb el nostre kayak.

T'oferim el millor perquè puguis gaudir de l'aigua

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *