on banyar-se a sant Llorenç de Mornunys la Llosa del Cavall

On banyar-se a la Llosa del Cavall ?

Som cada vegada més les persones que sortim a muntanya per trobar indrets poc massificats on passar un dia fent activitats amb nens, en família amb les nostres mascotes o sigui qui sigui que ens acompanyi.

Els dies més calorosos d’estiu ens conviden com mai a refrescar-nos per treure’ns la calor del damunt, i a la Vall de Lord són molts els indrets on podem aconseguir aquest objectiu.

Tocant el poble de Sant Llorenç de Morunys, compartint termenat amb els municipis de Guixers i Navès, l’embassament de La Llosa del Cavall és un indret idíl·lic per a banyar-se prop del poble de Sant Llorenç de Morunys.

No resulta fàcil, però, trobar un lloc poc freqüentat en aquest embassament cada vegada més conegut per tothom, i és que les seves aigües turqueses, i els seus paisatges impressionants, fan de la Llosa del Cavall un dels pantans més bonics de Catalunya, en un increïble entorn de muntanya, al cor del Pre-Pirineu.

Aprofitant les primeres línies d’aquest article, creiem imprescindible recordar que la muntanya no és de tots, ni tampoc no és de ningú, a muntanya hi viuen persones, persones que conviuen amb la flora i fauna del país, i nosaltres, visitants foranis o no, hem de procurar el màxim respecte per l’entorn i no oblidar mai el principi més sagrat de qui volta pel món: deixar-ho tot més net del que ho hem trobat, una pràctica ben senzilla, però cada vegada més oblidada.

Hem de tenir present que tots els indrets aquí descrits són espais vulnerables davant les nostres accions, i totes i tots som responsables de la seva conservació, més sabent que de no gaudir d’un bon estat de conservació les administracions ens podran limitar d’un dia per l’altre l’accés a aquestes zones de bany.

Índex dels continguts:

Potser vols llogar un kayak a la Llosa del Cavall?

DEMANEU INFORMACIÓ

Com arribar al pantà de la Llosa del Cavall

No és complicat accedir a l’embassament en general, si bé alguns punts d’aquest, són accessibles únicament a peu o utilitzant un kayak.

Des de Solsona, hi ha la carretera C-462, construïda al mateix temps que la presa de l’embassament de la Llosa del Cavall, que tot i ser una carretera de muntanya i que creua un paisatge abrupte, ens durà còmodament fins al municipi de Sant Llorenç de Morunys, que podem considerar la capital de la Vall de Lord, tot i que la major part del territori de la vall pertany als municipis de Guixers i La Coma i la Pedra.

Les Zones de Bany a la Llosa del Cavall

Per bé que no hi ha zones de bany com podem entendre a la costa, l’embassament de la Llosa del Cavall ens ofereix diferents punts d’accés per poder gaudir de les seves aigües amb nens, en família, amb la mascota o en companyia de qui vulguem.

Hem d’entendre que cap de les zones aquí descrites disposa de serveis de vigilància ni salvament, així que hi accedim sota la responsabilitat pròpia de cadascú, sense cap mena de dret de reclamació per qualsevol dany sofert.

Banyar-se a la Llosa del Cavall prop de Sant Llorenç de Morunys

Tant si fem nit al poble de Sant Llorenç de Morunys o en alguna de les moltíssimes cases, apartaments i allotjaments rurals que hi ha escampats arreu de la Vall de Lord, trobarem molt a prop del poble vàries zones on podem banyar-nos.

Banyar-se a la illeta de la Llosa del Cavall

Qui coneix la Vall de Lord, coneixerà de ben segur la illeta del pantà, sota la casa de Vilasaló. És possiblement un dels punts més accessibles i concorreguts per als que vénen a banyar-se al pantà de la Llosa del Cavall.

Quan el pantà és ple, podem accedir a peu fins a la illeta mullant-nos una mica per creuar el tros d’aigua que la separa de terra. Amb el pas dels dies d’estiu, quan l’embassament de la Llosa del Cavall es va buidant podem accedir i banyar-nos a la illeta a peu sense haver-nos de mullar gens ni mica, de fet, llavors hauríem de parlar de península, més que no pas de “la illeta”.

Hi podem accedir des de Sant Llorenç, just prenent el trencant que va en direcció a Solsona, trobarem a mà esquerra un gran pla del qual surt una pista (tancada amb cadena) per la qual podrem baixar a peu fins a la illeta.

La cua del riu Cardener, una zona de bany efímera

Els anys en què el pantà de la Llosa del Cavall es troba més ple, podrem accedir amb caiac a la cua on les aigües del riu Cardener alimenten l’embassament de la Llosa del Cavall.

Hi podrem accedir en kayak, i a la seva llera dreta (si mirem a Nord) hi ha alguns espais on poder parar, just sota l’Obaga del Monegal.

Cal parar atenció a l’antic pastor elèctric que hi ha sota l’aigua, ja que segons el nivell del pantà pot ser molest per banyar-se.

L’interès de l’indret rau en la proximitat de la represa d’un antic molí, que forma un petit saltant d’aigua on podrem accedir també amb caiac, deixar-lo a terra i banyar-nos en el contrast de temperatures que hi ha entre les aigües del pantà i les que arriben del riu, sempre més fredes.

on banyar-se a la Llosa del Cavall

Altres llocs on banyar-se a la Llosa del Cavall més allunyats de Sant Llorenç de Morunys

Hi ha altres indrets on podem refrescar-nos, però que són més allunyats del poble de Sant Llorenç de Morunys, als quals haurem d’arribar amb algun vehicle, ja sigui cotxe, bicicleta, kayak, o fent ús de les cames una bona estona.

Banyar-se a la platja de la Teuleria

Entre les Cases de Posada i el tunel que creua les Rues de Peumul, hi trobarem un accés (només practicable amb 4×4) que ens deixa sota l’antiga Teuleria, ara en runes. Aquest és un accés que degut al fet que necessitarem un vehicle tot terreny és poc freqüentat, a més de no disposar de més aparcament que la mateixa pista que s’enfonsa a les aigües de la Llosa del Cavall.

La Cala de les Set Riberetes, un racó inhòspit per al bany al pantà

Hi accedirem des de Sant Llorenç de Morunys en direcció Solsona, passats tres tunels, en una corba a la dreta marxa un camí a mà dreta que baixa al pantà.

Les platgetes del pont de Cal Ballarà, la zona de bany més popular de la Llosa del Cavall

Tot i que l’accés motoritzat a les platges que hi ha als entorns del pont de Cal Ballarà s’han tancat l’any 2020, són moltes les persones que segueixen apropant-se a aquest indret on el riu de Valls desemboca al pantà.

Trobarem el trencant a mà dreta si anem cap a Berga des de Sant Llorenç, uns cent metres després del trencant asfaltat de Sant Martí de Guixers.

Hi ha diversos indrets on banyar-nos, en funció de l’alçada de l’aigua del pantà de la Llosa del Cavall, entre el pont de Cal Ballarà i el Molí del Guix trobarem diversos indrets on podrem refrescar-nos a les aigües del pantà, o també al Riu de Valls, tot i que aquest, en el seu darrer tram ens ofereix molt pocs llocs.

Molt a prop de l’indret, hi ha una petita mina abandonada on s’havia buscat mineral, amb el pantà ple no es veu, però quan aquest cedeix els seus primers metres, podem entrar amb caiac a la mina, i més tard, a peu.

Castelltort o les Vinyes

Un altre accés tancat als vehicles de motor el 2020 per culpa de les pràctiques poc respectuoses de massa gent és el conegut com les Vinyes o Castelltort i que trobarem sota l’ermita amb el mateix nom.

Es tracta d’una antiga pista sense asfaltar, que a poc a poc s’endinsa a les aigües de la Llosa del Cavall, on ens podrem banyar.

Zones per banyar-se a la Llosa del Cavall on només arribarem amb Kayak

Qui diu només, diu “de forma còmoda”, i és que és ben cert que hi podrem accedir a peu, però després de caminades força feixugues.

Així doncs, la millor opció per a accedir a les dues zones que descriurem sota aquestes línies, és amb kayak. Si no en teniu, a Relleus us oferim la possibilitat de llogar-ne un durant l’estona que necessiteu per gaudir a plaer de la Llosa del Cavall.

VULL LLOGAR UN KAYAK

Banyar-se a la Cala de la Sobirana

Sigui quin sigui l’estat de l’embassament de la Llosa del Cavall, banyar-se a la Cala de la Sobirana és un plaer a l’abast gairebé només d’aquells qui hi arriben amb caiac. Ofereix comptats espais en funció de l’alçada de l’aigua, però té un accés peculiar en un tall a la roca de la muntanya, formant una cala més o menys tancada i íntima.

bany a la Vall de Lord la Llosa del Cavall
L’entrada a la Cala de la Sobirana amb la Llosa del Cavall al 100% de capacitat

Castelltort Vell, un tresor aïllat per les aigües de la Llosa del Cavall

Qui vulgui accedir i banyar-se a l’amagada cala de Castelltort Vell haurà de fer-ho amb kayak o bé després d’una feixuga caminada.

Aquesta cala és més o menys còmode en funció de com trobem les aigües del pantà, i ens permetrà de deixar el caiac i fer una caminada per visitar les runes del castell i l’ermita, així com veure també la peculiar construcció que es va fer poc després d’acabar les obres del pantà, portant el material amb barca d’una riba a l’altra de l’embassament.

Descobreix el millor lloc on banyar-se a la Llosa del Cavall i a la Vall de Lord

Aquí n’hem descrit alguns, per bé que la Vall de Lord és un indret extremadament ric en racons i raconets on refrescar-nos els dies de més calor, n’és ben plena la vall de rius i rieres on trobarem espais aptes per al bany i passar una estona agradable amb els nostres.

Permeteu-nos també, que no els expliquem tots, i ens guardem algun secret per a nosaltres. 😉

Lloga un caiac per banyar-te al pantà

Us animem a fer-nos una visita, i, si t’ha resultat útil l’article, no oblidis compartir-ho! 👍

0 Comentaris

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *