KAYAK, QUINA ROBA ESCOLLIR ?

Com ens passa alhora d’escollir el material, trobarem al mercat una enorme quantitat d’opcions de roba, jaquetes, neoprens, i diferents elements de protecció vers la meteorologia.

Sense pretensió de voler redactar la bíblia de la roba per a kayak, aquí intentarem desgranar una mica els detalls més interessants a tenir en compte alhora d’escollir els diferents tipus de vestimenta i complements que ens poden ser útils per a la pràctica del kayak tenint en compte les diferents èpoques de l’any i situacions que ens podem trobar practicant ja sigui kayak o paddle surf.

Si bé és cert que en el nostre cas, pel lloguer de kayaks, paddle surf i patinet a la Llosa del Cavall, el Solsonès, la temporada és eminentment estival, els mesos de després de setmana santa, fins arribar a la bonança de ben entrat el juny, poden aconsellar l’ús d’algun dels elements que descriurem a continuació, per bé que altres, els hem de considerar només per a usos en casos més extrems, com pot ser per exemple el vestit sec.

També és cert que com sempre que practiquem esports a l’aire lliure, hem de procurar regir-nos per la llei de les tres capes alhora de vestir-nos; però això, amics i amigues, donarà per una altra entrada al bloc, que procurarem publicar en breu i enllaçarem des d’aquí mateix.

Índex dels continguts:

SAMARRETES PER A KAYAK

De samarretes, pròpiament expresses per a la pràctica de kayak prou que en trobarem.

Ara bé, també podem adaptar-nos utilitzant senzillament altres samarretes que tinguem per a la pràctica d’altres esports de muntanya o exterior.
En podem distingir de tres tipus diferenciats, les samarretes tèrmiques, i les impermeables a més és clar de parlar de la samarreta màniga curta per a dies de bonança.

samarreta per a kayak o paddle surf sup

Les primeres, les samarretes tèrmiques, bàsicament el que faran és proporcionar-nos un extra de calor, o millor dit, si parlem en propietat, evitaran que perdem la calor que el nostre cos genera. Les podem fer servir és clar de primera capa, combinades amb altres elements, sota un vestit sec o la jaqueta de kayak per exemple. Un bon material per a escollir aquest tipus de samarretes és la licra, que ens proporcionarà un assecat ràpid, a més de no refredar-nos mentre duri la mullena.

Per bé que al mercat hi trobarem un ampli ventall de qualitats i preus, gastar-se més diners en una bona samarreta tèrmica ens pot evitar reaccions alèrgiques a materials estranys, i el més important, la pudor que alguns materials desprenen amb el contacte amb la nostra suor, arribant a resultar molt desagradable.

Pel que fa a les samarretes impermeables, la seva principal missió és aïllar-nos de l’aigua, i també del vent, en trobarem de fabricades amb diferents tipus de material com l’Aquatherm, neoprè i polietilè o altres. En funció del que busquem, optarem per una samarreta tipus “peto”, de màniga curta, o màniga llarga, a més d’escollir també una samarreta del gruix que desitgem, doncs també influeix en gran mesura en la seva capacitat tèrmica.

De samarretes màniga curta per a l’estiu, pensem que no cal comentar-ne gran cosa, potser ens servirà el mateix apunt que per a les samarretes tèrmiques, a l’escollir una samarreta tècnica de màniga curta, buscarem transpirabilitat, i materials que amb la suor no desprenguin aquesta pudor tant desagradable.

PANTALONS PER A FER KAYAK

De nou, ens endinsem en una amplia varietat i tipologia de productes disponibles al mercat, procurarem fer-ne una petita classificació per a diferenciar-los els uns dels altres, i donar les quatre pinzellades bàsiques per a guiar-nos alhora d’escollir-ne uns, o altres.

pantalons per a kayak o paddle surf supHem de tenir en compte primer de tot que en la pràctica del kayak, passarem la major part del temps asseguts, i que els pantalons han d’estar pensats per això, protegint-nos per tant, i en la mesura del possible, donant calor a la zona lumbar, per tant, sempre uns pantalons orientats específicament a la pràctica del kayak disposaran d’una cintura elevada, més del que és habitual en pantalons normals.

A més, els pantalons ens protegiran de friccions amb el kayak, i alguns models del fred, l’aigua i el vent.

Com ens passava amb les samarretes, de pantalons en trobarem de curts tipus “bermuda”, fins al genoll i de cama sencera, l’elecció d’un o altre, com sempre, anirà a gust del kayaquista, i és clar, de les condicions meteorològiques que preveurem trobar en la nostra activitat amb kayak.

A banda d’aquestes tres distincions de llargada, caldrà també tenir en compte els diferents tipus de pantalons segons el seu material i manera de fabricació:
Podem trobar pantalons normals, que únicament compleixen una funció tèrmica, i que poden ser o no, tipus malla (ajustats).

pantalons secs kayak o paddle surf supUns altres són els pantalons de neoprè, sempre ajustats, impermeables però de transpiració pràcticament nul·la i limitadors del moviment.

I per últim, els pantalons impermeables o secs, habitualment van més folgats, com un pantaló normal, eviten igualment l’entrada d’aigua, i transpiren un xic més; ara bé, si són complets amb mitjons (pantalons secs), la gent calurosa, es pot trobar que acaba remant banyant-se en la seva pròpia suor, doncs no l’expulsen mai al 100%; existeix una versió sense mitjons, habitualment amb una turmellera de neoprè, que evita l’entrada d’aigua pels turmells.

La combinació de les diferents tipologies i materials de pantalons en forma de diferents capes de roba ens permetrà regular la capacitat d’aïllament tèrmic i dels elements meteorològics segons ens demani el cos i el temps que faci mentre fem kayak o paddle surf.

Finalment i per a acabar, per a ús esporàdic, en dies calorosos, podem servir-nos senzillament d’un banyador si el que volem fer és una activitat més aviat curta i tenim intenció de banyar-nos sovint, com acostuma a passar al nostre lloguer de kayaks, paddle surf i patinet a la Llosa del Cavall, al Solsonès.

JAQUETES PER A KAYAK

La jaqueta per kayak serà un element important a tenir en compte els dies de fred i vent, doncs ens aïlla de l’exterior, essent la tercera i última capa en el sistema de vestir per capes. També en podem sentir a parlar com a tallavent, paravent o “xubasquero”, etc.

Ens pot servir des dels dies freds d’hivern, fins als dies d’estiu quan parem després de suar una bona estona remant i no agafar fred amb la brisa, evitant-nos el risc d’hipotèrmia per contacte amb el fred de la pluja, el vent o l’aire. Ens ajudarà a no patir les conseqüències d’una sensació tèrmica negativa acusada pel vent, marcant la diferència entre gaudir d’una bona experiència amb el kayak, o patir una molt mala estona remant.

jaqueta seca per a kayak o paddle surf supEn trobarem de molts tipus, més o menys senzilles o complertes, amb nombroses opcions en funció de l’ús habitual que li vulguem donar, a més de ser més o menys impermeables o completament seques.

Som-hi doncs, a exposar unes quantes característiques a tenir en compte alhora d’escollir la nostra jaqueta per a kayak; en termes generals, una bona jaqueta de kayak no ens ha de limitar els moviments ni cap de les possibles maniobres que realitzarem mentre practiquem esport; tampoc ens podem permetre el luxe que la jaqueta de kayak ens provoqui fregaments innecessaris i molestos amb la pell.
Habitualment, una bona jaqueta per a kayak, i especialment les més tècniques, acostumen a ser curtes de cintura, ja que anirem asseguts la major part del temps; per a iniciació però, podem optar primerament per una jaqueta més lleugera i transpirable, sempre i quant no cerquem enfrontar-nos a condicions meteorològiques severes.

Elements a tenir en compte sobre la nostra jaqueta de kayak, entrant en els aspectes tècnics:

El material de fabricació, ha de ser en la mesura del possible la combinació de transpirabilitat per a deixar escapar la nostra suor, repelent a l’aigua per a protegir-nos del fred que ens pugui generar, protegir-nos també del fregament, així com també del vent o la calor.
Les jaquetes per a kayak venen molt freqüentment amb la indicació de quantes capes de material s’han emprat per a la seva fabricació, valorarem aquesta indicació entenent que a més capes, més pes, més protecció però més rigidesa en el moviment, i viceversa amb menys capes.

Un altre element a tenir en compte, és el color, pot semblar irrellevant, però adquireix una importància cabdal si tenim problemes i hem de ser rescatats, motiu pel qual sempre escollirem jaquetes en la mesura del possible amb colors vistosos, que ressaltin damunt els colors de l’aigua on habitualment practicarem kayak.

jaqueta per a kayak o paddle surf sup

L’ús que li donarem a la jaqueta, o millor dit, la modalitat de kayak que practicarem, condicionarà en gran manera la jaqueta de kayak que escollirem; a grans trets, si habitualment practiquem kayak en aigües vives o fem molt esquimotatge, haurem de cercar una jaqueta molt estanca o directament seca, donant molta importància als tancaments tant de coll, com cintura i canells, per mantenir-nos sempre el màxim de secs possibles, podent permetre’ns el luxe de sacrificar altres elements com pot ser la transpirabilitat de la jaqueta, sempre en pro de l’impermeabilitat.

Si en canvi, el nostre objectiu esportiu va més orientat a la Travessa, com és el nostre cas en el lloguer de kayaks i paddle surf a la Llosa del Cavall, buscarem una jaqueta en la que prevalgui la transpirabilitat, la lleugeresa, i un bon tancament als canells perquè no ens degoti l’aigua màniga endins al palejar. Podem permetre’ns el luxe de tancaments per cremallera a les altres parts, doncs no és la seva missió protegir-nos del contacte constant amb l’aigua o fins-hi tot d’una possible submergida.

Altres aspectes a tenir en compte, com ja hem anomenat, són els materials dels tancaments, que ens faran més o menys comode el posar i treure’ns la jaqueta, a més és clar d’oferir més o menys estanqueïtat a la jaqueta. Cal tenir en compte que els tancaments s’han d’anar adaptant a la morfologia del nostre cos, així que la comoditat l’anirem guanyant a mesura que anem utilitzant la jaqueta.

I com sempre passa en les peces de roba, és clar que sempre ens hi influirà en certa mesura l’estètica, si bé hem de procurar que aquesta característica mai ens faci oblidar cap dels elements de seguretat descrits abans alhora d’escollir la nostra jaqueta de kayak.

EL NEOPRÈ PER AL KAYAK

neoprè kayak o paddle surf sup la llosa del cavallSi bé el neoprè és un element molt útil alhora d’aïllar-nos de l’aigua, evita en gran mesura l’expulsió de la calor corporal i limita en gran mesura el moviment.

Per això rarament és aconsellable utilitzar vestits integrals de neoprè, doncs per al tronc superior i braços en especial, limita i fatiga molt alhora de moure’ns per palejar.

L’ideal, pot ser la combinació d’uns pantalons o peto de neoprè, per a mantenir en bona mesura l’escalfor a les cames i la caixa toràcica on hi tenim els òrgans vitals, amb una jaqueta de kayak que ens abrigui però no limiti el nostre moviment i comfort.

Com no pot ser d’altra manera en aquest món modern i de consum, trobarem neoprens curts, fins al genoll o de cama completa, i en diferents gruixos de material, de menys a més aïllament.

Encara que neoprè és el nom comercial amb el que es coneix aquest material, podem trobar vestits de la mateixa tipologia amb altres materials, com poden ser el làtex.

VESTIT SEC

Encara que en el nostre cas, per al pantà de la Llosa del Cavall, sortir amb kayak amb vestit sec pot ser una mica exagerat, val la pena parlar-ne, doncs és una peça que està en alça darrerament, tant pel que fa al kayak, com per altres disciplines esportives.

vestit sec per kayak o paddle surf supA grans trets doncs, el vestit sec, és un vestit completament estanc que ens protegeix de l’aigua i el vent d’una manera totalment eficient, podent dir que ens permetrà de nedar sense mullar-nos. Aquesta protecció pràcticament total, no en va serà a costa d’imports elevats, doncs un vestit sec, ens costarà a partir de 400€, podent sobrepassar tranquil·lament els 1000€ de llarg.

Tant per prevenir-nos d’hipotèrmia en cas de caiguda del kayak, com per una llarga travessa amb kayak, el vestit sec és molt polivalent i ens pot servir per molts dies i èpoques de l’any, imaginem-nos un dia suau de primavera amb una temperatura molt suau d’entorn de 10º i un vent de més de 10km/h, podem tenir una sensació tèrmica de 5ºC, si vestim un vestit sec, aquest ens protegirà del vent, de l’aigua, i ens mantindrà secs, a més de mantenir també seca la roba tèrmica que hi puguem portar a sota, que és la que ens aportarà el comfort tèrmic.

És doncs el vestit sec la tercera capa perfecta ?
En moltíssimes ocasions podríem dir que si, doncs pot suplir els pantalons i la jaqueta de kayak, permetent-nos regular la nostra capacitat d’aïllament tèrmic en funció del gruix o quantitat de capes de roba que portem dins el vestit sec.

A més, el vestit sec aporta un plus de comfort que mai tindrem amb un vestit de neoprè, perquè el vestit sec no ens limita tant el moviment alhora de fer kayak, perquè no ens mullem i és més agradable de posar-nos-el i treure-nos-el.

Finalment, trobarem tres tipus de vestits secs segons el tipus de tancaments, amb cremallera, sense cremallera i amb coll ajustable; degut al preu i a l’enorme quantitat d’opcions que ens brinda el vestit sec, és molt recomanable apropar-nos a una botiga especialitzada alhora de comprar-lo i deixar-nos aconsellar per gent experimentada.


 

Aquí hem exposat doncs les línies generals del que podem trobar per a la pràctica de kayak, orientat certament al que nosaltres tractem de forma més habitual, la pràctica del kayak en aigües tranquil·les, en especial les aigües del pantà de la Llosa del Cavall, vora Sant Llorenç de Morunys, al Solsonès, on podem trobar una amplíssima amplitud tèrmica de l’aigua i de l’aire segons l’època de l’any, i amb grans contrastos entre temperatura aigua/aire segons l’època.

Bé és cert també que hem obviat alguns elements per ser exclusivament específics de modalitats concretes del kayak.

Com passa en tot, trobarem sempre botigues i material especialitzat per a kayak o paddle surf (SUP), si bé en grans superfícies comercials orientades als esports, hi podem també trobar material més assequible, sense les especifitats tècniques d’un material amb un cost més elevat, però que poden complir a la perfecció la seva funció per a un nivell iniciatiu i d’aquelles butxaques menys abundoses.

Us animem a totes i a tots a contribuir a fer més completa aquesta guia orientativa amb els vostres comentaris !

AQUESTA ENTRADA AL BLOG, ÉS COMPLEMENTÀRIA DE LA QUE ENS DESCRIU L’EQUIP PER A LA PRÀCTICA DE KAYAK O PADDLE SURF (SUP)


 

Activitats que també et poden interessar …

T’ha resultat útil l’article ? No oblidis compartir-ho ! ?

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *