EQUIP PER A LA PRÀCTICA DE KAYAK

El kayak, i el rem, és tot el que podem necessitar per a fer kayak a la Llosa del Cavall, sembla obvi, oi ?
De fet, podría ser així, però si volem aprofundir més en el món del kayak i la pràctica de kayak en qualsevol època de l’any, faci sol, o vent i fred, toca equipar-se com cal, és per això que hem preparat aquest escrit per a poder-vos, i poder-nos orientar totes i tots, alhora de comprar, o d’equipar-nos per a fer kayak qualsevol dia de l’any.

És clar, que no és una guia completa d’equip per al kayak, cal aprofundir-hi, i també conèixer el material que tenim com a pròpi, per a poder escolllir-lo en funció del temps que fa el dia que sortim a fer kayak.

La voluntat d’aquesta entrada, és no tornar-nos bojos al visitar una botiga de kayak al voler comprar el material, i esperem acomplir-ho el millor possible, i que si ho voleu, ens ajudem a complementar-ho bo i deixant els vostres comentaris.

Índex dels continguts:

L'ARMILLA SALVAVIDES

Com ens passarà amb la majoria d’elements de l’equip per a fer kayak, en trobarem una infinitat.

Coneguda com a armilla, però amb el terme correcte en català de guardapits, i més enllà, amb l’afegitó d’armilla salvavides, l’armilla per a kayak no és en cap cas una armilla salvavides, doncs ens donarà una assistència a la flotabilitat en cas que caiguem del nostre kayak i anem a espategar a l’aigua però no ens assegura, per si sola, el “salvar la vida”, si bé és cert que la seva principal missió és la de salvar vides de practicants de kayak, el seu disseny està més orientat al rescat, i no a “l’home mort”.

A diferència del salvavides, l’armilla per a kayak doncs, no ens assegura caure en la posició correcte per a no ofegar-nos, per exemple, en cas de caure inconcsients.
Cal destacar també que a més d’ajudar-nos a flotar, ens protegeix dels cops així com també ens abriga una mica. Dit això, encara que siguem en plè agost, i faci calor, no hi ha excusa, cal portar-lo !

armilla salvavides kayak paddle surf sup la llosa del cavall solsonèsEls mínims que ha de complir la nostra armilla per a kayak són:
Garantir la nostra flotabilitat, d’acord amb les normatives.
Ajustat perquè no es mogui per la pressió de l’aigua, però còmode al palejar.
– Permetre’ns la natació.

 

En trobarem per a les nombroses disciplines de kayak, algunes més orientades a la pesca amb kayak, altres a llargues travesses o per a usos més ocasionals del nostre kayak. Tots presentaran diferents detalls i accessoris orientats a una pràctica concreta del kayak.

A tall d’exemple, el primer dels detalls a tenir en compte, és si busquem una armilla oberta amb cremallera, o tancada (tipus samarreta), un altre detall a tenir en compte són les butxaques de que disposa, com també si disposa de bandes reflectores, porta incorporat un xiulet …. també en trobarem amb altres especificitats, com pot ser una butxaca expressa per a posar-hi una bossa d’hidratació tipus “camelback”, butxaques per a escalfar les mans, obertura antipànic en cas d’aigües vives, etc.

Tots aquests accessoris ens poden ser de gran utilitat, però no hem d’oblidar que la funció de l’armilla salvavides comença quan tenim problemes a l’aigua, així que hem de valorar si en la nostra activitat amb el kayak algun dels accessoris o opcions ens pot dificultar “l’escapada” d’un problema puntual.

armilla salvavides kayak paddle surf sup la llosa del cavall solsonès

Un dels elements més importants a valorar seran els punts d’ajustament de l’armilla salvavides, i és que ens han de permetre ajustar-nos-la al màxim al nostre cos.
També és interessant, si podem escollir-lo al comprar, optar per un color vistós, que destaqui sobre els colors habituals de l’aigua on practicarem kayak més sovint, doncs ajudarà a que siguem identificats de lluny.

Sabent tot això, cal cercar una armilla salvavides per a kayak que s’ajusti a les nostres necessitats i pressupost prestant atenció a que compleixi la certificació ISO i/o ICF (Federació Internacional de Piragüisme).

Nosaltres, per al lloguer de kayaks, paddle surf, i patinet a la Llosa del Cavall hem escollit l’armilla EUROCLUB, de ROTOMOD, perquè és simple, incorpora tant sols una petita butxaca, i perquè presenta suficients punts d’ajustament per a garantir el comfort i la seguretat de qui surt a fer kayak per la Llosa del Cavall, a més de ser obert amb cremallera, facilitant-ne l’ús.

LA BOSSA O EL BIDÓ ESTANC

Un altre element important a tenir en compte si volem fer kayak, paddle surf, sup o sortir amb el patinet, és el transport d’allò que volem portar amb nosaltres, per necessitat, o per pur plaer, el telèfon o càmera de fotos, un reproductor MP3, els diners, la clau del cotxe o la documentació, el mapa de la zona, etc.

Són moltes les coses que podem voler endur-nos amb nosaltres quan sortim a fer kayak, i és per això que oferim bosses o bidons estancs amb el lloguer de kayak, paddle surf o sup, i el patinet a la Llosa del Cavall, perquè tingueu les vostres coses a prop si les heu de menester.

Trobarem una infinitat d’opcions al mercat pel que fa al transport estanc de les nostres pertinences quan sortim a fer kayak, fundes per a mòbils, “ronyoneres”, bosses estanques i bidons rígids són els més emprats i comuns.

Si bé les fundes i ronyoneres ens permetràn un transport mínim d’allò indispensable, les hem de tenir en compte preferentment per a sortides curtes de kayak o paddle surf, o bé com a complements a una bossa o bidó estanc, per tenir el telèfon sempre a mà, per exemple.bossa estanca kayak paddle surf sup la llosa del cavall solsonès

Les  bosses estanques ens obren tot un món, de diferents mides i capacitats (es mesuren en Litres), i amb infinitat d’accessoris.
Per triar una bona bossa estanca, hem de tenir present per a quin tipus de sortida amb kayak o paddle surf la volem, i quin és el material que hi voldrem posar a dins. En trobarem des de la bossa senzilla amb una sola nansa per a lligar-la al kayak o paddle surf, fins a sofisticades bosses estanques amb nombrosos punts de fixació i opcions de transport o fins-hi tot motxilles estanques molt completes.

És una tria molt personal la d’escollir la vostra bossa estanca per a la pràctica de kayak o paddle surf, i, segurament, amb el pas del temps i la pràctica d’aquest esport, anireu adaptant-la a les vostres necessitats.

Per acabar, una altra opció, potser menys polivalent, és la del pot o bidó estanc. Com diu el nom, es tracta de pots rígids amb una tapa i junta de goma que impedeix que hi entri l’aigua. Són útils igualment per a transportar material, si bé la seva rigidesa ens pot ser un inconvenient en algunes ocasions.

Aprofitem també aquest espai “sec”, per a destacar un element important a tenir en compte per a qualsevol sortida que fem, ja sigui amb kayak o paddle surf. Una petita farmaciola dins la bossa o bidó estanc, amb el mínim indispensable que cadascú de nosaltres cregui oportú que pot necessitar, i dos imprescindibles, una manta tèrmica i un xiulet, per si hem d’esperar, en el pitjor dels casos, un rescat de tercers. De farmacioles, també en podem trobar al mercat que són estanques per si mateixes.

PROTECCIÓ PER AL CAP

Ja sigui pel sol d’agost, o pel fred de l’hivern, és important protegir-nos el cap de la meteorologia, doncs és pel cap per on perdem bona part de la nostra escalfor corporal. Així doncs, és un altre aspecte a tenir en compte abans de la nostra sortida amb kayak o paddle surf, a la Llosa del Cavall, o bé on sigui que volguem fer la nostra sortida.

En funció del dia que faci i l’època de l’any en que ens trobarem, ens decantarem per gorra, o gorro, si el que volem és protegir-nos del sol, o del rigurós fred d’hivern.

De gorres, en trobarem de nombrosos colors i dissenys, de la simple gorra que cobreix el cap i ens protegeix amb una bona visera, fins a completes gorres que cobreixen el clatell i les orelles per a una major protecció del sol.
En plè agost i dies de calor intensa, cal valorar molt positivament un barret de palla !

gorra kayak paddle surf sup la llosa del cavall solsonèsDe gorros, també en podem trobar una infinitat al mercat, també, especifitats orientades al kayak, podem entendre per gorro, el que ens ha fet la iaia o el iaio amb tot d’amor teixint amb llana, o sofisticats passamuntanyes fabricats amb materials impermeables ja més orientats a la pràctica de kayak tancat on haurem de practicar l’esquimotatge.

Un element més de protecció, per al coll, és la “braga”, coneguda per la famosa marca comercial Buff. Com tot en aquest món, en trobarem de tots els colors, materials i és clar, preus.

Tornant als dies assolellats, un altre complement indispensable seràn les ulleres de sol i la crema solar.
De les ulleres de sol, a tenir en compte si les hem de menester graduades, i l’opacitat dels vidres.

Recordarem sempre de portar-ho tot ben lligat per no perdre-ho d’un cop de vent, o al fons de l’aigua si caiem del kayak.

GUANTS

Les nostres mans, en contacte permanent amb la fricció que la pala genera, sumat a la pell contínuament humida poden portar-nos problemes, i més tenint en compte que són el nostre “motor” i que si no les tenim en perfectes condicions ens resultarà complicat tornar amb kayak o paddle surf al punt d’on hem sortit.

Per això, convé tenir en compte, per a sortides amb kayak o paddle surf d’una durada considerable, l’ús de guants.

Guants tipus bicicleta (sense dits) ens poden servir per dies de temperatura agradable, ens protegiran bàsicament de la fricció de la pala amb la pell.

Per a dies més freds, en canvi, trobarem una bona varietat de guants i manoples (poggies o muffles) al mercat segons les necessitats que tinguem.
Podem trobar des de simples guants de neoprè, amb diferents gruixos del material de fabricació, entenent que a més gruix, més capacitat d’aïllament tèrmic; fins a sofisticades manoples destinades específicament al paleig i la pràctica del kayak, amb el palmell de la mà lliure per a un paleig 100% ergonòmic.

CALÇAT, I PROTECCIÓ DELS PEUS

Si ja hem parlat de com protegir-nos les mans dels elements meteorològics i físics que comporta la pràctica del kayak o paddle surf, no podem doncs tampoc oblidar-nos dels peus !

Com ens passa amb la resta de material, la varietat és infinita, amb combinacions múltiples per a diferents ocasions, mirant de resumir-ho, en general podem trobar les següents opcions:

Mitjons, considerarem els mitjons com a peça de roba tèrmica, i a emprar com a única capa en dies agradables, o de primera capa, per sota de la peça seca, com poden ser els escarpins. En trobarem de diferents tipus de material, hem de valorar-ne la seva capacitat d’assecatge, que siguin ajustats i no ens generin friccions innecessàries. La seva funció serà la de mantenir-nos els peus secs i sobretot calents.

escarpins kayak paddle surf sup la llosa del cavall solsonèsEscarpins, són, per entendre’ns, mitjons fabricats en neoprè. La seva missió serà la de mantenir-nos els peus secs i aïllats de l’aigua. Com passa amb els guants, i com comentarem també més endavant amb els neoprens per vestir, serà la nostra elecció, en funció de l’indret i la meteorologia dominant del lloc on practiquem habitualment kayak o paddle surf, escollirem uns escarpins de més o menys gruix, en funció de la protecció que els volguem exigir.
Si acostumem a sortir amb kayak o paddle surf descalços, i no ens agrada sortir de l’aigua més que per ocasions puntuals, pot ser una bona opció escollir escarpins que tinguin sola, o que tinguin la planta del peu lleugerament reforçada.

 

Tant de mitjons com d’escarpins, però sobretot de mitjons, en trobarem de curts, mitjans o extra-llargs (arribant-nos a cobrir fins-hi tot per sobre del genoll).

El calçat a escollir, no és de fàcil recomanació i sempre en funció del que vulguem fer. Des de sortir descalços, amb uns escarpins amb sola, passant per uns Crocs, o bé unes sabates específiques per a l’aigua que evacuin bé, o unes botes de barranquisme si fem servir el kayak per a arribar a algun lloc on iniciarem una caminada (cas en que fóra recomanable, més aviat, dur unes botes seques en un lloc estanc).

COBREBANYERA

Com que per al lloguer de kayaks a la Llosa del Cavall utilitzarem sempre kayaks tipus SIT ON TOP, o autobuidables, que no s’omplen d’aigua, no ens cal parlar del Cobrebanyera, que és la peça emprada en kayaks oberts. Amb tot però, en fem esment, perquè és un element indispensable en altres disciplines de kayak, ja pugui ser d’aigües vives, o kayak de mar, per posar algun exemple.


 

ROBA PER A KAYAK

La roba per a la pràctica de kayak o paddle surf, és cert que forma part de l’equip per a la seva pràctia, però com que dóna per parlar-ne, i molt, a més de voler introduir també altres peces específiques o no per al kayak que ens donaran un plus de protecció vers els elements externs, ho deixem per a una altra entrada al bloc de Relleus Gent de Muntanya.

L’ENTRADA DE ROBA PER A KAYAK LA TROBAREU AQUÍ


 

Activitats que també et poden interessar …

L’has trobat un article interessant ? No oblidis compartir-ho ! ?

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *